Ο Γιώργος Λακόπουλος προβλέπει συγκρουσιακό πεδίο για την κυβέρνηση, τους επόμενους μήνες


 
Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος
Πηγή: anoixtoparathyro.gr
 
Κάθε θαύμα τρεις μέρες. Η κυβέρνηση- ανεμομαζώματα του Κυριάκου Μητσοτάκη έφτασε στις τριάντα. Στις 31 όμως πάτησε τα κορδόνια της και στη Βουλή της συνέβη η αγαπημένη παροιμία του Βαγγέλη Βενιζέλου για τη μαϊμού που ανέβηκε στο δέντρο.
Ποτέ άλλοτε κυβέρνηση δεν αποδομήθηκε μόνη της σε τόσο σύντομο διάστημα. Σα να ήξεραν τις απαντήσεις και τους άλλαξαν τις ερωτήσεις.
Το απόγευμα της 8ης Αυγούστου η εικόνα από τη  Βουλή ήταν τραγελαφική. Το κόμματα αποχωρούσαν το ένα μετά το άλλο, ο προεδρεύων Αθανασίου ψέλλιζε αμήχανα σε στυλ «καινούργιος  είμαι, δεν τον ξέρω καλά τον Κανονισμό»  και στην αναμπουμπούλα φάνηκε και ο λύκος.
Για την ακρίβεια φάνηκε ο ασυνάρτητος στο λόγο και στις θεωρίες του Βρούτσης και  έριχνε τις τροπολογίες τη μια μετά την άλλη. Για να εισπράξει την επομένη τη χλεύη των πιο χαρακτηριστικών υποστηρικτών του Μητσοτάκη: των «Νέων» και της «Καθημερινής». Βατερλό.
Για δύο συνεχόμενες μέρες στο Κοινοβούλιο ο Πρωθυπουργός με άλλον αέρα πλέον προβάριζε τα νέα… προεκλογικά σλόγκαν. «Δεν αφήνουμε ούτε μέρα να πάει χαμένη» και «η κυβέρνηση τρέχει πιο γρήγορα από τα γεγονότα». Χωρίς όμως να απαντάει  σε κανένα από τα εύλογα ερωτήματα που του έθετε ο Τσίπρας.
Π.χ. στην ερώτηση για το βιογραφικό του νέου διοικητή της ΕΥΠ μιλούσε για το δικό του βιογραφικό,  υποδηλώνοντας πως είναι καλύτερο από  τους  ακαδημαϊκούς τίτλους από το ΕΜΠ του αντιπάλου του.
Δίπλα του ο Γ. Γεραπετρίτης πείσθηκε να μην αποκαλεί τους βουλευτές «ρε παιδιά», όπως έκανε στην Επιτροπή,  αλλά προσφωνούσε όλους τους Συριζαίους «κύριε υπουργέ». Χάρμα ιδέσθαι.
Παραδίπλα ο Άδωνις Γεωργιάδης μεγαλο-υπουργός πια και ας μην έχει αποφανθεί ακόμη η Τουλουπάκη για την περίπτωσή του μπάλωνε τις προεκλογικές δηλώσεις για το Ελληνικό και σουλατσάριζε στους διαδρόμους αγκαζέ με τον Βελόπουλο. Όλοι δικοί μας είμαστε…
Αλλά στο τέλος του ευτυχισμένου κυβερνητικού διήμερου όλα ήλθαν τούμπα: τη μια μέρα ψήφισαν με στόμφο το νόμο για  τη νέα δομή του -επιτελικού-κράτους και την καλή νομοθέτηση.  Και τη δεύτερη έφερναν νέο νόμο που κατεδάφιζε κάθε έννοια καλής νομοθέτησης και επιστροφή του κομματικού και ταυτόχρονα ταξικού κράτους.
Ειδικά με τις παρελκόμενες τροπολογίες Βρούτση, που άφησαν τη ΝΔ στα παλιά Ανάκτορα να ψηφίζει μέσα στην αβάσταχτη διάψευση των προσδοκιών που καλλιεργούσε- ακόμη δεν σαράντισε.
Αυτός ο δεύτερος νόμος θα μείνει στην Ιστορία. Πρώτα γιατί δεν άφησε συναφή διάταξη του Συντάγματος που να μην παραβιάσει και συνεπώς οι υπουργοί που τον εισηγήθηκαν ήταν σα να κόβουν εισιτήρια για να εγχώρια και ευρωπαϊκά δικαστήρια στα οποία -κατά την πρόβλεψη των νομικών- θα καταπέσουν οι  διατάξεις του.
Π.χ. η μοχθηρή εκπαραθύρωση της Θάνου με αναδρομική νομοθεσία. Και οι διατάξεις για Τοπική Αυτοδιοίκηση, αφού με άλλο  σύστημα ψήφισαν οι πολίτες για δημάρχους και με άλλο θα διοικούν τους δήμους.
