Ρένα Δούρου: Με στόχο την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας και της εξωστρέφειας


 
«Η Περιφέρεια Αττικής δεν ανακαλύπτει σήμερα την καινοτόμο επιχειρηματικότητα – έχουμε κάνει τη στρατηγική επιλογή, από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την ευθύνη της διοίκησης, τον Σεπτέμβριο του 2014, να επενδύσουμε στους νέους και τις νέες που επιχειρούν, που καινοτομούν», τόνισε η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου στα εγκαίνια, χθες, του 2ου Athens Innovation Festival (AIF 2018), που φιλοδοξεί να αποτελέσει και φέτος σημείο συνάντησης για το οικοσύστημα νεοφυούς επιχειρηματικότητας στη χώρα μας. Η Ρένα Δούρου είχε την ευκαιρία να περιηγηθεί στον χώρο του Φεστιβάλ Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας και να ακούσει τις καινοτόμες ιδέες συμμετεχόντων.
Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του Φεστιβάλ από κοινού με τον Πρόεδρο του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνο Μίχαλο, η Περιφερειάρχης Αττικής επισήμανε μεταξύ άλλων: «Θέλουμε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης που θα δημιουργεί αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας, όχι γενικά θέσεις εργασίας».
«Είμαστε σήμερα εδώ όσοι θέλουμε ένα επιχειρείν που περνάει μέσα από τα σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία, από τις νέες τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών – και είναι σημαντικό που είναι εδώ ο αρμόδιος Υπουργός – , την ψηφιακή οικονομία, και πολλούς άλλους σύγχρονους τομείς του νέου επιχειρείν», υπογράμμισε η Ρένα Δούρου, η οποία συνοδευόταν από τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, Θεόδωρο Σχινά, τον Αντιπεριφερειάρχη Νήσων, Παναγιώτη Χατζηπέρο και τον Διευθυντή του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Αττικής, Σωτήρη Νικολαρόπουλο.
Το Athens Innovation Festival διοργανώνεται για δεύτερη συνεχή χρονιά από την Περιφέρεια Αττικής και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Αττικής, σε συνεργασία με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ) και τη Θερμοκοιτίδα Νεοφυών Επιχειρήσεων Αθήνας (ΘΕΑ-ΕΒΕΑ). Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται στις 12, 13 και 14 Νοεμβρίου 2018 στο Ζάππειο Μέγαρο, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, με στόχο να αναδειχθούν και να ενισχυθούν οι καινοτόμοι επιχειρηματικοί, ερευνητικοί και τεχνολογικοί κλάδοι της ελληνικής οικονομίας.
Η Ρένα Δούρου υπογράμμισε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο συμβάλλοντας στη δημιουργία των κατάλληλων οικοσυστημάτων με στόχο την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας και της εξωστρέφειας. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Αττικής προς αυτή την κατεύθυνση:
– Διαθέτουμε πόρους ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ από το ΠΕΠ Αττικής για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων και πρωτοβουλιών, όπως τα cluster, τους συνεργατικούς σχηματισμούς καινοτομίας, που αφορούν στους τομείς της εγκεκριμένης Περιφερειακής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης.
– Χρηματοδοτούμε το Κέντρο Επιχειρηματικής Καινοτομίας για τη Γαλάζια Ανάπτυξη με 1.800.000 ευρώ.
– Στηρίζουμε το έργο της Θερμοκοιτίδας Νεοφυών Επιχειρήσεων του ΕΒΕΑ, διασφαλίζοντας την αναγκαία χρηματοδότηση για την υλοποίηση δράσεων όπως η συμβουλευτική και η δικτύωση, που για το 2018, ανέρχεται συνολικά στο ποσό των 180.000 ευρώ.
– Για πρώτη φορά, εδώ και τρία χρόνια, η Περιφέρεια Αττικής αλλάζει τα δεδομένα της νέας επιχειρηματικότητας, δίνοντας το παρών μαζί με νέα παιδιά στα κορυφαία διεθνή φόρα καινοτομίας και νέων τεχνολογιών: από τη Βαρκελώνη ως το Ελσίνκι και από το Άμστερνταμ και τη Λισαβόνα ως το Τελ Αβίβ.
– Βραβεύουμε νέους ανθρώπους που κάνουν τη διαφορά στην ελληνική start-up σκηνή.
Ακολουθούν σημεία από την παρέμβαση της Περιφερειάρχη Αττικής:
· Δεν χρειαζόμαστε την παρασιτική επιχειρηματικότητα του παρελθόντος – ενός αποτυχημένου μοντέλου που σπατάλησε ανθρώπινο δυναμικό και πόρους. Χρειαζόμαστε μια υγιή επιχειρηματικότητα προς όφελος της κοινωνίας και των πολιτών.
· Με το ειδικό της βάρος που έχει η μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας, στον αναπτυξιακό άξονα της χώρας, τη συμβολή της στην εθνική οικονομία, με τις πολλές και σε πολλά επίπεδα, δυνατότητες που προσφέρει, με την πληθυσμιακή της σύνθεση, με τη γεωγραφική της θέση, έχει επιλέξει να δώσει τη μάχη της βιώσιμης ανάπτυξης με όρους αλλαγής του υποδείγματος άσκησης διοίκησης χωρίς γραφειοκρατία, χωρίς διαφθορά, χωρίς αδιαφάνεια. Χωρίς επικοινωνιακά «πυροτεχνήματα».
· Και τη δίνουμε αυτή τη μάχη, ενεργώντας αρκετές φορές στα όρια ή και πέρα από αυτά, των αρμοδιοτήτων μας. Όπως κάνουμε, για παράδειγμα, αναφορικά με την προώθηση της επιχειρηματικότητας.
· Στηρίζουμε έτσι τη νέα επιχειρηματικότητα μέσα από σειρά στρατηγικών συνεργειών με τους ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς επιχειρηματικότητας.
· Στο πλαίσιο της συνεργασίας της Περιφέρειας με το ΕΒΕΑ εντάσσεται και η διεξαγωγή του 2ου Athens Innovation Festival (AIF) που ανοίγει νέους δρόμους για την ανάπτυξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας. Δημιουργώντας ένα πεδίο ανταλλαγής απόψεων, εμπειριών και καλών πρακτικών.
 

