Μητσοτάκης: Η παράταξή μας θα μεγαλώσει για να ενώσει


 
Ομιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στην πανηγυρική εκδήλωση για την επέτειο των 44 ετών
από την ίδρυση του Κόμματος
 
 
Κύριοι Πρόεδροι της Νέας Δημοκρατίας, φίλες και φίλοι, παλιοί και νέοι συναγωνιστές της Νέας Δημοκρατίας,
 
Καλώς ήλθατε στη γιορτή για τα σαράντα τέσσερα χρόνια της παράταξής μας. Μια γιορτή που αφορά όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες. Μια γιορτή όχι μόνο της Νέας Δημοκρατίας αλλά της ίδιας της Ελληνικής Δημοκρατίας. Βλέποντας αυτό το μικρό ιστορικό βίντεο πριν από λίγο, πιστεύω ότι νιώσαμε όλοι μας πολύ υπερήφανοι. Υπερήφανοι για την προσφορά της παράταξής μας στην πατρίδα. Ταυτόχρονα όμως, νιώσαμε και το βάρος της ευθύνης μας απέναντι στο μέλλον. Οφείλουμε πάντα να έχουμε ως στόχο να γινόμαστε  καλύτεροι. Να ανανεώνουμε τις αρχές μας. Να προσαρμόζουμε διαρκώς τις αξίες μας στους καιρούς που μεταβάλλονται. Να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες και στις προκλήσεις κάθε εποχής. Άρα να αλλάζουμε. Γιατί μόνο έτσι μπορούμε να διαμορφώσουμε την κοινωνία που μας αξίζει.
 
Στις 4 Οκτωβρίου του 1974, όταν υπέγραφε την ιδρυτική μας διακήρυξη, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έγραφε τα εξής: «Η Νέα Δημοκρατία είναι η πολιτική παράταξη που ταυτίζει το έθνος με τον λαό, την πατρίδα με τους ανθρώπους, την πολιτεία με τους πολίτες της, την εθνική ανεξαρτησία με τη λαϊκή κυριαρχία, την πρόοδο με το κοινό αγαθό, την πολιτική ελευθερία με την έννομη τάξη και την κοινωνική δικαιοσύνη». Σαράντα τέσσερα χρόνια μετά, αυτή παραμένει η πολιτική μας ταυτότητα. Και αυτή είναι η ζωντανή μας παρακαταθήκη. Η Νέα Δημοκρατία δεν είναι, απλώς, ένα μεγάλο -το μεγαλύτερο- κόμμα της χώρας μας και ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης. Είναι μια μεγάλη δημοκρατική παράταξη, όπως την όρισε από την πρώτη στιγμή, ο ίδιος ο ιδρυτής της. Γιατί ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αντιλαμβανόταν τη Νέα Δημοκρατία όχι απλά ως ένα κόμμα, αλλά ως ένα ευρύ πολιτικό ρεύμα, που ενσαρκώνει διαρκώς κάθε προοδευτική ιδέα και εγγυάται την ενότητα των Ελλήνων. Όπως εγγυάται και την κοινωνική δικαιοσύνη, την πρόοδο και τις ίσες ευκαιρίες για όλους.
 
Σήμερα, γυρνώντας τις σελίδες της ιστορίας μας ξέρουμε τι προσφέραμε στην πατρίδα. Είμαστε η παράταξη που θεμελίωσε την αρτιότερη και μακροβιότερη Δημοκρατία στην ιστορία της Ελλάδος. Η παράταξη που επούλωσε την ιστορική πληγή του Πολιτειακού προβλήματος. Είμαστε η παράταξη που έκανε πραγματικότητα την εθνική συμφιλίωση και την οριστική άρση των συνεπειών του Εμφυλίου. Είμαστε η παράταξη που, παρά τις αντιδράσεις σύσσωμης τότε της αντιπολίτευσης, έβαλε τη χώρα στην τροχιά της Ευρώπης. Εξασφαλίζοντας γεωπολιτική σταθερότητα αλλά και οικονομική ευημερία. Και είμαστε η παράταξη που, δείχνοντας εθνική συνέπεια και πολιτική αυταπάρνηση, κράτησε την Ελλάδα όρθια μέσα στην Ευρώπη. Κόντρα στο κύμα του λαϊκισμού που γέννησε η οικονομική κρίση.
 
Έχουμε πολλά να μάθουμε από τα σαράντα τέσσερα χρόνια της ιστορίας μας. Από επιτεύγματα, αλλά και από σφάλματα. Από θριάμβους, αλλά και από ήττες. Τα χρόνια όμως αυτά μας άφησαν δύο παρακαταθήκες -που είναι σήμερα περισσότερο επίκαιρες παρά ποτέ. Παρακαταθήκη πρώτη: να ταυτίζουμε την πρόοδο με το συμφέρον των πολλών. Παρακαταθήκη δεύτερη: να αλλάζουμε με τόλμη ώστε να συμπορευόμαστε με τις προκλήσεις των καιρών.  Εμείς είμαστε η πολιτική δύναμη της προόδου. Και ταυτόχρονα, η Νέα Δημοκρατία ήταν, είναι και θα είναι ένα κόμμα λαϊκό. Ένα κόμμα λαϊκό. Εμείς -σε αντίθεση με όσους καπηλεύτηκαν αυτούς τους δύο όρους- ξέρουμε τι είναι στα αλήθεια προοδευτικό και τι είναι πραγματικά λαϊκό. Από την ίδρυσή της, η Νέα Δημοκρατία, αντιτάχθηκε στις ταξικές εκδοχές και τις στενές ερμηνείες των ιδεολογικών ρευμάτων. Αντιτάχθηκε στις ιδεολογικές ετικέτες που συχνά διαστρεβλώνονται σε ρηχούς πολιτικούς μονολόγους.
 
