Σκουρλέτης: Ο κ. Μητσοτάκης χάνει τη σοβαρότητά του


 
Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του Γραμματέα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνου Σκουρλέτη, στον ALPHA TV και την εκπομπή ALPHA Ρεπορτάζ (Ρ. Τζίμα – Σπ. Λάμπρου)
 
Π. Σκουρλέτης: Απολύτως θετική αυτή η περίοδος για το μεγαλύτερο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας
 
«Αυτή η περίοδος θα είναι η πιο παραγωγική για την ίδια την κυβέρνηση και, πολύ περισσότερο, θα είναι απολύτως θετική για το μεγαλύτερο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας», επεσήμανε ο Γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, στην εκπομπή «ALPHA Ρεπορτάζ» και στους Ράνια Τζίμα και Σπύρο Λάμπρου, εξηγώντας γιατί επιδιώκεται να εξαντληθεί o συνταγματικά προβλεπόμενος χρόνος διάρκειας της κυβερνητικής θητείας. Πρόσθεσε επίσης, απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα υπάρξει περικοπή στις συντάξεις, ότι «πολύ σύντομα, μέσα στις επόμενες εβδομάδες, αυτό το ερώτημα δεν θα έχει αξία γιατί θα έχει απαντήσει η ίδια η πραγματικότητα. Οι συντάξεις δεν πρόκειται να μειωθούν, αλλά δεν είναι μόνο αυτό το οποίο θα δούμε τις επόμενες ημέρες. Θα δούμε την μείωση του ΕΝΦΙΑ, την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, θα δούμε τον νόμο για την αύξηση του κατώτατου μισθού και για την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού. Μια σειρά μέτρα τα οποία θα τα καταλάβει ο κόσμος στην ίδια του τη ζωή».
Ο Γραμματέας της ΚΕ υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση «δεν έχει προβλήματα σταθερότητας» αυτή τη στιγμή και εκτίμησε ότι το, πράγματι, σημαντικό πρόβλημα που προκύπτει από δηλώσεις του ενός εταίρου της, για δημιουργία εμποδίων στη διαδικασία ψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών, «θα το προσπεράσουμε και θα μας δοθεί η δυνατότητα να ασχοληθούμε με τα άλλα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν σήμερα την χώρα και που απασχολούν και τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών». Πρόσθεσε ότι «όλα δείχνουν ότι υπάρχει η απαιτούμενη πλειοψηφία για την έγκριση της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά υπάρχει κι εκείνη η πλειοψηφία, εντός της σημερινής Βουλής, ώστε να μην απειλείται η εμπιστοσύνη απέναντι στην κυβέρνηση».
Αναφερόμενος στο ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης, που απασχόλησε χθες, Τρίτη, τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, ο Πάνος Σκουρλέτης τόνισε ότι «βρισκόμαστε στην τελευταία φάση μιας πολύ σημαντικής πρωτοβουλίας εκ μέρους της κυβέρνησης» και συμπλήρωσε: «θέλουμε να κάνουμε πράξη εκείνες τις αλλαγές στο Σύνταγμα, που θα αποκαθιστούν την αξιοπιστία της ίδιας της πολιτικής πρώτα απ’ όλα. Αναφέρομαι, για παράδειγμα, στον περίφημο νόμο περί ευθύνης υπουργών, έναν νόμο που πολλοί καταγγέλλουν, αλλά που κανείς δεν τόλμησε να τον αγγίξει. Τίθεται πλέον το θέμα της κατάργησής του. Τίθενται κι άλλα ζητήματα. Το θέμα μιας διαφορετικής συνταγματικής προσέγγισης σε αυτό που ονομάζουμε κοινά αγαθά, στο νερό, στην ηλεκτρική ενέργεια, στις συλλογικές συμβάσεις. Έχουν ακουστεί προτάσεις στην κατεύθυνση της συμμετοχής του κόσμου στην ενίσχυση της λαϊκής κυριαρχίας».
Σχετικά με το άρθρο 16 για τα πανεπιστήμια, ο Γραμματέας της ΚΕ ανέφερε: «αυτός είναι ένας μεγάλος πόνος της νεοφιλελεύθερης δεξιάς. Η προσπάθεια να καταργήσει τον δημόσιο χαρακτήρα των πανεπιστημίων. Να μετατρέψει τα πανεπιστήμια σε Ανώνυμες Εταιρίες. Αλλά, ξέρετε, στις Ανώνυμες Εταιρίες οι μέτοχοι, οι ιδιοκτήτες, βάζουν χέρι και στο περιεχόμενο του τι πωλούν, δηλαδή των σπουδών. Δεν θέλουμε μια κοινωνία, όπου η ισορροπία πάνω στα ζητήματα της γνώσης και της ανώτατης εκπαίδευσης, θα καθορίζεται από ιδιωτικά συμφέροντα. Να είμαστε απόλυτα σαφείς».
Κληθείς να σχολιάσει τις τελευταίες δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα πανεπιστήμια, ο Πάνος Σκουρλέτης, τόνισε χαρακτηριστικά: «χαμογελάω με αυτά που άκουσα να λέει ο κ. Μητσοτάκης, για πραξικόπημα και πως κάποιες δυνάμεις οι οποίες είναι υποστηρικτές της βίας στα πανεπιστήμια συνδέονται και καθοδηγούνται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτά είναι για γέλια και νομίζω ότι χάνει την σοβαρότητά του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τέτοιου είδους δημόσιες παρεμβάσεις».
Απαντώντας σε ερώτηση για το ζήτημα της προφυλάκισης του πρώην υπουργού των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, Γιάννου Παπαντωνίου και της συζύγου του, ο Γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι «είναι θετικό ότι η δικαιοσύνη έχει αφεθεί ελεύθερη να κάνει ανεμπόδιστα τη δουλειά της. Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Παπαντωνίου αποτελεί τη δεύτερη περίπτωση, μετά τον κ. Τσοχατζόπουλο, η οποία σχετίζεται με ζητήματα διαφθοράς, ξεπλύματος μαύρου χρήματος και όλα αυτά για τα οποία κατηγορείται. Είναι μια πολύ συγκεκριμένη περίοδος, της Πρωθυπουργίας Σημίτη, που αποτελεί ουσιαστικά το αποτύπωμα μιας αρνητικής πλευράς του παλαιότερου πολιτικού συστήματος. Ενός πολιτικού συστήματος το οποίο το ανέτρεψε και το απέρριψε ο ίδιος ο ελληνικός λαός με την ψήφο του και που δεν θα ήθελε σε καμία περίπτωση να το ξαναδεί πάλι μπροστά του».
Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο εισαγωγής στη Βουλή της Συμφωνίας των Πρεσπών νωρίτερα από τον ερχόμενο Μάρτιο, ο Πάνος Σκουρλέτης τόνισε ότι καταρχάς «πρέπει να ολοκληρωθούν τα βήματα τα οποία προβλέπει ο οδικός χάρτης της Συμφωνίας των Πρεσπών. Έχουν αναλάβει κάποιες συγκεκριμένες υποχρεώσεις οι γείτονές μας, που αφορούν τις αλλαγές στο Σύνταγμα και μια σειρά άλλα μέτρα. Αυτά είναι προϋπόθεση για να έρθει για κύρωση στην ελληνική Βουλή η συμφωνία. Το ακριβές χρονοδιάγραμμα θα προσδιοριστεί από τον χρόνο που θα χρειαστεί για να υλοποιηθούν αυτές οι δεσμεύσεις».
Τέλος, σχετικά με το θέμα της αιγιαλίτιδας ζώνης και τον τρόπο που θα το χειριστεί η ελληνική πλευρά, ο Γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ έκανε σαφές ότι «για την Ελλάδα είναι θέμα εθνικής κυριαρχίας. Είναι αναφαίρετο δικαίωμά της η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης. Αυτό θα το κάνει η χώρα όποτε το κρίνει εκείνη σκόπιμο”.
 

