Ποιός θα εξηγήσει (ευγενικά) στον Βέμπερ ότι λειτουργεί ως… εκλογικός χορηγός του Τσίπρα;


 
Του Νίκου Φυλάγγελου
 
Για όσους κατανοούν την ευρωπαϊκή πολιτική και παρακολουθούν προσεκτικά όσα συμβαίνουν στην ήπειρό μας, αμφιβολία δεν υπήρχε ποτέ.
Ο Μάνφρεντ Βέμπερ είναι το χρήσιμο… θύμα στη μάχη των ευρωεκλογών, ώστε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και η Άνγκελα Μέρκελ να μην χάσουν την πολιτική ηγεμονία των τελευταίων ετών.
Ο Χριστιανοκοινωνιστής πολιτικός, χαμηλού επιπέδου γενικότερα αλλά και… ανθέλληνας, σε κρίσιμες στιγμές για τη χώρα μας, προτάθηκε ως υποψήφιος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δηλαδή ως διάδοχος του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατανοώντας και ο ίδιος ότι είναι αναλώσιμος.
Μπροστά στην κάλπη των ευρωεκλογών, που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα γιγαντώσουν τη δύναμη των αντισυστημικών δυνάμεων, της ευρω-αμφισβήτησης και της ακροδεξιάς, ο Βέμπερ θα θυσιαστεί την επομένη, θα χρεωθεί μέρος του τσαλακώματος της απήχησης της Κεντροδεξιάς και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, και αντί για εκείνον θα προταθεί κάποιος σαν τον Μισέλ Μπαρνιέ. Αν όχι… η ίδια η Άνγκελα Μέρκελ.
Μέχρι τότε, ο Μάνφρεντ Βέμπερ θα μπορεί να… ζει τον μύθο του. Φτάνει να μην προκαλεί μεγάλα προβλήματα. Σαν και αυτά που προκάλεσε στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία, με τις ανεκδιήγητες θέσεις που διατύπωσε, στο debate με τον Φρανκ Τίμερμανς.
Οι ανθελληνικές και αντιλαϊκές θέσεις του, αξιοποιήθηκαν άμεσα από τον προπαγανδιστικό μηχανισμό της κυβέρνησης. Ας του εξηγήσει λοιπόν κάποιος… ευγενικά, ότι λειτουργεί ως… εκλογικός χορηγός του κ. Τσίπρα. Και ας αποφύγει τις δηλώσεις για την Ελλάδα.

Written by

Ο Νίκος Φυλάγγελος είναι πολιτικός αναλυτής