Μ. Κοττάκης: Πολιτική κερδοσκοπία στο ναδίρ με όπλο το χρώμα του αίματος


 
Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Δημοκρατία”
 
ην περασμένη Πέμπτη το μεσημέρι επισκέφθηκα τα κομματικά γραφεία του ΚΚΕ στον Περισσό. Οχι για να… εγγραφώ μέλος του κόμματος, βεβαίως, αλλά για να μετάσχω ως ερωτών σε τηλεοπτική συνέντευξη του γενικού γραμματέα Δημήτρη Κουτσούμπα στο πλαίσιο της εκπομπής «Focus» της ΕΡΤ.
Ο συνάδελφος Πάνος Χαρίτος μού έκανε την τιμή να με προσκαλέσει σε αυτήν. Οφείλω να ομολογήσω ότι όσο παρέμεινα στο πολυώροφο κτίριο υπό το βλέμμα του Λένιν ένιωσα άνετα: Και επειδή μου είχε κάνει στο παρελθόν η Αλέκα Παπαρήγα την τιμή να μου δώσει δύο ζωντανές τηλεοπτικές συνεντεύξεις εκεί, στον έβδομο όροφο, αλλά, κυρίως, διότι, όταν συζητάς με κομμουνιστές, ξέρεις με ποιους έχεις να κάνεις. Είναι άνθρωποι ντόμπροι, ίσιοι, ξέρουν να λογαριάζονται. Οι ιδεολογικές διαφωνίες διαφωνίες και οι λογαριασμοί λογαριασμοί.
Ο Κουτσούμπας, ένας κατά βάση πρόσχαρος Στερεοελλαδίτης, καχύποπτος στην αρχή, πιο ανοιχτός όσο περνούσε η ώρα, έκανε μία μάλλον καλή εμφάνιση για το κομματικό του ακροατήριο. Τον αισθάνθηκα μόνο να ταλαντεύεται (για να μην πω «δυσκολεύεται») σε δύο ερωτήσεις μου. Η πρώτη ήταν αν το ΚΚΕ θα ψηφίσει τυχόν πρόταση μομφής της Ν.Δ. κατά του ΣΥΡΙΖΑ για το Σκοπιανό. Η αλήθεια είναι ότι οι κομμουνιστές θα δυσκολευτούν πολύ να ψηφίσουν μαζί με τη δεξιά παράταξη πρόταση για την πτώση της «πρώτη φορά Αριστερά κυβέρνησης», έστω και αν αυτή κατάντησε συστημικότερη του συστήματος μετά τέσσερα χρόνια στην εξουσία.
Ποτέ δεν θα πάρουν στην πλάτη τους τέτοιο βάρος. Γι’ αυτό και ο γραμματέας στο τέλος, έπειτα από ντρίπλες και ταλαντεύσεις, είπε την αλήθεια. Δεν θα την ψηφίσουν, θεωρούν «γελοιότητες» τυχόν πρόταση μομφής λίγους μήνες πριν από τις εκλογές.
Η δεύτερη ερώτηση που δυσκόλεψε τον γραμματέα είναι «αν είναι ώριμες οι συνθήκες να ενταχθεί και να διδαχθεί ο Εμφύλιος στα βιβλία της Ιστορίας στα σχολεία μας». Την πρώτη φορά που υπέβαλα την ερώτηση (με ονομαστική αναφορά στα σχέδια του κυρίου Γαβρόγλου), την προσπέρασε. Ή δεν την άκουσε ή δεν θέλησε να την ακούσει. Τη δεύτερη φορά απάντησε θετικά: «Προφανώς και είναι ώριμες οι συνθήκες διότι…» Είναι κατανοητό γιατί ο γραμματέας αρνήθηκε να απαντήσει αρχικώς στην ερώτηση που ζητούσε να μάθει τι θα κάνει το ΚΚΕ αν το πιέσει από αριστερά ο ΣΥΡΙΖΑ με τον χωρισμό κράτους – Εκκλησίας, τη συνταγματική κατοχύρωση της απλής αναλογικής και την ένταξη του Εμφυλίου και της δικτατορίας στα σχολικά βιβλία Ιστορίας. Ο κ. Κουτσούμπας γνωρίζει πως ο ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει αυτά τα θέματα τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο με την ελπίδα ότι θα συγκινήσει τους παλαιούς αριστερούς και θα ανακτήσει μέρος από το χαμένο κοινωνικό πρόσημό του. Το να εντάσσεις τον Εμφύλιο στα βιβλία που διδάσκονται οι 17άρηδες ψηφοφόροι είναι σαν να πατάς τον κάλο μιας ολόκληρης γενιάς. Μιας γενιάς που δεν κατάφερε να χωνέψει την ήττα σε Γράμμο Βίτσι και φέρει στις πλάτες της τη ρετσινιά αυτής της εξέλιξης.
Πόσο «πονάει» το κατάλαβα, άλλωστε, κατά την αναχώρησή μου. Στο ισόγειο του κτιρίου, με αφορμή τα 100 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ, είναι εκτεθειμένα προσωπικά αντικείμενα ανταρτών, μεταξύ των οποίων και βαρέα όπλα! Η απόφαση ΣΥΡΙΖΑ για τον Εμφύλιο, λοιπόν, δεν συνιστά μια ιδεολογική επιλογή με στόχο την αναβίωση των θολών διαχωριστικών γραμμών, μια επιλογή για να προκαλέσει εμάς από την από εδώ πλευρά. Κατά βάση -για τους μυημένους- αποτελεί εσωκομματικό θέμα διαχείρισης των τραυμάτων της ευρύτερης Αριστεράς για να συσπειρώσει την από εκεί πλευρά.
Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί με αποφάσεις που δεν κοστίζουν τίποτα να συγκινήσει τη γενιά της Αντίστασης. Αναζήτησα μετά την προβολή της συνέντευξης στην ΕΡΤ το απομαγνητοφωνημένο κείμενο αυτής που έδωσε στη δημοσιότητα ο Περισσός, το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ (εξαιρετικοί επαγγελματίες οι «σύντροφοι» και οι «συντρόφισσες» που το στελεχώνουν).
Η διαίσθησή μου ήταν σωστή. Η ερώτησή μου αλλά κυρίως η απάντηση του γραμματέα για τον Εμφύλιο είχαν -όχι τυχαία- παραλειφθεί. Αντιθέτως, υπογραμμίστηκε το άνοιγμα που κάνει ο γραμματέας του ΚΚΕ στα πρώην μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, της ΛΑ.Ε., της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, του ΠΑΣΟΚ να πυκνώσουν τις τάξεις των οργανώσεων του ΚΚΕ. Οι μισοί στον Περισσό θέλουν αυτό το πολιτικό άνοιγμα -πρώτος ο Κουτσούμπας-, οι άλλοι μισοί όχι (το εφήρμοσε πρώτη η Αλέκα Παπαρήγα με την ένταξη της Λιάνας Κανέλλη στα ψηφοδέλτια του κόμματος πριν από χρόνια).
Καταλήγω: Τώρα που θα ανοίξει ο διάλογος για τον Εμφύλιο λοιπόν (αύριο ανακοινώνει ο υπουργός Παιδείας τις αλλαγές), εμείς της από εδώ πλευράς πρέπει να είμαστε υποψιασμένοι για το παιχνίδι που παίζεται μεταξύ Περισσού και Κουμουνδούρου. Προφανώς και ο στόχος τους είναι ο καθαγιασμός της Αριστεράς στα σχολικά βιβλία και στις σχολικές αίθουσες, αλλά, προπάντων, αυτό που έχουν στο μυαλό τους είναι ο «συντροφικός ανταγωνισμός» στο όνομα της μνήμης και της Ιστορίας. Πολιτική κερδοσκοπία στο ναδίρ με όπλο το χρώμα του αίματος.

