Κ. Αρβανιτόπουλος: Οι βαθιά αναχρονιστικές θέσεις του κ. Τσίπρα

Γράφει ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος

Πηγή: εφημερίδα “Τα Νέα”

 

Το 1982 το ΠΑΣΟΚ κατάργησε την αξιολόγηση και τα πρότυπα σχολεία. Μετά από τρεις δεκαετίες, αφού η χώρα πλήρωσε ακριβά το κόστος του λαϊκισμού, το ΠΑΣΟΚ έκανε πλήρη αναστροφή στα θέματα αυτά.

Ο κ. Τσίπρας, στη συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, έδειξε ότι δεν διδάσκεται από την ιστορία. Επέμεινε στο λαϊκισμό και την ισοπέδωση που χαρακτήρισαν την κυβερνητική του πολιτική στην Παιδεία. Τότε που ξήλωσε με τυφλή μανία το σύνολο των εκπαιδευτικών αλλαγών που είχε νομοθετήσει και εφαρμόσει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, με υπουργό Παιδείας τον γράφοντα, είχε κάνει μια ολοκληρωμένη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση μετά από μακροχρόνιο εθνικό διάλογο.  Με τον νόμο 4186/2013 ξαναδώσαμε στο Λύκειο την παιδευτική του αυτονομία. Αναμορφώσαμε το ωρολόγιο πρόγραμμα. Στρέψαμε τη μαθησιακή διαδικασία από την παπαγαλία στην έρευνα δίνοντας έμφαση στην ερευνητική μεθοδολογία (το μάθημα του πρότζεκτ).

Καθιερώσαμε την Τράπεζα Θεμάτων, καθώς και τον υπολογισμό των βαθμών των τάξεων του λυκείου για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Καθιερώσαμε τη βάση του 10 στη Γλώσσα και τα Μαθηματικά για την προαγωγή των μαθητών στο Λύκειο. Αυξήσαμε τις ώρες διδασκαλίας για τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα από 14 σε 20 ώρες εβδομαδιαίως για τη μείωση της παραπαιδείας. Επαναφέραμε και ενισχύσαμε τον θεσμό των προτύπων πειραματικών σχολείων, με εξετάσεις αντί κλήρωσης. Θεσμοθετήσαμε τη διαδικασία αξιολόγησης των καθηγητών και δασκάλων (Ν. 4142/2013 & Π.Δ. 152/2013).  Ακολούθως, αξιολογήσαμε με απόλυτα διαφανείς διαδικασίες και κριτήρια 1.200 στελέχη της εκπαίδευσης, και ξεκινήσαμε την αξιολόγηση των Διευθυντών Σχολείων. Για την αδιάβλητη διαδικασία της αξιολόγησης θεσμοθετήσαμε την Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Όλα αυτά τα ξήλωσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή, η κυβέρνηση Μητσοτάκη επανέφερε, μαζί με άλλες σημαντικές ρυθμίσεις, τα κυριότερα στοιχεία αυτής της μεταρρύθμισης.

Οι θέσεις που διατύπωσε ο κ. Τσίπρας στη Βουλή είναι βαθιά αναχρονιστικές. Είναι, επίσης, αναντίστοιχες με τις ανάγκες των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων που θέλει να εκφράσει. Επέκρινε τα πρότυπα σχολεία ως ελιτίστικα. Δεν αντιλαμβάνεται ότι πρόκειται για «αταξικά σχολεία» που βελτιώνουν την κοινωνική κινητικότητα και λειτουργούν ως φάρος ποιότητας για όλη τη δημόσια εκπαίδευση.

Δεν αντιλαμβάνεται ότι πολιτικές όπως η τράπεζα θεμάτων επαναφέρουν τη γνωσιακή διαδικασία στην τάξη, μειώνοντας την παραπαιδεία.

