Μ. Λαζαρίδης: Η Ελλάδα έχει ανάγκη από βαθιές τομές


 
Γράφει ο Μακάριος Λαζαρίδης
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο capital.gr
 
Η παρουσία του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στη Δ.Ε.Θ. ανέδειξε τις τεράστιες διαφορές που χωρίζουν τη Νέα Δημοκρατία από τη σημερινή Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι η χώρα δεν έχει κανένα μέλλον στηριζόμενη σε επιδόματα φτώχειας που συνειδητά μοιράζει στο τέλος κάθε χρόνου ο κ. Τσίπρας αφού προηγουμένως έχει “αφαιμάξει” τη μεσαία τάξη. Η Ελλάδα έχει άμεσα ανάγκη από ένα συνεκτικό, ρεαλιστικό και κοστολογημένο σχέδιο για την επόμενη μέρα. Ένα σχέδιο που διαθέτει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το οποίο περιλαμβάνει δραστική μείωση της φορολογίας και των εισφορών ώστε να προκληθεί ένα αναπτυξιακό σοκ που θα φέρει μεγάλες επενδύσεις και θα δημιουργήσει εκατοντάδες ποιοτικές θέσεις εργασίας.
Η Νέα Δημοκρατία εκφράζει όλους εκείνους που δεν συμβιβάζονται με τη μιζέρια, τη φτώχεια και την ανέχεια που καθημερινά καλλιεργεί ο κ. Τσίπρας. Εμείς θέλουμε να δώσουμε ευκαιρίες σε όλους τους Έλληνες ώστε να γίνουν παραγωγικοί, να εργαστούν σκληρά και να πετύχουν ώστε να αμβλυνθούν στην πράξη οι κοινωνικές ανισότητες. Ενωμένοι οι Έλληνες μπορούμε πολύ καλύτερα.
Με συγκεκριμένη δέσμη μέτρων στοχεύουμε να καταστήσουμε την πατρίδα μας ελκυστικό προορισμό για επενδύσεις. Το σχέδιο μας περιλαμβάνει:
1. Σταδιακή μείωση των εισφορών για κύρια σύνταξη από 20%, που είναι σήμερα, στο 15%, εντός τετραετίας.
2. Μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, από 22% που ισχύει σήμερα.
3. Σταδιακή κατάργηση, μέχρι το 2021, του τέλους επιτηδεύματος για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες.
4. Μείωση του Φ.Π.Α. στην εστίαση, στο 13% από 24%. Και τελικά στο 11% για όλο το τουριστικό πακέτο της εστίασης και των ξενοδοχείων.
5. Μείωση στα επόμενα δύο χρόνια του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, με τρόπο δίκαιο ώστε να ωφεληθούν όλοι και κυρίως η μεσαία τάξη.
6. Μείωση του εταιρικού φόρου και του φόρου στα μερίσματα, έτσι ώστε ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής που επιβαρύνει τα επιχειρηματικά κέρδη να μειωθεί στο 24%, από 40% που βρίσκεται σήμερα.
7. Αναστολή του Φ.Π.Α. στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια και έκπτωση φόρου ίση με το 40% της δαπάνης που καταβάλλεται για λειτουργική, αισθητική και ενεργειακή αναβάθμιση και συντήρηση των υφιστάμενων κατοικιών.
8. Φορολόγηση των αγροτικών συλλογικών σχημάτων με συντελεστή 10%.
Η αλλαγή του μείγματος πολιτικής που προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκς είναι απολύτως κοστολογημένη και εφαρμόσιμη άμεσα. Σε βαθος τετραετίας, απαιτούνται 6 δις ευρώ. Μεσοσταθμικά, το κόστος είναι 1,5 δισ. ανά έτος. Τα χρήματα για την εφαρμογή του σχεδίου μας θα βρεθούν από τον εξορθολογισμό των κρατικών δαπανών. Εντός της πρώτης διετίας, είναι εφικτό να εξοικονομήσουμε 2 δισ. ευρώ. Δηλαδή, 1 δισ. ανά έτος. Αυτό είναι εφικτό με “νοικοκύρεμα” του κράτους και με τήρηση της αναλογίας μίας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις εργαζομένων. Επιπλέον, έχουμε δεσμευτεί για δραστική καταπολέμηση της εισιτηριοδιαφυγής στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, για περιστολή δαπανών από τη λήξη των συμβάσεων ορισμένου χρόνου όσων οι ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προσέλαβαν με πελατειακά κριτήρια για ψηφοθηρικούς λόγους.
