Ρένα Δούρου: Μια ανάπτυξη που να δημιουργεί δουλειές


 
«Είναι γνωστό ότι οι γυναίκες είναι εκείνες που έχουν πληγεί περισσότερο από τα δέκα χρόνια της κρίσης», τόνισε μεταξύ άλλων, η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου στην Ημερίδα με Θέμα «Η Ελληνίδα Αγρότισσα».
«Έχουν δει να μειώνονται οι θέσεις εργασίας τους, να μειώνονται τα εισοδήματά τους, να περιστέλλονται τα κοινωνικά τους δικαιώματα. Το ίδιο έχει συμβεί και με τους άνδρες συναδέλφους τους, με αποτέλεσμα να μιλάμε πλέον για μία πικρή ισότητα, προς τα κάτω», συμπλήρωσε η ίδια, προσθέτοντας, ότι πρόκειται για μία αρνητική εξέλιξη «που όμως μπορεί, σε ένα βαθμό, να αντιστραφεί, μέσα από την πολύμορφη ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα ώστε να δημιουργεί δουλειές». «Και παράλληλα μια ανάπτυξη, η οποία να λειτουργεί απελευθερωτικά ως προς την αγρότισσα. Να συμβάλλει στη χειραφέτησή της».
Πρόκειται για διοργάνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων και την Περιφέρεια Αττικής, κατά την οποία έγινε παρουσίαση της έρευνας – μελέτης: «Η Ελληνίδα αγρότισσα: αποτύπωση της συμμετοχής, προβλήματα, προκλήσεις και προτάσεις πολιτικής για την ενθάρρυνση της συμμετοχής των γυναικών στον αγροτικό τομέα και την ελληνική ύπαιθρο», που εκπονήθηκε από τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, με τη στήριξη της Περιφέρειας Αττικής.
Μια «μελέτη – εργαλείο», όπως τόνισε η Περιφερειάρχης για «την ανάληψη πρωτοβουλιών και την εκπόνηση πολιτικών με στόχο τη στήριξη της Αγρότισσας». «Μια μελέτη, την οποία στήριξε η Περιφέρεια Αττικής. Και τη στηρίξαμε γιατί θεωρούμε ότι αγγίζει δύο κρίσιμους τομείς: Τον τομέα των δικαιωμάτων της γυναίκας. Τον τομέα της δημιουργίας θέσεων εργασίας για τις γυναίκες», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Η Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στη «διπλή διάκριση» που υφίσταται η Ελληνίδα αγρότισσα: έμφυλη και οικονομική. «Οι ρίζες της πατριαρχίας, των σεξιστικών στερεοτύπων, των έμφυλων ανισοτήτων, είναι – συγκριτικά με τα αστικά κέντρα – πολύ πιο ορατές στην ύπαιθρο. Εκεί όπου οι κλειστές κοινωνίες διαμορφώνουν πιο «σκληρά» πρότυπα. Πρότυπα περιοριστικά του δικαιώματος στην εργασία. Πρότυπα κοινωνικού αποκλεισμού».
Από την πρώτη στιγμή κάναμε τη στρατηγική επιλογή να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στην αγροτική οικονομία
Στο πλαίσιο αυτό, όπως τόνισε, «ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης γενικά και της Περιφέρειας Αττικής ειδικότερα, μπορεί να είναι καταλυτικός». «Μπορεί να διευκολύνει στο θέμα – κλειδί που είναι η οικονομική ανάπτυξη του αγροτικού τομέα και παράλληλα μπορεί αναλάβει πρωτοβουλίες για τη στήριξη της αγρότισσας – μια από αυτές είναι, για παράδειγμα, η συγχρηματοδότηση τούτης της έρευνας». «Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την ευθύνη της διοίκησης της Περιφέρειας, κάναμε τη στρατηγική επιλογή να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στην αγροτική οικονομία, επιχειρώντας να βελτιστοποιήσουμε τα αντικειμενικά πλεονεκτήματα της Αττικής και να προβάλλουμε τα ιδιαίτερα προϊόντα της» επισήμανε η Περιφερειάρχης. «Και το επιχειρούμε είτε χρησιμοποιώντας το βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο, το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης σχετικά, μεταξύ άλλων, με την εγκατάσταση νέων γεωργών είτε προωθώντας τον εκσυγχρονισμό ή την ανάπτυξη νέων υποδομών», προσέθεσε η ίδια.
 

Best Of

Κώστας Μπακογιάννης: Κρατώ το όνομά τους και αναζητώ πάντα την έμπνευσή τους

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με μια συγκινητική ανάρτηση για τους δυο...

Ο Κουμουτσάκος δεν ήταν… πύραυλος (για τη Μονή της Χώρας)

Πηγή: OneVoice Γράφει το «Βαθύ Λαρύγγι» Το νέο εθνικό στραπάτσο με...

Το (νέο) δείπνο στο οποίο θα βρεθούν Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς

Πηγή: OneVoice   - Σε κοινωνική εκδήλωση – δείπνο – έχουν...

Το μεγαλοστέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που υπονομεύει τον Κασσελάκη

Πηγή: OneVoice   ΚΑΧΥΠΟΠΤΟΙ Προβληματίζονται διάφοροι μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ, για ποιο λόγο...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Κώστας Μπακογιάννης: Κρατώ το όνομά τους και αναζητώ πάντα την έμπνευσή τους

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με μια συγκινητική ανάρτηση για τους δυο...

Αύριο στις 22:00 η νέα κλήρωση του ΛΟΤΤΟ για κέρδη έως και 10.000 ευρώ τον μήνα για μια 10ετία

Εισόδημα για έναν ολόκληρο χρόνο έχουν εξασφαλίσει περισσότεροι από...

Το Κολλέγιο των Εκλεκτόρων έχει… ήδη αλλάξει ένοικο στο Οβάλ Γραφείο

Το Κολλέγιο των Εκλεκτόρων και το... δέος των κομματικών...

Ο Κουμουτσάκος δεν ήταν… πύραυλος (για τη Μονή της Χώρας)

Πηγή: OneVoice Γράφει το «Βαθύ Λαρύγγι» Το νέο εθνικό στραπάτσο με...

Ο (πολιτικά)… άδειος και ελαφρύς Κασσελάκης, και οι αυταπάτες των χειροκροτητών του

Με την περίπτωση του Στέφανου Κασσελάκη, έχουμε υλικό για......
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Κώστας Μπακογιάννης: Κρατώ το όνομά τους και αναζητώ πάντα την έμπνευσή τους

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με μια συγκινητική ανάρτηση για τους δυο παππούδες του, επέλεξε ο Κώστας Μπακογιάννης να αφήσει το απότυπωμά του στα social media την...

Αύριο στις 22:00 η νέα κλήρωση του ΛΟΤΤΟ για κέρδη έως και 10.000 ευρώ τον μήνα για μια 10ετία

Εισόδημα για έναν ολόκληρο χρόνο έχουν εξασφαλίσει περισσότεροι από 470 τυχεροί παίκτες του ανανεωμένου ΛΟΤΤΟ. Συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα, 472 νικητές της δεύτερης κατηγορίας του...

Το Κολλέγιο των Εκλεκτόρων έχει… ήδη αλλάξει ένοικο στο Οβάλ Γραφείο

Το Κολλέγιο των Εκλεκτόρων και το... δέος των κομματικών μηχανισμών για να εξασφαλίσουν προεδρική πλειοψηφία. Το πάθημα του 2016 φαίνεται ότι δεν έχει γίνει μάθημα...