Ρένα Δούρου: Μάχη απέναντι σε νεοφιλελεύθερες πρακτικές, που καταστρέφουν τον κοινωνικό ιστό


 
Η Αττική, η Ελλάδα, η Ενωμένη Ευρώπη, μια κοινωνία που διαρκώς μεταβάλλεται, σε παγκόσμιο επίπεδο… Η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, με μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και στη δημοσιογράφο Κατερίνα Ρουμελιώτη, περιγράφει στόχους και προτεραιότητες, σχεδιασμούς και οραματικές επιδιώξεις, για τις μάχες που έρχονται. Στην Αυτοδιοίκηση, στις κάλπες για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην αναμέτρηση των επόμενων εθνικών εκλογών.
Η Ρένα Δούρου προσδιορίζει τη νέα αξιακή, ιδεολογική και πολιτική διάκριση, στην οποία θα κληθούν να απαντήσουν με τις προτάσεις και τις προγραμματικές προτεραιότητές τους τα κόμματα, μετά την έξοδο από την επιτροπεία των Μνημονίων.
Εστιάζει στην αναγκαιότητα να καθιερωθεί κουλτούρα συνεργασιών στο πολιτικό σύστημα, με έμφαση και πυλώνα προγραμματικές συμπτώσεις και συναντίληψη της διαχείρισης της καθημερινότητας των Ελλήνων.
Αναφέρεται στην ιστορική χρησιμότητα της Συμφωνίας των Πρεσπών, και το μήνυμα που στέλνει, για μια Ελλάδα η οποία πρωταγωνιστεί και δίνει λύσεις σε χρόνια προβλήματα της περιοχής μας.
Θέτει ως διακύβευμα των προσεχών αυτοδιοικητικών εκλογών, στις οποίες θέτει τη θητεία της στην κρίση των πολιτών του Λεκανοπεδίου της Αττικής, την επιλογή ανάμεσα σε αιρετούς-εργάτες της Αυτοδιοίκησης και αιρετούς-σχολιαστές στα παράθυρα των ΜΜΕ.
Εκφράζει τον προβληματισμό της για την κριτική που, φτάνει στα όρια της στοχοποίησης, και ταυτίζεται με την κατασυκοφάντηση, αξιοποιώντας ακόμη και ανείπωτες εθνικές τραγωδίες, όπως εκείνη στο Μάτι, ως εργαλείο πολιτικής εξόντωσης.
Η Ρένα Δούρου παραθέτει ακόμη χειροπιαστά, μετρήσιμα και συγκρίσιμα αποτελέσματα της συλλογικής δουλειάς που έγινε αυτά τα χρόνια στην Περιφέρεια Αττικής, τόσο σε υποδομές όσο και σε δίκτυα κοινωνικής αλληλεγγύης, παράλληλα με προώθηση της επιχειρηματικότητας strartuppers.
Τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης της Ρένας Δούρου στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:
«Απέναντι στις νεοφιλελεύθερες πρακτικές, που καταστρέφουν τον κοινωνικό ιστό και υπονομεύουν τα δικαιώματα των πολιτών»
– «Με το τέλος της Επιτροπείας αντιμετωπίζουμε νέες διακρίσεις. Μεταξύ του παλαιού κόσμου, που με τις νεοφιλελεύθερες πρακτικές καταστρέφει τον κοινωνικό ιστό και υπονομεύει το δικαίωμα στην εργασία και τα δημόσια αγαθά της Υγείας και της Παιδείας, και όσων αντιπαλεύουμε τέτοιες πολιτικές».
– «Το ζητούμενο είναι να μην επαναλάβουμε τις πολιτικές που μας έφεραν στην Επιτροπεία και τα Μνημόνια».
– «Στην εποχή των συνεργασιών και της συναίνεσης, βάση για μελλοντικές συνεργασίες θα είναι να είναι συγκεκριμένα προγραμματικά πλαίσια».
