Μ. Κοττάκης: Την ώρα των εκλογών δεν θα είναι πάνω από την κάλπη για τη ΝΔ οι… μεταρρυθμιστές "ΠΑΣΟΚοι"


 
Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Δημοκρατία”
 

Οι πληροφορίες που υπάρχουν μέχρι στιγμής είναι ότι η Ν.Δ. θα αρνηθεί να μετάσχει στις εργασίες της επιτροπής για την αναθεώρηση του Συντάγματος, καταγγέλλοντας την εργαλειοποίηση της διαδικασίας από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά πάσα πιθανότητα, θα αποφύγει να μετάσχει στις διαδικασίες της αναθεώρησης, τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ προγραμματίζει να θέσει σε κίνηση στα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου, με άλλοθί του την άρνηση της κυβέρνησης να εντάξει το άρθρο 16 του Συντάγματος για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στα προς αναθεώρηση άρθρα (τι θα γίνει, όμως, αν το εντάξει με εισήγηση των ΑΝ.ΕΛ.;).
Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την πλευρά του, σχεδιάζει να καταθέσει μια πονηρή πρόταση αναθεώρησης. Ο συνταγματολόγος Γιώργος Κατρούγκαλος μελετά την πρόταση αναθεώρησης που κατέθεσε για λογαριασμό της Ν.Δ. το 2014 ο Προκόπης Παυλόπουλος και φέρει, μεταξύ άλλων, και τις υπογραφές των Κυριάκου Μητσοτάκη και Αντώνη Σαμαρά. Με εξαίρεση το άρθρο 3 για την Εκκλησία, που δεν είχε περιληφθεί στα προς αναθεώρηση άρθρα, ο κ. Κατρούγκαλος αντιγράφει τις βασικές προτάσεις της κεντροδεξιάς παράταξης της περιόδου εκείνης -περιείχε έως και σκέψη για αναλογικότερο εκλογικό σύστημα, όχι αναλογική ασφαλώς- και με την προσαρμογή στις ανάγκες της ιδεολογικής φυσιογνωμίας της Αριστεράς θα το καταθέσει στη Βουλή.
Η πρόβλεψή μου; Δύο μεγάλα θέματα θα κυριαρχήσουν. Πρώτον, οι παραγραφές των ποινικών αδικημάτων υπουργών, κατά μείζονα λόγο, αν την ύποπτη περίοδο η Δικαιοσύνη έχει ανακινήσει και πάλι το σκάνδαλο της Novartis (το διαδίκτυο βρίθει τέτοιων φημών).
Το δεύτερο θέμα θα είναι η Εκκλησία. Είτε τη soft εκδοχή της αναδιατύπωσης του άρθρου λάβουμε υπ’ όψιν -η οποία κινείται προς την κατεύθυνση της διακήρυξης της κρατικής ουδετεροθρησκείας (αφαίρεση εικόνων και ορθόδοξων θρησκευτικών συμβόλων από δικαστικές και σχολικές αίθουσες)- είτε υιοθετήσουμε τη hard εκδοχή (απόπειρα κατάργησης της Αυτοκεφαλίας της Ελλαδικής Εκκλησίας, διάσπαση σε Βορρά – Νότο), το ζήτημα είναι λίαν σοβαρό. Η πονηρή Αριστερά δεν χρησιμοποιεί καν τη λέξη διαχωρισμός αυτήν την εποχή. Αν επιτύχει να κάνει «από δύο χωριά» την Εκκλησία της Ελλάδος με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, θα εμφανιστεί στο τέλος με την τήβεννο του εγγυητή της… ενότητας.
Το θέμα συνδέεται ευθέως με το εθνικό συμφέρον αν θα επιτραπεί σε ξένες δυνάμεις να δρουν κατά μήκος των συνόρων μας μεταμφιεσμένες σε «Εκκλησίες» με την άδεια του Συντάγματος. Εν προκειμένω, οι ευθύνες της συντηρητικής παράταξης είναι τεράστιες. Απαγορεύεται να λείπει από την αναθεώρηση, θα έχει τεράστιο πολιτικό κόστος στη βάση της, τις Κυριακές η απουσία της θα συνιστά θέμα συζήτησης στις ενορίες. Προτείνω, λοιπόν, σε όλους όσοι σχεδιάζουν αποχώρηση από το Σύνταγμα να το σκεφτούν ξανά. Δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ η Ν.Δ., δεν είναι κόμμα διαμαρτυρίας, είναι κόμμα των θεσμών, δεν νοείται να υπάρχει η λέξη «αποχή» στο λεξιλόγιό της.
«Απαγορεύεται», επίσης, και κάτι άλλο, τρόπον τινά, αν μας πέφτει λόγος: Να περιληφθεί στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. στον νομό Βοιωτίας, γενέτειρα του Αρχιεπισκόπου, δικηγόρος αδερφός καθηγητού πανεπιστημίου ο οποίος εκπροσωπεί στα δικαστήρια τους συμπολίτες μας που πάνε με το Παλαιό Ημερολόγιο. Θα υπογράψει κατ’ αυτόν τον τρόπο τη ρήξη της με την Εκκλησία η παράταξη. Και την ώρα των εκλογών δεν θα είναι πάνω από την κάλπη οι μεταρρυθμιστές «πασόκοι» που εισηγούνται αυτές τις νεωτερικές ανοησίες. Ο κόσμος της παράταξης θα είναι!

