Καραμανλής: Οι δεσμεύσεις μας γίνονται πράξη

Στα έκτακτα μέτρα στήριξης των πλημμυροπαθών στην Εύβοια και στην αποκατάσταση των υποδομών της περιοχής αναφέρθηκε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής στην Βουλή.

Συγκεκριμένα, στην παρέμβαση του στην κοινή συνεδρίαση των Διαρκών Επιτροπών Κοινωνικών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής,  κατά την συζήτηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την στήριξη των πλημμυροπαθών της Εύβοιας από τις πλημμύρες της 8ης και 9ης Αυγούστου, τόνισε ότι από την πρώτη στιγμή, κλιμάκια μηχανικών του Υπουργείου Υποδομών βρέθηκαν στις πληγείσες περιοχές και μια ημέρα μετά μετέβη στην περιοχή ο ίδιος μαζί με τον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταικούρα και τους αρμόδιους φορείς, όπου πραγματοποίησαν σειρά συσκέψεων. Μάλιστα, επισήμανε ότι δύο εβδομάδες αργότερα επισκέφθηκε και πάλι τις πληγείσες περιοχές, προκειμένου να διαπιστώσει την πορεία των εργασιών.

«Από την πρώτη στιγμή, δηλαδή άμεσα τη Δευτέρα 10 Αυγούστου μετέβησαν στους πληγέντες Δήμους 33 άτομα από τη Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Κεντρικής Ελλάδας. Την επόμενη ημέρα, την Τρίτη 11 Αυγούστου προστέθηκαν άλλοι 40, από τις υπόλοιπες διευθύνσεις της Γενικής Γραμματείας Υποδομών, ενώ συνολικά σχεδόν 100 μηχανικοί του Υπουργείου μετείχαν σε κλιμάκια για την καταγραφή και εκτίμηση των ζημιών. Σε χρόνο ρεκόρ, δηλαδή μέσα σε μόνο 15 ημέρες, διενεργήθηκαν 2.500 έλεγχοι σε πληγέντα κτίρια της περιοχής από τους μηχανικούς του Υπουργείου, ενώ παραμένει ακόμα και σήμερα κλιμάκιο στην περιοχή για την ολοκλήρωση των τελευταίων ελέγχων» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι όλο αυτό το χρονικό διάστημα στο Υπουργείο Υποδομών δουλεύει εντατικά και αποτελεσματικά, προς τρεις κατευθύνσεις: την στήριξη των πλημμυροπαθών, την αποκατάσταση των υποδομών και την άμεση υλοποίηση σημαντικών έργων που έχουν προγραμματιστεί στην περιοχή.

Ειδικότερα, όπως εξήγησε στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου έχει συμπεριελήφθη το άρθρο 11 αναφορικά με τη χορήγηση έκτακτης εφάπαξ ενίσχυσης, με τη μορφή επιδόματος 5.000 ευρώ ανά κατοικία και 8.000 ευρώ ανά επιχείρηση. Το συγκεκριμένο επίδομα είναι αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο και για πρώτη φορά η αίτηση για την καταβολή αυτής της έκτακτης ενίσχυσης μπορεί να γίνεται ηλεκτρονικά. «Με αυτόν τον τρόπο, οι δικαιούχοι μπορούν να αποζημιώνονται άμεσα και χωρίς περιττή γραφειοκρατία» σημείωσε ο κ. Καραμανλής.

Σχετικά με την αποκατάσταση των υποδομών και τον ευρύτερο σχεδιασμό των έργων στην περιοχή σημείωσε ότι το Υπουργείο προχωρά στην υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος για την αναβάθμιση του οδικού δικτύου της Εύβοιας, το οποίο περιλαμβάνει την Παράκαμψη Χαλκίδας και Ψαχνών, καθώς και τις παρακάμψεις Βασιλικού και Αμαρύνθου. «Το Υπουργείο έτρεξε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες, προκειμένου οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης να γίνουν άμεσα πράξη και να έχουν άμεση εφαρμογή» κατέληξε ο κ. Καραμανλής.

 

Best Of

Οι διαδοχικές γκάφες και τα διαδοχικά… mea culpa του Κασσελάκη

Όσο περισσότερο εκτίθεται στον δημόσιο βίο, τόσο περισσότερο θολώνει...

Ο αμετροεπής Λοβέρδος νομίζει ότι μπορεί να διαγράψει από την Ιστορία τον (κανονικό) Ανδρέα

Για την προνομιακή και ανεξήγητη προβολή από τα συστημικά...

Μητσοτάκης: Έχουμε τη δύναμη να διαπραγματευτούμε το καλύτερο για τους Έλληνες

Ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης...

ΕΛΙΑΜΕΠ και Παπαστράτος συνεχίζουν τη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης

Τις κρίσιμες πτυχές της κλιματικής αλλαγής, της «πράσινης μετάβασης»...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Ο (influencer) Κασσελάκης ως ακατάλληλο μέσο-μήνυμα για να καρπωθεί την κοινωνική δυσαρέσκεια

Η φλυαρία των αναλύσεων. Εκεί όπου χάνεται πολλές φορές...

Η ημέρα που ο γαλαξίας… αφυπνίστηκε

  Της Κατιάνας Ναυπλιώτου The Force will be with. Always... Στις...

Μπάμπης Παπαδημητρίου: Πώς θα είναι η Ελλάδα σε μερικά χρόνια από σήμερα

Γράφει ο Μπάμπης Παπαδημητρίου Πηγή: liberal.gr   Σε δύο εβδομάδες ψηφίζουμε. Ας...

Μανώλης Κοττάκης: Η βαθιά υποτίμηση του ελληνικού λαού από το πολιτικό σύστημα

Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης Πηγή: newsbreak.gr Πάρα πολύ «σοβαρές» είναι αυτές...

Άρης Πορτοσάλτε: Η εκκρεμότητα με το Πόθεν Έσχες Κασσελάκη

Γράφει ο Άρης Πορτοσάλτε Πηγή: liberal.gr   Παραμένει η εκκρεμότητα, άγνωστη η...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Ο (influencer) Κασσελάκης ως ακατάλληλο μέσο-μήνυμα για να καρπωθεί την κοινωνική δυσαρέσκεια

Η φλυαρία των αναλύσεων. Εκεί όπου χάνεται πολλές φορές η ουσία, εκεί όπου βρίσκει ζωτικό χώρο για να κρυφτεί κάθε παθογένεια και ατέλεια... Στην τελική...

Η ημέρα που ο γαλαξίας… αφυπνίστηκε

  Της Κατιάνας Ναυπλιώτου The Force will be with. Always... Στις 25 Μαϊου του 1977, ο γαλαξίας... αφυπνίστηκε, όταν ο George Lucas μας καλωσόρισε σε ένα...

Μπάμπης Παπαδημητρίου: Πώς θα είναι η Ελλάδα σε μερικά χρόνια από σήμερα

Γράφει ο Μπάμπης Παπαδημητρίου Πηγή: liberal.gr   Σε δύο εβδομάδες ψηφίζουμε. Ας δούμε που βρισκόμαστε με τη ματιά των δημοσκοπήσεων. Ένας απλός τρόπος, καθιερωμένος στην Ευρώπη, για να...