Και τώρα, ο λόγος στη… σιωπηλή πλειοψηφία

 

Της Κονδυλίας Ορτανσίου

 

Το κόμμα του Αβραάμ Λίνκολν είχε πάντα… τον τρόπο του να κερδίζει εκλογές, εκεί που οι πιθανότητες δεν ήταν με το μέρος του. Όχι μόνο στις κάλπες για τον Λευκό Οίκο, αλλά και για τα δυο Σώματα του Κογκρέσου, τη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Γι’ αυτό άλλωστε συζητούμε ακόμη για το αν ο Ντόναλντ Τραμπ διατηρεί πιθανότητες να κερδίσει το Κολλέγιο των Εκλεκτόρων, σε πείσμα της περίπου βέβαιης ήττας του στη λαϊκή ψήφο από τον Τζο Μπάιντεν. Επειδή ο εκλογικός μηχανισμός των Ρεπουμπλικανών… υπερφαλαγγίζει τον αντίστοιχο του Δημοκρατικού Κόμματος.

Μετά και το δεύτερο και τελευταίο προεδρικό debate, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα προσδοκά ότι η σοβαρή παρουσία του Ντόναλντ Τραμπ, του επιτρέπει να δώσει τη μάχη των δέκα και κάτι ημερών, μέχρι την 3η Νοεμβρίου, με αναπτερωμένο ηθικό.

Αν όχι για τον Λευκό Οίκο, σίγουρα για τη Γερουσία. Μια ενδεχόμενη ταυτόχρονη απώλεια του Οβάλ Γραφείου και της πλειοψηφίας στη Γερουσία άλλωστε, συνιστά το σενάριο… τρόμου για τους Ρεπουμπλικανούς, καθώς σε συνδυασμό και με την αδιατάρακτη πλειοψηφία των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, για την επόμενη διετία τουλάχιστον θα… παίζουν μπάλα μόνοι τους.

Και για τον Λευκό Οίκο ωστόσο, οι ελπίδες έχουν αναπτερωθεί. Ο Τραμπ εμφανίστηκε με “προεδρικά” χαρακτηριστικά. Ως “συντηρητικός”. Τα στοιχεία που πάντοτε γοητεύουν τη “σιωπηλή πλειοψηφία”. Η οποία δεν έχει συμβιβαστεί ακόμη με μια “χαμηλής πτήσης” επιλογή σαν τον Τζο Μπάιντεν.

Και φλερτάρει, με την αποχή από την κάλπη. Ή την… αδιανόητη ανανέωση της ψήφου εμπιστοσύνης στον Ντόναλντ Τραμπ.

Written by

Η Κονδυλία Ορτανσίου είναι συγγραφέας