Θεοδωράκης: Αντί για εθνική συνεννόηση, στην Ελλάδα ζούμε μικρούς εμφυλίους


 
«Η διαφορά η δική μας με τις άλλες χώρες που πέτυχαν είναι ότι σε αυτές υπήρχε εθνική συνεννόηση. Στην Ελλάδα τα προβλήματα ήταν μία αφορμή για να υπάρξουν μικροί εμφύλιοι πόλεμοι», είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης, στον δημοσιογράφο Μανώλη Κοττάκη, στο πλαίσιο του 4ου Οικονομικού Φόρουμ που γίνεται στους Δελφούς, τονίζοντας ότι «οι πολιτικοί δεν πρέπει να είναι καταστροφείς, πρέπει να είναι δημιουργοί». Μάλιστα, επέρριψε μεγάλες ευθύνες στην πολιτική ηγεσία για τις διχαστικές πολιτικές και το μίσος στην κοινωνία, εξηγώντας ότι «η κορυφή μεταδίδει το μήνυμα στη βάση».
«ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ πρόσθεσαν μίσος πάνω στο μίσος», είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού, αν και, όπως σημείωσε, το έναυσμα έδωσαν κάποιοι πολιτικοί της δεξιάς απέναντι στον Γιώργο Παπανδρέου. «Το μίσος που αναπαράγουν είναι η μέθοδος για να ψαρέψουν μαχητές για την εκλογική τους μάχη», είπε.
Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στο θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών, για την οποία εκτίμησε ότι δεν έγινε διάλογος ούτε στην κοινωνία, ούτε στη Βουλή. Έγινε ένας κομματικός πόλεμος με κομματικά συνθήματα ακόμη και στη Βουλή, με συνέπεια να δημιουργείται η αίσθηση ότι ακόμη και σε ένα εθνικό θέμα ο καθένας έχει το κομματικό του στρατόπεδο.
Ερωτηθείς για το «λαϊκό αίσθημα», απάντησε ότι δε χρειάζεται οι πολιτικοί να ακολουθούν τον μέσο όρο της κοινωνίας. Όπως είπε, αν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε ακούσει το κόμμα του και τα άλλα κόμματα δε θα ήμασταν στην Ε.Ε. Εξήγησε ότι οι πολιτικοί πρέπει να είναι σε επαφή με την κοινωνία, «αλλά δεν κάνεις πολιτική με τον μέσο όρο των καφενείων».
«Η χώρα έχει ανάγκη πολιτικούς που συγκρούονται πραγματικά με τον λαϊκισμό. Όχι αυτούς που γράφουν άρθρα για τον λαϊκισμό των άλλων και μετά υποκύπτουν στο πολιτικό κόστος. Το να λέει ένας πολιτικός την αλήθεια θεωρείται πια ποίηση», τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού.
Σχετικά με τις θυσίες που απαιτήθηκαν τα χρόνια της κρίσης, εκτίμησε ότι παρά το γεγονός ότι κάποιες μεταρρυθμίσεις ήταν σωστές, παρουσιάστηκαν ως κάτι που έχει επιβληθεί από πάνω και οι πολίτες ήταν κατά συνέπεια αρνητικοί. «Το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα έχει ποτίσει τον κόσμο με την εξής θεωρία: Αν δεν παραβιάσεις εσύ το νόμο, κάποιος άλλος θα τον παραβιάσει, θα επιτύχει και θα κερδίσει», τόνισε.
«Σε κάθε κοινωνία, υπάρχουν τρία ήδη ανθρώπων: αυτοί που βλέπουν, αυτοί που για να δουν πρέπει να τους το δείξεις και αυτοί που δε θα δουν ποτέ», είπε, εκτιμώντας ότι το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι στον δείκτη. Ότι υπάρχουν λίγοι, πολιτικοί, διανοούμενοι, δημοσιογράφοι, που δείχνουν αυτό που πρέπει να δει ο κόσμος.
Ερωτηθείς εάν στην Ελλάδα αντέχουμε τη διαφορετικότητα, απάντησε πως «αντέχουμε και πρέπει να δώσουμε τη μάχη με σεβασμό σε όλους τους ανθρώπους». Στο Ποτάμι λέμε ότι «και το δικαίωμα του ενός είναι για μας δικαίωμα».
Σχετικά με το τέμενος που ετοιμάζεται, είπε ότι όλοι πρέπει να έχουν τους τόπους λατρείας τους, ωστόσο πρόσθεσε ότι δεν μπορούμε να παραδοθούμε στους ακραίους ακολουθώντας συμπεριφορές που είναι κόντρα στον δυτικό πολιτισμό και τις αξίες μας. Και υποστήριξε ότι η Πολιτεία δεν θα πρέπει να επιτρέπει στα παιδιά των μεταναστών να εγκαταλείπουν το σχολείο. Θύμισε ότι η συζήτηση άνοιξε στη Γαλλία πρόσφατα, καθώς πολλοί μετανάστες παίρνουν τα παιδιά του από το σχολείο, κυρίως κορίτσια. «Ναι στα δικαιώματα, αλλά σεβασμό στις αξίες του δυτικού πολιτισμού, σεβασμό στα δικαιώματα των παιδιών, στα δικαιώματα των γυναικών», τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Best Of

