Ο Γιώργος Λακόπουλος περιγράφει τον "νέο ρόλο" Βενιζέλου


 
Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος
Πηγή: anoixtoparathyro.gr
 
Πρώτα τα κακά νέα. Ο Βαγγέλης Βενιζέλος δεν βρίσκεται στην παρούσα Βουλή.  Η  Φώφη Γεννηματά μεθόδευσε  την αποπομπή του, όπως είχε κάνει και ο Γ. Παπανδρέου με τον Κ. Σημίτη. Έτσι οι δυο πιο αξιόλογοι εναπομείναντες πολιτικοί του ΠΑΣΟΚ θα βλέπουν τις συνεδριάσεις από τα θεωρεία.
Στον Βενιζέλο μπορεί να καταλογίσει πολλά κανείς: έπαρση, αλαζονεία, αυτοκαταστροφή, ολέθριες πολιτικές . Αλλά κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει για την ανάγκη της παρουσίας του στο Κοινοβούλιο. Ήταν ο μόνος αγορητής που άδειαζε το καφενείο. Η παρουσία του εμπλούτιζε την κοινοβουλευτική διαδικασία.
Όπως και του Σημίτη άλλωστε, για τον οποίο επίσης υπάρχουν πολλές επιβαρύνσεις, αλλά η παρουσία του στην εθνική αντιπροσωπεία ήταν αναγκαία.  Ας όψονται οι κληρονόμοι που τους διαδέχθηκαν.
Μετά τα καλά -γι’ αυτόν – νέα. Ο Βενιζέλος δεν μετέχει στη Βουλή, αλλά μετέχει στην κυβέρνηση. Είναι θα λέγαμε ωσεί παρών.
Δυο διακεκριμένοι φίλοι του-  για να μην πει καν εις παρελκόμενοι, ο σπουδαίος Πιερακάκης και η άνευ πολιτικού βάρους  Μενδώνη, πήραν σημαντικά χαρτοφυλάκια. Ένας τρίτος  ετοιμάζεται για επικεφαλής δημοσίου οργανισμού. Κάποιοι διάσπαρτοι βρήκαν ήδη ,ή διεκδικούν, πόστα το «επιτελικό κράτος» του Μητσοτάκη.
Τι άλλο χρειάζεται προκειμένου να μιλήσει κανείς για οιωνεί συγκυβέρνηση;
Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μετά την αυτοκατεδάφιση του εαυτού του και του κόμματός του που οργάνωσε με ζήλο μετέχοντας στην συγκυβέρνηση με τον Σαμαρά και τον Άδωνι, ονειρεύτηκε ένα δικό του κόμμα για να γίνει ο Έλληνας Γκένσερ. Ήτοι πασπαρτού σε κάθε κυβέρνηση, της μιας ή της άλλης πλευράς.
Δεν του βγήκε και άρχισε να εμφανίζεται ως …θεωρητικός της ΝΔ.  Έθετε του στόχους, το προγραμματικό πλαίσιο, τις  ιδεολογικές παραμέτρους -σαν καθοδηγητής.  Σε βαθμό που του καταλογίσθηκε ότι επιδιώκει να ηγηθεί της ΝΔ κατά το πρότυπο του Κώστα Μητσοτάκη,  που βρέθηκε από το Κέντρο επικεφαλής της  Δεξιάς.
Ούτε αυτό του βγήκε, αλλά ήταν πιθανό -και εύλογο- να μετέχει στις διεργασίες της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου ως  βουλευτής- και βλέπουμε.
Αλλά φεύ! Ο Μητσοτάκης τον απέκλεισε για να μην ανατινάξει το κόμμα του και η Γεννηματά τον εκδικήθηκε για την αφ’ υψηλού αντιμετώπιση της, καθώς φορά που την έβρισκε μπροστά του.
Άλλωστε τι να κάνει σε ένα κόμμα στο οποίο βρίσκεται εκτός από τη Φώφη ξανά και ο Παπανδρέου- που διέσπασε το ΠΑΣΟΚ το 2015 για να του κόψει τα πόδια- και στο οποίο δεν κατάφερε να βγάλει ούτε τον Γρηγοράκο;
Ήλθε η ώρα να  υλοποιήσει, εκών άκων, την  απειλή του: «Έχω εγώ καμία ανάγκη να είμαι αρχηγός του ΠΑΣΟΚ; Έχω δουλειά, στο πανεπιστήμιο».
Η διατύπωση «αφανής εταίρος» είναι έμπνευση του Βενιζέλου για να  καταλογίσει στον Κώστα Καραμανλή υπόγεια υποστήριξη προς τον Τσίπρα.  Χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον από το σύστημα Σαμαρά κυρίως κατά του πρώην πρωθυπουργού. Αλλά τώρα πέφτει στο κεφάλι του εμπνευστή της.

Best Of

Κικίλιας: Το μέρισμα από τον τουρισμό φτάνει στην ελληνική οικογένεια

«Το πρώτο τρίμηνο του 2022, οι εισπράξεις στο τουριστικό...

Η απόφαση Μητσοτάκη για την αλλαγή του εκλογικού νόμου

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη     Στην απόφαση να προχωρήσει σε αλλαγή του...

Εκτός πολιτικής κορυφαίος υπουργός

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Θεωρείται από τους κορυφαίους υπουργούς της σημερινής...

Η «πόρτα» από ΝΔ σε Χρυσόγονο

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Η απόφαση του Κώστα Χρυσόγονου να συμπορευτεί...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Αναγράφω σοι η Πόλις σου…

  Της Μαρίκας Λυσιάνθη Η στιγμή που πάγωσε τον χρόνο. Η 29η...

Οι καλύτεροι δεν είναι (πάντα) και οι περισσότερο… συμπαθητικοί

Του Αλέκου Ευγενικού   Το 14ο λοιπόν... Η Ρεάλ Μαδρίτης διεύρυνε...

Είναι (τόσο) τραγικό να καταλαβαίνει (πάλι) την αμερικανική κοινωνία (καλύτερα)

Του Κυριάκου Βελισσάριου   Η περίπτωση του Ντόναλντ Τραμπ συνιστά σημείο...

Ο Γιάννης Παπαγιάννης για τις κοινωνικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης

Του Μανώλη Κομνηνού   Για τις κοινωνικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης μίλησε...

Πογέτ στον ΟΠΑΠ: «Στον τελικό θα ξεκινούσα βασικό τον Τσιμίκα»

  Ο προπονητής της Εθνικής μας Ομάδας επιλέγει τους καλύτερους...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Αναγράφω σοι η Πόλις σου…

  Της Μαρίκας Λυσιάνθη Η στιγμή που πάγωσε τον χρόνο. Η 29η Μαϊου (1453) ως ληξιαρχική πράξη γέννησης της μεγαλύτερης ιστορικής τραγωδίας του Ελληνισμού. Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης...

Οι καλύτεροι δεν είναι (πάντα) και οι περισσότερο… συμπαθητικοί

Του Αλέκου Ευγενικού   Το 14ο λοιπόν... Η Ρεάλ Μαδρίτης διεύρυνε τα επιχειρήματα περί του μεγαλύτερου συλλόγου στην Ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, με την κατάκτηση ενός...

Είναι (τόσο) τραγικό να καταλαβαίνει (πάλι) την αμερικανική κοινωνία (καλύτερα)

Του Κυριάκου Βελισσάριου   Η περίπτωση του Ντόναλντ Τραμπ συνιστά σημείο καμπής για την αμερικανική πολιτική. Ένας "διασκεδαστής", με πληθυντικά αρνητικά, ακραία, έως και επικίνδυνα στοιχεία...