Σήμερα, μάλιστα, που οι διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος ξεθωριάζουν, η αναφορά-σταθμός του Κωνσταντίνου Καραμανλή είναι περισσότερο επίκαιρη παρά ποτέ: «Η Νέα Δημοκρατία θα υπηρετεί πάντα τα αληθινά συμφέροντα του έθνους που βρίσκονται πέρα και πάνω από τις παραπλανητικές ετικέτες της Δεξιάς, του Κέντρου και της Αριστεράς». Η γραμμή του δικού μας ορίζοντα είναι το κοινό μέλλον όλων των Ελλήνων. Κυρίως, όσων δεν έχουν την αρωγή ενός «ονόματος» ή μιας περιουσίας, αλλά που έχουν ικανότητες και δίψα για προκοπή. Και αυτά είναι τα χαρακτηριστικά που διατρέχουν οριζόντια όλα τα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας, σπάζοντας τα ψεύτικα στεγανά των υποτιθέμενων ελίτ. Εμείς ξέρουμε πως η λαϊκή ευημερία είναι αποτέλεσμα της συνολικής προόδου της χώρας. Βασίζεται σε ένα δίκαιο «κοινωνικό συμβόλαιο» που να διασφαλίζει ότι μαζί με τον συνολικό πλούτο αυξάνεται και το μερίδιο συμμετοχής του κάθε πολίτη στην πρόοδο. Είμαστε εδώ για να υπηρετούμε τους πολλούς. Όπως εξάλλου είχε πει ο ιδρυτής μας: «… η Νέα Δημοκρατία είναι το σύστημα με το οποίο οι ολιγότεροι και οι επώνυμοι καθοδηγούν αντί να καταδημαγωγούν, εκπροσωπούν αντί να καταδυναστεύουν –και σε τελική ανάλυση υπηρετούν– και περισσότερους και ανώνυμους».
 
Σήμερα η παραίνεση αυτή αποκτά ξεχωριστό νόημα γιατί είμαστε εδώ για να ξαναδώσουμε φωνή σε αυτούς που νιώθουν ξεχασμένοι από ένα απρόσωπο κράτος που νοιάζεται τελικά μόνο για αυτούς που έχουν πρόσβαση στην εξουσία. Είμαστε εδώ για να δώσουμε ελπίδα σε αυτούς -και είναι πολλοί- που αισθάνονται ότι δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τους ρυθμούς ενός κόσμου που αλλάζει ταχύτατα. Είμαστε εδώ, με άλλα λόγια, για να δώσουμε ατομικά εργαλεία προόδου στον καθένα ξεχωριστά. Γιατί ο λαϊκός χαρακτήρας της παράταξή μας δεν προκύπτει από την αντιμετώπιση της κοινωνίας ως ενός άμορφου αθροίσματος, αλλά ενός συνόλου από μοναδικούς από ξεχωριστούς πολίτες. Αυτό δεν συνεπάγεται μόνο σεβασμό στα ατομικά δικαιώματα, αλλά και στην πρωτοβουλία του κάθε Έλληνα. Προστασία και ασφάλεια στον καθένα  -πλούσιο ή φτωχό, άνδρα, γυναίκα ή παιδί. Αλλά κυρίως ευκαιρίες για μια καλύτερη ζωή. Όχι με γενικές διακηρύξεις προς μία απρόσωπη «μάζα». Αλλά με πρόνοιες και ρυθμίσεις που απευθύνονται στον κάθε πολίτη, με τη δική του ξεχωριστή προσωπικότητα και τις δικές του ιδιαίτερες ανάγκες.
 
Όραμά μου είναι κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας να μπορούν να υλοποιούν ελεύθεροι το δικό τους όραμα. Δεν πιστεύω -και είμαι σίγουρος ότι δεν πιστεύετε και εσείς- σε ένα πατερναλιστικό κράτος που απλά προσφέρει μια αυταπάτη προστασίας, ευνουχίζοντας τους πολίτες από κάθε δημιουργική αλλαγή. Ούτε με συγκινούν οι λυρικές αναφορές για μια επιστροφή σε μία Ιθάκη που δεν υπάρχει πια. Γιατί πολύ απλά δεν μπορούμε, ούτε πρέπει, να γυρίσουμε στο χθες. Και ο ιδρυτής μας ήταν εξόχως επίκαιρος και όταν έλεγε ότι: «… συντηρούμε από την παράδοσή μας μόνο όσα ο χρόνος απέδειξε σωστά και χρήσιμα. Και προχωράμε διαρκώς με μεγάλα, τολμηρά και ασφαλή βήματα στις διαρκώς εξελισσόμενες συνθήκες». Και είναι αυτό το κάλεσμα για μεγάλα, τολμηρά βήματα που πρέπει η δική μας γενιά να το κάνουμε πράξη.
 