Γιάννης Γκίκας: Για ένα νέο μοντέλο διοίκησης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς του στα...

Ίρις Ζαφειροπούλου: Οι νέοι ασχολούνται με τα κοινά

Πηγή: marieclaire.gr   «Σε έναν κόσμο που αλλάζει, εμείς, η νέα...

Η Αθήνα αλλάζει. Κάθε μέρα. Σε κάθε γειτονιά…

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ένα βίντεο ο οποίο ανάρτησε στους...

Χριστίνα Κεφαλογιάννη: Να ανταποκριθούμε με υπευθυνότητα μπροστά στις μεγάλες ανάγκες και προκλήσεις

Της Χριστίνας Κεφαλογιάννη,  Υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών,...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Γιάννης Γκίκας: Για ένα νέο μοντέλο διοίκησης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς του στα...

Ίρις Ζαφειροπούλου: Οι νέοι ασχολούνται με τα κοινά

Πηγή: marieclaire.gr   «Σε έναν κόσμο που αλλάζει, εμείς, η νέα...

Η Αθήνα αλλάζει. Κάθε μέρα. Σε κάθε γειτονιά…

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ένα βίντεο ο οποίο ανάρτησε στους...

Ένα (συμβολικό) λουκέτο σε μια χώρα εγκλωβισμένη στην παρακμή

Το λουκέτο στο Ολυμπιακό Στάδιο λόγω... στατικών προβλημάτων που...

Ο απολαυστικός Αλέξανδρος Τσουβέλας στο ΟΠΑΠ Game Time

  Ο γνωστός κωμικός σχολιάζει το ντέρμπι Τότεναμ-Λίβερπουλ και απαντά...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Γιάννης Γκίκας: Για ένα νέο μοντέλο διοίκησης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς του στα social media, ο Δήμαρχος Αιγάλεω Γιάννης Γκίκας παρουσίασε το στρατηγικό σχέδιό του για ένα διαφορετικό...

Ίρις Ζαφειροπούλου: Οι νέοι ασχολούνται με τα κοινά

Πηγή: marieclaire.gr   «Σε έναν κόσμο που αλλάζει, εμείς, η νέα γενιά, οφείλουμε να διεκδικούμε λόγο και ρόλο για το μέλλον μας, που διαμορφώνεται κάθε στιγμή»....

Η Αθήνα αλλάζει. Κάθε μέρα. Σε κάθε γειτονιά…

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ένα βίντεο ο οποίο ανάρτησε στους προσωπικούς λογαριασμούς του στα social media, ο Κώστας Μπακογιάννης κωδικοποιεί τις παρεμβάσεις καμπής που άλλαξαν...