Οι (πρώην) φίλοι που έγιναν (ορκισμένοι) εχθροί. Παράταξη Καρούτζου απέναντι στην Αντωνιάδου στην ΕΣΗΕΑ


 
Του Μανώλη Κομνηνού
 
Η… ράτσα μας, το γονίδιο του διχασμού το έχει σε πληθυντικό βαθμό. Δύσκολα ακούς καλή κουβέντα για τον… διπλανό ή τον γνωστό σου.
Πολύ περισσότερο, στο ανθρωποφάγο λειτούργημα της δημοσιογραφίας, και μάλιστα στο περιθώριο της βαθιάς και διαρκούς κρίσης των τελευταίων ετών, που συρρίκνωσε τον κλάδο, υποτίμησε την ποιότητα του επαγγέλματος, και επέτρεψε σε άκρα, ακρότητες και… υστερίες, να βρουν χώρο έκφρασης, ακριβώς όπως συνέβη την αντίστοιχη περίοδο με την πολιτική.
Σε συνδικαλιστικό επίπεδο, για να είμαστε δίκαιοι, αρκετοί έδωσαν τη μάχη για να μην καταρρεύσουν τα δικαιώματα του χώρου. Από όλες τις πολιτικές και ιδεολογικές παρατάξεις. Οι περισσότεροι, με προσωπικό κόστος. Ταυτόχρονα ωστόσο, ο κλάδος δεν απέφυγε τις “αδελφοκτονίες”. Τους “εμφυλίους”.
Με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την παράταξη η οποία, δημιουργήθηκε επί τρικομματικής κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη, μετά το 2012, υπό τη Μαρία Αντωνιάδου, στην οποία και στεγάστηκαν δημοσιογράφοι ανεξαρτήτως κομματικών προτιμήσεων.
Η παράταξη αυτή εκθρόνισε την παράταξη Σόμπολου, κράτησε τα ηνία σε ΕΣΗΕΑ και ΕΔΟΕΑΠ, και κυριάρχησε εκλογικά, ακόμη και όταν “αποστασίες” στελεχών της, μετά τις εκλογές, δημιούργησαν “περίεργες” συμμαχίες σε επίπεδο διοίκησης.
Τελικά, η παράταξη της Μαρίας Αντωνιάδου δεν άντεξε. Και πολύ σύντομα, οι πρώην φίλοι και “συμμαχητές”, έγιναν εχθροί, και μάλιστα ορκισμένοι. Το πρώτο και ηχηρό επεισόδιο το ζήσαμε στις τελευταίες εκλογές του ΕΔΟΕΑΠ, όταν ανετράπη η διοίκηση Καρούτζου-Σταθάτου, αμφότεροι πρωταγωνιστές της παράταξης Αντωνιάδου, που συγκρούστηκαν στην πορεία με την πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ.
Σήμερα, ο Νίκος Καρούτζος πρωταγωνιστεί στη δημιουργία μιας νέας παράταξης, με τίτλο “Νέα ΕΣΗΕΑ”, απέναντι στη Μαρία Αντωνιάδου. Έχοντας δίπλα του την Άντζυ Σταθάτου, τον Χρήστο Μαζανίτη και άλλα στελέχη, που επίσης βρέθηκαν στο ξεκίνημα αυτής της διαδρομής “υπό τη σκέπη” της παράταξης Αντωνιάδου.
Στα social media, καταγράφονται ήδη οι πρώτες… εχθροπραξίες. Η εμπειρία μας έχει διδάξει ότι, όσο θα περνάει ο καιρός και θα πλησιάζουν οι εκλογές, το κλίμα θα φορτίζεται. Οι εκατέρωθεν χαρακτηρισμοί θα εντείνονται. Και αρκετοί δημοσιογράφοι θα επιλέγουν την αποχή, ως λύση απέναντι στις σκληρές αντιπαραθέσεις.
 
Για την ιστορία, η ανακοίνωση της νέας παράταξης:
 

 
ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ – ΝΕΑ ΕΣΗΕΑ
Αθήνα 30 Οκτωβρίου 2018
Ήρθε η ώρα να επιστρέψει η ΕΣΗΕΑ στους δημοσιογράφους! Ήρθε η ώρα η ΕΣΗΕΑ να υπηρετήσει και πάλι τους δημοσιογράφους… Να μην εκφράζει συμφέροντα κυβερνήσεων, εργοδοτών, κι επιχειρηματιών.
Η ΕΣΗΕΑ βρίσκεται στην πιο δύσκολη καμπή της ιστορίας της, κι από Ένωση πρωτοπόρος έχει καταστεί ουραγός, αδρανής, χωρίς να υπηρετεί τα συμφέροντα των επαγγελματιών δημοσιογράφων αλλά ολίγων συνδικαλιστών. Φτάσαμε στο σημείο μηδέν. Κι αν δεν κάνουμε τώρα ένα νέο ξεκίνημα, δημιουργώντας μια ΝΕΑ ΕΣΗΕΑ, θα τα χάσουμε όλα. Οι δημοσιογράφοι δεν έχουμε συλλογικές συμβάσεις, δεν έχουμε λόγο στους χώρους εργασίας, δεν έχουμε παρέμβαση στην κοινωνία.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους να συμμετέχουν. Καλούμε τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους να φύγουμε από λογικές που έφεραν τον κλάδο στην ανυποληψία. Να δώσουμε τον ύστατο αγώνα για να μην φτάσουμε ακόμη πιο χαμηλά, από εκεί που ξεκινήσαμε πριν 100 χρόνια. Να κάνουμε δηλαδή έρανο για να κηδέψουμε συναδέλφους! Η Ένωση οδηγείται σε οικονομική καταστροφή και συνεχίζει να σπαταλά ασκόπως τεράστια ποσά. Δεν θέλουμε μια Ένωση που φαντασιώνεται ότι βρισκόμαστε στην εποχή της λινοτυπίας. Μια Ένωση που έχει γίνει περίγελος των εργοδοτών. Μια Ένωση που δεν μας αξίζει.
Πρέπει λοιπόν να αποφασίσουμε αν θα μείνουμε αμέτοχοι ή θα αναστρέψουμε αυτή την κατάσταση. Αν θα επιτρέψουμε να συνεχίζεται η πολιτική των άσφαιρων ανακοινώσεων και των ανούσιων απεργιών. Αν θα ανεχτούμε την οσφυοκαμψία στην εκάστοτε κυβέρνηση και τους εργοδότες. Αν θα αφήσουμε το σωματείο μας σε όλους εκείνους που με τις πράξεις τους υποστηρίζουν την απλήρωτη εργασία δήθεν στο όνομα της διάσωσης θέσεων εργασίας. Για πόσο καιρό θα πρέπει να ανεχόμαστε να χαρακτηριζόμαστε «αλήτες, ρουφιάνοι δημοσιογράφοι», επειδή η ηγεσία της Ένωσής μας ουδέποτε φρόντισε να αποπέμψει μια αισχρή μειοψηφία του κλάδου;
Στη ΝΕΑ ΕΣΗΕΑ χωράνε όλοι όσοι θέλουν να αλλάξουν μια άβουλη και απαξιωμένη ΕΣΗΕΑ. Να δουν και πάλι μια Ένωση που θα σέβεται τον εαυτό της.
Μια ΝΕΑ ΕΣΗΕΑ που θα αντισταθεί σε όσους υπονομεύουν τον ΕΔΟΕΑΠ με τις πράξεις τους. Μια ΝΕΑ ΕΣΗΕΑ διαπαραταξιακή, υπερκομματική, με τεκμηριωμένες απόψεις που σέβεται τις Δημοκρατικές διαδικασίες. Μια ΝΕΑ ΕΣΗΕΑ που θα αγωνιστεί και θα απαιτήσει νέες θέσεις εργασίας. Που θα εξασφαλίσει πραγματικά προγράμματα στήριξης των ανέργων και δεν θα επιδιώκει τρόπους να τους ξεφορτωθεί.
Η ιδρυτική ομάδα
Νίκος Καρούτζος                  Γιώργος Βότσκαρης           Άντζυ Σταθάτου
Μπάλτα Ματίνα                   Μαζανίτης Χρήστος          Κοτσώνης Θόδωρος
Αξελός Χριστόδουλος          Προυκάκης Χρήστος         Γιαννούλη Φωτεινή
Λαγάνης Μιχάλης                 Ρόζος Βασίλης                  Ρούσσος Ισίδωρος
Τράκου Άντα                         Ντάνη Ιωάννα                  Χαλαβαζής Ιωάννης
Καλομάρη Αφροδίτη            Φιτσόπουλος Άλκης         Ευτυχίδου Τζίνα
Τζιβελέκης Δημήτρης                                                    Χιδίρογλου Νίκος

