Η περίπτωση Στουρνάρα ως… παράδειγμα της Αναθεώρησης που έχει ανάγκη η Ελλάδα

Της Μαρίκας Λυσιάνθη

 

Καθώς σεργιανίζουμε… τραγουδώντας προς την επόμενη χαμένη ευκαιρία μιας Αναθεώρησης του Συντάγματος, μετά δηλαδή τη νέα, ατροφική “διόρθωση” που ψηφίστηκε από τη Βουλή το απόγευμα της Δευτέρας, έχει αξία να ανοίξουμε τη συζήτηση.

Και να σκεφτούμε αν, μια μελλοντική Αναθεώρηση θα μπορούσε να περιλαμβάνει ουσιαστικές ποιοτικές τομές στη Δημοκρατία μας. Στη λειτουργία του πολιτεύματος, και επομένως στην καλύτερη θωράκισή του απέναντι σε ανατροφοδοτούμενες στρεβλώσεις και παθογένειες.

Θα μπορούσαμε για παράδειγμα να καθιερώσουμε όριο θητείας στα αξιώματα; Ή… όριο αξιωμάτων, δηλαδή να μην μπορεί κάποιος να μεταπηδά από τη μια θέση εξουσίας στην άλλη, και μάλιστα επί σειρά πολλών ετών.

Η περίπτωση του Γιάννη Στουρνάρα μπορεί να λειτουργήσει ως παράδειγμα και… αφύπνιση. Ο κεντρικός τραπεζίτης που δύσκολα θα παραμείνει στη θέση του, από τη στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θέλει να συνδυάσει το μέλλον της χώρας με όσους είχαν πρωταγωνιστική συμμετοχή στο “γκρίζο” παρελθόν της, βρίσκεται στον δημόσιο βίο από το 1986.

Στο πλευρό του Κώστα Σημίτη, του Γιάννου Παπαντωνίου και άλλων πρωταγωνιστών μιας περιόδου που δεν προκαλεί στην ηθική μνήμη της ελληνικής κοινωνίας τις καλύτερες δυνατές… συγκινήσεις.

Περισσότερες από τρεις δεκαετίες στον δημόσιο βίο, είναι πολλές. Πάρα πολλές. Η Δημοκρατία δεν προσφέρεται για… συνταξιοδότηση. Και ο Γιάννης Στουρνάρας πέρασε από πληθώρα πόστων, από απλός σύμβουλος και συνεργάτης, μέχρι κορυφαίος υπουργός και κεντρικός τραπεζίτης. Η Δημοκρατία δεν είναι επάγγελμα. Είναι προσφορά στην κοινωνία.

Και αν κρίνουμε από την κάθε άλλο παρά… φωτεινή εικόνα που έχει η πλειοψηφία της κοινωνίας για τον Γιάννη Στουρνάρα, μάλλον λίγοι βλέπουν αυτή την υπερ-τριακονταετή παρουσία του στα δημόσια πράγματα ως προσφορά στο κοινό καλό.

Με παράδειγμα τον Γιάννη Στουρνάρα λοιπόν, ας σκεφτούμε σοβαρά μέχρι την επόμενη Αναθεώρηση, τι μπορούμε να κάνουμε, ώστε να ανοίξει η πολιτική. Να μην παραμείνει… κλειστή λέσχη για λίγους και φίλους. Μονάχα έτσι θα μπολιαστεί η Δημοκρατία μας με νέο αίμα. Και ηθική…

Best Of

Σε ποιόν χρεώνει ο Μητσοτάκης το «κάζο Μενέντεζ»

Γράφει το «Βαθύ Λαρύγγι» Πηγή: One Voice   Οι δραματικές εξελίξεις γύρω...

Το (άχαστο) δίδυμο Κασσελάκη-Πολάκη… έβγαλε (και πάλι) από τη δύσκολη θέση την κυβέρνηση

Όσα συνέβησαν στον ΣΥΡΙΖΑ, με επίκεντρο τη διαγραφή του...

Ό, τι λάμπει… δεν είναι χρυσός, κ. Γεραπετρίτη

Ανορθογραφίες Γράφει ο… Insider   Γιώργος Γεραπετρίτης Έχετε μήνυμα Πηγή: One Voice     Οι ράβδοι...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Ο Ελπιδοφόρος «παίκτης» στην επόμενη ηγεσία της Αμερικής

Γράφει Il Preferito (*ο επικρατέστερος διάδοχος του παπικού θρόνου,...

Η… απολογία Ομπάμα για την καθυστερημένη στήριξη προς την Κάμαλα Χάρις

Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter, ο...

Σε ποιόν χρεώνει ο Μητσοτάκης το «κάζο Μενέντεζ»

Γράφει το «Βαθύ Λαρύγγι» Πηγή: One Voice   Οι δραματικές εξελίξεις γύρω...

Ο… τρόμος του Ομπάμα για τον κίνδυνο “μεγάλης γκάφας” της Κάμαλα Χάρις στο debate με τον Τραμπ

Ο Μπαράκ Ομπάμα έχει διατηρήσει προσεκτικές αποστάσεις ασφαλείας από...

Το συγκινητικό τέλος της… συμβίωσης Χουδαλάκη-Καλαμαράκη στον Real Fm

Με εμφανή συγκίνηση, ο Γιώργος Χουδαλάκης και ο Ιωσήφ...
Μαρίκα Λυσιάνθη
Μαρίκα Λυσιάνθη
Η Μαρίκα Λυσιάνθη είναι ψυχολόγος

Ο Ελπιδοφόρος «παίκτης» στην επόμενη ηγεσία της Αμερικής

Γράφει Il Preferito (*ο επικρατέστερος διάδοχος του παπικού θρόνου, όταν… αδειάζει)  Πηγή: One Voice Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, ο οποίος παραδοσιακά «ευλόγησε» την έναρξη των...

Η… απολογία Ομπάμα για την καθυστερημένη στήριξη προς την Κάμαλα Χάρις

Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter, ο Μπαράκ Ομπάμα... αγκάλιασε την υποψηφιότητα της Κάμαλα Χάρις για την Προεδρία των ΗΠΑ, και επιχείρησε...

Σε ποιόν χρεώνει ο Μητσοτάκης το «κάζο Μενέντεζ»

Γράφει το «Βαθύ Λαρύγγι» Πηγή: One Voice   Οι δραματικές εξελίξεις γύρω από το πρόσωπο του Ρόμπερτ Μενέντεζ, με τη σοκαριστική καταδίκη του βετεράνου Γερουσιαστή, ο οποίος...