Οι πέντε ώρες (του Νετανιάχου στον Οίκο των Σαούντ) που… δεν άλλαξαν τον κόσμο

Της Κονδυλίας Ορτανσίου

 

Το υλικό προσφέρεται για μυθοπλασία, σενάρια και αφηγήσεις για όλες τις ηλικίες και τις εποχές. Για όλες τις γενιές. Αρκετά 24ωρα μετά τη διαρροή της είδησης ότι ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου συναντήθηκε στο έδαφος της (εχθρικής) Σαουδικής Αραβίας, με τον διάδοχο του Οίκου των Σαούντ, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, προκαλεί… ρίγη στα διεθνή ΜΜΕ. Από το Ισραήλ, μέχρι τη Μόσχα, και φυσικά την Ουάσινγκτον.

Οι δυο πλευρές… ψιθυρίζουν την επιβεβαίωση της είδησης, με το Ριάντ να εμφανίζεται παρασκηνιακά έξαλλο για τη διαρροή από την πλευρά του Τελ Αβίβ. Δεν θα έπρεπε. Έτσι κινείται το Ισραήλ και οι μυστικές υπηρεσίες του. Ο αρχηγός της Μοσάντ, Γιόσι Κοέν άλλωστε, που ήταν παρών στη συνάντηση, ήταν ο ουσιαστικός… εγγυητής της διαπραγμάτευσης, και σε δεύτερο πλάνο ο Αμερικανός απερχόμενος Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, πρώην Διοικητής της CIA.

Όταν οι (Μυστικές) Υπηρεσίες αποφασίζουν για το μέλλον, οι υπόλοιποι σιωπούν. Ο “Βασιλιάς Μπίμπι” παρέμεινε στο έδαφος του εχθρού για πέντε ολόκληρες ώρες, χωρίς η υπόλοιπη πολιτική ηγεσία του Ισραήλ να γνωρίζει τίποτα και να είναι απροετοίμαστη για το ενδεχόμενο να… πάει κάτι στραβά.

Πρακτικά, με τον Γιόσι Κοέν και τον Μάικ Πομπέο παρόντες, τίποτα δεν θα μπορούσε να πάει στραβά. Και δεν πήγε. Απλώς, ο Οίκος των Σαούντ επιβεβαίωσε πόσο… μπροστά βλέπει. Και προτίμησε να μην κάνει στη δεδομένη συγκυρία το επόμενο βήμα προόδου, στην εξομάλυνση των σχέσεων του αραβικού κόσμου με το “έθνος του κακού”, δηλαδή το Ισραήλ, αλλά να… παζαρέψει με τη νέα διακυβέρνηση Μπάιντεν στην Ουάσινγκτον.

Αυτή τη φορά, πέντε ώρες δεν αρκούσαν για να… αλλάξουν τον κόσμο.

Written by Κονδυλία Ορτανσίου

Η Κονδυλία Ορτανσίου είναι συγγραφέας