Και όμως, οι κυρώσεις του Τραμπ "γονατίζουν" την οικονομία του Ιράν


 
Του Φρίξου Παλαιολόγου
 
Και με τη… βούλα του ΔΝΤ πλέον, η πολιτική κυρώσεων που επέβαλε η Ουάσιγκτον στην Τεχεράνη, αποδίδει καρπούς, και μάλιστα με εντυπωσιακά αποτελέσματα,
Όταν πριν από μερικούς μήνες ο Ντόναλντ Τραμπ αποφάσιζε να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία με το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα των Φρουρών της Επανάστασης, ο Χασάν Ροχανί ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις υπόλοιπες μεγάλες δυνάμεις, να μην διολισθήσουν στην ίδια επιθετική τακτική, και να τιμήσουν την υπογραφή τους στη συμφωνία.
Η Γερμανία, η Γαλλία και άλλες μεγάλες χώρες δεν ακολούθησαν το παράδειγμα του Τραμπ, το κλίμα που διαμορφώθηκε ωστόσο, φαίνεται ότι επέδρασε καθοριστικά και άμεσα στην οικονομία του Ιράν.
Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία της ανάλυσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η οικονομία της Τεχεράνης έχει εισέλθει σήμερα σε φάση ύφεσης, με τις προοπτικές για το μέλλον να είναι εξαιρετικά δυσοίωνες.
Αποτέλεσμα των οικονομικών προβλήματων είναι η κοινωνική ένταση στο Ιράν, και ίσως έτσι εξηγούνται οι επαναλαμβανόμενες δημόσιες προβλέψεις στελεχών της διακυβέρνησης Τραμπ, ότι.. δεν θα αργήσει η αλλαγή καθεστώτος στην Τεχεράνη.

Written by Φρίξος Παλαιολόγος

Ο Φρίξος Παλαιολόγος είναι δημοσιογράφος, πολιτικός αναλυτής