Για κοιτάξτε λίγο τον κόσμο γύρω μας. Τις πρωτοφανείς τεχνολογικές ανακατατάξεις.  Την κλιματική αλλαγή. Τον εφιάλτη της δημογραφικής συρρίκνωσης. Αναλογιστείτε μαζί μου ότι το παιδί που ξεκινά σήμερα την πρώτη δημοτικού θα τελειώσει το σχολείο το 2030. Πού θα βρισκόμαστε τότε; Θα έχουμε κερδίσει το στοίχημα με το μέλλον ή θα έχουμε μείνει πίσω να σκιαμαχούμε με τα φαντάσματα του παρελθόντος; Κυρίες και κύριοι, κανείς δεν μας εγγυάται ότι αυτή τη φορά η Ελλάδα θα είναι μαζί με τους νικητές της Ιστορίας. Για να το πετύχουμε πρέπει να μην φοβηθούμε την αλλαγή. Και πρέπει εμείς, η μεγάλη προοδευτική φιλελεύθερη παράταξη, να βρεθούμε στην πρώτη γραμμή αυτής της μάχης. Αλλάζουμε τη Νέα Δημοκρατία για να αλλάξουμε την Ελλάδα.
 
Ακούω κριτική από πολλούς καλόπιστους συμπολίτες μας για τα παλιά κόμματα. Τους απαντώ ότι, παρά τα λάθη μας, η Νέα Δημοκρατία είναι το μόνο κόμμα που δεν σαρώθηκε από τους ανέμους της αμφισβήτησης και του λαϊκισμού. Γιατί αποδείξαμε ότι είχαμε βαθιές ρίζες στην ελληνική κοινωνία. Και γιατί η ιδεολογία μας ενείχε πάντα ένα ισχυρό στοιχείο υπέρβασης.
 
Λέω λοιπόν σε όσους ασκούν αυτή την καλοπροαίρετη κριτική: ας είναι επιφυλακτικοί απέναντι σε όσους επαγγέλθηκαν το νέο αλλά αποδείχθηκαν παλιότεροι του πιο παλιού. Είναι αυτοί που αναβίωσαν τις πιο προβληματικές πτυχές της Μεταπολίτευσης, ρίχνοντας σκιά πάνω στα σημαντικά της επιτεύγματα. Αυτοί που διαστρέβλωσαν την πολιτική και παραμόρφωσαν την Ιστορία. Τους θυμίζω ότι η σημαντικότερη κατάκτηση μας, η μεγάλη παρακαταθήκη του ιδρυτή μας -το να έχουμε μια σταθερή Δημοκρατία- δεν είναι δεδομένη. Διότι σήμερα  οι δημοκρατίες δεν συντρίβονται με πάταγο κάτω από τις ερπύστριες των τανκς. Αλλά διαβρώνονται σιγά σιγά από το σαράκι του λαϊκισμού και του αυταρχισμού. Αλλά, κυρίως, από τον ιό της απάθειας και της αδιαφορίας. Διαβρώνονται όταν οι πολίτες δεν ταυτίζουν το ατομικό τους συμφέρον με το καλό της Πολιτείας.
 
Τους ζητώ να αφήσουν για λίγο στην άκρη τον Όμηρο και τον Οδυσσέα και να ξαναδιαβάσουν τα τελευταία λόγια του Περικλή, όπως τα αναπαράγει ο Θουκυδίδης.  Στη διάρκεια του λοιμού θύμιζε στους Αθηναίους ότι «… όταν ευημερεί η πόλις ωφελεί τον κάθε πολίτη περισσότερο παρά όταν ευημερεί ο καθένας ατομικά, ενώ η ίδια η πόλη έχει πάρει την κατιούσα. Γιατί αυτός που ευδοκιμεί ιδιωτικά εάν καταστραφεί η πατρίδα του έχει την ίδια μοίρα, αν όμως κακοτυχήσει σε πόλη που ευημερεί είναι πιθανό να διασωθεί». Τα δημοκρατικά κόμματα αποτελούν τα θεμέλια του πολιτεύματος. Και η συμμετοχή των πολιτών στα κοινά τα κάνει στοιβαρά. Τα κάνει να αντέχουν στον χρόνο. Και για αυτό το ίδιο μας το όνομα -Νέα Δημοκρατία- αποκτά σήμερα ξεχωριστή σημασία. Γιατί καλούμαστε να το κάνουμε πράξη κάθε μέρα. Δεν υπάρχει Δημοκρατία χωρίς να είναι Νέα. Ούτε Νέα χωρίς Δημοκρατία.
 