Best Of

Το νέο κυβερνητικό σχήμα, με το οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί “επανεκκίνηση”

Μερικές μέρες μετά τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, ο...

Το ενδιαφέρον του Μαξίμου για τα «μικρά» κανάλια

Γράφει το «Βαθύ Λαρύγγι» Πηγή: OneVoice   Στο Μέγαρο Μαξίμου διαπίστωσαν και...

Οι (αυτοδιοικητικές) επιλογές για τις οποίες μετάνιωσε ο Βορίδης

Γράφει το «Βαθύ Λαρύγγι» Πηγή: OneVoice   Σε αντίθεση με άλλα στελέχη...

Ο «ισόβιος δελφίνος» που… καίγεται στο ζέσταμα

Προσωπογραφίες Γράφει ο… Kingmaker Πηγή: OneVoice Η ομοιότητά του με τον Ίαν...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Το νέο κυβερνητικό σχήμα, με το οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί “επανεκκίνηση”

Μερικές μέρες μετά τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, ο...

Ποτέ άλλοτε, τόσοι πολλοί δεν χρωστούσαν τόσα πολλά… σε έναν άνθρωπο

  Παραφράζοντας τον Ουίνστον Τσόρτσιλ. Για χάρη εκείνου, του ενός...

Η χώρα που σταμάτησε να χτίζει Παρθενώνες…

    Η χώρα που… σταμάτησε προ πολλού να χτίζει Παρθενώνες...

Η D-Day του τέλους της εθνικής μοναξιάς μας. Η Ελλάς ευγνωμονούσα…

  Αν το δούμε αντικειμενικά και ψύχραιμα, θα πρέπει να...

Σπύρος Δημητρέλης: Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι κλινικά νεκρή

Γράφει ο Σπύρος Δημητρέλης Πηγή: capital.gr Η εικόνα του Πρωθυπουργού στην...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Το νέο κυβερνητικό σχήμα, με το οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί “επανεκκίνηση”

Μερικές μέρες μετά τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του, σηματοδοτώντας την κατανόηση του μηνύματος που έστειλαν...

Ποτέ άλλοτε, τόσοι πολλοί δεν χρωστούσαν τόσα πολλά… σε έναν άνθρωπο

  Παραφράζοντας τον Ουίνστον Τσόρτσιλ. Για χάρη εκείνου, του ενός και μοναδικού. Του "θεού" του ελληνικού μπάσκετ, ή καλύτερα του ελληνικού αθλητισμού. Ο Συρίγος και οι...

Η χώρα που σταμάτησε να χτίζει Παρθενώνες…

    Η χώρα που… σταμάτησε προ πολλού να χτίζει Παρθενώνες και παραχώρησε αδιαμαρτύρητα το ιστορικό προνόμιο του μαιευτηρίου ιδεών, από τη Δημοκρατία μέχρι τις επιστήμες,...