Μετά τα πρώτα δύο χρόνια, η Νέα Δημοκρατία θα προχωρήσει σε επέκταση της χρήσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών ώστε να διευρυνθεί η φορολογική βάση. Αυτή η κίνηση σε συνδυασμό με τη μείωση των φόρων θα περιορίσει δραστικά τη φοροδιαφυγή. Σύμφωνα με εμπεριστατωμένη μελέτη του ΙΟΒΕ, αν η Ελλάδα φτάσει στο επίπεδο χρήσης πλαστικού χρήματος της Πορτογαλίας, τα έσοδα θα αυξηθούν κατά 54%, δηλαδή θα κερδίσουμε 8,5 δισ. ευρώ το χρόνο. Οι μελετημένες παρεμβάσεις μας θα αυξήσουν τα δημόσια έσοδα και θα δημιουργήσουν πραγματικό δημοσιονομικό χώρο ώστε να αναπτυχθεί η ελληνική οικονομία.
Δεν θα σταματήσουμε, όμως, εκεί. Η πατρίδα μας έχει ανάγκη από πολλές βαθιές τομές που θα της επιτρέψουν να χτίσει ένα καλύτερο αύριο για τους πολλούς. Ειδικά για την προσέλκυση επενδύσεων, η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας είναι μονόδρομος. Αποτελεί δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος εξήγγειλε την δημιουργία αδειοδοτικής αρχής σε επίπεδο υφυπουργού που θα έχει ως μόνη αρμοδιότητα να ξεμπλοκάρει όλες τις σημαντικές επενδύσεις. Επιπρόσθετα, θα ισχύσει η αρχή της μιας στάσης. Ένα γραφείο, μια ομάδα ανθρώπων, θα έχει την κεντρική ευθύνη για την επίλυση όλων των ζητημάτων που μπορεί να προκύπτουν.
Σε επίπεδο, Δήμων, η μεταφορά του ΕΝΦΙΑ σε αυτούς και η κατάργηση των πόρων που δίνει το κεντρικό κράτος στους Ο.Τ.Α., είναι μια καταλυτική μεταρρύθμιση. Μια αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας του Ελληνικού Κράτους και της δημόσιας διοίκησης. Με αυτήν, επιτυγχάνονται τα εξής:
Α. Πραγματική διοικητική και οικονομική αυτονομία των Δήμων.
Β. Ουσιαστική λογοδοσία των Δημάρχων στους δημότες τους και συμμετοχή των πολιτών στις τοπικές αποφάσεις που τους αφορούν.
Γ. Αποκέντρωση αρμοδιοτήτων από την κεντρική διοίκηση.
Δ. Αναβάθμιση της παροχής δημοσίων υπηρεσιών αφού αυτές θα καθορίζονται από τη δημοτική αρχή και θα ελέγχονται άμεσα από τους δημότες.
Για τη μεσαία τάξη και τα ελληνικά νοικοκυριά που ασφυκτιούν, η Νέα Δημοκρατία, πέρα από τη μείωση του φορολογικού και ασφαλιστικού βάρους, θα προχωρήσει σε μία μεγάλη τομή στη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους φέρνοντας άμεσα τις 120 δόσεις. Με ελάχιστη δόση 20 ευρώ για τα χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία και με έμφαση σε όσους χρωστούν μέχρι 3.000 ευρώ. Δηλαδή για 4 στους 5 οφειλέτες. Όχι για μπαταχτσήδες ούτε για στρατηγικούς κακοπληρωτές. Αλλά για ανθρώπους που στην πλειοψηφία τους πριν από την κρίση δεν χρωστούσαν ούτε ένα ευρώ και βρέθηκαν σε δύσκολη θέση είτε γιατί έχασαν τη δουλειά τους είτε γιατί μειώθηκαν δραματικά τα εισοδήματά τους.
Συνολικά, 4.000.000 πολίτες έχουν μικρές ή μεγάλες οφειλές στο Δημόσιο. Το ιδιωτικό χρέος μόνο προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία έχει αυξηθεί την τελευταία τριετία από τα 80 δισ. στα 130 δισ. ευρώ. Αυτή η αύξηση οφείλεται αποκλειστικά στην υπερφορολόγηση δια χειρός Τσίπρα. Αν προσθέσει κανείς τα “κόκκινα” δάνεια που φτάνουν τα 90 δισ. ευρώ, τις οφειλές σε ΔΕΚΟ και άλλα επιμέρους χρέη μιλάμε για 240 δισ. ευρώ ιδιωτικό χρέος. Με λίγα λόγια, το ιδιωτικό χρέος προσεγγίζει το 130% του Α.Ε.Π. και κοντεύει να ξεπεράσει το δημόσιο χρέος της χώρας.
Η μείωση της φορολογίας και η προσέλκυση επενδύσεων είναι πυρήνας του αναπτυξιακού μας σχεδίου για την αναγέννηση της πατρίδας μας.
Μπορούμε και θα τα καταφέρουμε!
* Ο κ. Μακάριος Β. Λαζαρίδης είναι Σύμβουλος Επικοινωνίας Προέδρου Νέας Δημοκρατίας