Φίλες και φίλοι,
 
Ο ιστορικός μας ρόλος μας καλεί να αλλάξουμε, να προσαρμοστούμε στις απαιτήσεις των καιρών. Δεν είναι επιλογή. Είναι μονόδρομος. Είναι ο μόνος τρόπος να απαντήσουμε σε αυτούς που αμφισβητούν τη δυνατότητά μας να διευρύνουμε την απήχηση του κόμματός μας. Τους θυμίζω πως όσες φορές τολμήσαμε να αλλάξουμε, θριαμβεύσαμε. Όταν διευρύναμε τον πολιτικό μας ορίζοντα και ζητήσαμε από την κοινωνία να συμπορευτεί μαζί μας σε μια μεγάλη δημοκρατική κοίτη, πετύχαμε αποτελέσματα που ξεπέρασαν τις προσδοκίες μας: 54% το 1974, 47% το 1990, 45% το 2004. Αυτά είναι τα μεγαλύτερα εκλογικά ποσοστά μας. Και όλα προέκυψαν όταν, σε συνθήκες διαφορετικές, κάναμε πράξη το ίδιο σύνθημα. Ανανεώνουμε το κόμμα, ενώνουμε τους Έλληνες, πάμε την Ελλάδα μπροστά. Μπορέσαμε τότε, μπορούμε και σήμερα. Όταν, πριν από τρία χρόνια έθετα υποψηφιότητα για Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είχα ένα μεγάλο όραμα για μια μεγάλη παράταξη.
 
Είχα πει τότε: «Θέλω ένα κόμμα αξίων που θα επαναφέρει στο δημόσιο διάλογο τις βασικές αξίες της παράταξης. Που θα μιλήσει ουσιαστικά για ελευθερία, αλληλεγγύη, αξιοκρατία, δικαιοσύνη, ίσες ευκαιρίες. Που θα επαναπροσδιορίσει τι σημαίνει σήμερα να είναι κάποιος πατριώτης στον 21ο αιώνα. Είχα πει ότι θέλω ένα κόμμα που θα παράγει εφαρμοσμένη πολιτική. Θα προτείνει πρακτικές και εφαρμόσιμες λύσεις σε πραγματικά προβλήματα, μακριά από τις ιδεολογικές αγκυλώσεις του παρελθόντος. Που θα εστιάζει περισσότερο στη δημόσια ευημερία, στο καλό της πόλης με την έννοια του Θουκυδίδη και λιγότερο στην παραγωγή ατομικού πλούτου. Είχα πει ότι θέλω ένα κόμμα που θα δώσει πραγματικές ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους.  Που θα τους κάνει να συμμετέχουν στην κοινή προσπάθεια. Θέλω ένα κόμμα ανοιχτό, που θα διαβουλεύεται με τους πολίτες. Που θα στηρίζεται στα μέλη του. Που θα ανοίξει τα κομματικά παράθυρα για να μπει οξυγόνο. Θέλω ένα κόμμα που θα μπορεί να ξαναδώσει ελπίδα σε μια κοινωνία που μπούχτισε στο ψέμα και αναζητεί ακόμα σωτήρες εκεί που δεν υπάρχουν. Είχα πει ότι θέλω να ξανακάνω τη Νέα Δημοκρατία μεγάλο κόμμα εξουσίας, κεντρικό διαμορφωτή των πολιτικών εξελίξεων στη χώρα. Θέλω να συνδιαμορφώσουμε με όλους τους πολίτες το μέλλον του κοινού μας σπιτιού. Να δεσμευτούμε ότι όλοι μαζί, με συλλογικότητα, με ενότητα, με ομόνοια θα πορευτούμε την επόμενη μέρα. Αρκετά πληρώσαμε τους διχασμούς».
 
Αυτά είχα πει, αυτά είχα προτείνει εδώ και τρία χρόνια. Σε αυτά είχα δεσμευτεί. Και αυτά έθεσα ως στόχους από την πρώτη ημέρα που με τιμήσατε με την εμπιστοσύνη σας και ανέλαβα  την ευθύνη της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας. Ομολογώ ότι χάρη στους ενεργούς πολίτες, χάρη στα μέλη μας, χάρη σε όλους εσάς, το σημερινό αποτέλεσμα επιβεβαιώνει τις προσδοκίες μου.  Μαζί -και σε συνεχή διάλογο με την κοινωνία- επαναπροσδιορίζουμε τις πολιτικές μας προτεραιότητες. Θέτουμε ως πρωταρχικό στόχο το χτίσιμο μιας κοινωνίας που δίνει ευκαιρίες προόδου και ευημερίας σε όλους. Και που κάνει πράξη το χρέος αλληλεγγύης προς τους πιο αδύναμους. Σχεδιάζουμε μια οικονομία με λιγότερους φόρους και λιγότερες εισφορές, με περισσότερες επενδύσεις για νέες δουλειές. Ένα πολιτικό σύστημα λειτουργικό. Ένα Δημόσιο αποτελεσματικό, στην υπηρεσία του πολίτη. Μια Παιδεία που πάνω απ’ όλα θα ετοιμάζει το μέλλον, πάντα σε σύνδεση με την αγορά εργασίας. Ένα κράτος, όπου το Δίκαιο και η ασφάλεια είναι προϋποθέσεις δημοκρατίας. Και μια Ελλάδα με ηγετικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή, ισότιμη με τους εταίρους μας, οπλισμένη με τη δύναμη του Ελληνισμού -παντού στον κόσμο. Όλα αυτά ενώ μαζί ανανεώνουμε τη Νέα Δημοκρατία.
 