Νέοι καιροί νέα ήθη: τα παλιά. Αλλά όχι μόνο. Όπως παρατηρεί διακεκριμένος νομομαθής αυτό δεν ήταν νομοθέτημα, αλλά συνονθύλευμα διατάξεων, που δεν είχαν καν την προσχηματική συνοχή  της παλαιάς πρακτικής των νόμων- σκούπα. Αυτός ήταν νόμος φαράσι. Ή όπως θα έλεγε ο αντιπρόεδρος Πικραμένος, ο Φάντης με το ρετσινόλαδο στην ίδια συσκευασία.
Παρότι οι συγγραφείς του δεν πάσχουν από άγνοια της νομικής επιστήμης, παραβίασαν και αυτά που τους έμαθαν στα πανεπιστήμια οι καθηγητές τους.  Π.χ.  το 98 π. Χ. στη Ρώμη ο νομοθέτης του 98 π.Χ. είχε καθιερώσει το αυτονόητο, ακόμη και γι’ αυτή την εποχή:  η Lex Caecilia Didia- απ’ το όνομα των δύο υπάτων Caecilius Matellus Nepos και Titus Didius- απαγόρευε τους  Leges Saturae. Ή αλλιώς τους «νόμους φρουτιέρες».
Έκτοτε θεωρείται αρχή της  νομοτεχνικής  πρακτικής. Ωστόσο οι κυβερνητικοί σοφοί το αγνόησαν προστρέχοντας -κατά παράφραση- στον Μότσαρτ:» «Cosi Fan Tuti».
Ήταν η αποκορύφωση μιας κυβερνητικής πανδαισίας ένα βήμα μισό αιώνα πίσω. Η Δεξιά δεν ξεχνά τι σημαίνει δεξιά που έλεγε και ο μακαρίτης Σπύρος Λιναρδάτος.
Το καλύτερο της ΝΔ αυτές τις μέρες είναι η αποθέωση της «κολοτούμπας», όρος του της άρεσε προεκλογικά. Εκτός από την ανασκευή κάθε υπόσχεσης για νέος ύφος διακυβέρνησης – με τους δυο νόμους που ο ένας κατάπιε τον άλλον- υπάρχουν και άλλες σκηνές απείρου κάλλους.
Π.χ. ο διοικητής την ΕΥΠ. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός που τον διόρισε, αδυνατεί να εξηγήσει την τοποθέτησή του. Ή ο διορισμός επικεφαλής στο γραφείο Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, το οποίο χλεύαζαν και θα καταργούσαν, αλλά τώρα καλύπτουν τη θέση με κυρία πραγματικό  λουλούδι. Σαν αυτά που  φυτρώνουν στο Βίτσι, όπου έσπευσε να τιμήσει τη νίκη στον «συμμοριτοπόλεμο»αγκαλιά με χρυσαυγίτες.
Ο αυτοτραυματισμός της κυβέρνησης στη Βουλή και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα για τον ερασιτεχνισμό των «τεχνοκρατών»   από τη μία και τη ραδιουργία των «ακραίων» από την άλλη,  την υποχρεώνει να πατήσει γκάζι σε μια άλλη πίστα.
Όπως ανέδειξαν -όχι μόνο για αντιπερισπασμό- οι φιλοκυβερνητικές εφημερίδες, έρχονται… δικογραφίες κατά των  Συριζαίων. Όπου δεν πίπτει λόγος, πίπτει ράβδος. Με άλλα λόγια ετοιμάζονται δίκες, για τα πάντα της διακυβέρνησης Τσίπρα που έχουν «οσμή σκανδάλου».
Είναι μια νέα νομική καινοτομία. Δεν χρειάζονται στοιχεία, αλλά «οσμές»- τις οποίες θα πιστοποιεί η μύτη του Βορίδη. Κάτι που δεν έχει φυσικά η Νοβάρτις και παλιότερα η η Ζήμενς.
Η ΝΔ εγκαταλείπει τα προσχήματα νωρίς και έχουν να δουν τα μάτια μας. Άλλωστε πώς θα ηρεμήσει ο Σαμαράς, που αρπάχτηκε με τον Μητσοτάκη γιατί δεν έβαλε τις προγραμματικές δηλώσεις και αναφορά στη «σκευωρία».
Ήδη ο ρεβανσισμός στον κρατικό μηχανισμό αποδεικνύεται η μόνη καλή προετοιμασία της νέας κυβέρνησης. Θέση- θέση, εκδιώκουν όσους θεωρούν Συριζαίους, αλλά και τους συνοδοιπόρους τους. «Οι κομμουνισταί και άλλοι εχθροί της πατρίδος»- που θα έλεγαν και οι μετεμφυλιακοί προγονοί τους- πρέπει να εξαφανιστούν. Μόνο όσα γίνονται στο υπουργείο Εξωτερικών αρκούν για να συνταχθεί μια νέα Μαύρη Βίβλος.
Το κράτος «θωρακίζεται θεσμικά για να μην ξανακυβερνήσει η Αριστερά» και οι παραφυάδες της. Κι αυτό από τα «Άπαντα» του Βορίδη είναι…

