Η σημειολογία της επιλογής Τσίπρα να παραστεί στην κοπή πίτας του υπουργείου Εξωτερικών


 

Χαιρετισμός του Πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, κατά την τελετή κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας στο Υπουργείο Εξωτερικών


Καλησπέρα σας. Σήμερα η εκδήλωση αυτή αφορά την πατροπαράδοτη κοπή της πίτας, αν και λίγο καθυστερημένα φέτος, καθώς βρισκόμαστε ήδη στα τέλη του Φλεβάρη. Ωστόσο, δεν θα είναι κανείς παραπονεμένος, διότι η δουλειά που έβγαλε το τελευταίο διάστημα το Υπουργείο Εξωτερικών και η πολύ σημαντική του συνεισφορά στην αναβάθμιση του ρόλου της πατρίδας μας στο διεθνές στερέωμα, δικαιολογεί αυτή τη μικρή καθυστέρηση, καθώς δεν θα μπορούσαμε να κόβουμε πίτες τη στιγμή που βρισκόταν σε εξέλιξη μια από τις σημαντικότερες και ιστορικότερες συμφωνίες που θα σημαδέψουν την εξωτερική πολιτική του τόπου και ήδη έχουμε αναβαθμίσει το ρόλο της εξωτερικής μας πολιτικής.
Δικαιολογημένη, λοιπόν, η μικρή αυτή καθυστέρηση, αλλά με την ευκαιρία της παρουσίας μου εδώ σε αυτό το πατροπαράδοτο έθιμο, θα ήθελα μιας και πλέον και εγώ έχω διατελέσει, έστω γι’ αυτό το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, Υπουργός Εξωτερικών, θα ήθελα να απευθυνθώ σε όλους και όλες εσάς. Η αλήθεια είναι ότι δεν είχα την τιμή και την ευκαιρία να γνωρίσω και να συνομιλήσω με όλους σας, αλλά είχα την ευκαιρία και την τιμή να συνομιλήσω, να λάβω συμβουλές, να αξιοποιήσω τις γνώσεις πολλών εξ υμών. Και αυτό μου έδωσε τη δυνατότητα να συνειδητοποιήσω το πόσο σημαντικό είναι αυτό το στελεχιακό δυναμικό του Υπουργείου Εξωτερικών.
Και το πόσο καθοριστικός είναι ο ρόλος των διπλωματών και του στελεχιακού δυναμικού στην διαμόρφωση της εξωτερικής μας πολιτικής. Διότι, εμείς οι πολιτικοί οφείλουμε βεβαίως να παίρνουμε τις πολιτικές αποφάσεις με γνώμονα και με πυξίδα αυτό που εμείς πιστεύουμε ως συμφέρον για την πατρίδα, αλλά για να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις, πρέπει να έχουμε την κατάλληλη γνώση όλων των δεδομένων και αυτή πιστεύω ότι είναι μια ανεκτίμητη δουλειά.
Είναι μια δουλειά που γίνεται άοκνα από όλους σας, ανεξαρτήτως του ποιος είναι στην κυβέρνηση, διότι εδώ υπηρετείτε το πατριωτικό, το εθνικό συμφέρον. Και θέλω να πω με απόλυτη ειλικρίνεια, διαπίστωσα ότι αυτό το υπηρετείτε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Πολλές φορές όχι στις καλύτερες συνθήκες, αλλά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, με πατριωτισμό και ανιδιοτέλεια.
Σε όλα τα κρίσιμα θέματα, πριν τη Συμφωνία των Πρεσπών, που διαχειρίστηκα καθ’ όλη τη διάρκεια που κατείχα το χαρτοφυλάκιο, βεβαίως σε απόλυτη συνεργασία με τον τότε Αναπληρωτή Υπουργό, τον κ. Κατρούγκαλο, και τους δυο Υφυπουργούς, τον κ. Μπόλαρη και τον κ. Κουίκ, είχα την ευκαιρία να κάνω συσκέψεις, να ανταλλάξω γνώμες, να ζητήσω συμβουλές για όλα τα κρίσιμα θέματα: τα ελληνοτουρκικά, τα ενεργειακά, τα βαλκανικά ζητήματα, όλα τα κρίσιμα θέματα τα οποία απασχολούν την εξωτερική μας πολιτική και φυσικά τα ευρωπαϊκά θέματα, καθώς η χώρα μας διαδραματίζει ένα κεντρικό ρόλο στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.
Με αυτές τις σκέψεις θα ήθελα να σας ευχαριστήσω γι’ αυτή την πολύ σημαντική εμπειρία και θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι με την αναβάθμιση του Αναπληρωτή Υπουργού και την προσθήκη της νέας Αναπληρώτριας Υπουργού της κυρίας Αναγνωστοπούλου, έχουμε την δυνατότητα να προχωρήσουμε μπροστά, στη συνέχιση μιας προσπάθειας που ξεκίνησε πριν από τέσσερα περίπου χρόνια με την παρουσία εδώ του πρώην Υπουργού Εξωτερικών, του κ. Κοτζιά, αλλά και με τη διαρκή δική μου έγνοια ως Πρωθυπουργού στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής.
Με αυτές τις σκέψεις σας ευχαριστώ θερμά γι’ αυτή την εμπειρία. Σας ευχαριστώ θερμά για τη συνεισφορά σας, ιδίως στην ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών. Σας ευχαριστώ θερμά γιατί εργάζεστε καθημερινά προκειμένου να παράγετε πολιτική και να ενισχύετε με γνώσεις την πολιτική ηγεσία που είναι ανεκτίμητη προσπάθεια, ανεκτίμητη συνεισφορά στην κοινή μας προσπάθεια να πάμε τη χώρα ένα βήμα πιο μπροστά, να σηκώσουμε τη χώρα μια θέση πιο ψηλά στην αναγνώριση της διεθνούς κοινότητας.  Σας ευχαριστώ θερμά. Καλή συνέχεια και καλή χρονιά.

Best Of

Ο Μεϊμαράκης διαγράφει τη διαδρομή του, όσο παραμένει άφωνος

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος Πηγή: ieidiseis.gr   Στα κόμματα, ο ηττημένος των...

Ανδρουλάκης: Εσείς με παρακολουθούσατε παράνομα κ. Μητσοτάκη

ΓΡΑΠΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΝΙΚΟΥ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ Αν...

Τζήμερος και Φαήλος “τέλειωσαν” τον “αμετροεπή και αλαζονικό” Μπογδάνο

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Σε πολιτικό διαζύγιο με τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο...

Δυο διεθνολόγοι… το σκέφτονται να πολιτευτούν

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Καθώς τα κόμματα έχουν εισέλθει σε τροχιά...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Β. Μπαλάφας: Η πλάνη της χρήσης του όρου «failed state» για την Ελλάδα λόγω υποκλοπών

Γράφει ο Βασίλης Μπαλάφας Δρ. Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών...

Η (χαμένη) ευκαιρία των ελληνικών ΜΜΕ να ανακτήσουν τη (χαμένη) αξιοπιστία τους

Του Νίκου Φυλάγγελου   Στα χρόνια της εθνικής καταστροφής των Μνημονίων,...

Για την πρόκριση σήμερα Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και Άρης, ξεκινάει το Σάββατο η Serie A

  Τεράστιο ενδιαφέρον για τους αγώνες, πλήθος επιλογών για τους...

Γ. Λακόπουλος: Υπόνοιες για εξ αρχής σχεδιασμένες παρακολουθήσεις αντιπάλων

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος Πηγή: ieidiseis.gr «Αλλαξε μέτρα και σταθμά, καημό...

Ο Μεϊμαράκης διαγράφει τη διαδρομή του, όσο παραμένει άφωνος

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος Πηγή: ieidiseis.gr   Στα κόμματα, ο ηττημένος των...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Β. Μπαλάφας: Η πλάνη της χρήσης του όρου «failed state» για την Ελλάδα λόγω υποκλοπών

Γράφει ο Βασίλης Μπαλάφας Δρ. Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων Πανεπιστημίου Πελοποννήσου     Τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή τα όσα ανησυχητικά διαδραματίζονται στη χώρα μας σχετικά με...

Η (χαμένη) ευκαιρία των ελληνικών ΜΜΕ να ανακτήσουν τη (χαμένη) αξιοπιστία τους

Του Νίκου Φυλάγγελου   Στα χρόνια της εθνικής καταστροφής των Μνημονίων, που ξεχαρβάλωσαν τον κοινωνικό ιστό, απαξίωσαν το πολιτικό σύστημα και το αξιακό πλαίσιο των Θεσμών,...

Για την πρόκριση σήμερα Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και Άρης, ξεκινάει το Σάββατο η Serie A

  Τεράστιο ενδιαφέρον για τους αγώνες, πλήθος επιλογών για τους παίκτες τουPamestoixima.gr   Πρόκριση. Αυτή είναι η λέξη που κυριαρχεί στα αποδυτήρια των 3 εκπροσώπων του ελληνικού...