Θέλω να εκφράσω σήμερα, ημέρα γενεθλίων της Νέας Δημοκρατίας, τη βαθιά μου ευγνωμοσύνη στα περίπου 150.000 μέλη μας που μας συνδράμουν οικονομικά, ακόμα και σήμερα, στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε. Γιατί τα παλιά και τα νέα μέλη μας έχουν πάρει τη Νέα Δημοκρατία στα χέρια τους. Και καθορίζουν την πορεία της. Για πρώτη φορά την περασμένη άνοιξη εκλέξαμε με άμεση ψηφοφορία από τη βάση, τα μέλη μας, τους νέους προέδρους των νομαρχιακών μας επιτροπών. Δίνουμε τέλος στις λειτουργίες των μηχανισμών. Ενισχύουμε τη διαφάνεια, τη δημοκρατική λογοδοσία, τη συλλογικότητα. Θέλω όμως να σταθώ ιδιαίτερα σε μια σημαντική καινοτομία, την οποία εισαγάγαμε στη Νέα Δημοκρατία μετά το 10ο συνέδριό μας. Το Μητρώο Στελεχών. Είχα πει τότε ότι χρειάζεται επειγόντως η πολιτική να αποκτήσει ξανά νόημα. Και για να γίνει αυτό, το οξυγόνο για να γίνει αυτό, είναι η ενεργός συμμετοχή των πολιτών στις αποφάσεις, αλλά και η ανάδειξη των καταλληλότερων που θα τεθούν στην υπηρεσία του κοινωνικού συνόλου. Έτσι γεννήθηκε το Μητρώο Στελεχών. Μια πρωτοβουλία στην οποία ανταποκρίθηκαν χιλιάδες πολίτες. Χιλιάδες πολίτες, οι οποίοι αξιολογήθηκαν αξιοκρατικά σε σχέση με τις δυνατότητές τους, ώστε να μπολιάσουν το κόμμα μας, να αποτελέσουν τα νέα μας πολιτικά στελέχη. Και σήμερα είναι μαζί μας οι πρώτοι 150 συμπολίτες μας που αναδείχθηκαν από τις διαδικασίες του Μητρώου. Τους καλωσορίζουμε με μεγάλη χαρά και με ιδιαίτερες προσδοκίες. Αρκετοί από αυτούς θα είναι και στα εθνικά μας ψηφοδέλτια. Είναι άνθρωποι που δεν ανήκαν στον κομματικό μηχανισμό. Πολλοί από αυτούς είναι άνθρωποι που δεν είχαν σχέση με την ενεργό πολιτική. Ήταν όμως ενεργοί πολίτες. Είναι άνθρωποι που εμπνέονται από το κοινό μας όραμα και αποφάσισαν να συμπορευτούν μαζί μας.
 
Η Νέα Δημοκρατία αλλάζει, φίλες και φίλοι. Βλέπει μπροστά χωρίς να φοβάται.  Το κάνει όμως αυτό, χωρίς να ξεχνά τις ρίζες της. Και τιμά την ιστορία της. Είναι σήμερα μαζί μας μέλη του «Συνδέσμου 74». Και στο πρόσωπο του αδικοχαμένου Κυριάκου Γριβέα αναγνωρίζουμε την προσφορά όλων όσοι έκαναν το κόμμα μας αυτό που είναι σήμερα και έριξαν το σπόρο για αυτό που θα γίνει αύριο.  Είμαστε η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στην Ελλάδα. Είμαστε μια παράταξη μεγάλης αντοχής. Είμαστε ένας πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας. Αλλά είμαστε και μια δύναμη μεγάλων αλλαγών, κάθε φορά που οι καιροί το επιβάλλουν. Φίλες και φίλοι, η Νέα Δημοκρατία είναι έτοιμη. Έτοιμη να αλλάξει την Ελλάδα. Έτοιμη να επαναθεμελιώσει τη Νέα Ελληνική Δημοκρατία. Είμαστε έτοιμοι όμως να κάνουμε και κάτι ακόμα. Να συμμετέχουμε, όπως ταιριάζει στη μεγάλη μας ιστορία,  στην επαναθεμελίωση της Νέας Ευρώπης. Μπορούμε. Μπορούμε γιατί είμαστε μπροστά, στην πρώτη γραμμή. Απέναντι στο λαϊκισμό, απέναντι στον στείρο ευρω-αρνητισμό, που απειλούν τα θεμέλια του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Και είμαστε απέναντι στις επικίνδυνες τάσεις που ξεφυτρώνουν από τα άκρα του πολιτικού φάσματος. Η απάντηση δεν μπορεί να είναι λιγότερη Ευρώπη αλλά καλύτερη Ευρώπη. Μια Ευρώπη που προστατεύει εκεί που χρειάζεται και που δίνει ευκαιρίες εκεί που πρέπει. Που αναγνωρίζει την ισχύ της συνεργασίας, αλλά σέβεται ταυτόχρονα και τις εθνικές ευαισθησίες. Που ξέρει τι πρέπει να κάνει και το κάνει καλά και αναγνωρίζει το τι δε χρειάζεται να κάνει. Η Νέα Δημοκρατία είναι πρωταγωνίστρια στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για να πάρουμε και πάλι τη θέση που μας αξίζει. Και η Ελλάδα να είναι στην πρώτη γραμμή των Ευρωπαϊκών εξελίξεων. Όχι ως επαίτης ευρωπαϊκής αλληλεγγύης αλλά ως περήφανος συνδιαμορφωτής μιας Ευρώπης που θα πρωταγωνιστήσει στο παγκόσμιο στερέωμα.
 
