Οι οδηγίες Μητσοτάκη προς… πρωτάκια και έμπειρους

 

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη

 

Στην παρθενική συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας με τη νέα σύνθεσή της, όπως προέκυψε αυτή από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, προέδρευσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ ήταν και πάλι… συνεπής στην ώρα του, έγινε δεκτός με χειροκροτήματα, και με την ομιλία του επιχείρησε να προσδιορίσει τις κατευθυντήριες γραμμές πάνω στις οποίες θα κινηθεί το επόμενο διάστημα το κυβερνών κόμμα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε με νόημα ότι η κυβέρνηση και η Κοινοβουλευτική Ομάδα θα πρέπει να εργαστούν από κοινού, ώστε να ανταποκριθούν στις μεγάλες προσδοκίες της ελληνικής κοινωνίας και να δικαιώσουν την ψήφο εμπιστοσύνης των πολιτών.

Επιπροσθέτως, ο Πρωθυπουργός ζήτησε από όλους προσεκτική δημόσια παρουσία, τόσο αναφορικά με τα… πρωτάκια, όσο και με τους περισσότερο έμπειρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Ομιλία του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας

κ. Κυριάκου Μητσοτάκη

στη Συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας

 

 

Κυρίες, κύριοι συνάδελφοι,

 

Eυχαριστώ πολύ για αυτή τη πολύ θερμή υποδοχή. Να ευχαριστήσω καταρχάς τον απερχόμενο Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και νυν Υπουργό Δικαιοσύνης, τον Κώστα Τσιάρα που επιτέλεσε με άριστο τρόπο τα καθήκοντά του. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην προηγούμενη Κοινοβουλευτική μας Ομάδα, η οποία έβαλε τις βάσεις, μέσα από τη δουλειά που έκανε στη Βουλή, για τη μεγάλη μας εκλογική επιτυχία. Καλή αρχή και καλή επιτυχία  στα νέα σας καθήκοντα.

 

Σε αυτή την πανηγυρική συνεδρίαση δεν θα σας κουράσω πολύ. Εξάλλου έχουμε προγραμματικές δηλώσεις οι οποίες θα ξεκινήσουν αύριο. Σήμερα η ημερήσια διάταξη είναι η εκλογή του νέου Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδος. Άλλωστε  έχετε διαπιστώσει ότι η κατεύθυνσή μας είναι να δουλεύουμε περισσότερο και να μιλάμε λιγότερο. Αυτό ωστόσο δεν με εμποδίζει να εκφράσω τη μεγάλη μου χαρά και την συγκίνησή μου για την εικόνα που βλέπω σήμερα απέναντί μου. Η Νέα Δημοκρατία του 2019 διαθέτει 158 βουλευτές. Πρόκειται για μια αυτοδύναμη πλειοψηφία. Μία από τις ισχυρότερες που είχαμε στη Βουλή τις τελευταίες δεκαετίες. Και σίγουρα μια κοινοβουλευτική δύναμη, μοναδική στα χρόνια της κρίσης. Εξηνταδύο βουλευτές μας εκλέγονται για πρώτη φορά. Καλωσήρθατε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.   Σηματοδοτούμε, με αυτόν τον τρόπο, την ανανέωσή μας. Κάποιοι προέρχονται από όμορες πολιτικές δυνάμεις, δηλώνοντας με αυτόν τον τρόπο τη διεύρυνσή μας. Δεκαεννέα συνάδελφοί μας  είναι 30ρηδες αποδεικνύοντας και τη φυσική αναζωογόνησή μας. Σίγουρα θα θέλαμε περισσότερες γυναίκες  στο Κοινοβούλιο και θα εργαστούμε προς αυτήν την κατεύθυνση. Από την άλλη πλευρά όμως έχουμε σε  αυτήν την Κοινοβουλευτική Ομάδα ένα πολύ μεγαλύτερο εύρος επαγγελματικής εκπροσώπησης και πολύ περισσότερους εκπροσώπους από την ίδια την κοινωνία των πολιτών.

