Σε λίγο, τα (αδιόρθωτα) τηλεοπτικά κανάλια θα… κόβουν πρόστιμα για τις μάσκες

Του Νίκου Φυλάγγελου

 

Αν δεν ήταν τόσο καταθλιπτική και μόνο η σκέψη της πανδημίας του κορονοϊού, θα άξιζε τον κόπο να αφιερώσει κανείς λίγο χρόνο, για να παρακολουθήσει και να συγκρίνει το πώς τη διαχειρίζονται και την προβάλλουν τα ΜΜΕ σε όλο τον πλανήτη. Κυρίως τα τηλεοπτικά, που επιτρέπουν στην εικόνα να φτάσει ταχύτερα και σε… υψηλή ανάλυση, σε πληθυντικά ακροατήρια.

Για να μη κουράζεστε… η κάλυψη από τα διεθνή τηλεοπτικά ΜΜΕ δεν έχει καμία σχέση με τα ελληνικά κανάλια. Και τη διαρκή αυτοϋπονόμευση της αξιοπιστίας τους, που την ίδια στιγμή προκαλεί την κοινή λογική. Και εξοργίζει.

Σε κανένα μεγάλο τηλεοπτικό κανάλι του εξωτερικού, δεν θα δείτε δημοσιογράφους-παρουσιαστές… να κυνηγούν τους απείθαρχους πολίτες, τους νέους, όσους δεν φορούν μάσκα. Μισό βήμα προτού… κόψουν οι ίδιοι πρόστιμο, υποκαθιστώντας τα όργανα της τάξης.

Δεν είναι αυτός ο τρόπος για να συμμορφωθεί μια κοινωνία. Το έχει δείξει η εμπειρία, το επιβεβαιώνει και όσα συμβαίνουν σχεδόν παντού στον πλανήτη, με κοινωνίες κουρασμένες από το δράμα του κορονοϊού.

Γι’ αυτό είναι μοιραίος για το… φούντωμα της πανδημίας ο ρόλος των τηλεοπτικών ΜΜΕ στη χώρα μας. Λειτουργούν ως μεγάλοι επιταχυντές και ανατροφοδότες της αντίδρασης, όπως ακριβώς έκαναν και τη δεκαετία της εθνικής τραγωδίας των Μνημονίων.

Δεν έβαλαν μυαλό. Ούτε βλέποντας την τηλεθέαση να έχει κατρακυλήσει. Δηλαδή, αδιόρθωτοι…

Written by Νίκος Φυλάγγελος

Ο Νίκος Φυλάγγελος είναι πολιτικός αναλυτής