Η φωτογραφία της παρακμής μιας χώρας με… ελαστική μνήμη

Του Νίκου Φυλάγγελου

Η Ιστορία μας έχει αποδείξει σε πλείστες περιπτώσεις ότι, όσοι λαοί… ξεχνούν, είναι καταδικασμένοι να ξαναζήσουν τραγωδίες. Ενίοτε, με τους ίδιους πρωταγωνιστές. Με κάθε επόμενη τραγωδία να είναι χειρότερη της προηγούμενης.
Η εικόνα του Γιάνη Βαρουφάκη να μιλάει στη Βουλή, ως πρόεδρος κόμματος, εκλεγμένος βουλευτής και με τη γνωστή, υπερτροφική εγωπάθειά του, είναι μια φωτογραφία ταυτότητας της εθνικής παρακμής.
Δυστυχώς, άλλωστε, ο δικός μας λαός έχει αποδείξει ότι διαθέτει ελαστική και… επιλεκτική μνήμη. Για να διαμορφώνουμε βολικές εικόνες στο μυαλό μας, και  να προχωράμε κάθε φορά χωρίς φρένα ηθικής.
Ο Βαρουφάκης. Ο… διαπραγματευτής. Ο άνθρωπος που, κατά δήλωσή του, μαγνητοφωνούσε τις συνεδριάσεις του Eurogroup στις οποίες συμμετείχε. Μια… περίεργη προσωπικότητα, που βρέθηκε σε μια κρίσιμη στιγμή δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα, ενώ στο παρελθόν ήταν “θαυμαστής” του Γιώργου Παπανδρέου. Του ανθρώπου που υπέγραψε την εθνική καταστροφή της πατρίδας μας, με την ένταξη στον μηχανισμό στήριξης του Μνημονίου.
Θλίψη. Μόνο θλίψη. Όχι για τον κ. Βαρουφάκη. Για εκείνους που τον ψήφισαν.

Written by Νίκος Φυλάγγελος

Ο Νίκος Φυλάγγελος είναι πολιτικός αναλυτής