Ρένα Δούρου: Δώσαμε μάχες για τους πολίτες, ενώ οι προηγούμενοι… υπέγραφαν χαρτοπετσέτες


 
Στις μάχες που έρχονται, για την κοινωνία, την Ελλάδα, την Ενωμένη Ευρώπη και την Αυτοδιοίκηση, αλλά και σε όσες προηγήθηκαν, σε εύκολες και δύσκολες στιγμές, αναφέρθηκε η Ρένα Δούρου, στο πλαίσιο συνέντευξης την οποία παραχώρησε, χθες, στην εκπομπή «Focus» της Δημόσιας Τηλεόρασης, και τον δημοσιογράφο Πάνο Χαρίτο.
Η Περιφερειάρχης Αττικής επανέλαβε ότι, στην εκλογική αναμέτρηση της προσεχούς άνοιξης, θα θέσει στην κρίση των πολιτών του λεκανοπεδίου τα πεπραγμένα της θητείας της, διεκδικώντας την επανεκλογή της, παρουσιάζοντας την ίδια στιγμή τις κοινωνικές προτεραιότητες της επόμενης ημέρας, ώστε η Αυτοδιοίκηση να εδραιώσει πρωταγωνιστική θέση στη διαμόρφωση των εξελίξεων, σε εθνικό, ευρωπαϊκό και ευρύτερα διεθνές επίπεδο.
Η Ρένα Δούρου αναφέρθηκε εκτενώς στις επώδυνες στιγμές της εθνικής τραγωδίας στο Μάτι, και στην ανείπωτη τραγωδία στη Μάνδρα, ανακαλώντας στη μνήμη της το δέος μπροστά στην απώλεια ανθρώπινων ζωών, και την υποχρέωση να αποκατασταθεί η κανονικότητα της καθημερινότητας των πολιτών, με την Πολιτεία να στέκεται διαρκώς στο πλευρό όσων καλούνται να συνεχίσουν τη ζωή τους, έχοντας χάσει δικούς τους ανθρώπους, και επουλώνοντας πληγές.
Η Περιφερειάρχης Αττικής υπενθύμισε τις δικές της πρωτοβουλίες για τάχιστη διερεύνηση της τραγωδίας στη Μάνδρα από τη Δικαιοσύνη, και καλωσόρισε τους γρήγορους ρυθμούς με τους οποίους προχωρεί η εισαγγελική έρευνα για το Μάτι, τονίζοντας ότι, όσο περισσότερο χρονίζουν τέτοιες υποθέσεις, τόσο μεγαλύτερος είναι ο πόνος εκείνων που θρήνησαν φίλους, συγγενείς και γνωστούς, και αναζητούν δικαίωση.
Η Ρένα Δούρου έθεσε το πλαίσιο της ανάγκης μιας εξωστρεφούς Αυτοδιοίκησης, που θα έχει διακριτές αρμοδιότητες, με την ευχέρεια να κινείται με αυτοπεποίθηση σε διεθνές επίπεδο, υιοθετώντας παράλληλα ένα διαφορετικό υπόδειγμα εξουσίας, που θα παρακινήσει τους πολίτες να επιστρέψουν στα κοινά, και να εγκαταλείψουν τη στάση αποστροφής και απαξίωσης του πολιτικού συστήματος, η οποία συνόδευσε την εποχή των Μνημονίων.
Ξεκαθαρίζοντας ότι, διατηρεί την πολιτική και κομματική ταυτότητά της, η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου αναφέρθηκε στην κοινή αντίληψη των πραγμάτων με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, και την πρόκληση να αθροιστούν δυνάμεις, ώστε μέσα από ένα Προγραμματικό Συνέδριο, ο ΣΥΡΙΖΑ να επανατοποθετηθεί και να απαντήσει με πειστικότητα στα καινούργια και επικαιροποιημένα διλήμματα, τα οποία δημιούργησε η εθνική κρίση.
Τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης της Ρένας Δούρου στον Πάνο Χαρίτο και την εκπομπή «Focus» της ΕΡΤ:
«Αντίπαλός μου είναι πολιτικές που κατέστρεψαν την κοινωνία, και επιχειρούν να σηκώσουν και πάλι κεφάλι»
– Θα παλέψω, όπως και την προηγούμενη φορά, στην Περιφέρεια Αττικής. Αυτή τη φορά, δεν θα είμαι μόνη μου. Δεν έχω αντίπαλο πρόσωπα, αλλά προβλήματα και πολιτικές, που, ενώ κατέστρεψαν την κοινωνία, σήμερα επιχειρούν να σηκώσουν και πάλι κεφάλι.
– Επέλεξα να μην είμαι… επισκέπτρια τηλεοπτικών εκπομπών, αλλά να δώσουμε στην Περιφέρεια Αττικής τη μάχη με τα προβλήματα. Όποιος ήθελε, μπορούσε να με βρει στις γειτονιές, να λογοδοτώ στους πολίτες, να συζητώ μαζί τους, να ακούω τα προβλήματα και να συνδιαμορφώνουμε τις λύσεις.
– Από την πρώτη στιγμή, η ομάδα της «Δύναμης Ζωής» στην Περιφέρεια, είχε έναν διμέτωπο αγώνα: Με τα χρόνια προβλήματα της περιοχής, και με το ηθικό υπόδειγμα εξουσίας, το οποίο παλεύουμε να αλλάξουμε.
