Μ. Κοττάκης: Πολιτική κερδοσκοπία στο ναδίρ με όπλο το χρώμα του αίματος


 
Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Δημοκρατία”
 
ην περασμένη Πέμπτη το μεσημέρι επισκέφθηκα τα κομματικά γραφεία του ΚΚΕ στον Περισσό. Οχι για να… εγγραφώ μέλος του κόμματος, βεβαίως, αλλά για να μετάσχω ως ερωτών σε τηλεοπτική συνέντευξη του γενικού γραμματέα Δημήτρη Κουτσούμπα στο πλαίσιο της εκπομπής «Focus» της ΕΡΤ.
Ο συνάδελφος Πάνος Χαρίτος μού έκανε την τιμή να με προσκαλέσει σε αυτήν. Οφείλω να ομολογήσω ότι όσο παρέμεινα στο πολυώροφο κτίριο υπό το βλέμμα του Λένιν ένιωσα άνετα: Και επειδή μου είχε κάνει στο παρελθόν η Αλέκα Παπαρήγα την τιμή να μου δώσει δύο ζωντανές τηλεοπτικές συνεντεύξεις εκεί, στον έβδομο όροφο, αλλά, κυρίως, διότι, όταν συζητάς με κομμουνιστές, ξέρεις με ποιους έχεις να κάνεις. Είναι άνθρωποι ντόμπροι, ίσιοι, ξέρουν να λογαριάζονται. Οι ιδεολογικές διαφωνίες διαφωνίες και οι λογαριασμοί λογαριασμοί.
Ο Κουτσούμπας, ένας κατά βάση πρόσχαρος Στερεοελλαδίτης, καχύποπτος στην αρχή, πιο ανοιχτός όσο περνούσε η ώρα, έκανε μία μάλλον καλή εμφάνιση για το κομματικό του ακροατήριο. Τον αισθάνθηκα μόνο να ταλαντεύεται (για να μην πω «δυσκολεύεται») σε δύο ερωτήσεις μου. Η πρώτη ήταν αν το ΚΚΕ θα ψηφίσει τυχόν πρόταση μομφής της Ν.Δ. κατά του ΣΥΡΙΖΑ για το Σκοπιανό. Η αλήθεια είναι ότι οι κομμουνιστές θα δυσκολευτούν πολύ να ψηφίσουν μαζί με τη δεξιά παράταξη πρόταση για την πτώση της «πρώτη φορά Αριστερά κυβέρνησης», έστω και αν αυτή κατάντησε συστημικότερη του συστήματος μετά τέσσερα χρόνια στην εξουσία.
Ποτέ δεν θα πάρουν στην πλάτη τους τέτοιο βάρος. Γι’ αυτό και ο γραμματέας στο τέλος, έπειτα από ντρίπλες και ταλαντεύσεις, είπε την αλήθεια. Δεν θα την ψηφίσουν, θεωρούν «γελοιότητες» τυχόν πρόταση μομφής λίγους μήνες πριν από τις εκλογές.
Η δεύτερη ερώτηση που δυσκόλεψε τον γραμματέα είναι «αν είναι ώριμες οι συνθήκες να ενταχθεί και να διδαχθεί ο Εμφύλιος στα βιβλία της Ιστορίας στα σχολεία μας». Την πρώτη φορά που υπέβαλα την ερώτηση (με ονομαστική αναφορά στα σχέδια του κυρίου Γαβρόγλου), την προσπέρασε. Ή δεν την άκουσε ή δεν θέλησε να την ακούσει. Τη δεύτερη φορά απάντησε θετικά: «Προφανώς και είναι ώριμες οι συνθήκες διότι…» Είναι κατανοητό γιατί ο γραμματέας αρνήθηκε να απαντήσει αρχικώς στην ερώτηση που ζητούσε να μάθει τι θα κάνει το ΚΚΕ αν το πιέσει από αριστερά ο ΣΥΡΙΖΑ με τον χωρισμό κράτους – Εκκλησίας, τη συνταγματική κατοχύρωση της απλής αναλογικής και την ένταξη του Εμφυλίου και της δικτατορίας στα σχολικά βιβλία Ιστορίας. Ο κ. Κουτσούμπας γνωρίζει πως ο ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει αυτά τα θέματα τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο με την ελπίδα ότι θα συγκινήσει τους παλαιούς αριστερούς και θα ανακτήσει μέρος από το χαμένο κοινωνικό πρόσημό του. Το να εντάσσεις τον Εμφύλιο στα βιβλία που διδάσκονται οι 17άρηδες ψηφοφόροι είναι σαν να πατάς τον κάλο μιας ολόκληρης γενιάς. Μιας γενιάς που δεν κατάφερε να χωνέψει την ήττα σε Γράμμο Βίτσι και φέρει στις πλάτες της τη ρετσινιά αυτής της εξέλιξης.
Πόσο «πονάει» το κατάλαβα, άλλωστε, κατά την αναχώρησή μου. Στο ισόγειο του κτιρίου, με αφορμή τα 100 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ, είναι εκτεθειμένα προσωπικά αντικείμενα ανταρτών, μεταξύ των οποίων και βαρέα όπλα! Η απόφαση ΣΥΡΙΖΑ για τον Εμφύλιο, λοιπόν, δεν συνιστά μια ιδεολογική επιλογή με στόχο την αναβίωση των θολών διαχωριστικών γραμμών, μια επιλογή για να προκαλέσει εμάς από την από εδώ πλευρά. Κατά βάση -για τους μυημένους- αποτελεί εσωκομματικό θέμα διαχείρισης των τραυμάτων της ευρύτερης Αριστεράς για να συσπειρώσει την από εκεί πλευρά.
Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί με αποφάσεις που δεν κοστίζουν τίποτα να συγκινήσει τη γενιά της Αντίστασης. Αναζήτησα μετά την προβολή της συνέντευξης στην ΕΡΤ το απομαγνητοφωνημένο κείμενο αυτής που έδωσε στη δημοσιότητα ο Περισσός, το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ (εξαιρετικοί επαγγελματίες οι «σύντροφοι» και οι «συντρόφισσες» που το στελεχώνουν).
Η διαίσθησή μου ήταν σωστή. Η ερώτησή μου αλλά κυρίως η απάντηση του γραμματέα για τον Εμφύλιο είχαν -όχι τυχαία- παραλειφθεί. Αντιθέτως, υπογραμμίστηκε το άνοιγμα που κάνει ο γραμματέας του ΚΚΕ στα πρώην μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, της ΛΑ.Ε., της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, του ΠΑΣΟΚ να πυκνώσουν τις τάξεις των οργανώσεων του ΚΚΕ. Οι μισοί στον Περισσό θέλουν αυτό το πολιτικό άνοιγμα -πρώτος ο Κουτσούμπας-, οι άλλοι μισοί όχι (το εφήρμοσε πρώτη η Αλέκα Παπαρήγα με την ένταξη της Λιάνας Κανέλλη στα ψηφοδέλτια του κόμματος πριν από χρόνια).
Καταλήγω: Τώρα που θα ανοίξει ο διάλογος για τον Εμφύλιο λοιπόν (αύριο ανακοινώνει ο υπουργός Παιδείας τις αλλαγές), εμείς της από εδώ πλευράς πρέπει να είμαστε υποψιασμένοι για το παιχνίδι που παίζεται μεταξύ Περισσού και Κουμουνδούρου. Προφανώς και ο στόχος τους είναι ο καθαγιασμός της Αριστεράς στα σχολικά βιβλία και στις σχολικές αίθουσες, αλλά, προπάντων, αυτό που έχουν στο μυαλό τους είναι ο «συντροφικός ανταγωνισμός» στο όνομα της μνήμης και της Ιστορίας. Πολιτική κερδοσκοπία στο ναδίρ με όπλο το χρώμα του αίματος.