Φίλες και φίλοι, Κυρίες και κύριοι,
 
Την Ελλάδα περιβάλλουν, σήμερα, απειλές χωρίς προηγούμενο: Η φτωχοποίηση της μεσαίας τάξης, η υπονόμευση των αρμών της Δημοκρατίας μας, η έλλειψη εμπιστοσύνης στο κράτος ως εγγυητή ασφάλειας και ίσων ευκαιριών.  Όλα αυτά, ενώ η περιοχή μας μπαίνει σε περίοδο μεγάλης αστάθειας. Πάμε σε φουρτουνιασμένα νερά χωρίς καπετάνιο και με εξαντλημένο το πλήρωμα της κοινωνίας. Και η χώρα, δυστυχώς, συχνά, θυμίζει φτερό στον άνεμο. Είχα προειδοποιήσει από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ότι η δήθεν έξοδος από τα μνημόνια είναι μια οφθαλμαπάτη. Η πατρίδα μας  βρίσκεται εκτός αγορών και οι κίνδυνοι για την οικονομία, από το τραπεζικό σύστημα μέχρι τη Δ.Ε.Η., πολλαπλασιάζονται. Και κάθε μέρα που περνά η αναπτυξιακή προοπτική της χώρας υπονομεύεται. Αυτή η παρατεταμένη αβεβαιότητα δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Η χώρα πρέπει να οδηγηθεί το συντομότερο δυνατό σε εκλογές. Και μόνο μία ισχυρή πολιτική επικράτηση της Ν.Δ. θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη που χρειαζόμαστε για να μπορούμε, επιτέλους, να δανειζόμαστε, όπως όλα τα κανονικά κράτη. Η ανάκτηση της εμπιστοσύνης μέσα από ένα τολμηρό πρόγραμμα μεγάλων αλλαγών είναι το κλειδί για να μας εμπιστευθούν και πάλι οι επενδυτές. Στο λαϊκισμό, την ιδεοληψία, την ανικανότητα της σημερινής κυβέρνησης θα αντιπαραβάλλουμε την ευθυκρισία, τον προγραμματισμό,  τη σοβαρότητα. Φαίνεται να το έχει η μοίρα της παράταξής μας να αναλαμβάνει τις τύχες του τόπου σε δύσκολες συγκυρίες. Θα σταθούμε και πάλι στο ύψος των περιστάσεων. Και θα πάμε επιτέλους και πάλι την Ελλάδα μπροστά.
 
Πολλοί ισχυρίζονται ότι ο θλιβερός επίλογος των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ σηματοδοτεί το πραγματικό τέλος αυτού που ονομάζουμε «Μεταπολίτευση». Δεν το ξέρω. Θα πω, όμως, απλά ότι η Μεταπολίτευση είχε μεγάλες κατακτήσεις, αλλά και χαμένες ευκαιρίες. Και στο έδαφος αυτών των χαμένων ευκαιριών ξεφύτρωσε ο λαϊκισμός τον οποίο καλλιέργησαν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για να αναρριχηθούν στην εξουσία. Κυβέρνησαν με ψέμα και δημαγωγία, πληγώνοντας τη λειτουργία της Δημοκρατίας μας, με στόχο τι; Κυρίως να αλλοιώσουν την ορθολογική σκέψη των πολιτών. Να επικαλεστούν το συναίσθημα και όχι τη λογική. Σήμερα ζούμε τις τελευταίες μέρες μιας τραγικής εποχής. Είναι μια εποχή που τελειώνει με οδύνη. Δυστυχώς, τελειώνει και με τη σιωπηλή παραίτηση της πλειοψηφίας των Ελλήνων.
 
Όμως, οι δημοκρατικοί πολίτες θα κάνουν το καθήκον τους. Θα τους διώξουν όπως τους αξίζει. Όχι μόνο πολιτικά ηττημένους, αλλά και ηθικά απαξιωμένους. Για μας, λοιπόν, οι εκλογές  που έρχονται είναι, πράγματι, σύγκρουση δύο κόσμων: Από τη μία, η δυναμική Ελλάδα της παραγωγής, της εξωστρέφειας και των μεγάλων αλλαγών. Και από την άλλη, η καθηλωμένη Ελλάδα της εσωστρέφειας και της επιδοτούμενης φτώχειας εν μέσω κοινωνικών ερειπίων. Με τη μεσαία τάξη να συνθλίβεται. Όμως, στις στάχτες αυτής της καμένης Ελλάδας, της αυταπάτης και του ψέματος, φυτρώνει -το έχω ξαναπεί- σιωπηλά ένας σπόρος δημιουργίας. Και αν κοιτάξουμε γύρω μας θα τον δούμε παντού. Είναι όλοι αυτοί οι συμπολίτες μας που, σε πείσμα των καιρών, επιμένουν και τα καταφέρνουν να παράγουν, να δημιουργούν, να διακρίνονται, να ελπίζουν. Είναι αυτοί που πραγματικά αλλάζουν τη χώρα. Και έχουμε χρέος, εμείς, ως Ν.Δ., να γίνουμε ο καταλύτης αυτής της μεγάλης αλλαγής. Να απελευθερώσουμε αυτές τις δημιουργικές δυνάμεις. Να αναδείξουμε αξίες οι οποίες φαίνεται ότι απομακρύνονται από το λεξιλόγιό μας, όπως το φιλότιμο, τη διάθεση για προκοπή, την αλληλεγγύη. Να χτίσουμε όλοι μαζί την Ελλάδα των ονείρων μας.
 