– Ήταν συνειδητή επιλογή μου να γίνω εργάτρια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και όχι να διεκδικήσω τη συμμετοχή μου σε ένα υπουργικό συμβούλιο. Δεν παριστάνω την ανεξάρτητη. Έχω θέση και άποψη για τα μεγάλα και σημαντικά ζητήματα της κεντρικής πολιτικής, και την εκφράζω.
«Χρειάζεται μια Νέα Αριστερά, σε μια Ευρώπη που αλλάζει – Κίνδυνος για τη Δημοκρατία η απομάκρυνση των πολιτών από την πολιτική»
– Τα χρόνια αυτά, δεν χτυπηθήκαμε μονάχα από κρίση χρέους, αλλά και από κρίση Δημοκρατίας. Ο μεγάλος κίνδυνος για τη Δημοκρατία μας είναι η απομάκρυνση των πολιτών από την πολιτική. Τα κόμματα πρέπει να επανατοποθετηθούν στις νέες προτεραιότητες. Χρειάζεται μια Νέα Αριστερά, σε μια Ευρώπη που αλλάζει. Μέσα από ένα Προγραμματικό Συνέδριο, να τοποθετηθούμε και να απαντήσουμε στα διλήμματα.
– Φέραμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε ένα περισσότερο κεντρικό επίπεδο, με ισχυρό λόγο στις Βρυξέλλες, για το Προσφυγικό και τις προτεραιότητες της κοινωνίας μας.
«Απέδωσαν κατηγορητήριο, έφυγαν για διακοπές, επέστρεψαν μαυρισμένοι, και συνέχισαν τον αγώνα… «για όλα φταίει η Δούρου»
– Με την κλήση από την Εισαγγελία, την οποία πληροφορήθηκα από την τηλεόραση, σε γραφείο συνεργάτη μου, είδα τη φωτογραφία μου δίπλα στη λέξη «ύποπτη». Από τους ίδιους δημοσιογράφους, που με είχαν λοιδωρήσει ότι μήνυα τον εαυτό μου, όταν είχα προσέλθει στη Δικαιοσύνη το βράδυ της τραγωδίας στη Μάνδρα, ζητώντας τη διερεύνηση ευθυνών.
– Οι ίδιοι άνθρωποι θέλουν να υποκαταστήσουν τη Δικαιοσύνη και τους εισαγγελείς. Δεν θέλουν να αλλάξουν τα κακώς κείμενα των προηγούμενων ετών, και βρήκαν την ευκαιρία, εκμεταλλευόμενοι τον πόνο των συμπολιτών μας, να χτυπήσουν τη Δύναμη Ζωής.
– Απέδωσαν κατηγορητήριο, έφυγαν για διακοπές, επέστρεψαν… μαυρισμένοι, και συνέχισαν από εκεί όπου τον είχαν αφήσει, τον αγώνα «για όλα φταίει η Δούρου». Φωνές που θέλουν να επηρεάσουν το πώς διεξάγεται η εισαγγελική έρευνα. Αθροίζουν με χυδαίο τρόπο νεκρούς, και παίζουν με δυο εθνικές τραγωδίες.
– Οι Περιφέρειες δεν σβήνουν φωτιές. Δεν έχουν επιχειρησιακό ρόλο στην κατάσβεση μιας πυρκαγιάς. Υποβοηθούν τον επιχειρησιακό ρόλο της Πυροσβεστικής. Την κλιματική αλλαγή, την αρνούνται ο πλανητάρχης και ορισμένοι στη χώρα μας, που μας κατηγορούν ότι, την επικαλούμαστε, επειδή αναζητούμε άλλοθι.
«Κάνουμε έργα υποδομών, που δεν προσλαμβάνουν δημοσιότητα, επειδή… δεν έχουν εγκαίνια»
– Κάνουμε έργα υποδομών, που δεν προσλαμβάνουν δημοσιότητα, επειδή… δεν έχουν εγκαίνια. Τα αντιπλημμυρικά έργα, για παράδειγμα, δεν έχουν εγκαίνια, ώστε να τα δρομολογήσουν οι αυτοδιοικητικοί.
– Η μεγαλύτερη μάχη που έχουμε δώσει, είναι με τη στρεβλή νοοτροπία. Είμαστε οικολόγοι, αλλά… με τη γειτονιά του άλλου, όχι με τη δική μας. Είμαστε οικολόγοι, ευαίσθητοι με το περιβάλλον, αλλά στην πλάτη και σε βάρος του διπλανού δήμου.
– Οι κυβερνήσεις συνεργασίας έχουν δαιμονοποιηθεί στη χώρα μας, επειδή ήρθαν μαζί με τα Μνημόνια, και είχαν να κάνουν με τις πολιτικές της λιτότητας. Εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορούσαμε να συμπράξουμε με τέτοιες κυβερνήσεις. Η συνεργασία με τους Ανεξάρτητους Έλληνες αντέχει, επειδή είπαμε, «σε αυτά μπορούμε να πάμε μαζί», όχι για να αθροιστούν έδρες.
– Η κυβέρνηση αυτή έχει ακόμη πολλά να κάνει. Μπορούμε να κερδίσουμε τις εκλογές. Εμείς δώσαμε μάχες για τους πολίτες, ενώ οι προηγούμενοι υπέγραφαν χαρτοπετσέτες. Ο Αλέξης Τσίπρας και εγώ δεν μεγαλώσαμε σε κόμματα με δελφίνους και επόμενες μέρες. Δεν λειτουργούμε με όρους που κατέστρεψαν την ουσία της πολιτικής και τα κόμματα.
https://webtv.ert.gr/ert1/focus/18okt2018-focus/

