Ο (ανθεκτικός) λαϊκισμός έχει τους… χορηγούς του

Του Μάνου Οικονομίδη

[email protected]

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Αξία”, το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2018

Σε αυτόν εδώ τον «περίεργο» τόπο, τα κάνουμε όλα…διαφορετικά. Στα όρια μιας σχεδόν μεταφυσικής προσέγγισης της ιστορικήςδιαδρομής του έθνους μας, ως μη συνηθισμένου και συμβατικού.

Μόνο που, στην εποχή της βαθιάς, σύνθετης και πολυεπίπεδης κρίσης που βιώνουμε, από τη στιγμή που ξεκίνησαν τα Μνημόνια, με την υπογραφή του τελευταίου των Παπανδρέου την άνοιξη του 2010, στη στάθμιση της συνήθους διαφορετικότητάς μας, επικρατούν τα αρνητικά. Η σκοτεινή πλευρά.

Κινδυνεύουμε να καταγραφούμε στην Ιστορία λαών και κοινωνιών, ως η μοναδική χώρα που πέρασε τόσο επικίνδυνη κρίση, και δεν καταφέραμε να αναδείξουμε τον καλύτερο εαυτό μας. Να σταθούμε αξιοπρεπώς, με όρους ρεαλισμού και επιβίωσης. Να αφήσουμε πίσω μας στρεβλώσεις και παθογένειες. Φυσικά, μαζί με τους φορείς τέτοιων διαβρωτικών συμπεριφορών.

Δυστυχώς, μια κοινωνία σε διαρκή και ανατροφοδοτούμενη κρίση, δεν είναι ιδιαίτερα δεκτική στη… μετεκπαίδευση. Δεν της αρέσουν οι παρατηρήσεις. Δεν διορθώνεται… με το ζόρι.

Η αλλαγή προκύπτει από μέσα μας. Ο καθένας ως άτομο, και αθροιστικά ως ενεργοί πολίτες μιας κοινωνίας που διεκδικεί το δικαίωμά της να επιβιώσει στο ιστορικό μέλλον. Ένα μέλλον βεβαίως, που χτίζεται… σήμερα.

Είναι περίπου αυταπόδεικτο ότι, το… κουσούρι που επέδειξε εντυπωσιακή, σκανδαλώδη ανθεκτικότητα στο σύνολο του εύρους της ιστορικής διαδρομής μας, είναι ο λαϊκισμός. Σε πληθυντικές εποχές, περιστάσεις, συγκυρίες και εκφάνσεις.

Είναι εξίσου αυταπόδεικτο ότι… το θέλουμε το παραμύθι μας. Το αναζητούμε, ενδεχομένως υποσυνείδητα και σιωπηλά. Περίπου απαιτούμε να «ζήσουμε τον μύθο μας», όπως τον προσεγγίζει ο καθένας τον μύθο αυτόν. Και όταν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί με τη διεκδίκηση του μύθου, τότε… τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα.

Ο λαϊκισμός ωστόσο έχει και τους «χορηγούς» του. Εκείνους που του προσφέρουν αιτιολογική βάση ύπαρξης, επιβίωσης, γιγάντωσης και πολλαπλασιασμού. Ώστε, σε ένα επόμενο στάδιο, να βρεθούν εκείνοι που θα ιππεύσουν το κύμα του λαϊκισμού. Θα το εκφράσουν και θα το κανιβαλίσουν.

Στη σημερινή Ελλάδα της άδικης κρίσης, τέτοιοι «χορηγοί» του λαϊκισμού είναι, μεταξύ άλλων, οι τεχνοκράτες και οι «μεταρρυθμίσεις». Όχι επειδή δεν έχουν θέση και ρόλο στη διαμόρφωση του εθνικού μέλλοντος. Το αντίθετο.

Αλλά, επειδή, ειδικά μια κοινωνία σε αποδρομή αυτοπεποίθησης, λειτουργεί με πολύ συγκεκριμένους κώδικες. Είναι απαξιωτική. Γενικεύει. Τσουβαλιάζει. Δεν ακούει εύκολα. Δεν πείθεται.

Χρειάζεται απτά παραδείγματα. Υποδείγματα διαδρομής και ζωής. Εικόνες που να ταυτίζει με πρόσωπα, και να μην αισθάνεται τάση αποστροφής.