Best Of

Κώστας Μπακογιάννης: Κρατώ το όνομά τους και αναζητώ πάντα την έμπνευσή τους

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με μια συγκινητική ανάρτηση για τους δυο...

Ο Κουμουτσάκος δεν ήταν… πύραυλος (για τη Μονή της Χώρας)

Πηγή: OneVoice Γράφει το «Βαθύ Λαρύγγι» Το νέο εθνικό στραπάτσο με...

Το (νέο) δείπνο στο οποίο θα βρεθούν Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς

Πηγή: OneVoice   - Σε κοινωνική εκδήλωση – δείπνο – έχουν...

Το μεγαλοστέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που υπονομεύει τον Κασσελάκη

Πηγή: OneVoice   ΚΑΧΥΠΟΠΤΟΙ Προβληματίζονται διάφοροι μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ, για ποιο λόγο...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Κώστας Μπακογιάννης: Κρατώ το όνομά τους και αναζητώ πάντα την έμπνευσή τους

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με μια συγκινητική ανάρτηση για τους δυο...

Αύριο στις 22:00 η νέα κλήρωση του ΛΟΤΤΟ για κέρδη έως και 10.000 ευρώ τον μήνα για μια 10ετία

Εισόδημα για έναν ολόκληρο χρόνο έχουν εξασφαλίσει περισσότεροι από...

Το Κολλέγιο των Εκλεκτόρων έχει… ήδη αλλάξει ένοικο στο Οβάλ Γραφείο

Το Κολλέγιο των Εκλεκτόρων και το... δέος των κομματικών...

Ο Κουμουτσάκος δεν ήταν… πύραυλος (για τη Μονή της Χώρας)

Πηγή: OneVoice Γράφει το «Βαθύ Λαρύγγι» Το νέο εθνικό στραπάτσο με...

Ο (πολιτικά)… άδειος και ελαφρύς Κασσελάκης, και οι αυταπάτες των χειροκροτητών του

Με την περίπτωση του Στέφανου Κασσελάκη, έχουμε υλικό για......
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Κώστας Μπακογιάννης: Κρατώ το όνομά τους και αναζητώ πάντα την έμπνευσή τους

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με μια συγκινητική ανάρτηση για τους δυο παππούδες του, επέλεξε ο Κώστας Μπακογιάννης να αφήσει το απότυπωμά του στα social media την...

Αύριο στις 22:00 η νέα κλήρωση του ΛΟΤΤΟ για κέρδη έως και 10.000 ευρώ τον μήνα για μια 10ετία

Εισόδημα για έναν ολόκληρο χρόνο έχουν εξασφαλίσει περισσότεροι από 470 τυχεροί παίκτες του ανανεωμένου ΛΟΤΤΟ. Συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα, 472 νικητές της δεύτερης κατηγορίας του...

Το Κολλέγιο των Εκλεκτόρων έχει… ήδη αλλάξει ένοικο στο Οβάλ Γραφείο

Το Κολλέγιο των Εκλεκτόρων και το... δέος των κομματικών μηχανισμών για να εξασφαλίσουν προεδρική πλειοψηφία. Το πάθημα του 2016 φαίνεται ότι δεν έχει γίνει μάθημα...