Λίνα Παπαδάκη: Θέλω την επανάσταση του Κέντρου


 
Του Μανώλη Κομνηνού
 
Με μια “ομιλούσα” φωτογραφία, έτοιμη να… στοχεύσει, η Λίνα Παπαδάκη συμμετέχει στην προσυνεδριακή καμπάνια του Ποταμιού, καταθέτοντας τα δικά της “θέλω”, για την επόμενη μέρα της χώρας.
Η καλή δημοσιογράφος και διευθύντρια του Γραφείου Τύπου του Ποταμιού, σημειώνει χαρακτηριστικά τα εξής:

“Όλα τα κύματα αστικού εκσυγχρονισμού, εξευρωπαϊσμού, προόδου έγιναν με κυβερνήσεις Κέντρου. Όλα τα βήματα κοινωνικού φιλελευθερισμού που εδραίωσαν τα δικαιώματα του πολίτη, που υπερασπίστηκαν τις κοινωνικές μειονότητες, που έσπασαν τα συντηρητικά στερεότυπα, που δόμησαν το οικογενειακό δίκαιο στο Κέντρο οφείλονται.”

Επανάσταση του Κέντρου σημαίνει αλλάζω συνειδήσεις. Σημαίνει τολμηρά βήματα εκσυγχρονισμού, μεγάλες δημοκρατικές τομές, συναινετική αλλαγή του ρου της ιστορίας. Ο φορέας των μεγάλων ειρηνικών αλλαγών στο κράτος, την κοινωνία και τη δημοκρατία ήταν και είναι ιστορικά ο χώρος του Κέντρου. Η αριστερά ήθελε να γκρεμίσει και να ισοπεδώσει. Η δεξιά ήθελε να συντηρήσει και να καθηλώσει. Το Κέντρο φέρνει τη χώρα κάθε φορά στην εποχή της.
«Όλα τα κύματα αστικού εκσυγχρονισμού, εξευρωπαϊσμού, προόδου έγιναν με κυβερνήσεις Κέντρου. Όλα τα βήματα κοινωνικού φιλελευθερισμού που εδραίωσαν τα δικαιώματα του πολίτη, που υπερασπίστηκαν τις κοινωνικές μειονότητες, που έσπασαν τα συντηρητικά στερεότυπα, που δόμησαν το οικογενειακό δίκαιο στο Κέντρο οφείλονται,» υπογραμμίζει η Λίνα Παπαδάκη, διευθύντρια του Γραφείου Τύπου του Ποταμιού.
Το Κέντρο ήταν πάντα ο χώρος της προόδου. Η αριστερά και η δεξιά υπήρξαν σταθερά δυνάμεις της συντήρησης. Η πρώτη πίστευε σε δόγματα, δέσμια αγκυλώσεων, παραλυτικών εμμονών και μιας πολιτικής μεταφυσικής που υπονόμευε σταθερά το αστικό και ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας, η δεύτερη πάντα έκρυβε μέσα της ισχυρές καθηλωτικές δυνάμεις κοινωνικού συντηρητισμού, θρησκοληψίας, εθνικισμού και πολιτικής αδράνειας που κρατούσαν την χώρα έξω απ´ την εποχή της.
«Τέλος, το Κέντρο υπήρξε πάντα η ραχοκοκκαλιά της κοινωνίας, η μάνα της μεσαίας τάξης. Η πιο επαναστατική τάξη. Που στην ακμή της μπορεί να υποδεχθεί στους κόλπους της τις πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες και να τροφοδοτήσει τις πιο ισχυρές. Η τάξη που δέχεται τα πιο καίρια χτυπήματα, που έχει γίνει στόχος μιας κοντόφθαλμης και πελατειακής πολιτικής κι αναζητά τον φυσικό της πολιτικό χώρο για να αναγεννηθεί. Τον χώρο του Κέντρου,» καταλήγει η Λίνα Παπαδάκη.
* Ευχαριστούμε τον Δημήτρη Τεγκερίδη – Ελληνική Ομοσπονδία Τοξοβολίας
Φωτογραφία: Αφροδίτη Χουλάκη

Best Of

Όλγα Κεφαλογιάννη: Θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η πρώτη κατοικία προστατεύεται

Πηγή: newsbomb.gr   Με το ζήτημα των παρακολουθήσεων να συνεχίζει να βρίσκεται στην...

Πρωτοβουλίες Βορίδη για την ενίσχυση της διαφάνειας

Ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, με απόφαση που υπέγραψε...

Μητσοτάκης: Οι ευκαιρίες που πρέπει να έχουν τα παιδιά όταν μεγαλώσουν

Τους μαθητές και τις μαθήτριες έξι Μειονοτικών Σχολείων του...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Η (πρόωρη) στέψη του… επόμενου Προέδρου των ΗΠΑ

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου   Με τον Τζο Μπάιντεν να συζητά με...

Ο Γιάννης Παπαγιάννης για την παγίωση της κυριαρχίας Μητσοτάκη στις δημοσκοπήσεις

Του Μανώλη Κομνηνού   Για την παγίωση της κυριαρχίας του Κυριάκου...

Ο αγώνας Αγγλία-ΗΠΑ όπως τον έζησαν οι φίλαθλοι σε κατάστημα ΟΠΑΠ στη Θεσσαλονίκη

Μια ξεχωριστή βραδιά με ποδοσφαιρική δράση, εκπλήξεις και κλήρωση...

Ο Γιάννης Βαληνάκης συζητά με τον Μάνο Οικονομίδη τις “άβολες αλήθειες” στα εθνικά θέματα

Του Μανώλη Κομνηνού   Ο καθηγητής και τέως υπουργός Γιάννης Βαληνάκης...

Πρόωρος τελικός για την Αργεντινή με το Μεξικό

Ένα ξεχωριστό δώρο* κάθε μέρα στο Pamestoixima.gr με το...
Μανώλης Κομνηνός
Μανώλης Κομνηνός
Ο Μανώλης Κομνηνός είναι δημοσιογράφος

Η (πρόωρη) στέψη του… επόμενου Προέδρου των ΗΠΑ

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου   Με τον Τζο Μπάιντεν να συζητά με την οικογένειά του το... μέλλον του, το αν θα είναι εκ νέου υποψήφιος για την...

Ο Γιάννης Παπαγιάννης για την παγίωση της κυριαρχίας Μητσοτάκη στις δημοσκοπήσεις

Του Μανώλη Κομνηνού   Για την παγίωση της κυριαρχίας του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας στις δημοσκοπήσεις, μίλησε ο Γιάννης Παπαγιάννης, στο πλαίσιο παρουσίας του...

Ο αγώνας Αγγλία-ΗΠΑ όπως τον έζησαν οι φίλαθλοι σε κατάστημα ΟΠΑΠ στη Θεσσαλονίκη

Μια ξεχωριστή βραδιά με ποδοσφαιρική δράση, εκπλήξεις και κλήρωση για ένα μεγάλο δώρο Στα χρώματα της Αγγλίας και των ΗΠΑ ντύθηκαν, χθες, τα καταστήματα ΟΠΑΠ...