Στο πλαίσιο αυτό, όταν ακούει για «τεχνοκράτες», φοβάται ότι… έχει ραντεβού με ελιτιστές, ξένους προς τη βιωματική κοινωνική πραγματικότητα.

Όταν ακούει για «μεταρρυθμίσεις», φοβάται περαιτέρω υποβάθμιση της ποιότητας ζωής της. Περαιτέρω τσαλάκωμα του μέλλοντος και των ονείρων της.

Χρειάζεται λοιπόν μεγάλη προσπάθεια για να πειστεί πραγματικά μια κοινωνία που ξεκινάει την απαρίθμηση των συναισθημάτων της από την οργή.

Γιατί, ακόμη και εκκινώντας από βαθιά οργή, μια κοινωνία που επιθυμεί να επιβιώσει, διεκδικεί την ελπίδα. Την ανάκτηση της ελπίδας.

Αναζητεί το φως. Την επιστροφή στο φως. Στο φως, που,για να μην ξεχνιόμαστε, στο τέλος νικάει πάντα το σκοτάδι.

Best Of

Ανθ΄ ημών οι … Γουλιμίνες

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος Πηγή: ieidiseis.gr Ανθ΄ ημών οι …Γουλιμίνες! Κάπως...

Κικίλιας: Δουλεύουμε για να στηρίξουμε τη μέση ελληνική οικογένεια

Κατά 17% αυξήθηκαν οι αφίξεις στα νησιά του Νοτιοανατολικού...

Ο μεθοδικός σχεδιασμός Κικίλια για επέκταση της τουριστικής περιόδου

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Ο τουρισμός σώζει και φέτος την ελληνική...

Ο Σταϊκούρας παίρνει πάνω του κοινωνικές πρωτοβουλίες για να αλλάξει το κλίμα

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας παίρνει πάνω...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Όταν επιλέγεις να γίνεις… προτεκτοράτο, προσέχεις και τη… σκιά σου

Του Κυριάκου Βελισσάριου   Αν μέναμε στο πρώτο βίντεο, εκείνο στο...

Μ. Κοττάκης: Στις μέρες μας, το Κέντρο είναι… επάγγελμα. Και πούλησε τον Μητσοτάκη, λόγω υποκλοπών

Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης Πηγή: newsbreak.gr   Το σκάνδαλο των υποκλοπών αφαιρεί...

Απόψε η σέντρα στο πρωτάθλημα της Super League 1 με δυνατές αναμετρήσεις

Σημαντικοί αγώνες στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος, πολλές στοιχηματικές επιλογές...

Kώστας Σλούκας στον ΟΠΑΠ: «Θέλω να πιστεύω ότι εφέτος θα ζήσουμε όλοι μαζί κάτι μεγάλο»

Αποκλειστικές δηλώσεις του διεθνούς γκαρντ στην κάμερα του ΟΠΑΠ     Ο...

Η “απομόνωση” Ερντογάν… μεγαλώνει

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου   Τι ντροπή για τη Δύση. Τι ντροπή...
Μάνος Οικονομίδης
Μάνος Οικονομίδης
Ο Μάνος Οικονομίδης είναι δημοσιογράφος. Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας

Όταν επιλέγεις να γίνεις… προτεκτοράτο, προσέχεις και τη… σκιά σου

Του Κυριάκου Βελισσάριου   Αν μέναμε στο πρώτο βίντεο, εκείνο στο οποίο χορεύει και διασκεδάζει ως... κανονικός άνθρωπος, ως μια νέα γυναίκα που χαίρεται τη ζωή,...

Μ. Κοττάκης: Στις μέρες μας, το Κέντρο είναι… επάγγελμα. Και πούλησε τον Μητσοτάκη, λόγω υποκλοπών

Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης Πηγή: newsbreak.gr   Το σκάνδαλο των υποκλοπών αφαιρεί από τον Μητσοτάκη την πρωτοβουλία των κινήσεων μετεκλογικώς, στο πλαίσιο των διερευνητικών εντολών Το ερώτημα που κυριαρχεί...

Απόψε η σέντρα στο πρωτάθλημα της Super League 1 με δυνατές αναμετρήσεις

Σημαντικοί αγώνες στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος, πολλές στοιχηματικές επιλογές στα καταστήματα ΟΠΑΠ για όλους τους αγώνες των εγχώριων πρωταθλημάτων     Νέα σεζόν, νέες ομάδες, νέοι παίκτες...