– «Με τον Αλέξη Τσίπρα να αναλαμβάνει το υπουργείο Εξωτερικών, διασφαλίζεται η συνέχεια στην εξωτερική πολιτική μας, σε μια κρίσιμη περίοδο».
– «Η Συμφωνία των Πρεσπών σηματοδοτεί την αρχή του τέλους μιας διαμάχης, η οποία δηλητηρίαζε, όχι μόνο τις σχέσεις των δυο χωρών, αλλά και επηρέαζε αρνητικά συνολικά την περιοχή των Βαλκανίων. Η χώρα μας αναδεικνύεται σε παράγοντα ειρήνης, σταθερότητας και συνεργασίας».
– «Στην Περιφέρεια Αττικής, ενοχλούμε με τη δουλειά μας, και το νέο υπόδειγμα άσκησης πολιτικής, όλους εκείνους που, έχασαν τις μάχες ως εκπρόσωποι του παλιού, και θέλουν τώρα να πάρουν τη ρεβάνς».
«Οι πολίτες θα πρέπει να επιλέξουν αν θέλουν αιρετούς-εργάτες της Αυτοδιοίκησης ή αιρετούς-σχολιαστές στα ΜΜΕ»
– «Προεκλογικά ενημερώνουμε τους πολίτες για τους στόχους μας. Στο μεσοδιάστημα εργαζόμαστε. Και μετά, λογοδοτούμε για τα αποτελέσματα της δουλειάς μας. Με ενδιέφερε πάντα η ουσία και όχι η προβολή, γι’ αυτό και δεν έπιασα ποτέ στασίδι τηλεσχολιαστή. Οι πολίτες θα πρέπει να επιλέξουν, αν θέλουν αιρετούς-εργάτες της Αυτοδιοίκησης, ή αιρετούς-σχολιαστές στα ΜΜΕ. Η ετυμηγορία τους καθόλα σεβαστή».
– «Στην Περιφέρεια Αττικής προχωρήσαμε έργα υποδομής, ένα δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης και την προώθηση της επιχειρηματικότητας των νέων startuppers, μέσα από πολλές συνέργειες με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Για πρώτη φορά κάνουμε συνολική αντιπλημμυρική στρατηγική σε όλους τους δήμους της Αττικής, με 168 έργα, μισού δισεκατομμυρίου ευρώ, μεταξύ τους και αυτό της διευθέτησης του ρέματος Αγίας Αικατερίνης στη Μάνδρα που εκκρεμούσε δεκαετίες. Τρέχουν έργα που αλλάζουν το πρόσωπο της Αττικής, όπως η ανάπλαση του Φαληρικού όρμου».
«Άλλο πράγμα η κριτική, και άλλο η στοχοποίηση και η απόπειρα πολιτικής εξόντωσης, ακόμη με μια εθνική τραγωδία ως εργαλείο»
– «Όταν κάποιος κατέχει ένα πολιτικό αξίωμα, είναι αυτονόητο και απολύτως αποδεκτό, στο πλαίσιο και της λογοδοσίας απέναντι στους πολίτες, να δέχεται κριτική, σκληρή κριτική, ακόμη και με τα χαρακτηριστικά της στοχοποίησης. Όμως αυτό δεν πρέπει να ταυτίζεται με την παραπληροφόρηση και την κατασυκοφάντηση. Φτάνοντας μέχρι του σημείου να χρησιμοποιούν την εθνική τραγωδία στην Ανατολική Αττική ως εργαλείο πολιτικής εξόντωσης. Όλα αυτά είναι παιχνίδια ορισμένων, που όμως δεν πλήττουν ένα πρόσωπο αλλά τη Δημοκρατία. Είναι κομμάτι ακριβώς εκείνων των πολιτικών που έφεραν τον τόπο στη χρεοκοπία».
– «Η μεγάλη συνεισφορά του “Κλεισθένη” αφορά στην απλή αναλογική. Μια πραγματική τομή, στην οποία θα πρέπει να προσαρμοστούμε. Εμπεδώνοντας μια κουλτούρα σύνθεσης των διαφορετικών απόψεων. Δεν θα είναι εύκολο αλλά είναι αναγκαίο».
 