Best Of

Τα λόγια αγάπης της Ντόρας Μπακογιάννη για τη Σία Κοσιώνη

Η μεγάλη κυρία της Κεντροδεξιάς. Και ταυτόχρονα, η μεγάλη...

Η άγνοια Κασσελάκη (ακόμη και για τη νομοθεσία περί ιδιοκτησίας εταιρειών) ως μη αναστρέψιμη… ατέλεια

Μερικές ώρες μετά την ηχηρή παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα,...

Το (αξεπέραστο) σύμπλεγμα κατωτερότητας του Τσακαλώτου απέναντι στον Τσίπρα

Η απάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου στις βαριές αιχμές του...

Η ατζέντα ιδεών και θέσεων του Κασσελάκη δεν αφορά ούτε το… 3% της κοινωνίας

  Η συμπεριφορική... λατρεία προς τον εαυτό του, που επέλεξε...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Η Μαρία Σαράφογλου για το μέλλον της Τεχνητής Νοημοσύνης

Οι ανεξάντλητες ευκαιρίες, δυνατότητες αλλά και οι κίνδυνοι που...

Τζακ ποτ 6,5 εκατομμυρίων ευρώ αυτή την Κυριακή στο ΤΖΟΚΕΡ και 100.000ευρώ σε κάθε νικητή της δεύτερης κατηγορίας

 Κατάθεση δελτίωνστα καταστήματα ΟΠΑΠ και στο opaponline.gr   Τουλάχιστον 6,5 εκατ....

Ο Γιώργος Λιβάνης τραγουδάει Ρέμο στο ΟΠΑΠ Game Time

Τι λέει ο δημοφιλής τραγουδιστής για τη συνεργασία του...

Τα λόγια αγάπης της Ντόρας Μπακογιάννη για τη Σία Κοσιώνη

Η μεγάλη κυρία της Κεντροδεξιάς. Και ταυτόχρονα, η μεγάλη...

Η μόνη δημοσκόπηση που δίνει προβάδισμα στον Μπάιντεν. Αλλά… προδικάζει την ήττα του

Τον τελευταίο χρόνο... σχεδόν, όλες οι δημοσκοπήσεις οι οποίες...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Η Μαρία Σαράφογλου για το μέλλον της Τεχνητής Νοημοσύνης

Οι ανεξάντλητες ευκαιρίες, δυνατότητες αλλά και οι κίνδυνοι που σεργιανίζουν με την εξέλιξη της Τεχνητής Νοημοσύνης, ήταν το αντικείμενο συνεδρίου, τον συντονισμό των συζητήσεων...

Τζακ ποτ 6,5 εκατομμυρίων ευρώ αυτή την Κυριακή στο ΤΖΟΚΕΡ και 100.000ευρώ σε κάθε νικητή της δεύτερης κατηγορίας

 Κατάθεση δελτίωνστα καταστήματα ΟΠΑΠ και στο opaponline.gr   Τουλάχιστον 6,5 εκατ. ευρώ διεκδικούν οι παίκτες του ΤΖΟΚΕΡ αυτή την Κυριακή, μετά από δεκατέσσερα συνεχόμενα τζακ ποτ...

Ο Γιώργος Λιβάνης τραγουδάει Ρέμο στο ΟΠΑΠ Game Time

Τι λέει ο δημοφιλής τραγουδιστής για τη συνεργασία του με τον Νίκο Οικονομόπουλο και τον Γιώργο Μαζωνάκη και τον φίλο του Κώστα Τσιμίκα Ποια ομάδα...