Ο "στρατηγός" του Ομπάμα προβλέπει τι θα συμβεί στις Ενδιάμεσες Εκλογές. Και στη μάχη του 2020 για τον Λευκό Οίκο


 
Της Μαρίκας Λυσιάνθη
 
Ο… Καρλ Ρόουβ των Δημοκρατικών, δεν κρύβει τον προβληματισμό του για την πορεία του κόμματος, ενόψει των Ενδιάμεσων Εκλογών της επόμενης εβδομάδας, με προβολή οπτικής μέχρι τις προεδρικές εκλογές του 2020, και τη μάχη για την ανάκτηση του Λευκού Οίκου, από τα χέρια των Ρεπουμπλικανών και τον Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Ντέιβιντ Άξελροντ, “στρατηγός” της πολιτικής ηγεμονίας και επέλασης του Μπαράκ Ομπάμα στις προεδρικές εκλογές του 2008 και του 2012, έχει περάσει στο πολιτικό υποσυνείδητο της Αμερικής, ως το φυσικό αντίβαρο του Καρλ Ρόουβ, του ανθρώπου που “έχτισε” την οκταετή πολιτική ηγεμονία των Ρεπουμπλικανών, υπό τον Τζορτζ Μπους τον νεώτερο, από το 2000 μέχρι το 2008.
Η άποψή του εκτιμάται πάντοτε δεόντως, γι’ αυτό και προκάλεσε αίσθηση το… καμπανάκι που χτυπάει ο Άξελορντ. Σύμφωνα με την ανάλυσή του, οι Δημοκρατικοί έχουν πέσει στην παγίδα την οποία, μεθοδικά ετοίμασε ο Τραμπ, σε επίπεδο πόλωσης και υψηλής ρητορικής.
Ο Ντέιβιντ Άξελροντ εκτιμά ότι, με το νέο μωσαϊκό που έχει διαμορφωθεί, οι Δημοκρατικοί χάνουν την ευκαιρία για μια ισοπεδωτική επικράτηση στις Ενδιάμεσες Εκλογές της επόμενης εβδομάδας, που θα τους επέτρεπε να κερδίσουν την πλειοψηφία και στα δυο Σώματα του Κογκρέσου, τη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Ως… ορεκτικό, για την επικράτησή τους στις προεδρικές εκλογές του 2020, με έξωση του Ντόναλντ Τραμπ από τον Λευκό Οίκο, πάντοτε με την προϋπόθεση ότι, θα επιλέξουν τον κατάλληλο υποψήφιο.
Δεν πρέπει άλλωστε να ξεχνάμε ότι, ο Ντέιβιντ Άξελροντ ήταν από τους λίγους που, στις προεδρικές εκλογές του 2016, είχε προβλέψει ότι, Πρόεδρος των ΗΠΑ θα εκλεγόταν “οποιοσδήποτε εκτός από τη Χίλαρι” (Κλίντον).
Όπως και συνέβη…

Written by

Η Μαρίκα Λυσιάνθη είναι ψυχολόγος