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης της περιφερειάρχου Αττικής Ρένας Δούρου στην Κατερίνα Ρουμελιώτη για το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:
Ερ.: Σε συνεντεύξεις σας μιλάτε συχνά σε «στοχοποίησή» σας από ΜΜΕ, σόσιαλ μίντια και πολιτικούς σας αντιπάλους. Δεν ξεκαθαρίζετε όμως σε τι και σε ποιούς αναφέρεστε…
Απ.: Θέλω να είμαι σαφής. Όταν κάποιος κατέχει ένα πολιτικό αξίωμα, μια δημόσια θέση, είναι αυτονόητο και απολύτως αποδεκτό, στο πλαίσιο και της λογοδοσίας απέναντι στους πολίτες, να δέχεται κριτική, σκληρή κριτική, ακόμη και με τα χαρακτηριστικά της στοχοποίησης. Όμως αυτό δεν πρέπει να ταυτίζεται με την παραπληροφόρηση και την κατασυκοφάντηση. Φθάνοντας μέχρι του σημείου να χρησιμοποιούν την εθνική τραγωδία στην Ανατολική Αττική ως εργαλείο πολιτικής εξόντωσης. Όλα αυτά είναι παιχνίδια ορισμένων, που όμως δεν πλήττουν ένα πρόσωπο αλλά τη Δημοκρατία. Είναι κομμάτι ακριβώς εκείνων των πολιτικών που έφεραν τον τόπο στη χρεοκοπία.
Ερ.: Γιατί ο κόσμος να ψηφίσει εσάς, και όχι τον Ι. Σγουρό ή τον Γ. Πατούλη;
Απ: Οι αντίπαλοί μου δεν είναι τα πρόσωπα αλλά οι πολιτικές. Εκείνες που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία σε όλα τα επίπεδα. Που κατέστρεψαν θεσμούς, κοινωνίες, κράτη, και που σήμερα, με περισσή αυθάδεια, θεωρώντας προφανώς ότι έχουμε μνήμη χρυσόψαρου, επιχειρούν να επανέλθουν στα πράγματα. Δώσαμε μεγάλες μάχες και τις κερδίσαμε. Βάλαμε το μαχαίρι στο κόκκαλο κατά της γραφειοκρατίας, τολμώντας να συγκρουστούμε με μικρά και μεγάλα συμφέροντα. Βάλαμε τις βάσεις για την αρχή του τέλους της λειτουργίας της Φυλής. Με την Ψυττάλεια δε, κερδίσαμε τη μάχη του αυτονόητου. Κερδίσαμε τη μάχη του αποχετευτικού συστήματος και των βιολογικών καθαρισμών στην Ανατολική Αττική με τη συνεργασία των αρμόδιων Υπουργείων και δημοσίων φορέων, σπάζοντας τους σκληρούς πυρήνες, που σε δημοτικό και τοπικό επίπεδο, εμπόδιζαν αυτή την εξέλιξη εδώ και χρόνια. Ενοχλούμε. Και εκείνοι που έχασαν αυτές τις μάχες ως εκπρόσωποι του παλιού, θέλουν τώρα να πάρουν τη ρεβάνς. Δεν θα τους το επιτρέψουμε. Και τη μάχη δεν θα την δώσω μόνη μου. Αλλά με όλες και με όλους που συνεργαστήκαμε τέσσερα χρόνια τώρα για να κερδίσουμε αυτές τις μάχες. Προσωπικά δεν θα μιμηθώ κάποιους από τους αντιπάλους μου, στη στοχοποίηση. Ποτέ δεν δήλωσα «ανεξάρτητη αυτοδιοικητική» για να τρέξω μετά να παρακαλάω για κομματικό χρίσμα. Δεν έκρυψα ποτέ την πολιτική και κομματική μου ταυτότητα. Έτσι συνεχίζω να πορεύομαι.
Ερ.: Πολιτικοί σας φίλοι λένε ότι διατηρείτε χαμηλό προφίλ, πιστεύετε ότι θα αναγνωριστεί από το εκλογικό σώμα;
Απ.: Δεν πρόκειται για τακτική αλλά για επιλογή ζωής. Επιλογή που δεν έκανα το 2014 αλλά από την πρώτη στιγμή παρέμβασής μου στα δημόσια πράγματα. Και τότε και τώρα, έχω μια αρχή που προσπαθώ να την υπηρετώ με συνέπεια από όποια θέση κι αν βρίσκομαι. Προεκλογικά ενημερώνουμε τους πολίτες για τους στόχους. Στο μεσοδιάστημα εργαζόμαστε. Και μετά λογοδοτούμε απέναντί τους για τα αποτελέσματα της δουλειάς. Με ενδιέφερε πάντα η ουσία και όχι η προβολή. Για αυτό και δεν έπιασα ποτέ στασίδι τηλεσχολιαστή. Έτσι αντιμετωπίζω την άσκηση διοίκησης. Από εκεί και πέρα οι πολίτες κάνουν τις επιλογές τους. Αν θέλουν αιρετούς – σχολιαστές στα ΜΜΕ ή αν θέλουν αιρετούς – εργάτες της Αυτοδιοίκησης. Το αποτέλεσμα της κάλπης είναι απολύτως σεβαστό.
Ερ.: Οι «αρμοί» του συστήματος δέχθηκαν εύκολα το νέο υπόδειγμα εξουσίας που καθιερώσατε στη διοίκηση της Περιφέρειας; Έχει γίνει αντιληπτή αυτή η αλλαγή από τους πολίτες;
Απ.: Το νέο ηθικό υπόδειγμα άσκησης εξουσίας είναι αυτό που ενοχλεί εκείνους που θέλουν να επιστρέψουμε στο χθες. Και αυτό γιατί το νέο υπόδειγμα βασίζεται στην αντιμετώπιση του φαινομένου της γραφειοκρατίας που είναι και η αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της διαφθοράς. Είναι η καλύτερη υπηρεσία για το δημόσιο συμφέρον και για τον πολίτη. Προχωρήσαμε έτσι σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Και είναι προφανές ότι αυτές οι πρωτοβουλίες, όπως το Σύμφωνο Ακεραιότητας στις δημόσιες συμβάσεις, σε συνεργασία με τη Διεθνή Διαφάνεια και την ΕΕ, η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών, η συμμετοχή μας στο πρόγραμμα του ΟΟΣΑ για την ενίσχυση του Εσωτερικού Ελέγχου στην Περιφέρεια, έχουν ενοχλήσει ορισμένους. Γιατί χαλάσαμε την «πιάτσα». Το στάτους κβο. Και «οι αρμοί του συστήματος» όπως λέτε ορθά, ζορίζονται. Αλλά οι πολίτες καταλαβαίνουν. Όπως καταλαβαίνουν ότι γίνονται συγκεκριμένα πράγματα. Ότι πάνε τα παιδιά τους, 22.500 μαθητές, εγκαίρως στα σχολεία τους, μόλις ξεκινάνε τα μαθήματα. Ότι επιδοτούμε το λογαριασμό του ρεύματος 35.000 χιλιάδων νοικοκυριών. Ότι στηρίζουμε συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη με είδη Λαϊκών Αγορών. Φυσικά δεν είναι αρκετά. Αλλά είναι η αρχή που τα αλλάζει όλα. Με μετρήσιμο, χειροπιαστό τρόπο.
Ερ.: Σε ποιους τομείς θεωρείτε ότι έχει επιτευχθεί το σημαντικότερο έργο;
Απ.: Η προσπάθεια που κάνουμε είναι καθημερινή και διαρκής και αφορά όλους τους τομείς. Από έργα υποδομής ως τη δημιουργία ενός δικτύου κοινωνικής αλληλεγγύης ή την προώθηση της επιχειρηματικότητας των νέων startuppers, μέσα από πολλές συνέργειες με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Για πρώτη φορά κάνουμε συνολική αντιπλημμυρική στρατηγική σε όλους τους δήμους της Αττικής, με 168 έργα, μισού δισεκατομμυρίου ευρώ, μεταξύ τους και αυτό της διευθέτησης του ρέματος Αγίας Αικατερίνης στη Μάνδρα που εκκρεμούσε δεκαετίες. Τρέχουν έργα που αλλάζουν το πρόσωπο της Αττικής, όπως η ανάπλαση του Φαληρικού όρμου. Που είναι, ας μην το ξεχνάμε, ένα από τα μεγαλύτερα αντιπλημμυρικά έργα στην Αττική και όχι μόνο. Για πρώτη φορά η Περιφέρεια Αττικής μπήκε μπροστά σε εθνικές αντιπροσωπείες και συνόδεψε νέους επιχειρηματίες σε μεγάλες διεθνείς συναντήσεις για ψηφιακές τεχνολογίες από το Ελσίνκι έως τη Βαρκελώνη και το Τελ Αβίβ. Σήμερα στην Αττική λειτουργούν 327 εργοτάξια που δίνουν δουλειά σε κόσμο, τονώνουν τις τοπικές αγορές. Και δεν σταματάμε. Συνεχίζουμε. Με πρωτοβουλίες και προγράμματα που γίνονται για πρώτη φορά στην Αττική.
Ερ.: Προεκλογικά είχατε πει ότι ο τρόπος που μαζεύεις τα σκουπίδια έχει να κάνει με την πολιτική σου τοποθέτηση, πέντε χρόνια μετά ως περιφερειάρχης τι έχετε να πείτε;
