Οι "Ιστορικοί Περίπατοι" της ΕΡΤ… μας ξεναγούν στη Μάχη της Κρήτης


 
Η τελευταία πράξη του ηρωικού αγώνα των Ελλήνων υπέρ βωμών και εστιών κατά του Άξονα, η Μάχη της Κρήτης, είναι το θέμα της δεύτερης εκπομπής των Ιστορικών Περιπάτων που μεταδίδεται ανήμερα της εθνικής επετείου, την Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2018, στις 17: 00 από την συχνότητα της ΕΡΤ-1, σε παρουσίαση και αρχισυνταξία του Πιέρρου Τζανετάκου.
Ο διδάκτωρ Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και ειδικός στα θέματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και της Εθνικής Αντίστασης Βαγγέλης Τζούκας μας ξεναγεί σε ένα μεγάλο οδοιπορικό που ξεκινά από τα πεδία προσγείωσης των Γερμανών αλεξιπτωτιστών στο Μάλεμε, τον Πλατανιά, το Καστέλι Κισσάμου και καταλήγει στις πόλεις του Ηρακλείου, των Χανίων και του Ρεθύμνου, όπου χιλιάδες ηρωικοί Κρήτες αντιστάθηκαν μέχρι τελευταίας ρανίδας αίματος στην ωμή βία των ναζί.
Παραλλήλως, στην εκπομπή θα παρουσιαστούν οι μαρτυρικοί τόποι της Κανδάνου και του Κοντομαριού στον νομό Χανίων και των Περιβολιών Ρεθύμνου, όπου εκτελέστηκαν εκατοντάδες άμαχοι, ως αντίποινα στην συμμετοχή των ντόπιων στην Μάχη της Κρήτης.
Στην εκπομπή θ’ αναδειχθούν τα τεχνικά χαρακτηριστικά της Μάχης, οι αντιφάσεις του καθεστώτος Μεταξά και των Βρετανών όσον αφορά το μέγεθος της θωράκισης του νησιού,οι μορφές και η οργάνωση της παλλαϊκής συμμετοχής στην αντίσταση κατά των Γερμανών, η διαδικασία εκκένωσης της Κρήτης από τους Συμμάχους μέσω του μικρού λιμανιού των Σφακίων καθώς και η κτηνώδης αντίδραση των ναζί κατά των συμμετεχόντων και όχι μόνο στις σφοδρές συγκρούσεις που ξεκίνησαν στις 19 Μαΐου και ολοκληρώθηκαν στις 3 Ιουνίου 1941.
Την Κυριακή 28 Οκτωβρίου, στις 17:00 στην ΕΡΤ-1. Η εκπομπή είναι αφιερωμένη στην μνήμη του συναδέλφου Νίκου Γρυλλάκη Παρουσίαση- Αρχισυνταξία: Πιέρρος Τζανετάκος Σκηνοθεσία: Έλενα Λαλοπούλου Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γιώργος Πουλίδης Διεύθυνση Παραγωγής: Ελένη Ντάφλου

Written by

Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι