Ν. Ελευθερόγλου: Όταν… ξυπνήσουμε, θα είναι αργά για δάκρυα


 
Γράφει ο Νίκος Ελευθερόγλου
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Δημοκρατία”
 
Η τραγωδία με τον Ελληνα ομογενή στη Βόρειο Ηπειρο, τον οποίο οι Αλβανοί εκτέλεσαν εν ψυχρώ, δυστυχώς δεν είναι το μοναδικό περιστατικό που δείχνει ότι αυτό το έθνος χρόνια τώρα υποστέλλει τη σημαία.
Θες γιατί συνηθίσαμε να πορευόμαστε μακάριοι όλα αυτά τα χρόνια της ψεύτικης ευδαιμονίας; Θες γιατί τα κλαδιά λησμόνησαν ότι, αν δεν ποτίσεις τις ρίζες, θα ξεραθούν και τα ίδια; Θες γιατί φταίνε οι πολιτικές αλλά και οι πνευματικές ηγεσίες του τόπου που μες στη μαλθακότητα και την αδιαφορία τους μετέτρεψαν έναν ολόκληρο λαό σε πνευματικά ανάπηρο; Οποια εκδοχή και αν αποδεχτούμε, το αποτέλεσμα παραμένει ένα: Αυτό το έθνος συνεχώς μικραίνει και συρρικνώνεται.
Οταν, αντί να θυμόμαστε ότι αυτός ο μικρός λαός ο μέγας έφτασε μέχρι την Αγκυρα, μαθαίνουμε στα παιδιά μας μόνο την ήττα και την καταστροφή της Ιωνίας, τι περιμέναμε; Οταν δεν τους διδάσκουμε ότι οι Τούρκοι δεν έριξαν τον Ελληνικό Στρατό στη θάλασσα, αλλά δολοφόνησαν μόνο αμάχους, αναπτύσσουμε μια κουλτούρα φόβου.
Οταν βγάζαμε από το πολιτικό λεξιλόγιό μας της «Βόρειο Ηπειρο», τι διδάσκουμε; Οτι όχι μόνο δεν διεκδικούμε, αλλά -το χειρότερο όλων- ότι εγκαταλείπουμε τους αδελφούς μας. Οταν χάνουμε τη μισή Κύπρο, όταν γκριζάραμε το Αιγαίο, τι πιστεύουμε ότι θα συμβεί στο μέλλον αυτού του τόπου; Σίγουρα δεν είναι λύση ο πόλεμος, αλλά είναι η παράδοση; Ομως από το «μη πόλεμος» εμείς περάσαμε ως ιδεολογία την υποστολή κάθε εθνικού δικαίου.
Κανείς δεν έχει ακούσει την ιστορική και διαχρονική φράση «αν θέλεις να έχεις ειρήνη να προετοιμάζεσαι για πόλεμο»; Με τη λογική ενός ψευτοπροοδευτισμού αποδεχτήκαμε τους βιαστές της Ιστορίας και τους παραχαράκτες της ως κυρίαρχους στη γειτονιά μας και στο σπίτι μας. Στο πλαίσιο μιας φαντασιακής άποψης, ότι είμαστε οι μεγάλοι «παίκτες» στα Βαλκάνια, βάζουμε το ένα αυτογκόλ πίσω από το άλλο.
Και το χειρότερο, ακουμπήσαμε ξανά σε συμμάχους που με την πρώτη ευκαιρία θα μας πουλήσουν πάλι, αν τα συμφέροντά τους αλλάξουν. Λες και αυτός ο τόπος, αυτός ο λαός δεν έχει ποτέ σημειώσει στο διάβα των αιώνων νίκες. Λες και δεν ήταν οι Ελληνες αυτοί που άναψαν τα «φώτα» στην Ευρώπη και στον κόσμο. Στον φόβο μας να μη μας κατηγορήσουν σαν εθνικιστές, διαγράψαμε από το λεξιλόγιό μας και από την εκπαίδευση των παιδιών μας κάθε έννοια πατριωτισμού.
Λες και το να πιστεύεις στην πατρίδα σου και στις δυνατότητες του δικού σου λαού αποτελεί ντροπή. Αλλά πείτε μου έστω και έναν λαό στην Ιστορία του πλανήτη που επιβίωσε λησμονώντας την ταυτότητά του. Εναν που δεν πάτησε σε αυτήν για να αλλάξει τη μοίρα του.
Εμείς, όμως, πορευόμαστε πλέον χωρίς «ταυτότητα», χωρίς σημαία, χωρίς από κάπου να κρατά η σκούφια μας, λες και γεννηθήκαμε σήμερα και πορευόμαστε στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα.
Την ώρα που άπαντες γύρω μας επιστρέφουν σε έναν περίεργο και ύποπτο εθνικισμό, εμείς συμπεριφερόμαστε λες και μας έχουν καλέσει σε τσάι. Με «comme il faut» λογικές που κάνουν τους άλλους να ξεσαλώνουν.
Είναι ώρες που πιστεύω ότι τελικά μας ψεκάζουν, καθώς σε τίποτε πλέον δεν αντιδρούμε. Ο,τι και να ακούμε, ό,τι και να συμβαίνει γύρω μας. Και το χειρότερο θα είναι ότι, όταν ξυπνήσουμε, θα είναι πολύ αργά για δάκρυα…