Απ.: Προεκλογικά επέλεξα να θέσω στο επίκεντρο της εκστρατείας μου ένα από τα πιο δύσκολα θέματα που βασάνιζε χρόνια τους συμπολίτες μας στη Δυτική Αττική. Τη λειτουργία της χωματερής της Φυλής σε σχέση με τη συνέχιση του πλήρως αποτυχημένου μοντέλου διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής, του μοντέλου του μοναδικού χώρου διάθεσης εκατομμυρίων τόνων σκουπιδιών χωρίς ανακύκλωση. Μιλάμε για τη συνέχιση της πρωτόγονης πρακτικής της ταφής των σκουπιδιών όλης της Αττικής στη Φυλή. Μια πρακτική για την οποία δεχόμαστε επικρίσεις και ευρωπαϊκά πρόστιμα που πληρώνουν οι πολίτες. Για να μπει τέλος στην απαράδεκτη αυτή κατάσταση, αμέσως μόλις αναλάβαμε, τον Οκτώβριο του 2014 στείλαμε επιστολή σε όλους τους δημάρχους για την ανάγκη να αλλάξει άμεσα το μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων. Τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς καταργήσαμε τους αντι-περιβαλλοντικούς σχεδιασμούς της προηγούμενης διοίκησης που δεν λάμβαναν υπόψη τους την προϋπόθεση της ανακύκλωσης, που απαιτείται για τη χρηματοδότηση των έργων από την ΕΕ. Εγκρίναμε, στα τέλη του 2016, τον νέο Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης των Απορριμμάτων που πλέον είναι νόμος του κράτους. Στηρίξαμε, μέσω του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής, τους Δήμους στην κατάρτιση των δικών τους Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης, που πλέον είναι κομμάτι του Περιφερειακού Σχεδιασμού. Διασφαλίσαμε την εθνική και ευρωπαϊκή χρηματοδότηση των απαραίτητων έργων υποδομής, των μικρής κλίμακας Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων, των ΧΥΤΥ, των Μονάδων Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων… Μπορούσαμε να πάμε πιο γρήγορα; Αν θέλουμε να λαϊκίσουμε, η απάντηση είναι «ναι». Όμως, όπως ποτέ δεν είπαμε, «η Φυλή θα κλείσει τότε», γιατί δεν θέλαμε να εμπαίξουμε τους συμπολίτες μας. Έτσι και τώρα, πιστεύω ότι κάναμε ό,τι μπορούσε να γίνει στη βάση των ρυθμών λειτουργίας του Δημοσίου. Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας για να ανταποκριθούμε στους ευρωπαϊκούς στόχους για την ανακύκλωση, αλλά έχουν μπει ανεπιστρεπτί οι βάσεις για να μπει τέλος στο θάψιμο των σκουπιδιών.
Ερ.: Είναι γνωστό ότι για την υλοποίηση σημαντικών έργων και δράσεων (χρηματοδότηση νοσοκομείων, απαλλοτριώσεις, ΠΕΣΔΑ κ.α) που ήθελε να προχωρήσει η Περιφέρεια, απαιτήθηκε η προώθηση νομοθετικών ρυθμίσεων. Ο νέος νόμος «Κλεισθένης» διευκολύνει παρόμοιες διαδικασίες ή καθηλώνει το Αυτοδιοικητικό διεκδικητικό πλαίσιο;
Απ.: Η μεγάλη συνεισφορά του “Κλεισθένη” αφορά στην απλή αναλογική. Μια πραγματική τομή, στην οποία θα πρέπει να προσαρμοστούμε. Εμπεδώνοντας μια κουλτούρα σύνθεσης των διαφορετικών απόψεων. Δεν θα είναι εύκολο αλλά είναι αναγκαίο. Σε ό,τι αφορά το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο για να γίνουν οι Περιφέρειες και οι Δήμοι πραγματικοί αυτοδιοικητικοί θεσμοί και όχι θεσμοί ετεροδιοίκησης, χρειάζονται σοβαρές μεταρρυθμίσεις του νομικού πλαισίου… Μεταρρυθμίσεις, που όπως λέω από το 2015, κι ανέφερε και ο πρωθυπουργός, το καλοκαίρι στο Υπουργικό Συμβούλιο μετά από την τραγωδία στην Ανατολική Αττική, έπρεπε να είχαν γίνει… χθες. Πλέον με το τέλος της επιτροπείας, δεν υπάρχουν άλλοθι ή δικαιολογίες. Καλούμαστε πλέον εμείς να διαχειριστούμε ένα μηχανισμό με όλες τις κακοδαιμονίες του παρελθόντος. Καλούμαστε για παράδειγμα οι Περιφέρειες να αναλάβουμε τον «καθαρισμό και την αστυνόμευση των ρεμάτων» χωρίς να έχει καθαρίσει το θεσμικό τοπίο της πολυνομίας, των αλληλοσυγκρουόμενων αρμοδιοτήτων πολλών φορέων, των κενών, των ασαφειών… Η Περιφέρεια Αττικής έχει εγκαίρως καταθέσει τεκμηριωμένες προτάσεις για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου στο πλαίσιο της Επιτροπής Συνταγματικής Αναθεώρησης. Προτάσεις για παράδειγμα για την ανάδειξη του μητροπολιτικού της χαρακτήρα. Αν δεν ξεκαθαρίσει το θεσμικό τοπίο, η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν θα μπορέσει να παίξει τον αναπτυξιακό και κοινωνικό της ρόλο.
Ερ.: Προεκλογικά αλλά και ως περιφερειάρχης, αρνηθήκατε να συναντηθείτε με τον Γερμανό υφυπουργό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης Χ. Γ. Φούχτελ. Τώρα τι έχει αλλάξει και οριστήκατε με τον ομόλογό του κ. Μπάρτλε, να ηγηθείτε της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης σχετικά με τη συνεργασία στο επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τι προσδοκάτε από αυτή;
Απ.: Φέτος στις 5 Σεπτεμβρίου με πρόταση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ, οριστήκαμε με τον υφυπουργό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης κ. Μπάρτλε, επικεφαλής της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης που αφορά στη συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μιλάμε για ένα νέο κεφάλαιο σε μια σχέση που δεν είχε ευτυχήσει με τον προκάτοχο του κ. Μπάρτλε, τον Χ. Γ. Φούχτελ. Και εξηγούμαι. Η Ελληνογερμανική Συνέλευση μέχρι σήμερα έδωσε την εικόνα μιας αποικιοκρατικής λειτουργίας, με τον κ. Φούχτελ να μοιράζει «καθρεφτάκια» στους «ιθαγενείς», προκειμένου αυτοί, δηλαδή οι τοπικοί άρχοντες της χώρας μας, να τον δεχθούν θετικά. Ήταν μια πέρα για πέρα λάθος πολιτική, τόσο στην ουσία όσο και στο περιτύλιγμά της. Λειτούργησε σε βάρος κάθε έννοιας παραγωγικής και γόνιμης διμερούς συνεργασίας, προσέβαλε την εθνική μας αξιοπρέπεια. Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος για τον οποίο αρνήθηκα, προεκλογικά αλλά και μετά από τις εκλογές, ως Περιφερειάρχης, να συναντηθώ μαζί του. Παράλληλα, αναλάβαμε πρωτοβουλία και το Περιφερειακό Συμβούλιο εξέδωσε σχετικό ψήφισμα κατά της συμμετοχής της Περιφέρειας στις εργασίες της Συνέλευσης τον Νοέμβριο του 2015. Σήμερα, που η χώρα γυρίζει σελίδα με το τέλος της επιτροπείας, ήλθε η ώρα η Ελληνογερμανική Συνέλευση να επιχειρήσει να παίξει τον ρόλο που δεν έπαιξε μέχρι σήμερα. Να γίνει δηλαδή εργαλείο προώθησης μιας ισότιμης, αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας, που τολμά να βλέπει τα προβλήματα κατάματα, δεν τα θάβει «κάτω από το χαλί» αλλά επιχειρεί να τα λύσει με όρους σεβασμού του διεθνούς Δικαίου. Μόνο έτσι μπορούν να αντιμετωπιστούν τα στερεότυπα ενός τυφλού αντιγερμανισμού που σχετίζεται με τις μνημονιακές πολιτικές λιτότητας. Με ανοικτό διάλογο μπορεί να συμβάλλει στο εθνικό θέμα των γερμανικών επανορθώσεων αλλά και στην αντιμετώπιση του προσφυγικού / μεταναστευτικού φαινομένου. Επιχειρούμε ένα νέο ξεκίνημα, σε μια νέα βάση. Χωρίς τίποτε να είναι δεδομένο, επιχειρούμε ένα στοίχημα, χωρίς να ξεχνάμε το χθες, λαμβάνοντας υπόψη τις προκλήσεις του αύριο.
Ερ.: Στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξαν διαφορετικές προσεγγίσεις ως προς τη στάση του Π. Καμμένου. Ποια συμπεράσματα έχετε εξαγάγει;
Απ.: Η γραμμή του κόμματος συνδέεται με την κυβερνητική σταθερότητα και με τη σχέση και των δύο με την κοινωνία και τη δυνατότητα ανάπτυξης εκείνων των προοδευτικών μετώπων που μπορούν να δώσουν τις κρίσιμες μάχες για τον τόπο μας. Ειδικά σήμερα το ζητούμενο είναι να μην επαναλάβουμε τις πολιτικές που μας έφεραν στην επιτροπεία και τις μνημονιακές πολιτικές. Αυτός άλλωστε ήταν και ο στόχος της συγκυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Θυμίζω ότι μέχρι το 2015 οι κυβερνήσεις συνεργασίας ήσαν δαιμονοποιημένες. Ήσαν ταυτισμένες με τα κόμματα που επέβαλαν τις πολιτικές λιτότητας. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ άλλαξε αυτά τα δεδομένα. Δεν καθίσαμε να προσθέσουμε τις βουλευτικές μας έδρες. Αλλά να δούμε τι πράγματα, σε προγραμματικό, θεσμικό επίπεδο, μπορούμε να κάνουμε μαζί για το καλό του τόπου. Για τον λόγο αυτό, όπως λέω συχνά, είναι κρίσιμο το κόμμα μας να επεξεργαστεί έγκαιρα το προγραμματικό πλαίσιο που θα είναι η βάση για τις μελλοντικές συνεργασίες…
Ερ.: Η παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών πλήττει την εικόνα της κυβέρνησης στην πορεία προς τις εκλογές;
Απ.: Ήταν μια δύσκολη στιγμή αλλά θέλω να υπογραμμίσω το γεγονός ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός επέλεξε να αναλάβει τη θέση του υπουργού Εξωτερικών, κάτι που καταδεικνύει ότι ο Νίκος Κοτζιάς επιτέλεσε έργο καλό και χρήσιμο. Για αυτό και δεν πιστεύω ότι η εξέλιξη αυτή πλήττει την εικόνα της κυβέρνησης. Ίσα – ίσα είναι μια επιλογή που δείχνει ότι προτεραιότητα αυτής της κυβέρνησης είναι η συνέχιση της γραμμής που έχει χαραχθεί για μια ανεξάρτητη, πολυεπίπεδη και ενεργητική εξωτερική πολιτική. Γενικά και ειδικά, σε ό,τι αφορά τη συμφωνία των Πρεσπών. Διασφαλίζεται έτσι με τον πιο αδιαμφισβήτητο τρόπο η συνέχεια στην εξωτερική μας πολιτική και μάλιστα σε μια κρίσιμη περίοδο.
Ερ.: Σε ό,τι αφορά στη συμφωνία των Πρεσπών, η Βουλή της ΠΓΔΜ έκανε το πρώτο βήμα. Πώς κρίνετε την εξέλιξη;
Απ: Είναι το καλό νέο σε ένα ταραγμένο διεθνές περιβάλλον. Είναι η αρχή του τέλους μιας διαμάχης που δηλητηρίαζε όχι μόνο τις σχέσεις των δύο χωρών αλλά επηρέαζε αρνητικά συνολικά την περιοχή των Βαλκανίων. Ανοίγει έτσι ο δρόμος για να προχωρήσει μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία και για τους δύο λαούς αλλά ευρύτερα για τα Βαλκάνια. Και μάλιστα ειδικά σήμερα που η ευρύτερη περιοχή της ανατολικής λεκάνης της Μεσογείου επηρεάζεται από τις εξελίξεις στην ευρύτερη Μέση Ανατολή. Και είναι πολύ σημαντικό ότι σήμερα η χώρα μας έχει αναδειχθεί σε παράγοντα ειρήνης, σταθερότητας και συνεργασίας.
Ερ.: Κυρία Δούρου, για ποιο λόγο πιστεύετε ότι αναδειχθήκατε στις πρώτες θέσεις στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, τι ήταν αυτό που εκτίμησαν τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής;
Απ.: Στην παρέμβασή μου προσπάθησα να πω ότι το σημαντικό, είναι καταρχήν η δημιουργία μίας Νέας Αριστεράς με ρίζες στις δημοκρατικές μας παραδόσεις και το βλέμμα στις προκλήσεις του σήμερα και του αύριο. Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να δούμε το θέμα των συμμαχιών. Με ποιους, πώς, σε ποιες βάσεις. Είναι σαφές ότι η συμμαχία το 2015 με τους Ανεξάρτητους Έλληνες ήταν μια έντιμη συμμαχία που εξυπηρετούσε πλήρως τη διάκριση υπέρ ή κατά του Μνημονίου. Πλέον με το τέλος της Επιτροπείας, αντιμετωπίζουμε νέες διακρίσεις. Μεταξύ του παλιού κόσμου που με τις νεοφιλελεύθερες πρακτικές καταστρέφει τον κοινωνικό ιστό και υπονομεύει το δικαίωμα στην εργασία και τα δημόσια αγαθά της υγείας, της παιδείας, και των πολιτικών που τις αντιπαλεύουν. Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινηθεί η προγραμματική μας δουλειά.