 

Αγαπητοί συνάδελφοι είπα στην αρχή οτι  προσανατολισμός μας είναι  περισσότερο στην πράξη και λιγότερο στα λόγια.  Ο πολιτικός λόγος όμως δεν παύει να αποτελεί βασικό εργαλείο για την άσκηση της πολιτικής ιδίως στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού έργου. Γι’ αυτό και οι δημόσιες παρεμβάσεις μας οφείλουν να είναι ουσιαστικές, να διατυπώνουν με σαφήνεια και τεκμηριωμένα επιχειρήματα τις θέσεις μας. Να προάγουν το διάλογο, αλλά και να απαντούν πειστικά στις αντίθετες αιτιάσεις. Κυρίως, όμως -και θα επιμείνω σε αυτό- πρέπει να αποπνέουν πολιτικό ήθος. Γιατί η αναβάθμιση του κοινοβουλευτικού λόγου είναι προϋπόθεση για να ξαναφέρουμε την πολιτική κοντά στον πολίτη. Να την αναβαθμίσουμε στην πυραμίδα των δικών μας αξιών και να πείσουμε και τον ίδιο ότι αξίζει να συμμετέχει στα κοινά. Με άλλα λόγια, να υπηρετήσουμε την Δημοκρατία με μία νέα ποιότητα, που θα την καθιστά αποτελεσματικότερη και ελκυστικότερη στη λαϊκή συνείδηση. Ήδη, η ψήφος της 7ης Ιουλίου υπήρξε μία ηχηρή απάντηση στη δημαγωγία, αλλά μια ηχηρή απάντηση και στις βίαιες συμπεριφορές. Κι αποτελεί δημοκρατική κατάκτηση η απουσία του ναζιστικού μορφώματος από τα έδρανα του  Ελληνικού Κοινοβουλίου.

 

Όμως ας μην έχουμε αυταπάτες: Η  μάχη κατά του λαϊκισμού δεν έχει κριθεί.  Είναι μια μάχη διαρκής. Μια μάχη που θα συνεχιστεί και κατά τη διάρκεια της δικής μας κυβερνητικής θητείας.  Το δηλητήριο του λαϊκισμού έχει ποτίσει οριζόντια την κοινωνική και πολιτική ζωή του τόπου. Με όπλο την αλήθεια,οφείλουμε να τον αντιμετωπίσουμε σε όλα τα μέτωπα. Στη Βουλή, αποκαλύπτοντας την ανεπάρκεια των επιχειρημάτων των εκπροσώπων του. Στην κοινωνία, αναδεικνύοντας το ψέμα των συνθημάτων του. Αλλά ακόμη και δίπλα μας, με τη δική μας την προσωπική-πολιτική συμπεριφορά. Πότε αρνούμενοι το «ρουσφέτι» κάποιου ψηφοφόρου και πότε αποφεύγοντας -εμείς οι ίδιοι- τον πειρασμό των εύκολων υποσχέσεων και των φθηνών ρητορισμών.

 

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

 

Στόχος μας είναι η νέα Βουλή να γίνει η καλύτερη της Μεταπολίτευσης. Παράγοντας ορθό λόγο, νομιμότητα, πολιτικό πολιτισμό. Και τον τόνο σε μια τέτοια προσπάθεια πρέπει να τον δώσει πρώτη η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα, η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. Το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής θα είναι οι δύο φάροι στη δράση μας καθ’ όλη τη διάρκεια της τετραετίας. Κανόνας μας είναι οι κανόνες. Ενημερωμένοι για τα θέματα των τομέων μας, θα δίνουμε δημιουργικό παρόν στην Ολομέλεια, αλλά και στις Επιτροπές. Δεν θα ξαναδούμε και δεν πρέπει εμείς να ανεχτούμε κενά έδρανα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Θα παραμείνουμε, ταυτόχρονα, δεμένοι με τις εκλογικές μας Περιφέρειες, μεταφέροντας στη Βουλή τα μηνύματα των πολιτών. Αυτοί μας εξέλεξαν, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πάντα σε αυτούς λογοδοτούμε. Δουλεύουμε ομαδικά και με αλληλεγγύη μεταξύ μας. Ο λόγος μας είναι ελεύθερος και δημιουργικός, αλλά μένει πάντα ενιαίος και παραταξιακός. Και βέβαια, η προσωπική μας συμπεριφορά γίνεται πάντα δημόσιο υπόδειγμα. Μην ξεχνάτε ότι στα μάτια του λαού είστε -είμαστε όλοι-  ο καθρέφτης της Παράταξης, αλλά και της πολιτικής συνολικά.

