Λίνα Παπαδάκη: Θέλω την επανάσταση του Κέντρου


 
Του Μανώλη Κομνηνού
 
Με μια “ομιλούσα” φωτογραφία, έτοιμη να… στοχεύσει, η Λίνα Παπαδάκη συμμετέχει στην προσυνεδριακή καμπάνια του Ποταμιού, καταθέτοντας τα δικά της “θέλω”, για την επόμενη μέρα της χώρας.
Η καλή δημοσιογράφος και διευθύντρια του Γραφείου Τύπου του Ποταμιού, σημειώνει χαρακτηριστικά τα εξής:

“Όλα τα κύματα αστικού εκσυγχρονισμού, εξευρωπαϊσμού, προόδου έγιναν με κυβερνήσεις Κέντρου. Όλα τα βήματα κοινωνικού φιλελευθερισμού που εδραίωσαν τα δικαιώματα του πολίτη, που υπερασπίστηκαν τις κοινωνικές μειονότητες, που έσπασαν τα συντηρητικά στερεότυπα, που δόμησαν το οικογενειακό δίκαιο στο Κέντρο οφείλονται.”

Επανάσταση του Κέντρου σημαίνει αλλάζω συνειδήσεις. Σημαίνει τολμηρά βήματα εκσυγχρονισμού, μεγάλες δημοκρατικές τομές, συναινετική αλλαγή του ρου της ιστορίας. Ο φορέας των μεγάλων ειρηνικών αλλαγών στο κράτος, την κοινωνία και τη δημοκρατία ήταν και είναι ιστορικά ο χώρος του Κέντρου. Η αριστερά ήθελε να γκρεμίσει και να ισοπεδώσει. Η δεξιά ήθελε να συντηρήσει και να καθηλώσει. Το Κέντρο φέρνει τη χώρα κάθε φορά στην εποχή της.
«Όλα τα κύματα αστικού εκσυγχρονισμού, εξευρωπαϊσμού, προόδου έγιναν με κυβερνήσεις Κέντρου. Όλα τα βήματα κοινωνικού φιλελευθερισμού που εδραίωσαν τα δικαιώματα του πολίτη, που υπερασπίστηκαν τις κοινωνικές μειονότητες, που έσπασαν τα συντηρητικά στερεότυπα, που δόμησαν το οικογενειακό δίκαιο στο Κέντρο οφείλονται,» υπογραμμίζει η Λίνα Παπαδάκη, διευθύντρια του Γραφείου Τύπου του Ποταμιού.
Το Κέντρο ήταν πάντα ο χώρος της προόδου. Η αριστερά και η δεξιά υπήρξαν σταθερά δυνάμεις της συντήρησης. Η πρώτη πίστευε σε δόγματα, δέσμια αγκυλώσεων, παραλυτικών εμμονών και μιας πολιτικής μεταφυσικής που υπονόμευε σταθερά το αστικό και ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας, η δεύτερη πάντα έκρυβε μέσα της ισχυρές καθηλωτικές δυνάμεις κοινωνικού συντηρητισμού, θρησκοληψίας, εθνικισμού και πολιτικής αδράνειας που κρατούσαν την χώρα έξω απ´ την εποχή της.
«Τέλος, το Κέντρο υπήρξε πάντα η ραχοκοκκαλιά της κοινωνίας, η μάνα της μεσαίας τάξης. Η πιο επαναστατική τάξη. Που στην ακμή της μπορεί να υποδεχθεί στους κόλπους της τις πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες και να τροφοδοτήσει τις πιο ισχυρές. Η τάξη που δέχεται τα πιο καίρια χτυπήματα, που έχει γίνει στόχος μιας κοντόφθαλμης και πελατειακής πολιτικής κι αναζητά τον φυσικό της πολιτικό χώρο για να αναγεννηθεί. Τον χώρο του Κέντρου,» καταλήγει η Λίνα Παπαδάκη.
* Ευχαριστούμε τον Δημήτρη Τεγκερίδη – Ελληνική Ομοσπονδία Τοξοβολίας
Φωτογραφία: Αφροδίτη Χουλάκη

Written by Μανώλης Κομνηνός

Ο Μανώλης Κομνηνός είναι δημοσιογράφος