Οι δυο συνταγματικές αλλαγές που… τρομάζουν το πολιτικό σύστημα

 

Του Μάνου Οικονομίδη

Twitter@EmOikonomidis

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Αξία”, το Σάββατο 1η Φεβρουαρίου 2020

 

Το προλογικό βήμα για την επίλυση ενός επίμονου προβλήματος, είναι η γενναιότητα της διάγνωσής του. Της αποδοχής του. Της ειλικρινείας με την οποία κοιτάζει κάποιος τον καθρέφτη του αυτοπροσδιορισμού, αντί να αναζητεί διεξόδους εκτόνωσης της ντροπής…

 

Στην Ελλάδα της… προχωρημένης Μεταπολίτευσης, βαδίζοντας προς την πέμπτη δεκαετία αδιασάλευτης και ακέραιης Δημοκρατίας, το πολιτικό σύστημα δεν τόλμησε σχεδόν ποτέ, να ξεκινήσει έναν αντίστοιχο διάλογο αυτογνωσίας, μπροστά στον δικό του καθρέφτη.

 

Οι παθογένειες και οι στρεβλώσεις, γνωστές, ορατές, επαναλαμβανόμενες επίμονες. Η χρησιμότητα του Συντάγματος ως μοχλού αλλαγής, μέσω των Αναθεωρήσεών του, εξίσου προφανής. Και, κάπου εκεί… ξεχαστήκαμε.

 

Μετά την αυτοκαταστροφική Αναθεώρηση του 1985, με την οποία ο Ανδρέας Παπανδρέου αφαίρεσε ουσιαστικές και παρεμβατικές αρμοδιότητες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μετατρέποντας το πολίτευμά μας σε ακραία πρωθυπουργοκεντρικό, καμία σοβαρή αλλαγή δεν έσπρωξε τον τροχό της Ιστορίας μπροστά.

 

Χάθηκαν πολλές ευκαιρίες. Ασυγχώρητα πληθυντικές. Και το μωσαϊκό της θεσμικής καθήλωσης, εξηγεί ως ένα σημείο την εθνική χρεοκοπία του 2010, στα χέρια και με την… ενθουσιώδη υπογραφή του τελευταίου των Παπανδρέου.

 

Η χώρα που μέχρι και σήμερα αντιμετωπίζεται από την ιστορική συνείδηση της ανθρωπότητας ως το μαιευτήριο της Δημοκρατίας, δυσκολεύεται να κάνει το επόμενο βήμα. Με άλματα πιο γρήγορα από τη φθορά. Που θα διόρθωναν το μέλλον.

 

Δυο πολύ συγκεκριμένες συνταγματικές αλλαγές… τρόμαζαν πάντοτε το πολιτικό σύστημα. Γι’ αυτό δεν υλοποιήθηκαν. Γι’ αυτό το κοινοβουλευτικό σύστημα στη χώρα μας διατηρεί στοιχεία… ατροφίας.

 

Οι «κλειδωμένες» κυβερνητικές θητείες. Δηλαδή, η πραγματοποίηση εκλογών κάθε τέσσερα χρόνια και όχι στο ενδιάμεσο. Ώστε να αποσυρθεί από τον δημόσιο βίο το πυρηνικό στοιχείο αβεβαιότητας και ανάσχεσης της κανονικότητας.

 

Και φυσικά, το όριο θητείας για τα αξιώματα με δικαίωμα υπογραφής για τη ζωή μας. Ώστε να αναγκάζεται το πολιτικό σύστημα σε ανακυττάρωση. Και η κοινωνία να μην εγκλωβίζεται σε επιπόλαιες και επιφανειακές επιλογές προσώπων.

 

Θα τις δούμε κάποτε στην Ελλάδα αυτές τις θεσμικές τομές; Ένα χαμόγελο αμηχανίας μεταφράζει επαρκώς την απογοητευτική πρόβλεψη της απάντησης-πρόβλεψης.

 

Έχουμε μπροστά μας πλεόνασμα δρόμου, για να πάμε από το «γιατί» στο «γιατί όχι», όπως μας προέτρεπε επίμονα ο Ρόμπερτ Κένεντι.

 

Best Of

Ο Δούκας με μοντέλο… Ανδρουλάκη, στα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ

Πηγή: εφημερίδα One Voice              Στο περιθώριο...

Το “καμπανάκι” Καραμανλή-Σαμαρά και η… ηχώ της κοινωνίας

Οι προβληματισμοί του Κώστα Καραμανλή και του Αντώνη Σαμαρά...

Η δυσφορία της κοινωνίας για την ακρίβεια που… ξεφεύγει

Από τη δημοσκόπηση της MRB για το Open, προκύπτει...

Πολιτικό σκηνικό… Μνημονίων επιστρέφει στη χώρα

Η δημοσκόπηση της MRB για την τηλεόραση του Open...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Προς… παρκάρισμα στον σχολιασμό του δελτίου ειδήσεων η Γιάμαλη

Πηγή: εφημερίδα One Voice   Πλήθος σεναρίων και φημών κυκλοφορούν το...

Ποιόν θα «ψήφιζε» ο Βαρθολομαίος για διάδοχό του

Πηγή: εφημερίδα 'One Voice"            Μιλώντας περί διαδοχής στην Ελλαδική...

Η επιστροφή της λιτότητας στην Ευρώπη. Και των… Μνημονίων

  Οι διεθνείς εξελίξεις οδηγούν την Ευρωπαϊκή Ένωση σε επιστροφή...

Τα δάκρυα των ευζώνων για το κατάντημα του τόπου

Μια από τις περισσότερο συνηθισμένες εικόνες των τελευταίων εθνικών...

Η συνέντευξη που… φοβήθηκε να δώσει η Κάμαλα Χάρις, και έδωσε στον Τραμπ (περαιτέρω) ώθηση για το Οβάλ Γραφείο

Αρκετές ήμερες μετά τη συνέντευξη την οποία παραχώρησε ο...
Μάνος Οικονομίδης
Μάνος Οικονομίδης
Ο Μάνος Οικονομίδης είναι δημοσιογράφος. Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας

Προς… παρκάρισμα στον σχολιασμό του δελτίου ειδήσεων η Γιάμαλη

Πηγή: εφημερίδα One Voice   Πλήθος σεναρίων και φημών κυκλοφορούν το τελευταίο διάστημα στα δημοσιογραφικά γραφεία, αναφορικά με το δυσοίωνο μέλλον της Νατάσας Γιάμαλη στο Mega. Η...

Ποιόν θα «ψήφιζε» ο Βαρθολομαίος για διάδοχό του

Πηγή: εφημερίδα 'One Voice"            Μιλώντας περί διαδοχής στην Ελλαδική Εκκλησία όταν… έρθει εκείνη η ώρα, η ακόμη… μεγαλύτερη συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη στα...

Η επιστροφή της λιτότητας στην Ευρώπη. Και των… Μνημονίων

  Οι διεθνείς εξελίξεις οδηγούν την Ευρωπαϊκή Ένωση σε επιστροφή σε περιοριστικές πολιτικές. Το «μάρμαρο» θα πληρώσουν οι… αδύναμοι     Οι οιωνοί, σε διεθνές επίπεδο, κάθε άλλο...