 

Στο πρόσωπο του νέου Προέδρου της Βουλής, του Κώστα Τασούλα, αναγνωρίστηκε χθες, το ήθος και η προσωπική του πορεία. Συγχαρητήρια κ. Πρόεδρε και καλή δύναμη. Στο ρεκόρ της διακομματικής αποδοχής του, όμως, ενυπάρχει και η συμβολή της δικής μας Παράταξής στον κοινοβουλευτισμό. Τώρα, έχουμε χρέος να δουλέψουμε, κ. Πρόεδρε, όλες και όλοι οι συνάδελφοι μαζί, ώστε να ζούμε πιο συχνά τέτοιες στιγμές στο Κοινοβούλιο. Όχι μόνο γιατί αποδεικνύουν ότι η συνέπεια και η εργατικότητα τελικά επιβραβεύονται στην πολιτική, αλλά και γιατί εκπέμπουν το μήνυμα ότι μία νέα ποιότητα μπορεί να επικρατήσει τελικά στη δημόσια ζωή. Και όπως είπε και ο ίδιος, κράτησα την τελευταία του αναφορά: «τώρα που γίναμε αυτό που θαυμάζαμε, σκεφτείτε πόσοι άραγε μας θαυμάζουν για αυτό που γίναμε». Βουλεύομαι σημαίνει σκέφτομαι. Και στην πολιτική πρακτική, αυτό σημαίνει νομοθετώ. Οι ευθύνες σας είναι, λοιπόν, μεγάλες. Απαιτούν και σκέψη, απαιτούν και εθνική ευθύνη. Γιατί -και απευθύνομαι κυρίως στους πρωτοεκλεγέντες συναδέλφους μας- η βουλευτική ιδιότητα δεν αποτελεί απλά έναν σταθμό, ένα σκαλοπάτι σε μία πολιτική διαδρομή. Αποτελεί μια αυτόνομη πρόκληση. Και ο δικός μου ο νους και η δικη μου σκέψη γυρνάει 15 χρόνια πίσω όταν και εγώ, πρώτη φορά εκλεγμένος βουλευτής, έκατσα σε αυτά τα έδρανα και έμαθα πως δουλεύει η Βουλή, αφιερώνοντας πολύ χρόνο στα κοινοβουλευτικά μου καθήκοντα. Σας ενθαρρύνω από καρδιάς να κάνετε και εσείς το ίδιο. Διότι το Κοινοβούλιο είναι ένα μεγάλο σχολείο και όπως θυμάμαι ότι έλεγε πάντα ένας μεγάλος κοινοβουλευτικός άνδρας, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, πάντα στο Κοινοβούλιο, όταν ακούς προσεκτικά θα μάθεις κάτι από κάθε ομιλητή. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όλοι μας έχουμε αγορεύσει σε διάφορα βήματα. Το βήμα αυτό, όμως, το βήμα του Κοινοβουλίου, είναι ένα βαρύ βήμα. Με το οποίο όλοι σας θα αποκτήσετε σταδιακά εξοικείωση. Είναι ένα βήμα, όμως, το οποίο επιβραβεύει πάνω απ’ όλα την ποιότητα, την καλή προετοιμασία, τους χαμηλούς τόνους και το συγκροτημένο πολιτικό ήθος. Μας περιμένει, λοιπόν, όλους μας πολλή δουλειά σε μία δύσκολη, αλλά γεμάτη από ευκαιρίες τετραετία.

 

Κλείνοντας θέλω να προτείνω στην Κοινοβουλευτική Ομάδα να εκλέξουμε ως Γραμματέα έναν καλό συνάδελφο, τον οποίο γνωρίζω από τα πρώτα μου βήματα στο Κοινοβούλιο -διότι μαζί μπήκαμε στη Βουλή- ο οποίος είναι νέος, δυναμικός, αλλά ταυτόχρονα και επαρκώς έμπειρος. Προτείνω για Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τον Σταύρο Καλαφάτη.

 

Σας καλώ να τον ψηφίσετε, αλλά και να σταθείτε δίπλα του. Να μην του κάνετε τη ζωή υπερβολικά δύσκολη, διότι η δουλειά του είναι μερικές φορές άχαρη, αλλά αυτός είναι ο ρόλος του Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Είμαι σίγουρος ότι θα τον προσεγγίσει όχι απλά με την υπευθυνότητα που πάντα τον διέκρινε στην πολιτική του διαδρομή, αλλά και με γνώμονα τις πολύ καλές προσωπικές σχέσεις που έχει και θα έχει με την κάθε μια και τον κάθε έναν από εσάς ξεχωριστά. Σταύρο, καλή επιτυχία! Θα είμαι προσωπικά, θα είμαστε όλες και όλοι δίπλα σου. Εύχομαι στη νέα  Κοινοβουλευτική Ομάδα μας από καρδιάς καλή επιτυχία, καλή δύναμη στη δύσκολη αποστολή την οποία έχουμε αναλάβει. Δεν έχω καμία απολύτως αμφιβολία ότι θα εκπληρώσουμε το έργο μας, θα τιμήσουμε τον όρκο τον οποίο δώσαμε στο Σύνταγμα με απόλυτη υπευθυνότητα, σεβόμενοι τις αξίες της Παράταξής μας και με αποκλειστικό γνώμονα το πως θα κάνουμε τις ζωές των Ελλήνων πολιτών καλύτερες. Καλή δύναμη! Καλή αρχή σε όλους μας!

 

 

 

Best Of

Το επιτελείο Ανδρουλάκη σε πανικό

Οι δυσκολίες που έχουν προκύψει στη μάχη που δίνει...

Ο Κώστας Μπακογιάννης έβγαλε τον Χάρη Δούκα στο… ξέφωτο (της αυταπάτης μεγαλείου του)

Δύσκολα θα διαφωνήσει κανείς με όσα... έσουρε ο Κώστας...

Οι «καραμανλικοί»… διέγραψαν τον Δένδια

Γράφει το «Βαθύ Λαρύγγι» Πηγή: One Voice   Η απουσία του Νίκου...

Τα «ορφανά» του Σημίτη στα ΜΜΕ, και το μίσος για τον Καραμανλή

Γράφει το «Βαθύ Λαρύγγι» Πηγή: One Voice   Σε αντίθεση με τον...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Η (αναπόφευκτη) “ρωγμή συμπάθειας” που χρειαζόταν ο Τραμπ για να “κλειδώσει” το Οβάλ Γραφείο

Η απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ διαμορφώνει ένα πλαίσιο...

Η Αμερική (της παρακμής) επιστρέφει στην εποχή με τις “ιπτάμενες σφαίρες”

Η αμερικανική Δημοκρατία, ισχυρότερη και σημαντικότερη στον πλανήτη, δίνει...

Ο Τραμπ παίζει (ήδη) το χαρτί του “αλεξίσφαιρου”

Μερικές ώρες παραμονής στο νοσοκομείο, και επιστροφή στο Νιού...

Η (ηθική) αμηχανία των Δημοκρατικών μετά την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ

Ο Τζο Μπάιντεν, ο Μπαράκ Ομπάμα, ο Μπιλ Κλίντον......

Η Πενσιλβάνια βγάζει (συνήθως) Πρόεδρο στις ΗΠΑ

Η Πολιτεία της Πενσιλβάνια, όπου διαδραματίστηκε η απόπειρα δολοφονίας...
Λάζαρος Καλλιανιώτης
Λάζαρος Καλλιανιώτης
Ο Λάζαρος Καλλιανιώτης είναι σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας, πολιτικός αναλυτής

Η (αναπόφευκτη) “ρωγμή συμπάθειας” που χρειαζόταν ο Τραμπ για να “κλειδώσει” το Οβάλ Γραφείο

Η απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ διαμορφώνει ένα πλαίσιο συναισθηματικής προστασίας του Αμερικανού πρώην Προέδρου, στην κρισιμότερη καμπή της προεκλογικής περιόδου. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τον...

Η Αμερική (της παρακμής) επιστρέφει στην εποχή με τις “ιπτάμενες σφαίρες”

Η αμερικανική Δημοκρατία, ισχυρότερη και σημαντικότερη στον πλανήτη, δίνει ιστορικά τον τόνο στον δυτικό κόσμο. Στη συλλογική Δύση. Η σημερινή Αμερική, του ετοιμόρροπου Τζο Μπάιντεν...

Ο Τραμπ παίζει (ήδη) το χαρτί του “αλεξίσφαιρου”

Μερικές ώρες παραμονής στο νοσοκομείο, και επιστροφή στο Νιού Τζέρσεϊ. Οι εικόνες του Ντόναλντ Τραμπ μετά την αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του, είναι εξαιρετικά δυνατές. Και...