• 8 Αυγούστου, 2020

Η πρόβλεψη του Στιβ Μπάνον για το δίδυμο που μπορεί να νικήσει τον Τραμπ το 2020


 
Της Κατιάνας Ναυπλιώτου
 
Την περίοδο που βρισκόταν στον Λευκό Οίκο, είχε αποκληθεί “άρχοντας του σκότους”. Όχι άδικα, βέβαια, καθώς ο Στιβ Μπάνον πρωταγωνίστησε στην εργαλειοποίηση του τρόμου από πλευράς Ντόναλντ Τραμπ, ώστε ο σημερινός ένοικος του Οβάλ Γραφείου να κερδίσει την αναμέτρηση απέναντι στη Χίλαρι Κλίντον το 2016. Και στη συνέχεια, να εδραιώσει τις κοινωνικές εφεδρείες του, ώστε να έχει καταφέρει να επιβιώσει, μέχρι και σήμερα.
Κάπου στην πορεία, ο Τραμπ υποχρεώθηκε να πάρει “διαζύγιο” από τον Στιβ Μπάνον, όταν συνειδητοποίησε ότι ήταν πλέον εξαιρετικά δύσκολο να αντέξει στη σκληρή κριτική που δεχόταν, αλλά και στην τοξικότητα του ανθρώπου που ηγήθηκε της νικηφόρας καμπάνιας του 2016.
Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι, από τη Δυτική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου έχει αποχωρήσει και το… πνεύμα του Στιβ Μπάνον. Τουναντίον. Ένας από τους πιο ευρηματικούς συμβούλους πολιτικής στρατηγικής που πέρασαν τις τελευταίες δεκαετίες από την Ουάσινγκτον, συνεχίζει να επηρεάζει τα συντηρητικά ΜΜΕ, και φυσικά το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.
Ταυτόχρονα, ο Στιβ Μπάνον έχει… επεκταθεί στην Ευρώπη, ενισχύοντας αντισυστημικά και ακραία ρεύματα, από τον Ματέο Σαλβίνι μέχρι τη Μαρίν Λεπέν, τα οποία και αναμένεται να εκφραστούν με μαζικότητα και… θόρυβο στην κάλπη των ευρωεκλογών της 26ης Μαϊου.
Κάθε εκτίμηση του Στιβ Μπάνον έχει την προστιθέμενη αξία της. Πολύ περισσότερο όταν αναφέρεται στις επικείμενες προεδρικές εκλογές του 2020. Σύμφωνα λοιπόν με τον Στιβ Μπάνον, ο Ντόναλντ Τραμπ διατηρεί σημαντικές πιθανότητες επανεκλογής. Υπάρχει ωστόσο ένα δίδυμο που, αν καταφέρουν να συγκροτήσουν οι Δημοκρατικοί, θα μπορούσαν να… αλλάξουν κλειδαριές στον Λευκό Οίκο.
Μπέτο Ο’ Ρουρκ και Καμάλα Χάρις. Το ίδιο, ψιθυρίζουν στην Αμερική ότι… πιστεύει και ο Μπαράκ Ομπάμα. Με κίνδυνο να στενοχωρήσει τον Τζο Μπάιντεν.

Κατιάνα Ναυπλιώτου

Κατιάνα Ναυπλιώτου

Η Κατιάνα Ναυπλιώτου είναι διεθνολόγος

Διαβάστε Ακόμα...