Κ. Αρβανιτόπουλος: Οι Θεσμοί… εξημερώνουν τους αντισυστημικούς


Γράφει ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στα “Νέα”
 
Για τους μύστες της λειτουργίας του αμερικανικού πολιτικού συστήματος, το αποτέλεσμα των ενδιάμεσων αμερικανικών εκλογών ήταν ένα ακόμη οδόφραγμα στην πιο βολονταριστική και αντισυστημική προεδρία που έχει βιώσει η Αμερική τις τελευταίες δεκαετίες. Η μονοκομματική κυριαρχία των Ρεπουμπλικανών στην εκτελεστική και νομοθετική εξουσία τελείωσε. Ένα ακόμη θεσμικό γρανάζι από τα περίφημα θεσμικά αντίβαρα του αμερικανικού πολιτικού συστήματος μπαίνει σε λειτουργία για τον περιορισμό της εξουσίας του Λευκού Οίκου. Η κατάληψη της Βουλής των Αντιπροσώπων από τους Δημοκρατικούς οπλίζει τα χέρια τους με πολιτικά εργαλεία για να αρχίσουν την πολιτική αντεπίθεση κατά του Τραμπ.
Την επόμενη ημέρα των εκλογών η δημόσια σφαίρα ήταν έμπλεη απειλών και προειδοποιήσεων εκατέρωθεν. Από τους Δημοκρατικούς και τα ΜΜΕ έβγαινε ένα κλίμα πιθανών κλητεύσεων (subpoenas) του προέδρου για μια σειρά από ζητήματα, από τα φορολογικά του μέχρι την υπόθεση της ρωσικής ανάμειξης στις αμερικανικές εκλογές. Και μία πρόθεση ανάσχεσης των νομοθετικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης από το σύστημα υγείας μέχρι ζητήματα φοροαπαλλαγών.
Ο Τραμπ, αφού βάφτισε το αποτέλεσμα μια μεγαλειώδη νίκη, σήκωσε το γάντι σε μια θυελλώδη συνέντευξη Τύπου. Και προειδοποίησε ότι αν η κυβέρνηση σταματήσει να λειτουργεί (gridlock), οι Δημοκρατικοί, ως πλειοψηφία, θα φέρουν και την ευθύνη. Προετοίμασε, δηλαδή, την κοινή γνώμη για ένα παιχνίδι απόδοσης ευθυνών (blame game), που η αλήθεια είναι ότι το γνωρίζει άριστα.
Επί της ουσίας, ο Τραμπ δεν νίκησε, όπως ισχυρίζεται. Αλλά και οι Δημοκρατικοί δεν θριάμβευσαν. Η ήττα του Τραμπ είναι μικρότερη από τις ήττες που είχαν υποστεί ο Ομπάμα ή ο Κλίντον στις αντίστοιχες ενδιάμεσες εκλογές του 2010 και του 1994. Ο έλεγχος της Βουλής των Αντιπροσώπων πολλαπλασιάζει τις δυνατότητες των Δημοκρατικών για άσκηση ασφυκτικού ελέγχου στην εκτελεστική εξουσία, δηλαδή στον Λευκό Οίκο. Δεν σηματοδοτεί, όμως, την αναστροφή της ταλάντωσης του πολιτικού εκκρεμούς. Την εκτόνωση του πολιτικού κύματος, που έφερε τον Τραμπ στην εξουσία. Ο σχηματισμός των δυνάμεων που οδήγησε τον Τραμπ στην εξουσία το 2016 παραμένει ισχυρός ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2020. Ο Τραμπ παραμένει δημοφιλής στις αγροτικές και συντηρητικές πολιτείες της Αμερικής.
Αυτά είναι τα καλά νέα για τον Τραμπ. Τα καλά νέα για τους Δημοκρατικούς είναι ότι ο Τραμπ δεν διευρύνει την πολιτική του βάση. Αυτή η βάση θα παραμένει μειοψηφική σε μια πολυσχιδή, ανοιχτή και ανεκτική κοινωνία όπως η αμερικανική. Αντίθετα, η πολιτική του συμπεριφορά κινητοποίησε τη βάση των Δημοκρατικών και κυρίως τις γυναίκες, τους νέους, τους αφροαμερικανούς και τους Λατίνους. Αυτή η κινητοποίηση, μαζί με την κεντρώα στροφή του Δημοκρατικού Κόμματος και την περαιτέρω στροφή του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος προς τα άκρα, δίνει ελπίδες στους δημοκρατικούς για τις επόμενες προεδρικές εκλογές.
Παραδοσιακά, οι περισσότεροι Πρόεδροι των ΗΠΑ έχουν αντιμετωπίσει ένα εχθρικό Κογκρέσο, εξ ολοκλήρου ή κατά το ήμισυ, κατά τη διάρκεια της θητείας τους. Αυτό μπορεί να περιόρισε τις πολιτικές τους επιλογές, αλλά δεν καθόρισε κατ’ ανάγκην και το πολιτικό τους μέλλον.
Το σίγουρο είναι, ότι οι θεσμοί της αμερικανικής δημοκρατίας, σιγά σιγά εξημερώνουν και χαλιναγωγούν μια αντισυστημική προεδρία.

