Μπ. Παπαδημητρίου: Γιατί η Ελλάδα είναι… τελευταία


 
Γράφει ο Μπάμπης Παπαδημητρίου
Πηγή: kathimerini.gr
 
Τα μνημόνια είχαν τρεις συναφείς στόχους. Ο λειτουργικός ήταν να επιστρέψουμε στις αγορές κεφαλαίου. O δομικός και συναφής ήταν να μη δημιουργούνται νέα δημοσιονομικά ελλείμματα. Ομως ο πιο σημαντικός ήταν η ανάκτηση ανταγωνιστικότητας. Μόνον αυτό μειώνει την ανάγκη πρόσθετου δανεισμού για να κλείνει η τρύπα στο ισοζύγιο των διεθνών συναλλαγών μας, που είναι αυτή ακριβώς η τρύπα στην ανταγωνιστικότητα. Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας είναι το μοναδικό «κλειδί» για τη μακροχρόνια επιβίωση του πληθυσμού αυτής της χώρας. Και είναι πολύ δυσκολότερο να πετύχουμε κάτι σε αυτόν τον τομέα, παρά στους άλλους δύο. Δημοσιονομική ισορροπία μπορεί να επιτύχει οποιαδήποτε κυβέρνηση εφαρμόσει λιτότητα και επιβάλει βαρύτερους φόρους. Πρόσβαση στις αγορές έχει κάθε κράτος που πληρώνει υψηλό επιτόκιο.
Η ανταγωνιστικότητα μετριέται με διάφορους τρόπους. Οσοι όμως λαμβάνουν αποφάσεις προσέχουν κατά κύριο λόγο δύο δείκτες. Τα αποτελέσματα από τον πρώτο, της Παγκόσμιας Τράπεζας, δεν ήταν καλά το 2018: με άριστα το 100, πήραμε 68 βαθμούς και βρεθήκαμε στην 67η θέση από την 61η το προηγούμενο έτος, μεταξύ 190 κρατών.
Προχθές δημοσιεύθηκαν τα συμπεράσματα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF). Πέσαμε στην 57η θέση (τέσσερα σκαλοπάτια κάτω) ενώ συγκεντρώνουμε 62,1 βαθμούς, όσο περίπου και στην προηγούμενη μέτρηση. Εμείς δεν βελτιωθήκαμε, οι άλλοι πήγαν καλύτερα. Οπως οι Φιλιππίνες που ανέβηκαν 12 θέσεις και βρέθηκαν ακριβώς μπροστά μας.
Δεν ισχυρίζομαι ότι είναι εύκολο να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος στον ανταγωνισμό μεταξύ κρατών. Είναι όμως απαραίτητο να θεωρήσουμε ότι αυτό αποτελεί ύψιστο εθνικό στόχο, μια συλλογική προτεραιότητα και ένα ισχυρό κριτήριο στις πολιτικές μας επιλογές. Η Ελλάδα είναι τελευταία μεταξύ των 52 πλουσιοτέρων κρατών. Είναι τελευταία μεταξύ των κρατών της Ενωμένης Ευρώπης και τελευταία στην Ευρώπη (ακολουθεί με μικρή διαφορά η Βοσνία)!
Αν θέλουμε κάτι να αλλάξει, πρέπει να μελετήσουμε και να μιμηθούμε όσα περισσότερα μπορούμε από αυτά που έχουν οι χώρες που ξεχωρίζουν. Δεν είναι θέμα μεγέθους ή «πλουσίων – φτωχών» στην εκκίνηση. Σιγκαπούρη, Δανία, Ταϊβάν, Κορέα, Νέα Ζηλανδία, Ισραήλ και Χονγκ Κονγκ, για να πάρω την πρώτη εικοσάδα, δεν ήταν πάντοτε πλούσιοι. Δύο κριτήρια της επιτυχίας τους είναι ο ψύχραιμος τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουν τις κρίσεις που έχουν περάσει και ο έντονος δυναμισμός που αναπτύσσουν όταν όλα πάνε καλά. Μας λείπουν και τα δύο!

Best Of

Κικίλιας: Το μέρισμα από τον τουρισμό φτάνει στην ελληνική οικογένεια

«Το πρώτο τρίμηνο του 2022, οι εισπράξεις στο τουριστικό...

Η απόφαση Μητσοτάκη για την αλλαγή του εκλογικού νόμου

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη     Στην απόφαση να προχωρήσει σε αλλαγή του...

Εκτός πολιτικής κορυφαίος υπουργός

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Θεωρείται από τους κορυφαίους υπουργούς της σημερινής...

Η «πόρτα» από ΝΔ σε Χρυσόγονο

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Η απόφαση του Κώστα Χρυσόγονου να συμπορευτεί...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Είναι (τόσο) τραγικό να καταλαβαίνει (πάλι) την αμερικανική κοινωνία (καλύτερα)

Του Κυριάκου Βελισσάριου   Η περίπτωση του Ντόναλντ Τραμπ συνιστά σημείο...

Ο Γιάννης Παπαγιάννης για τις κοινωνικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης

Του Μανώλη Κομνηνού   Για τις κοινωνικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης μίλησε...

Πογέτ στον ΟΠΑΠ: «Στον τελικό θα ξεκινούσα βασικό τον Τσιμίκα»

  Ο προπονητής της Εθνικής μας Ομάδας επιλέγει τους καλύτερους...

Η πιο ιστορική στιγμή της Μεταπολίτευσης…

  Του Μάνου Οικονομίδη [email protected] Το σημείο καμπής, ανάμεσα στην οργή και...

Κ. Παπαδόπουλος: Στην Ελλάδα του… (Μάη προς Ιούνη) 2022

Του Κωνσταντίνου Παπαδόπουλου   Αντιγράφω από Ελένη Παπαδοπούλου (Διδάκτωρ Γλωσσών και...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Είναι (τόσο) τραγικό να καταλαβαίνει (πάλι) την αμερικανική κοινωνία (καλύτερα)

Του Κυριάκου Βελισσάριου   Η περίπτωση του Ντόναλντ Τραμπ συνιστά σημείο καμπής για την αμερικανική πολιτική. Ένας "διασκεδαστής", με πληθυντικά αρνητικά, ακραία, έως και επικίνδυνα στοιχεία...

Ο Γιάννης Παπαγιάννης για τις κοινωνικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης

Του Μανώλη Κομνηνού   Για τις κοινωνικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης μίλησε ο Γιάννης Παπαγιάννης, στο πλαίσιο παρουσίας του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, και την εκπομπή "Καλημέρα",...

Πογέτ στον ΟΠΑΠ: «Στον τελικό θα ξεκινούσα βασικό τον Τσιμίκα»

  Ο προπονητής της Εθνικής μας Ομάδας επιλέγει τους καλύτερους 11 ανάμεσα σε παίκτες της Ρεάλ Μαδρίτης και της Λίβερπουλ     Πόσες φορές έχουμε σκεφτεί να δημιουργήσουμε...