• 21 Οκτωβρίου, 2020

Οι (επικίνδυνα) αφελείς που… ενθουσιάζονται με την προοπτική ενός δεύτερου lockdown

 Οι (επικίνδυνα) αφελείς που… ενθουσιάζονται με την προοπτική ενός δεύτερου lockdown

Του Νίκου Φυλάγγελου

 

Ζούν ανάμεσά σας. Και δυστυχώς, είναι πολλοί. Δεν περιμέναμε φυσικά τη σύνθετη τραγωδία του κορονοϊού, για να το επιβεβαιώσουμε. Έχει ωστόσο τη σημασία του ότι, ακόμη και σε μια τόσο οριακή συγκυρία, δεν διστάζουν να διαφημίζουν με… πάθος και ανεξήγητη αυτοπεποίθηση την αυταρέσκεια της αφέλειάς τους.

Με φόντο την προοπτική ενός δεύτερου lockdown, η δημόσια σφαίρα γέμισε αφελείς. Πολιτικούς, δημοσιογράφους, επιστήμονες, καρικατούρες των social media. Επικίνδυνα αφελείς. Που ενθουσιάζονται μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, και περίπου… παρακαλούν την κυβέρνηση να το κάνει.

Αδυνατούν να καταλάβουν τις συνέπειες. Αδυνατούν να κατανοήσουν ότι, ένα μίνι-lockdown την τρέχουσα περίοδο, θα έχει περιορισμένα υγειονομικά αποτελέσματα. Και θα ανοίξει την πόρτα και… για άλλα. Την περίοδο των Χριστουγέννων, στις αρχές του νέου έτους, ίσως και αργότερα, την άνοιξη.

Τι θα συνεπάγεται όλο αυτό; Παγίωση της ανασφάλειας και της αβεβαιότητας. Μη αναστρέψιμη καταστροφή της ελληνικής οικονομίας, και διαμόρφωση των προϋποθέσεων για συνθήκες Μνημονίου στη συνέχεια. Και φυσικά, βαρύ πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση, καθώς η ψυχολογία της κοινωνίας σήμερα είναι πολύ διαφορετική από εκείνη πριν από μερικούς μήνες.

Όσοι προσπερνούν τα παραπάνω είναι, είτε επαγγελματίες αφελείς, είτε… βαλτοί.

Νίκος Φυλάγγελος

Νίκος Φυλάγγελος

Ο Νίκος Φυλάγγελος είναι πολιτικός αναλυτής

Διαβάστε Ακόμα...