Best Of

Την επανεκλογή Μπακογιάννη στηρίζουν 9 Δήμαρχοι μεγάλων πόλεων του εξωτερικού

Τη στήριξή τους στην επανεκλογή του Κώστα Μπακογιάννη στο Δήμο Αθηναίων...

Χατζηδάκης: Οικονομική σοβαρότητα με κοινωνική ευαισθησία

Μετά την κατάθεση του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού για...

Κασσελάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα αρχίζει από την κοινωνία

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς του στα...

Μητσοτάκης: Να δουλέψουμε μαζί για την πρόοδο της πατρίδας μας

Ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Ο ενημερωτικός τομέας του Open συνεχίζει να κερδίζει την εμπιστοσύνη των τηλεθεατών

Δυναμική άνοδο κατέγραψε ο ενημερωτικός τομέας του ΟΡΕΝ τον...

Ο Χρήστος Παγώνης ανέδειξε ζητήματα οικονομίας και καθημερινότητας στο Update του ΕΡΤnews

Του Μανώλη Κομνηνού   Ζητήματα οικονομίας και κοινωνικής καθημερινότητας, που απασχολούν...

Χουδαλάκης: Ο Ανδρουλάκης έπαθε… “σαν σήμερα”, με την επέτειο της “Διαύγειας”

Του Μανώλη Κομνηνού   Η εκπομπή των Γιώργου Χουδαλάκη, Ιωσήφ Καλαμαράκη...

Στην οικογένεια του ΑΝΤ1 η Μαρία Ανδρικάκη

Του Μανώλη Κομνηνού   Στη δημοσιογραφική οικογένεια του ΑΝΤ1 προστέθηκε η...

Η “κληρονόμος” που προσπάθησε να διορθώσει το… ποινικό μητρώο ενός έθνους

  Το ιστορικό ημερολόγιο έγραφε 3 Οκτωβρίου 1990, όταν η...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Ο ενημερωτικός τομέας του Open συνεχίζει να κερδίζει την εμπιστοσύνη των τηλεθεατών

Δυναμική άνοδο κατέγραψε ο ενημερωτικός τομέας του ΟΡΕΝ τον Σεπτέμβριο. Με κυρίαρχο το θέμα των πλημμυρών στην Θεσσαλία, οι πολίτες εμπιστεύθηκαν, σε μεγάλο βαθμό, την...

Ο Χρήστος Παγώνης ανέδειξε ζητήματα οικονομίας και καθημερινότητας στο Update του ΕΡΤnews

Του Μανώλη Κομνηνού   Ζητήματα οικονομίας και κοινωνικής καθημερινότητας, που απασχολούν τους πολίτες, ανέδειξε ο Χρήστος Παγώνης στην εκπομπή Update του ΕΡΤnews. Ο καλός δημοσιογράφος με τη...

Χουδαλάκης: Ο Ανδρουλάκης έπαθε… “σαν σήμερα”, με την επέτειο της “Διαύγειας”

Του Μανώλη Κομνηνού   Η εκπομπή των Γιώργου Χουδαλάκη, Ιωσήφ Καλαμαράκη και Αμαλίας Κάτζου... κόβει εισιτήρια στην πρωινή ζώνη του ραδιοφώνου, και χαρίζει στον Real Fm...