Best Of

Μητσοτάκης: Κοινές αρχές και αξίες στην πράξη, όχι στα λόγια

Δήλωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την άφιξή του...

Κικίλιας: Η χρονιά ενός βιώσιμου τουριστικού μοντέλου

Στο στρατηγικό σχεδιασμό που υλοποιείται, προκειμένου η Ελλάδα να...

Χατζηδάκης: Ο κ. Τσίπρας βουλιάζει στο τέλμα της αναξιοπιστίας του

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, έκανε...

Τσίπρας: Η εξαπάτηση των συνταξιούχων από την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Για διπλή εξαπάτηση των συνταξιούχων από την κυβέρνηση Μητσοτάκη...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Διαλύοντας ένα ιστορικό κόμμα μέσα σε μερικές εβδομάδες

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου   Όλοι το υποψιαζόμασταν, εκείνη όμως ξεπέρασε κάθε...

Μητσοτάκης: Κοινές αρχές και αξίες στην πράξη, όχι στα λόγια

Δήλωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την άφιξή του...

Το Πάμε Στοίχημα μοίρασε περισσότερα από 87 εκατομμύρια ευρώ σε κέρδη τον Σεπτέμβριο

  Μεγάλα κέρδη σε χιλιάδες νικητές μοιράζει κάθε μέρα το...

Κικίλιας: Η χρονιά ενός βιώσιμου τουριστικού μοντέλου

Στο στρατηγικό σχεδιασμό που υλοποιείται, προκειμένου η Ελλάδα να...

1000+1 νικητές κερδίζουν από 1.000 ευρώ στο νέο ΣΚΡΑΤΣ «Χίλιες και μία Τύχες»

Σκανάρεις μέσα από OPAP Store App και μία εντυπωσιακή...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Διαλύοντας ένα ιστορικό κόμμα μέσα σε μερικές εβδομάδες

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου   Όλοι το υποψιαζόμασταν, εκείνη όμως ξεπέρασε κάθε αρνητική προσδοκία. Στη σκιά και του Συνεδρίου των Τόρις, η Λιζ Τρας έχει καταφέρει ήδη...

Μητσοτάκης: Κοινές αρχές και αξίες στην πράξη, όχι στα λόγια

Δήλωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα   Αυτούς τους τόσο δύσκολους καιρούς, η Ευρωπαϊκή...

Το Πάμε Στοίχημα μοίρασε περισσότερα από 87 εκατομμύρια ευρώ σε κέρδη τον Σεπτέμβριο

  Μεγάλα κέρδη σε χιλιάδες νικητές μοιράζει κάθε μέρα το Πάμε Στοίχημα του ΟΠΑΠ. Τον Σεπτέμβριο του 2022 οι παίκτες κέρδισαν περισσότερα από 87 εκατομμύρια...