Φίλες και φίλοι,
 
Υποδεχόμαστε σήμερα το νέο σύμβολο της παράταξης, που θα μας συνοδεύσει στις επόμενες  εκλογικές μάχες μας. Σηματοδοτεί με τον τρόπο του τον ρόλο που θα υπηρετήσει το κόμμα μας. Ένα κόμμα ανοιχτό στην κοινωνία και στις νέες ιδέες. Ένα κόμμα που θα ξαναφέρει τους νέους στην πολιτική. Ένα κόμμα που θέλει να ενώσει τους Έλληνες, εμπνέοντας με μια συμφωνία αλήθειας και ένα σχέδιο πράξης. Ένα κόμμα που θα γράψει τις πρώτες σελίδες μιας νέας εποχής. Το σήμα μας εξακολουθεί να έχει στον πυρήνα του το μονόγραμμά μας: Το «Ν» της διαρκούς νεότητας και το «Δ» της παντοτινής δημοκρατικής μας αναφοράς. Ένα σήμα που δεν θα μπορούσε παρά να έχει ως άξονα τον παραδοσιακό μας πυρσό σε μία λίγο πιο αφαιρετική εκδοχή και να τυλίγεται από το γαλάζιο φόντο της πατρίδας αλλά κι από το λευκό χρώμα, το χρώμα που είναι έτοιμο να συνεργαστεί με όλα τα άλλα.  Ένα σήμα που κινείται σε ένα περιβάλλον ελεύθερο και ευμετάβλητο, όσο και ο κόσμος γύρω μας. Και που στοχεύει μόνο ψηλά, εκεί που όλοι θέλουμε να πάμε. Το καινούργιο σήμα μας είναι τόσο διακριτό, ώστε να ξεχωρίζει από κάθε άλλο. Και, ταυτόχρονα, τόσο αφαιρετικό, ώστε να μπορούν να προβάλλουν πάνω του, η κάθε Ελληνίδα και ο κάθε Έλληνας, τις δικές τους ελπίδες και προσδοκίες. Γιατί τελικά αυτό συμβόλιζε πάντα η Νέα Δημοκρατία: Την ελπίδα του απλού ανθρώπου για μια καλύτερη ζωή. Είναι το σήμα ότι η Νέα Δημοκρατία αλλάζει. Ότι είναι ένα σύγχρονο Ευρωπαϊκό Κόμμα. Ότι ανανεώνει την ιδεολογία της. Πάντα πιστή στις θεμελιώδεις αξίες της. Η Νέα Δημοκρατία ενώνει. Ενώνει ιδέες. Ενώνει αξίες. Ενώνει πρόσωπα. Ενώνει ομάδες. Ενώνει οράματα. Αυτή είναι η σημερινή νέα Νέα Δημοκρατία.
 
Ένα κόμμα ζωντανό και κυρίως ανοιχτό σε όλους τους πολίτες. Έτοιμο να ανανεώσει και να ενώσει. Οδηγώντας τις δυνάμεις της κοινωνίας σε μια δημιουργική ανασύνθεση που θα  αναζωογονήσει τη χώρα. Στην καινούργια, στην ανανεωμένη Νέα Δημοκρατία, καλώ όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες. Για να κάνουμε μαζί πράξη την αναγέννηση της χώρας μας. Είπα και άλλοτε πως υπάρχουν ιστορικές περίοδοι που οι επιμέρους διαφορές μας υποχωρούν μπροστά σε μια εθνική πρόκληση. Είναι εποχές που και οι κομματικές αποχρώσεις υποχωρούν και προβάλλει η ανάγκη να φύγει το σκοτάδι που σκεπάζει την κοινή μοίρα όλων μας. Μία ανάλογη συγκυρία πιστεύω ότι βιώνουμε και τώρα, ύστερα από οκτώ, σχεδόν εννιά χρόνια κρίσης, δύο πτωχεύσεις, τέσσερα μνημόνια και τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης ψεύδους και ανικανότητας. Απευθύνομαι σήμερα όχι μόνον προς τους πολίτες που ψήφισαν την παράταξή μας στις τελευταίες εκλογές, αλλά και σε εκείνους που μας ψήφισαν από το 2004 και μετά. Πολλοί μας εγκατέλειψαν στην πορεία. Ήρθε η ώρα να γυρίσουν  στο σπίτι τους. Απευθύνομαι και στον απογοητευμένο κόσμο της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς. Απευθύνομαι σε όλους. Όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες.
 
