Πώς… ξεκίνησαν όλα (για να φτάσουμε στη νίκη Μητσοτάκη απέναντι στον Μεϊμαράκη)


 
Του Λάζαρου Καλλιανιώτη
 
Η 10η Ιανουαρίου του 2016 ήταν η ημέρα-σταθμός στην πολιτική σταδιοδρομία του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ο πολιτικός επίγονος του μητσοτακισμού επικρατούσε οριακά (52%-48%) του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στη μάχη για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, και αναλάμβανε τα ηνία της ιστορικής παράταξης, για να την οδηγήσει εκ νέου στην εξουσία.
Όσα έγιναν και προηγήθηκαν αυτής της εκλογής, προσφέρονται ως υλικό για… πολιτικό μυθιστόρημα, που μάλιστα θα σαρώσει σε πωλήσεις, αν ο συγγραφέας του έχει όρεξη και διάθεση να καταγράψει τις… περίεργες στροφές της Ιστορίας. Και του παρασκηνίου.
Ο επίλογος της 10ης Ιανουαρίου του 2016 ωστόσο, είχε μια αφετηρία:
Το πρωί της 21ης Σεπτεμβρίου του 2015, όταν ο Αλέξης Τσίπρας έβαζε εκ νέου την υπογραφή του στη σύνθεση ενός νέου υπουργικού συμβουλίου, ως Πρωθυπουργός. Έχοντας κερδίσει με άνεση τις εκλογές με αντίπαλο τη Νέα Δημοκρατία του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, και έχοντας… παρκάρει εκτός Βουλής τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, και επιλέγοντας να συγκυβερνήσει και πάλι με τον Πάνο Καμμένο.
Την ίδια ώρα, η Νέα Δημοκρατία επέστρεφε στον αστερισμό της εσωστρέφειας. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, χωρίς κανείς να του το ζητήσει ή να τον πιέσει, κάλεσε στο γραφείο του τον τότε Γραμματέα του κόμματος Ανδρέα Παπαμιμίκο, ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες εκλογής νέας ηγεσίας.
Ακολούθησε κακός χαμός. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης είχε διαδεχθεί στην ηγεσία τον Αντώνη Σαμαρά, ως ενωτική λύση, το βράδυ της ιστορικής συντριβής του δημοψηφίσματος του Ιουλίου, και δεν τον αμφισβητούσε κανείς. Όλοι αντιθέτως πίστευαν ότι, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης θα μπορούσε να δώσει στη Νέα Δημοκρατία την πολιτική ηρεμία που είχε χάσει, να αφυπνίσει την κομματική βάση, και να διαμορφώσει ένα πλαίσιο ασφαλείας, ώστε στη συνέχεια να αναζητηθεί ο επόμενος ηγέτης. Εκείνος που θα πήγαινε την παράταξη πιο μακριά.
Αντί να μείνει στο συγκεκριμένο αφήγημα, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης επέλεξε τη σύγκρουση. Ένιωσε να αμφισβητείται από διάφορες πτέρυγες, κυρίως από συμπαθούντες τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, και θέλησε να λύσει τον γόρδιο δεσμό, προκαλώντας ο ίδιος εσωκομματική εκλογή.
Οι πιθανότητες ήταν με το μέρος του. Και αν, δεν είχε καταρρεύσει… περιέργως το σύστημα την πρώτη Κυριακή που στήθηκαν οι κάλπες, πιθανότατα θα είχε εκλεγεί άνετα “κανονικός” πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.
Η Ιστορία ωστόσο δεν γράφεται με υποθέσεις. Το σύστημα έπεσε, ακολούθησε μπάχαλο, και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ηττήθηκε τελικά με 48%-52% από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο είχε αντίπαλο στον δεύτερο γύρο, ενώ αρχικά ως φαβορί για “2ος” προέβαλε ο Απόστολος Τζιτζικώστας.
Η Ιστορία λοιπόν θα γράψει ότι, εκείνο το βράδυ που ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης αποφάσισε να καλέσει στο γραφείο του τον Ανδρέα Παπαμιμίκο… έγραψε τον πρόλογο του τέλους της δικής του ηγεσίας.
Και την… αρχή της ηγεσίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος μάλιστα προέβαλε αυτό ακριβώς το κεντρικό πολιτικό μήνυμα ως προεκλογικό σλόγκαν: Από την αρχή…

Best Of

Τα προβλήματα των Ελλήνων μπορούν να περιμένουν. Ο Κασσελάκης… λύνει το Μεσανατολικό

Για τις περισσότερες και μεγαλύτερες από τις ζώσες γενεές...

Ο Χαρδαλιάς φτιάχνει «ομάδα»… για το μέλλον

Πηγή: OneVoice Γράφει το «Βαθύ Λαρύγγι»   Το νήμα με τον προ…...

Οι διαδοχικές γκάφες και τα διαδοχικά… mea culpa του Κασσελάκη

Όσο περισσότερο εκτίθεται στον δημόσιο βίο, τόσο περισσότερο θολώνει...

Ο αμετροεπής Λοβέρδος νομίζει ότι μπορεί να διαγράψει από την Ιστορία τον (κανονικό) Ανδρέα

Για την προνομιακή και ανεξήγητη προβολή από τα συστημικά...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Βασίλης Ταλαμάγκας: Οι επιπτώσεις από μια νέα διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Γράφει ο Βασίλης Ταλαμάγκας Πηγή: OneVoice   ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ...

Μέχρι και ο Μυτιληναίος… αγανάκτησε

Πηγή: OneVoice Μαύρη Λίστα   Με την… Ούρσουλα και τον Μητσοτάκη.    Όταν...

Τα προβλήματα των Ελλήνων μπορούν να περιμένουν. Ο Κασσελάκης… λύνει το Μεσανατολικό

Για τις περισσότερες και μεγαλύτερες από τις ζώσες γενεές...

Ο Χαρδαλιάς φτιάχνει «ομάδα»… για το μέλλον

Πηγή: OneVoice Γράφει το «Βαθύ Λαρύγγι»   Το νήμα με τον προ…...

Ο (απελπισμένος) Μενέντεζ εκβιάζει με ανεξάρτητη υποψηφιότητα, για να αποφύγει την καταδίκη

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, θεωρητικά... δεν συμβαίνουν αυτά. Ίσως μονάχα...
Λάζαρος Καλλιανιώτης
Λάζαρος Καλλιανιώτης
Ο Λάζαρος Καλλιανιώτης είναι σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας, πολιτικός αναλυτής

Βασίλης Ταλαμάγκας: Οι επιπτώσεις από μια νέα διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Γράφει ο Βασίλης Ταλαμάγκας Πηγή: OneVoice   ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ   ΣΤΗΝ Ε.Ε.     Ακριβώς είκοσι χρόνια συμπληρώθηκαν την 1η Μαΐου,  από την προς Ανατολάς Διεύρυνση της ΕΕ...

Μέχρι και ο Μυτιληναίος… αγανάκτησε

Πηγή: OneVoice Μαύρη Λίστα   Με την… Ούρσουλα και τον Μητσοτάκη.    Όταν “τα παίρνει” ένας κορυφαίος επιχειρηματίας της χώρας με το success story της κυβέρνησης, τα πράγματα...

Τα προβλήματα των Ελλήνων μπορούν να περιμένουν. Ο Κασσελάκης… λύνει το Μεσανατολικό

Για τις περισσότερες και μεγαλύτερες από τις ζώσες γενεές της ανθρωπότητας, η έννοια "Μεσανατολικό" έχει συνδεθεί και ταυτιστεί με χρονίζοντα, δυσεπίλυτα προβλήματα... Ο Στέφανος...