Best Of

Νατάσα Παζαϊτη: Η μεγάλη, διπλή, γιορτή του Έθνους μας, εκπέμπει μηνύματα πίστης, ελπίδας και εθνικής ανάταξης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με σχετική ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς της...

Μητσοτάκης: Θα σαρώσουμε όλα τα εμπόδια

Συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μετά την ολοκλήρωση των...

Ανδρουλάκης: Ο κ. Μητσοτάκης βλέπει καθημερινά στον καθρέφτη του το βαθύ κράτος της Ελλάδας

Στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Επίλογος» με τον δημοσιογράφο...

Τσίπρας: Η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση θα ακυρώσει τα σχέδια ιδιωτικοποίησης του νερού

Συνάντηση με την Πρωτοβουλία για το δημόσιο νερό που...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Νατάσα Παζαϊτη: Η μεγάλη, διπλή, γιορτή του Έθνους μας, εκπέμπει μηνύματα πίστης, ελπίδας και εθνικής ανάταξης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με σχετική ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς της...

202 χρόνια να αναρωτιέσαι αν… άξιζε τον κόπο

Της Μαρίκας Λυσιάνθη   202 χρόνια μιας διαδρομής... χαριτωμένης. Με τη...

Ο… λάθος Ανδρέας του μετά-ΠΑΣΟΚ

Της Μαρίκας Λυσιάνθη   Ας επιχειρήσουμε να προσεγγίσουμε τα δεδομένα με...

Γιώργος Λακόπουλος: Το σχέδιο διάλυσης του ΠΑΣΟΚ, αλά Ποτάμι

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος Πηγή: ieidiseis.gr Σε πολιτισμένα πολιτικά συστήματα, όταν...
Μανώλης Κομνηνός
Μανώλης Κομνηνός
Ο Μανώλης Κομνηνός είναι δημοσιογράφος

Νατάσα Παζαϊτη: Η μεγάλη, διπλή, γιορτή του Έθνους μας, εκπέμπει μηνύματα πίστης, ελπίδας και εθνικής ανάταξης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με σχετική ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς της στα social media, η Νατάσα Παζαϊτη έστειλε το δικό της μήνυμα για τη διπλή γιορτή...

202 χρόνια να αναρωτιέσαι αν… άξιζε τον κόπο

Της Μαρίκας Λυσιάνθη   202 χρόνια μιας διαδρομής... χαριτωμένης. Με τη σοβαρότητα και τον σχεδιασμό να απουσιάζουν κατά τρόπο σκανδαλιστικό από το εθνικό εκκρεμές. 202 χρόνια ανάδειξης...

Ο… λάθος Ανδρέας του μετά-ΠΑΣΟΚ

Της Μαρίκας Λυσιάνθη   Ας επιχειρήσουμε να προσεγγίσουμε τα δεδομένα με περίσσευμα ψυχραιμίας και νηφαλιότητας. Στο μέτωπο ΠΑΣΟΚ-Λοβέρδου υπάρχει διπλό, συστημικό λάθος. Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι το...