Ρένα Δούρου: Μια ανάπτυξη που να δημιουργεί δουλειές


 
«Είναι γνωστό ότι οι γυναίκες είναι εκείνες που έχουν πληγεί περισσότερο από τα δέκα χρόνια της κρίσης», τόνισε μεταξύ άλλων, η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου στην Ημερίδα με Θέμα «Η Ελληνίδα Αγρότισσα».
«Έχουν δει να μειώνονται οι θέσεις εργασίας τους, να μειώνονται τα εισοδήματά τους, να περιστέλλονται τα κοινωνικά τους δικαιώματα. Το ίδιο έχει συμβεί και με τους άνδρες συναδέλφους τους, με αποτέλεσμα να μιλάμε πλέον για μία πικρή ισότητα, προς τα κάτω», συμπλήρωσε η ίδια, προσθέτοντας, ότι πρόκειται για μία αρνητική εξέλιξη «που όμως μπορεί, σε ένα βαθμό, να αντιστραφεί, μέσα από την πολύμορφη ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα ώστε να δημιουργεί δουλειές». «Και παράλληλα μια ανάπτυξη, η οποία να λειτουργεί απελευθερωτικά ως προς την αγρότισσα. Να συμβάλλει στη χειραφέτησή της».
Πρόκειται για διοργάνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων και την Περιφέρεια Αττικής, κατά την οποία έγινε παρουσίαση της έρευνας – μελέτης: «Η Ελληνίδα αγρότισσα: αποτύπωση της συμμετοχής, προβλήματα, προκλήσεις και προτάσεις πολιτικής για την ενθάρρυνση της συμμετοχής των γυναικών στον αγροτικό τομέα και την ελληνική ύπαιθρο», που εκπονήθηκε από τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, με τη στήριξη της Περιφέρειας Αττικής.
Μια «μελέτη – εργαλείο», όπως τόνισε η Περιφερειάρχης για «την ανάληψη πρωτοβουλιών και την εκπόνηση πολιτικών με στόχο τη στήριξη της Αγρότισσας». «Μια μελέτη, την οποία στήριξε η Περιφέρεια Αττικής. Και τη στηρίξαμε γιατί θεωρούμε ότι αγγίζει δύο κρίσιμους τομείς: Τον τομέα των δικαιωμάτων της γυναίκας. Τον τομέα της δημιουργίας θέσεων εργασίας για τις γυναίκες», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Η Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στη «διπλή διάκριση» που υφίσταται η Ελληνίδα αγρότισσα: έμφυλη και οικονομική. «Οι ρίζες της πατριαρχίας, των σεξιστικών στερεοτύπων, των έμφυλων ανισοτήτων, είναι – συγκριτικά με τα αστικά κέντρα – πολύ πιο ορατές στην ύπαιθρο. Εκεί όπου οι κλειστές κοινωνίες διαμορφώνουν πιο «σκληρά» πρότυπα. Πρότυπα περιοριστικά του δικαιώματος στην εργασία. Πρότυπα κοινωνικού αποκλεισμού».
Από την πρώτη στιγμή κάναμε τη στρατηγική επιλογή να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στην αγροτική οικονομία
Στο πλαίσιο αυτό, όπως τόνισε, «ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης γενικά και της Περιφέρειας Αττικής ειδικότερα, μπορεί να είναι καταλυτικός». «Μπορεί να διευκολύνει στο θέμα – κλειδί που είναι η οικονομική ανάπτυξη του αγροτικού τομέα και παράλληλα μπορεί αναλάβει πρωτοβουλίες για τη στήριξη της αγρότισσας – μια από αυτές είναι, για παράδειγμα, η συγχρηματοδότηση τούτης της έρευνας». «Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την ευθύνη της διοίκησης της Περιφέρειας, κάναμε τη στρατηγική επιλογή να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στην αγροτική οικονομία, επιχειρώντας να βελτιστοποιήσουμε τα αντικειμενικά πλεονεκτήματα της Αττικής και να προβάλλουμε τα ιδιαίτερα προϊόντα της» επισήμανε η Περιφερειάρχης. «Και το επιχειρούμε είτε χρησιμοποιώντας το βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο, το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης σχετικά, μεταξύ άλλων, με την εγκατάσταση νέων γεωργών είτε προωθώντας τον εκσυγχρονισμό ή την ανάπτυξη νέων υποδομών», προσέθεσε η ίδια.
 

Best Of

Χατζηδάκης: Ο κ. Τσίπρας βουλιάζει στο τέλμα της αναξιοπιστίας του

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, έκανε...

Τσίπρας: Η εξαπάτηση των συνταξιούχων από την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Για διπλή εξαπάτηση των συνταξιούχων από την κυβέρνηση Μητσοτάκη...

Μητσοτάκης: Δυνατή ΝΔ στη διακυβέρνηση του τόπου

Ομιλία του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου...

Βόζεμπεργκ: Η ΝΔ παραμένει η πιο αξιόπιστη πολιτική δύναμη

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με αφορμή την επέτειο ίδρυσης της Νέας...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Η αντίσταση στη φθορά του χρόνου

Του Αλέκου Ευγενικού   Δεν είναι εύκολο να αντιστέκεσαι στη φθορά...

Η φωτογραφία του Μπάιντεν δίπλα στον “επόμενο Πρόεδρο των ΗΠΑ”

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου   Το σενάριο αυτό, πιθανότατα ανήκει στα αισιόδοξα....

Η Ευρώπη που αποφασίζει 8 πακέτα κυρώσεων κατά της Ρωσίας, αλλά… κανένα για τη στήριξη των πολιτών της

Της Μαρίκας Λυσιάνθη   Είδατε η γραφειοκρατία των Βρυξελλών, που την...

Γ. Λακόπουλος: Η νόθευση της ιδεολογίας και της ιστορικής παρακαταθήκης της ΝΔ

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος Πηγή: ieidiseis.gr Το λένε όσοι τον ήξεραν:...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Η αντίσταση στη φθορά του χρόνου

Του Αλέκου Ευγενικού   Δεν είναι εύκολο να αντιστέκεσαι στη φθορά του χρόνου. Και να κρατάς για τον εαυτό σου, πινελιές αξιομνημόνευτες, που να θυμίζουν τη...

Η φωτογραφία του Μπάιντεν δίπλα στον “επόμενο Πρόεδρο των ΗΠΑ”

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου   Το σενάριο αυτό, πιθανότατα ανήκει στα αισιόδοξα. Ο Ντόναλντ Τραμπ... παραμερίζεται, ο Τζο Μπάιντεν αποσύρεται, και στις προεδρικές εκλογές του 2024, ο...

Η… περίεργη διαρροή από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, περί ευθύνης των Ουκρανών για τη δολοφονία της κόρης του Ντούγκιν

Του Φρίξου Παλαιολόγου   Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα, που μεγάλα αμερικανικά ΜΜΕ δημοσιεύουν ρεπορτάζ μετά από διαρροές των μυστικών υπηρεσιών...