Best Of

Κώστας Μπακογιάννης: Κρατώ το όνομά τους και αναζητώ πάντα την έμπνευσή τους

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με μια συγκινητική ανάρτηση για τους δυο...

Ο Κουμουτσάκος δεν ήταν… πύραυλος (για τη Μονή της Χώρας)

Πηγή: OneVoice Γράφει το «Βαθύ Λαρύγγι» Το νέο εθνικό στραπάτσο με...

Το (νέο) δείπνο στο οποίο θα βρεθούν Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς

Πηγή: OneVoice   - Σε κοινωνική εκδήλωση – δείπνο – έχουν...

Το μεγαλοστέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που υπονομεύει τον Κασσελάκη

Πηγή: OneVoice   ΚΑΧΥΠΟΠΤΟΙ Προβληματίζονται διάφοροι μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ, για ποιο λόγο...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Κώστας Μπακογιάννης: Κρατώ το όνομά τους και αναζητώ πάντα την έμπνευσή τους

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με μια συγκινητική ανάρτηση για τους δυο...

Αύριο στις 22:00 η νέα κλήρωση του ΛΟΤΤΟ για κέρδη έως και 10.000 ευρώ τον μήνα για μια 10ετία

Εισόδημα για έναν ολόκληρο χρόνο έχουν εξασφαλίσει περισσότεροι από...

Το Κολλέγιο των Εκλεκτόρων έχει… ήδη αλλάξει ένοικο στο Οβάλ Γραφείο

Το Κολλέγιο των Εκλεκτόρων και το... δέος των κομματικών...

Ο Κουμουτσάκος δεν ήταν… πύραυλος (για τη Μονή της Χώρας)

Πηγή: OneVoice Γράφει το «Βαθύ Λαρύγγι» Το νέο εθνικό στραπάτσο με...

Ο (πολιτικά)… άδειος και ελαφρύς Κασσελάκης, και οι αυταπάτες των χειροκροτητών του

Με την περίπτωση του Στέφανου Κασσελάκη, έχουμε υλικό για......
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Κώστας Μπακογιάννης: Κρατώ το όνομά τους και αναζητώ πάντα την έμπνευσή τους

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με μια συγκινητική ανάρτηση για τους δυο παππούδες του, επέλεξε ο Κώστας Μπακογιάννης να αφήσει το απότυπωμά του στα social media την...

Αύριο στις 22:00 η νέα κλήρωση του ΛΟΤΤΟ για κέρδη έως και 10.000 ευρώ τον μήνα για μια 10ετία

Εισόδημα για έναν ολόκληρο χρόνο έχουν εξασφαλίσει περισσότεροι από 470 τυχεροί παίκτες του ανανεωμένου ΛΟΤΤΟ. Συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα, 472 νικητές της δεύτερης κατηγορίας του...

Το Κολλέγιο των Εκλεκτόρων έχει… ήδη αλλάξει ένοικο στο Οβάλ Γραφείο

Το Κολλέγιο των Εκλεκτόρων και το... δέος των κομματικών μηχανισμών για να εξασφαλίσουν προεδρική πλειοψηφία. Το πάθημα του 2016 φαίνεται ότι δεν έχει γίνει μάθημα...