Best Of

Κώστας Μπακογιάννης: Κρατώ το όνομά τους και αναζητώ πάντα την έμπνευσή τους

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με μια συγκινητική ανάρτηση για τους δυο...

Ο Κουμουτσάκος δεν ήταν… πύραυλος (για τη Μονή της Χώρας)

Πηγή: OneVoice Γράφει το «Βαθύ Λαρύγγι» Το νέο εθνικό στραπάτσο με...

Το (νέο) δείπνο στο οποίο θα βρεθούν Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς

Πηγή: OneVoice   - Σε κοινωνική εκδήλωση – δείπνο – έχουν...

Το μεγαλοστέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που υπονομεύει τον Κασσελάκη

Πηγή: OneVoice   ΚΑΧΥΠΟΠΤΟΙ Προβληματίζονται διάφοροι μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ, για ποιο λόγο...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Κώστας Μπακογιάννης: Κρατώ το όνομά τους και αναζητώ πάντα την έμπνευσή τους

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με μια συγκινητική ανάρτηση για τους δυο...

Αύριο στις 22:00 η νέα κλήρωση του ΛΟΤΤΟ για κέρδη έως και 10.000 ευρώ τον μήνα για μια 10ετία

Εισόδημα για έναν ολόκληρο χρόνο έχουν εξασφαλίσει περισσότεροι από...

Το Κολλέγιο των Εκλεκτόρων έχει… ήδη αλλάξει ένοικο στο Οβάλ Γραφείο

Το Κολλέγιο των Εκλεκτόρων και το... δέος των κομματικών...

Ο Κουμουτσάκος δεν ήταν… πύραυλος (για τη Μονή της Χώρας)

Πηγή: OneVoice Γράφει το «Βαθύ Λαρύγγι» Το νέο εθνικό στραπάτσο με...

Ο (πολιτικά)… άδειος και ελαφρύς Κασσελάκης, και οι αυταπάτες των χειροκροτητών του

Με την περίπτωση του Στέφανου Κασσελάκη, έχουμε υλικό για......
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Κώστας Μπακογιάννης: Κρατώ το όνομά τους και αναζητώ πάντα την έμπνευσή τους

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με μια συγκινητική ανάρτηση για τους δυο παππούδες του, επέλεξε ο Κώστας Μπακογιάννης να αφήσει το απότυπωμά του στα social media την...

Αύριο στις 22:00 η νέα κλήρωση του ΛΟΤΤΟ για κέρδη έως και 10.000 ευρώ τον μήνα για μια 10ετία

Εισόδημα για έναν ολόκληρο χρόνο έχουν εξασφαλίσει περισσότεροι από 470 τυχεροί παίκτες του ανανεωμένου ΛΟΤΤΟ. Συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα, 472 νικητές της δεύτερης κατηγορίας του...

Το Κολλέγιο των Εκλεκτόρων έχει… ήδη αλλάξει ένοικο στο Οβάλ Γραφείο

Το Κολλέγιο των Εκλεκτόρων και το... δέος των κομματικών μηχανισμών για να εξασφαλίσουν προεδρική πλειοψηφία. Το πάθημα του 2016 φαίνεται ότι δεν έχει γίνει μάθημα...