Μπ. Παπαδημητρίου: Οι προοπτικές διαγράφονται χειρότερες


 
Γράφει ο Μπάμπης Παπαδημητρίου
Πηγή: kathimerini.gr
 
Ανέδειξα στο κυριακάτικο σημείωμά μου τη συνεχή άνοδο στις αποδόσεις του ελληνικού ομολόγου δεκαετίας μέχρι το 4,6%. Το ποσοστό αυτό είναι όμοιο, παρατήρησα, με εκείνο που πληρώσαμε το 2007, όταν φάνηκε ότι κάτι δεν πάει καλά με τις δυτικές (και όχι μόνον) οικονομίες και ουδείς το πρόσεξε. Υπάρχει βεβαίως μια πολύ μεγάλη διαφορά. Τότε, πριν από την κρίση, η Γερμανία πλήρωνε περίπου όσο εμείς. Το περίφημο σπρεντ –ο κώδων που ανήγγειλε την κρίση που μας οδήγησε εκτός αγορών και εντός μνημονίων– ήταν πολύ χαμηλό.
Τώρα όμως η Γερμανία πληρώνει 0,45% κι εμείς ξεπερνάμε το 4,5%. Περίπου τέσσερις εκατοστιαίες μονάδες ή 400+ μονάδες βάσης διαφορά. Υπενθυμίζω ότι το 2009 βρεθήκαμε εκτός αγορών πολύ πριν φτάσει το ελληνικό σπρεντ σε αυτή τη διαφορά. Και σήμερα, βεβαίως, είμαστε εκτός αγορών, δηλαδή δεν μπορούμε να απευθυνθούμε σε αυτές για να καλύψουμε τις δανειακές ανάγκες της οικονομίας. Ούτε το κράτος ούτε οι τράπεζες, ούτε όμως οι ιδιωτικές επιχειρήσεις.
Σε λίγο θα κλείσουμε δέκα χρόνια εκτός αγορών. Αν δεν είχαμε το ευρώ για νόμισμα, ο πληθωρισμός (που δεν είναι και τόσο μικρός πλέον…) αντί του 1,8%, θα είχε πετάξει σε επίπεδα που θα θύμιζαν στους παλιότερους τις δύσκολες μέρες όταν το νόμισμα έχανε την αξία του κάθε λίγες εβδομάδες. Η σταθερότητα του νομίσματος διασφαλίζει τον έλεγχο των τιμών, την προστασία της αγοραστικής δύναμης μισθωτών και συνταξιούχων καθώς βεβαίως τη διατήρηση της αξίας αποταμιεύσεων και επενδύσεων όσων τα καταφέρνουν (κάπως) καλύτερα.
Αν αυτά όλα είναι άσχημα και προβληματικά, οι προοπτικές είναι χειρότερες. Ο Μάριο Ντράγκι και η ΕΚΤ ανακοίνωσαν ότι σταματάει η παροχή απεριόριστης ρευστότητας στην Ευρωζώνη από τις γιορτές και, σταδιακά, θα αντλούν αντί να προσθέτουν ρευστότητα στο ευρωσύστημα. Είχε ξεκινήσει τον Μάρτιο 2015 και βοήθησε ώστε τα προηγούμενα τρία χρόνια όχι μόνον να ξεπεράσουν την κρίση τα κράτη της Ευρωζώνης αλλά να διανύσουν μια από τις καλύτερες περιόδους μεταπολεμικά. Η Ελλάδα έχασε μια ιστορική ευκαιρία όταν το 2015 ξαναβυθίστηκε στην κρίση.
Στα επόμενα δύο τρία χρόνια κινδυνεύει να την «πατήσει» ξανά. Οσο καθυστερούμε την έξοδό μας στις αγορές, τόσο τη στιγμή που θα υποχρεωθούμε να ζητήσουμε κεφάλαια, επειδή θα έχει στο μεταξύ τελειώσει το «μαξιλάρι» που εμπιστεύεται και διαφημίζει ο πρωθυπουργός, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με όσα μας οδήγησαν, το 2010, σε υποχρεωτικό μνημονιακό δανεισμό. Οι βάσεις για την προβλεπόμενη αυτή αποτυχία μπαίνουν σήμερα εξαιτίας της πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση, ελέω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Best Of

Σοφία Βαγενά: Ο κοινωνικός συνδικαλισμός στην Ελληνική Αστυνομία βρίσκει τον διευρυμένο ρόλο του

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιωμάτων και Ισότητας της ΠΟΑΣΥ,...

Το “μουστάκι” (του Μεϊμαράκη)… ξεθώριασε

Ανορθογραφίες Γράφει ο… Insider Πηγή: One Voice   Έχετε μήνυμα  Βαγγέλη Μεϊμαράκη Πρώην… γενικώς   Το «μουστάκι»...

Ο νόμος Πατέλη-Σκέρτσου και οι… δικαιωμένοι

Ανορθογραφίες Γράφει ο… Insider   Πηγή: One Voice   Η νομοθετική παρέμβαση για τους...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Η “αλεξίσφαιρη” πλειοψηφία Τραμπ στο Κολλέγιο των Εκλεκτόρων

Η καταδίκη του Ντόναλντ Τραμπ στην υπόθεση της Στόρμι...

Ούτε ο Ομπάμα (δείχνει να) μπορεί να σώσει τον ετοιμόρροπο Μπάιντεν

Οι τελευταίες δημόσιες εμφανίσεις του Μπαράκ Ομπάμα στο πλευρό...

Η Wall Street (και πάλι) στο πλευρό του Τραμπ

Καμία έκπληξη, τουλάχιστον για εκείνους που παρακολουθούν προσεκτικά και...

Σοφία Βαγενά: Ο κοινωνικός συνδικαλισμός στην Ελληνική Αστυνομία βρίσκει τον διευρυμένο ρόλο του

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιωμάτων και Ισότητας της ΠΟΑΣΥ,...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Η “αλεξίσφαιρη” πλειοψηφία Τραμπ στο Κολλέγιο των Εκλεκτόρων

Η καταδίκη του Ντόναλντ Τραμπ στην υπόθεση της Στόρμι Ντάνιελς φαίνεται να του στοιχίζει ψήφους ανεξάρτητων, όχι όμως στο σημείο που θα επέτρεπε στον...

Ούτε ο Ομπάμα (δείχνει να) μπορεί να σώσει τον ετοιμόρροπο Μπάιντεν

Οι τελευταίες δημόσιες εμφανίσεις του Μπαράκ Ομπάμα στο πλευρό του Τζο Μπάιντεν, ήρθαν να επιβεβαιώσουν την εκτίμηση ότι, ακόμη και ο δημοφιλέστερος Αμερικανός Πρόεδρος...

Η Wall Street (και πάλι) στο πλευρό του Τραμπ

Καμία έκπληξη, τουλάχιστον για εκείνους που παρακολουθούν προσεκτικά και με συνέπεια, σε βάθος χρόνου, τις εξελίξεις στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Στην τελική ευθεία για...