Οι εκλογές κερδίζονται από όποιον "χτίζει το μήνυμα". Και το επιβάλλει…


 
 
Του Μάνου Οικονομίδη
[email protected]
 
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Αξία”, το Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2018
 
Οι τρέχουσες γενιές ενσαρκώνουν, περισσότερο από άλλες, παρελθούσες, τη γονιδιακή αποστροφή, αν όχι αντιπάθεια, προς την υπερδύναμη η οποία σεργιανίζει στην άλλη όχθη του Ατλαντικού.
Ανεξαρτήτως συμπαθειών ωστόσο, είναι δύσκολο να μην παραδεχθεί κανείς την αμερικανική Δημοκρατία, ως το αρτιότερο πολίτευμα που… κόβει βόλτες σήμερα στον πλανήτη.
Μια ανοικτή κοινωνία, με αντοχές στην πίεση από τα άκρα, γεμάτη αυτοπεποίθηση για το… πόρισμα από τη ζύμωση των ιδεών και τη θυελλώδη αντιπαράθεση ρητορικής και επιχειρημάτων. Μια Δημοκρατία που, δεν φοβάται τις γκρίζες πτυχές του ίδιου του εαυτού της.
Οι Ενδιάμεσες Εκλογές, που επανέφεραν την ισορροπία των Θεσμών, με τους Ρεπουμπλικανούς να έχουν την πλειοψηφία στη Γερουσία, και τους Δημοκρατικούς στη Βουλή των Αντιπροσώπων, προσφέρονται για χρήσιμα συμπεράσματα για… δική μας, μελλοντική χρήση.
Αύξηση συμμετοχής, μετριοπαθών και νέων ψηφοφόρων, ακριβώς επειδή το διακύβευμα τέθηκε χωρίς υποσημειώσεις: Η απειλή για την ίδια τη Δημοκρατία, από μια προεδρική φιγούρα (Τραμπ), χωρίς θεσμικούς περιορισμούς και λογοδοσία.
Νέοι, μειονότητες και πολλές γυναίκες, κατέλαβαν αξιώματα ευθύνης, για πρώτη φορά τόσο μαζικά και στα όρια της πολυ-πολιτισμικότητας.
Απ΄την άλλη, τα μεγάλα προβλήματα: Η εποχή του φόβου, του διχασμού και του μίσους… ήρθε για να μείνει. Η Αμερική του Τραμπ, είναι μια χώρα βαθιά διαιρεμένη. Μια κοινωνία με θυελλώδη διολίσθηση προς την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα, επομένως περισσότερο δεκτική στις σάλπιγγες του λαϊκισμού, των υπερβολών, των άκρων.
Σας θυμίζουν τίποτα, όλα τα παραπάνω; Η Ελλάδα στην Ευρώπη της κρίσης, παρουσιάζει συναφείς παθογένειες. Άκρα, ακρότητες, λαϊκισμός, υστερία, μίσος, τύφλωση, διχασμός. Ο ζωτικός χώρος για τη μετριοπάθεια και τα φρένα ηθικής, συρρικνώνεται διαρκώς.
Οι Ενδιάμεσες Εκλογές στις ΗΠΑ, μας υπενθύμισαν ένα ακόμη, βασικό αξίωμα της πολιτικής. Οι εκλογές κερδίζονται από εκείνον που «χτίζει το μήνυμα». Και το επιβάλλει.
Κατανοεί τις προτεραιότητες της κοινωνίας στην οποία απευθύνεται, φουσκώνει και εκμεταλλεύεται τις αδυναμίες της, παγιώνει την ανατροφοδούμενη ανασφάλειά της.
Ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν ο… χτίστης του μηνύματος στην Αμερική. Και κατάφερε να πετύχει… μισή νίκη.
Στην Ελλάδα, τις εκλογές θα τις κερδίσει επίσης, εκείνος που θα κατανοήσει επαρκώς και εγκαίρως, σε ποιά κοινωνία απευθύνεται. Και ποιές είναι οι τρέχουσες προτεραιότητες της κοινωνίας αυτής, μετά από 8 χρόνια διαρκούς φτωχοποίησης και κακοποίησης, στην εποχή της εθνικής τραγωδίας των Μνημονίων.
 

Written by Μάνος Οικονομίδης

Ο Μάνος Οικονομίδης είναι δημοσιογράφος. Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας