• Οκτώβριος 19, 2019

Πολιτικός σεισμός στις ΗΠΑ, με την αποχώρηση του ανθρώπου που… θα μπορούσε να καθαιρέσει τον Τραμπ


 
Της Κατιάνας Ναυπλιώτου
 
Από τα χρόνια του εμβληματικού Ρόμπερτ Κένεντι, και της μάχης με το οργανωμένο έγκλημα, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ προσέλαβε διαστάσεις μύθου.
Γι’ αυτό και ο εκάστοτε πολιτικός προϊστάμενός του, έχει την… πρόσθετη ονομασία του Γενικού Εισαγγελέα. Μπορεί να προχωρήσει στη δίωξη οποιουδήποτε. Ακόμη και του ίδιου του Προέδρου των ΗΠΑ, μιας και προϊσταται του FBI, που είχε προχωρήσει τις σχετικές διαδικασίες στο σκάνδαλο Watergate, αναγκάζοντας τον Ρίτσαρντ Νίξον σε ατιμωτική παραίτηση από το Οβάλ Γραφείο.
Στα χρόνια του Ντόναλντ Τραμπ, και στη σκιά της έρευνας Μιούλερ για «συνωμοσία» με τη Ρωσία στις προεδρικές εκλογές του 2016, εκ των πραγμάτων το υπουργείο Δικαιοσύνης και το FBI έχουν καθοριστικό ρόλο.
Το «παιδί» του Τζέι Έντγκαρ Χούβερ, ο Ντόναλντ Τραμπ το διατηρεί… υπό καταστολή, μετά την απόλυση του Τζέιμς Κόμεϊ από τη διοίκησή του, κατανοεί ωστόσο ότι, δεν μπορεί να το ελέγξει.
Μένει το υπουργείο Δικαιοσύνης. Εκεί, ο Τζεφ Σέσιονς είχε σηκώσει σημαία αυτονομίας, και μετά τις Ενδιάμεσες Εκλογές οδηγήθηκε στην έξοδο.
Εν αναμονή έγκρισης του διορισμού του διαδόχου του, η είδηση ότι, ο Ροντ Ρόζενσταϊν, αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης και Γενικός Εισαγγελέας των ΗΠΑ, αποχωρεί τις επόμενες εβδομάδες, με την υποψία ότι, υπέκυψε στις πιέσεις του Οβάλ Γραφείου να παραιτηθεί, προκαλεί πολιτικό σεισμό στην Ουάσινγκτον.
Ο Ρόζενσταϊν ήταν ο… προστάτης του Ρόμπερτ Μιούλερ, υψώνοντας θεσμικό τείχος προστασίας του νυν Ειδικού Συμβούλου και πρώην Διευθυντή του FBI, ο οποίος «τρέχει» την έρευνα που μπορεί να οδηγήσει στην έναρξη των διαδικασιών καθαίρεσης του Ντόναλντ Τραμπ.
Χωρίς τον Ροντ Ρόζενσταϊν, όλα μπορούν να συμβούν. Οι Δημοκρατικοί… ανέβηκαν στα κάγκελα, ενώ, ακόμη και μετριοπαθείς Ρεπουμπλικανοί εμφανίζονται προβληματισμένοι.
Οι πιο δύσκολες ώρες για τον Ντόναλντ Τραμπ, φαίνεται ότι… δεν έχουν έρθει ακόμη.
 
 

Κατιάνα Ναυπλιώτου

Κατιάνα Ναυπλιώτου

Η Κατιάνα Ναυπλιώτου είναι διεθνολόγος

Διαβάστε Ακόμα...