• Νοέμβριος 23, 2019

Σε λίγο θα διαπιστώσουμε αν… ζει ο βασιλιάς Αλέξανδρος

 Σε λίγο θα διαπιστώσουμε αν… ζει ο βασιλιάς Αλέξανδρος


 
Της Μαρίκας Λυσιάνθη
 
 
Η είδηση έχει την κωμική διάστασή της, και μάλιστα σε πολλαπλά επίπεδα. Στη “γειτονική χώρα”, κάτοικοι των Σκοπίων κατέστραψαν πινακίδες που είχαν τοποθετηθεί στη βάση αγαλμάτων του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του Φιλίππου και της Ολυμπιάδας, εξηγώντας στους… ανιστρόρητους ότι, πρόκειται για προσωπικότητες που ανήκουν στην αρχαία ελληνική Ιστορία και πολιτισμό.
Η υποχρέωση για την ηγεσία των Σκοπίων προέκυψε από τη Συμφωνία των Πρεσπών. Και το όλο σκηνικό δείχνει πόσο πρόχειρο ήταν το… διπλωματικό πόνημα Κοτζιά, καθώς και ότι η ίδια η πραγματικότητα ακυρώνει και διαψεύδει σκέψεις και προθέσεις.
Εκτός από εθνικιστές και… πυροβολημένους, όπως στην Ελλάδα, και στη “γειτονική χώρα” κατοικούν νεώτερες γενιές που διδάχτηκαν μια άλλη Ιστορία. Και τώρα αναγκάζονται να την… ξεμάθουν.
Η λογική λέει ότι θα ζήσουμε και άλλα αντίστοιχα “δράματα”. Κάπως έτσι, θα διαπιστώσουμε αν… ζει ο βασιλιάς Αλέξανδρος, με τον μεγαλύτερο στρατηλάτη στην ανθρώπινη Ιστορία να μπαίνει στον πειρασμό να διακόψει τον αιώνιο ύπνο του.

Μαρίκα Λυσιάνθη

Μαρίκα Λυσιάνθη

Η Μαρίκα Λυσιάνθη είναι ψυχολόγος

Διαβάστε Ακόμα...