Best Of

Κώστας Μπακογιάννης: Κρατώ το όνομά τους και αναζητώ πάντα την έμπνευσή τους

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με μια συγκινητική ανάρτηση για τους δυο...

Ο Κουμουτσάκος δεν ήταν… πύραυλος (για τη Μονή της Χώρας)

Πηγή: OneVoice Γράφει το «Βαθύ Λαρύγγι» Το νέο εθνικό στραπάτσο με...

Το (νέο) δείπνο στο οποίο θα βρεθούν Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς

Πηγή: OneVoice   - Σε κοινωνική εκδήλωση – δείπνο – έχουν...

Το μεγαλοστέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που υπονομεύει τον Κασσελάκη

Πηγή: OneVoice   ΚΑΧΥΠΟΠΤΟΙ Προβληματίζονται διάφοροι μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ, για ποιο λόγο...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Κώστας Μπακογιάννης: Κρατώ το όνομά τους και αναζητώ πάντα την έμπνευσή τους

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με μια συγκινητική ανάρτηση για τους δυο...

Αύριο στις 22:00 η νέα κλήρωση του ΛΟΤΤΟ για κέρδη έως και 10.000 ευρώ τον μήνα για μια 10ετία

Εισόδημα για έναν ολόκληρο χρόνο έχουν εξασφαλίσει περισσότεροι από...

Το Κολλέγιο των Εκλεκτόρων έχει… ήδη αλλάξει ένοικο στο Οβάλ Γραφείο

Το Κολλέγιο των Εκλεκτόρων και το... δέος των κομματικών...

Ο Κουμουτσάκος δεν ήταν… πύραυλος (για τη Μονή της Χώρας)

Πηγή: OneVoice Γράφει το «Βαθύ Λαρύγγι» Το νέο εθνικό στραπάτσο με...

Ο (πολιτικά)… άδειος και ελαφρύς Κασσελάκης, και οι αυταπάτες των χειροκροτητών του

Με την περίπτωση του Στέφανου Κασσελάκη, έχουμε υλικό για......
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Κώστας Μπακογιάννης: Κρατώ το όνομά τους και αναζητώ πάντα την έμπνευσή τους

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με μια συγκινητική ανάρτηση για τους δυο παππούδες του, επέλεξε ο Κώστας Μπακογιάννης να αφήσει το απότυπωμά του στα social media την...

Αύριο στις 22:00 η νέα κλήρωση του ΛΟΤΤΟ για κέρδη έως και 10.000 ευρώ τον μήνα για μια 10ετία

Εισόδημα για έναν ολόκληρο χρόνο έχουν εξασφαλίσει περισσότεροι από 470 τυχεροί παίκτες του ανανεωμένου ΛΟΤΤΟ. Συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα, 472 νικητές της δεύτερης κατηγορίας του...

Το Κολλέγιο των Εκλεκτόρων έχει… ήδη αλλάξει ένοικο στο Οβάλ Γραφείο

Το Κολλέγιο των Εκλεκτόρων και το... δέος των κομματικών μηχανισμών για να εξασφαλίσουν προεδρική πλειοψηφία. Το πάθημα του 2016 φαίνεται ότι δεν έχει γίνει μάθημα...