Best Of

Το επιτελείο Ανδρουλάκη σε πανικό

Οι δυσκολίες που έχουν προκύψει στη μάχη που δίνει...

Ο Κώστας Μπακογιάννης έβγαλε τον Χάρη Δούκα στο… ξέφωτο (της αυταπάτης μεγαλείου του)

Δύσκολα θα διαφωνήσει κανείς με όσα... έσουρε ο Κώστας...

Οι «καραμανλικοί»… διέγραψαν τον Δένδια

Γράφει το «Βαθύ Λαρύγγι» Πηγή: One Voice   Η απουσία του Νίκου...

Τα «ορφανά» του Σημίτη στα ΜΜΕ, και το μίσος για τον Καραμανλή

Γράφει το «Βαθύ Λαρύγγι» Πηγή: One Voice   Σε αντίθεση με τον...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Η (αναπόφευκτη) “ρωγμή συμπάθειας” που χρειαζόταν ο Τραμπ για να “κλειδώσει” το Οβάλ Γραφείο

Η απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ διαμορφώνει ένα πλαίσιο...

Η Αμερική (της παρακμής) επιστρέφει στην εποχή με τις “ιπτάμενες σφαίρες”

Η αμερικανική Δημοκρατία, ισχυρότερη και σημαντικότερη στον πλανήτη, δίνει...

Ο Τραμπ παίζει (ήδη) το χαρτί του “αλεξίσφαιρου”

Μερικές ώρες παραμονής στο νοσοκομείο, και επιστροφή στο Νιού...

Η (ηθική) αμηχανία των Δημοκρατικών μετά την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ

Ο Τζο Μπάιντεν, ο Μπαράκ Ομπάμα, ο Μπιλ Κλίντον......

Η Πενσιλβάνια βγάζει (συνήθως) Πρόεδρο στις ΗΠΑ

Η Πολιτεία της Πενσιλβάνια, όπου διαδραματίστηκε η απόπειρα δολοφονίας...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Η (αναπόφευκτη) “ρωγμή συμπάθειας” που χρειαζόταν ο Τραμπ για να “κλειδώσει” το Οβάλ Γραφείο

Η απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ διαμορφώνει ένα πλαίσιο συναισθηματικής προστασίας του Αμερικανού πρώην Προέδρου, στην κρισιμότερη καμπή της προεκλογικής περιόδου. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τον...

Η Αμερική (της παρακμής) επιστρέφει στην εποχή με τις “ιπτάμενες σφαίρες”

Η αμερικανική Δημοκρατία, ισχυρότερη και σημαντικότερη στον πλανήτη, δίνει ιστορικά τον τόνο στον δυτικό κόσμο. Στη συλλογική Δύση. Η σημερινή Αμερική, του ετοιμόρροπου Τζο Μπάιντεν...

Ο Τραμπ παίζει (ήδη) το χαρτί του “αλεξίσφαιρου”

Μερικές ώρες παραμονής στο νοσοκομείο, και επιστροφή στο Νιού Τζέρσεϊ. Οι εικόνες του Ντόναλντ Τραμπ μετά την αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του, είναι εξαιρετικά δυνατές. Και...