Θέλω να στείλω ένα απλό και καθαρό μήνυμα. Η χώρα σήμερα  χρειάζεται μια νέα εθνική συμπόρευση που θα μας κάνει ξανά όλους περήφανους που είμαστε Έλληνες. Όχι άλλα ψέματα. Η Ελλάδα θέλει σχέδιο αλήθειας. Γνωρίζω καλά τις δυσκολίες που θα παραλάβουμε. Περιμένω παγίδες που στήνονται από τώρα. Ξέρω όμως πως υπάρχει κάτι που όλοι οι Έλληνες το  θέλουν: Επιτέλους να πάμε μπροστά. Μπορούμε! Μαζί μπορούμε! Μπορούμε ενεργοποιώντας ένα μεγάλο κοινωνικό ρεύμα. Όπου θα έχουν θέση όλοι και χάρη στο οποίο θα δουν όλοι τη ζωή τους να αλλάζει. Επιτέλους να βελτιώνεται. Γι’ αυτό, άλλωστε, έχω πει ότι η Νέα Δημοκρατία θα είναι κυβέρνηση όλων των Ελλήνων. Με ένα αποφασισμένο κυβερνητικό  σχήμα που θα σαρώσει κάθε εμπόδιο που καθηλώνει σήμερα την πρόοδο της χώρας μας. Μία τέτοια τιτάνια προσπάθεια απαιτεί εθνική συμπόρευση. Για αυτό και επιμένω στην ανάγκη ενότητας στη βάση της κοινωνίας αλλά και συνεννόησης στην κορυφή μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων της χώρας. Αλλά επιμένω και στην κινητοποίηση του απλού πολίτη, που πρέπει, επιτέλους, να βγει από το τέλμα της απογοήτευσης.
 
Για να συναντηθούμε όλοι στην ίδια διαδρομή που θα μας κάνει να αφήσουμε πίσω μας την νύχτα του ψέματος και του λάθους για να έρθει η μέρα της ελπίδας. Να έρθει μια φωτεινή μέρα για την Ελλάδα. Μιλώ καθαρά και απευθύνομαι σε όλους. Και κλείνω με αυτή την αποστροφή:
 
Είμαστε πολύ λίγοι για να είμαστε μοιρασμένοι. Και μας πήγαν πολύ πίσω για να μένουμε ακίνητοι. Ώρα να πάμε μπροστά. Μπορούμε. Η παράταξη μας θα μεγαλώσει για να ενώσει. Για να πάμε την Ελλάδα μπροστά. Όλοι μαζί. Γιατί μαζί μπορούμε!
 
 

 

Best Of

Τα προβλήματα των Ελλήνων μπορούν να περιμένουν. Ο Κασσελάκης… λύνει το Μεσανατολικό

Για τις περισσότερες και μεγαλύτερες από τις ζώσες γενεές...

Ο Χαρδαλιάς φτιάχνει «ομάδα»… για το μέλλον

Πηγή: OneVoice Γράφει το «Βαθύ Λαρύγγι»   Το νήμα με τον προ…...

Οι διαδοχικές γκάφες και τα διαδοχικά… mea culpa του Κασσελάκη

Όσο περισσότερο εκτίθεται στον δημόσιο βίο, τόσο περισσότερο θολώνει...

Ο αμετροεπής Λοβέρδος νομίζει ότι μπορεί να διαγράψει από την Ιστορία τον (κανονικό) Ανδρέα

Για την προνομιακή και ανεξήγητη προβολή από τα συστημικά...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Τα προβλήματα των Ελλήνων μπορούν να περιμένουν. Ο Κασσελάκης… λύνει το Μεσανατολικό

Για τις περισσότερες και μεγαλύτερες από τις ζώσες γενεές...

Ο Χαρδαλιάς φτιάχνει «ομάδα»… για το μέλλον

Πηγή: OneVoice Γράφει το «Βαθύ Λαρύγγι»   Το νήμα με τον προ…...

Ο (απελπισμένος) Μενέντεζ εκβιάζει με ανεξάρτητη υποψηφιότητα, για να αποφύγει την καταδίκη

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, θεωρητικά... δεν συμβαίνουν αυτά. Ίσως μονάχα...

Η (εικονική) πραγματικότητα την οποία έπλασε για τον εαυτό του ο Κασσελάκης

Η επιστήμη που αρκετοί μελετήσαμε εις βάθος στα ακαδημαϊκά...

Μαρία Δεναξά: Ο εκφυλισμός και η υποβάθμιση της γυναικείας φύσης και υπόστασης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό της στο...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Τα προβλήματα των Ελλήνων μπορούν να περιμένουν. Ο Κασσελάκης… λύνει το Μεσανατολικό

Για τις περισσότερες και μεγαλύτερες από τις ζώσες γενεές της ανθρωπότητας, η έννοια "Μεσανατολικό" έχει συνδεθεί και ταυτιστεί με χρονίζοντα, δυσεπίλυτα προβλήματα... Ο Στέφανος...

Ο Χαρδαλιάς φτιάχνει «ομάδα»… για το μέλλον

Πηγή: OneVoice Γράφει το «Βαθύ Λαρύγγι»   Το νήμα με τον προ… δεκαπενταετίας εαυτό του ξαναπιάνει ο Νίκος Χαρδαλιάς. Και ως πανίσχυρος Περιφερειάρχης Αττικής πλέον, έστω και.....

Ο (απελπισμένος) Μενέντεζ εκβιάζει με ανεξάρτητη υποψηφιότητα, για να αποφύγει την καταδίκη

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, θεωρητικά... δεν συμβαίνουν αυτά. Ίσως μονάχα σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Με τη δεύτερη δίκη του για διαφθορά μέσα σε λιγότερο από μια...