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για επιθεωρητισμό για να φορτίσει πολιτικά και να ακυρώσει την αξία της αξιολόγησης. Η αξιολόγηση, όμως, είναι απαραίτητη διαδικασία για τη βελτίωση των εκπαιδευτικών και του εκπαιδευτικού συστήματος. Εκπαίδευση χωρίς αξιολόγηση είναι το εκκολαπτήριο μιας απομονωμένης, επαρχιώτικης, μη ανταγωνιστικής κοινωνίας. Οδηγεί σε ένα γαλατικό χωριό. Στον σύγχρονο κόσμο, η αξιολόγηση είναι μια συνεχής και επαναλαμβανόμενη διαδικασία για όλους.

Οι πολίτες αξιολόγησαν αρνητικά τον κ. Τσίπρα στις τελευταίες εκλογές. Ένας από τους κύριους λόγους ήταν η πολιτική του στο χώρο της παιδείας. Ας το ξανασκεφτεί.

 

Best Of

«Καμπανάκι» από Μαξίμου σε όσους έχουν γίνει… συμπαρουσιαστές στα ΜΜΕ

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη Το σχετικό καμπανάκι είχε ακουστεί από την...

Ανδρουλάκης: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη διευρύνει τις κοινωνικές ανισότητες

Δήλωση Νίκου Ανδρουλάκη, προέδρου ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, μετά την επίσκεψή...

Οικονόμου: Η πορεία που έχει ανοίξει η Ελλάδα δεν μπορεί να ανακοπεί

Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου...

Αχτσιόγλου: Ο κ. Μητσοτάκης έχει κάνει τα πάντα για να ευνοήσει τους τραπεζίτες

«Η προσπάθεια της κυβέρνησης, να δείξει ότι βρίσκεται σε...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Ήρθαν τα ΔΩΡΟ ΣΚΡΑΤΣ για τα Χριστούγεννα

Εορταστικοί λαχνοί με ειδική περιοχή για ευχές που μοιράζουν...

Ο Αντώνης Νικοπολίδης στο ΟΠΑΠ Game Time: «Έρχονται πέναλτι στο Παγκόσμιο Κύπελλο»

Ο πρωταθλητής Ευρώπης του 2004 αναλύει τους αγώνες Μαρόκο-Ισπανία...

Παγκόσμιο Κύπελλο: Βγαίνει σήμερα το τελευταίο ζευγάρι των προημιτελικών

Μαρόκο-Ισπανία και Πορτογαλία-Ελβετία με αμέτρητες στοιχηματικές επιλογές από το...

Λ. Κουσούλης: Η χώρα βρίσκεται σε βαθειά παρακμή, και η εξουσία ενδιαφέρεται μόνο για την… αυτοδυναμία

Του Μανώλη Κομνηνού   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Ήρθαν τα ΔΩΡΟ ΣΚΡΑΤΣ για τα Χριστούγεννα

Εορταστικοί λαχνοί με ειδική περιοχή για ευχές που μοιράζουν έως και 100.000 ευρώ     Σε εορταστικό κλίμα μπαίνει το ΣΚΡΑΤΣ, με δύο νέους χριστουγεννιάτικους λαχνούς. Τα...

ΕΔΑ Αττικής: Επενδύσεις για τη διάδοση της χρήσης του φυσικού αερίου και τη βελτιστοποίηση των υπηρεσιών

Σε μια περίοδο όπου η αγορά ενέργειας λειτουργεί σε ένα περιβάλλον αυξημένων προκλήσεων και υψηλής αστάθειας, η Εταιρεία Διανομής Αερίου Αττικής (ΕΔΑ Αττικής) συνεχίζει...

Ο Αντώνης Νικοπολίδης στο ΟΠΑΠ Game Time: «Έρχονται πέναλτι στο Παγκόσμιο Κύπελλο»

Ο πρωταθλητής Ευρώπης του 2004 αναλύει τους αγώνες Μαρόκο-Ισπανία και Πορτογαλία-Ελβετία Τα δύο τελευταία παιχνίδια της φάσης των «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου διεξάγονται σήμερα. Η...