Best Of

Το ΠΑΣΟΚ ποντάρει στην “αλλαγή γενιάς”, με τη Μαρία Μπουτζέτη στο ευρωψηφοδέλτιο

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Η υποψηφιότητα της Μαρίας Μπουτζέτη στο ευρωψηφοδέλτιο...

Κωστής Χατζηδάκης και Όλγα Κεφαλογιάννη σε ρόλο-κλειδί για τις ευρωεκλογές

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Ο Κωστής Χατζηδάκης και η Όλγα Κεφαλογιάννη...

Μανώλης Κοττάκης: Το στρατηγικό βάθος του ελληνισμού

Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης Πηγή: newsbreak.gr   Ακουσα προχθές το βράδυ στο...

Κωστής Χατζηδάκης: Η Ελλάδα είναι η ευχάριστη έκπληξη της ευρωπαϊκής οικονομίας

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, ολοκλήρωσε...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Το Eurojackpot μοιράζει απόψε 120 εκατομμύρια ευρώ

Στις 21:15 η κλήρωση για το μέγιστο ποσό του...

Ο Κασσελάκης ως (χρυσός) χορηγός του Μητσοτάκη

Η παρουσία του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ...

Είδε κανείς τον Καραμανλή να πεθαίνει;

    Του Μάνου Οικονομίδη Twitter@EmOikonomidis Είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα γνώρισε στην...

Το εθνικό έγκλημα της προσφυγής στο Μνημόνιο, που παραμένει ατιμώρητο

Πέρασαν ήδη 14 χρόνια... Περισσότερα από τη... φαγούρα σε...

Μανώλης Κοττάκης: Η μετάλλαξη του αξιακού συστήματός μας

Η έγκριση οικονομικής βοήθειας-μαμούθ από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής προς...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Το Eurojackpot μοιράζει απόψε 120 εκατομμύρια ευρώ

Στις 21:15 η κλήρωση για το μέγιστο ποσό του παιχνιδιού και το μεγαλύτερο έπαθλο όλων των εποχών στην Ελλάδα   Λίγες ώρες απομένουν για τη μεγάλη...

Ο Κασσελάκης ως (χρυσός) χορηγός του Μητσοτάκη

Η παρουσία του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και συνολικά στην πολιτική ζωή του τόπου, είναι γεμάτη από οξύμωρα. Ένας νέος άνθρωπος, με επικοινωνιακές...

Είδε κανείς τον Καραμανλή να πεθαίνει;

    Του Μάνου Οικονομίδη Twitter@EmOikonomidis Είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα γνώρισε στην ιστορική διαδρομή της αναρίθμητους ηγέτες. Που λατρεύτηκαν και συγκλόνισαν τις μάζες, παρακινώντας την εκάστοτε κοινωνία...