Μπ. Παπαδημητρίου: Η ρομφαία του… αφόρητου λαϊκισμού


Γράφει ο Μπάμπης Παπαδημητρίου
Πηγή: kathimerini.gr
 
Σημείωνα πριν από δύο εβδομάδες: «Αν και φαίνεται απίθανο να τη γλιτώσει, η κριτική εις βάρος της καγκελαρίου Μέρκελ θα περιμένει για δύο εβδομάδες». Τελικά, η κριτική προς την καγκελάριο Μέρκελ θα περιμένει ακόμη έξι εβδομάδες. Μέχρι το συνέδριο των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), που θα γίνει στις αρχές Δεκεμβρίου για να ορίσει τον/τη νέα πρόεδρο του κόμματος. Αν και είμαι περίεργος τι είδους και πόσο βαθιά κριτική μπορεί να ασκηθεί προς την εν ενεργεία αρχηγό της γερμανικής ομοσπονδίας.
Οφείλουμε, όμως, να παραδεχθούμε ότι η Αγκελα Μέρκελ χειρίζεται την κρίση ως πραγματική ηγέτις. Οπως εξηγεί ο καθηγητής Μπουραντάς («Ηγεσία», Μικρές Εισαγωγές, Εκδ. Παπαδόπουλος) υπάρχουν τέσσερα κριτήρια. Ο ηγέτης πρέπει να επιτυγχάνει τους στόχους που θέτει. Πρέπει να συμπεριφέρεται υπεύθυνα. Πρέπει να διαθέτει προσαρμοστικότητα. Πρέπει να κινητοποιεί τους πολλούς.
Η κ. Μέρκελ δυσκολεύεται να δώσει τον «τόνο» στους πολίτες της μεγάλης χώρας στο κέντρο του ευρωπαϊκού ονείρου. Ακούγεται παράδοξο ότι μπορεί να είναι «δυσαρεστημένοι» Ευρωπαίοι που απολαμβάνουν τόσο καλές περιστάσεις στα οικονομικά τους. Την ώρα που όλη η Ευρώπη δεν λέει να συνέλθει από τον συνδυασμό των καταστροφών που έφερε η αρρώστια (η μεγαλύτερη κρίση του καπιταλισμού) μαζί με τη θεραπεία της (ο θρυμματισμός του κοινωνικού κράτους από τις πολιτικές λιτότητας), η Εσση… πετάει.
Η ανεργία είναι λίγο πάνω από 4% (έναν αριθμό χαμηλότερα από τον μέσον όρο της Γερμανίας). Εδρα των Lufthansa, Volkswagen, Fraport, Deutsche Telekom, Opel, Continental, Commerzbank και άλλων, βεβαίως και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Φρανκφούρτη, δημιουργεί το 9% του γερμανικού ΑΕΠ (45.000 ευρώ κατά κεφαλήν) και έχει την υψηλότερη παραγωγικότητα από όλα τα άλλα κρατίδια (50% υψηλότερη από τον μέσον όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης).
Το ενδιαφέρον είναι ότι οι ψηφοφόροι που εγκαταλείπουν το CDU κάνουν το ίδιο με εκείνους που εγκατέλειψαν, πάντα στην Εσση, τη σοσιαλδημοκρατία (από δέκα μονάδες έχασε ο καθένας…): μετακινούνται κυρίως προς τους Πράσινους και ακολούθως προς τους εθνικιστές ξενόφοβους της AfD, που εξασφάλισε πλέον την παρουσία της στα Κοινοβούλια και των 16 κρατιδίων. H περίφημη Mitteleuropa, μας θυμίζει ότι η Ευρώπη μεταλλάσσεται. Η μετάβαση προς τη Νέα Ευρώπη περνά από αυτή τη δοκιμασία και δεν πρέπει να ακολουθούμε τους δήθεν αριστερούς και ψευδοευρωπαίους της χώρας μας στις δήθεν ανησυχίες που εκφράζονται. Πάει πολύ, οι πολιτικοί που κέρδισαν με τη ρομφαία του αφόρητου λαϊκισμού να κατηγορούν τώρα τον λαϊκισμό των άλλων!

Best Of

Ανδρουλάκης: Η κυβέρνηση αποδιαρθρώνει το ΕΣΥ

Επίθεση στην κυβέρνηση για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας...

Οικονόμου: Το καλάθι του νοικοκυριού αποδίδει

Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου...

Κωνσταντινόπουλος: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη διαλύει και ιδιωτικοποιεί τη δημόσια υγεία

Ο βουλευτής Αρκαδίας του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, παραχώρησε...

Βαρβιτσιώτης: Γκρεμίζοντας τείχη ενώνουμε ακόμη περισσότερο τη χώρα και τις ψυχές των ανθρώπων

Την ανακήρυξη του Ελβετού γιατρού και φιλέλληνα Ζουλιέν Γκριβέλ...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Παιδικά Χωριά SOS: Ένα ασφαλές περιβάλλον φροντίδας για τα παιδιά, κάνοντας το πρώτο βήμα για την αποϊδρυματοποίηση

Του Μανώλη Κομνηνού   Με ανάρτηση στην επίσημη σελίδα τους στο...

Η “σιωπηλή επανάσταση” της γενιάς που θέλει να… διορθώσει την Αμερική

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου     Ο Χακίμ Τζέφρις, ως νέος επικεφαλής της...

(Και) οι ευαγγελικοί γυρίζουν την πλάτη τους στον Τραμπ

Του Φρίξου Παλαιολόγου   Το 2016, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην εκλογική...

Η προσδοκία ενός πρώην “πρώτου πράκτορα” των ΗΠΑ, ότι μπορεί να γίνει Πρόεδρος

Του Κυριάκου Βελισσάρριου   Ο Ρον ΝτεΣάντις, ο Τεντ Κρουζ, η...

Ο παλμός του Παγκοσμίου χτυπάει στο κατάστημα ΟΠΑΠ στην ΟΠΑΠ ARENA

Ζήσε την απόλυτη εμπειρία του Παγκοσμίου στο κατάστημα ΟΠΑΠ...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Παιδικά Χωριά SOS: Ένα ασφαλές περιβάλλον φροντίδας για τα παιδιά, κάνοντας το πρώτο βήμα για την αποϊδρυματοποίηση

Του Μανώλη Κομνηνού   Με ανάρτηση στην επίσημη σελίδα τους στο Facebook, τα Παιδικά Χωριά SOS αναφέρονται σε δράσεις ευθύνης και πρωτοβουλίες για την ουσιαστική στήριξη...

Η “σιωπηλή επανάσταση” της γενιάς που θέλει να… διορθώσει την Αμερική

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου     Ο Χακίμ Τζέφρις, ως νέος επικεφαλής της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, γράφει ήδη Ιστορία. Ο διάδοχος της Νάνσι Πελόζι,...

(Και) οι ευαγγελικοί γυρίζουν την πλάτη τους στον Τραμπ

Του Φρίξου Παλαιολόγου   Το 2016, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην εκλογική επιτυχία του Ντόναλντ Τραμπ. Το 2020 ήταν και πάλι εκεί, στη κάλπη, δεν έφταναν ωστόσο...