Best Of

Οι διαδοχικές γκάφες και τα διαδοχικά… mea culpa του Κασσελάκη

Όσο περισσότερο εκτίθεται στον δημόσιο βίο, τόσο περισσότερο θολώνει...

Ο αμετροεπής Λοβέρδος νομίζει ότι μπορεί να διαγράψει από την Ιστορία τον (κανονικό) Ανδρέα

Για την προνομιακή και ανεξήγητη προβολή από τα συστημικά...

Μητσοτάκης: Έχουμε τη δύναμη να διαπραγματευτούμε το καλύτερο για τους Έλληνες

Ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης...

ΕΛΙΑΜΕΠ και Παπαστράτος συνεχίζουν τη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης

Τις κρίσιμες πτυχές της κλιματικής αλλαγής, της «πράσινης μετάβασης»...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Η (εικονική) πραγματικότητα την οποία έπλασε για τον εαυτό του ο Κασσελάκης

Η επιστήμη που αρκετοί μελετήσαμε εις βάθος στα ακαδημαϊκά...

Μαρία Δεναξά: Ο εκφυλισμός και η υποβάθμιση της γυναικείας φύσης και υπόστασης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό της στο...

Γιάννης Πρετεντέρης: Το απλοϊκό τροπάριο Κασσελάκη

Γράφει ο Γιάννης Πρετεντέρης Πηγή: εφημερίδα "Το Βήμα"   Δυο εβδομάδες έμειναν...

Λευτέρης Κουσούλης: Η ανάκτηση της πολιτικής ως προϋπόθεση ανασύνταξης της χώρας

Γράφει ο Λευτέρης Κουσούλης Πηγή: εφημερίδα "Το Βήμα"   Δεν απαιτείται και...

Ο (influencer) Κασσελάκης ως ακατάλληλο μέσο-μήνυμα για να καρπωθεί την κοινωνική δυσαρέσκεια

Η φλυαρία των αναλύσεων. Εκεί όπου χάνεται πολλές φορές...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Η (εικονική) πραγματικότητα την οποία έπλασε για τον εαυτό του ο Κασσελάκης

Η επιστήμη που αρκετοί μελετήσαμε εις βάθος στα ακαδημαϊκά έδρανα, προσφέρει με παθιασμένη συνέπεια απαντήσεις και εξηγήσεις, κάθε φορά που οι γκρίζες γωνίες στο...

Μαρία Δεναξά: Ο εκφυλισμός και η υποβάθμιση της γυναικείας φύσης και υπόστασης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό της στο Twitter, η Μαρία Δεναξά σημείωσε τα εξής: Σήμερα είναι η γιορτή της μητέρας στη Γαλλία. Ομως...

Γιάννης Πρετεντέρης: Το απλοϊκό τροπάριο Κασσελάκη

Γράφει ο Γιάννης Πρετεντέρης Πηγή: εφημερίδα "Το Βήμα"   Δυο εβδομάδες έμειναν για τις ευρωεκλογές και το μόνο συναρπαστικό που συνέβη στη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα είναι ότι στούκαρε το...