Η "καλύτερη φίλη" των Ελλήνων συνταξιούχων. Η Μέρκελ ανάβει "πράσινο φως" για τη μη περικοπή των συντάξεων


 
Του Νίκου Φυλάγγελου
 
Η κυρία… τραγούδησε.
Το πρωτοσέλιδο αποκαλυπτικό θέμα της “Καθημερινής”, για το “πράσινο φως” το οποίο ανάβει η Άνγκελα Μέρκελ, για τη μη περικοπή των συντάξεων στην Ελλάδα, ακούγεται ως… μελωδία της ευτυχίας για τους Έλληνες συνταξιούχους.
Το “υπό προυποθέσεις”, που συνοδεύει το ρεπορτάζ, έχει διπλωματική και μόνο χρησιμότητα.
Στην τελική ευθεία για τις εκλογές στη Βαυαρία, στα μέσα Οκτωβρίου, και στο περιθώριο της εσωκομματικής αμφισβήτησης που αντιμετωπίζει, η φυσική ηγέτης της Ευρώπης την τελευταία δεκαετία ¨καθαρίζει το ματσάκι” για το θέμα των συντάξεων.
Ανάβει το “πράσινο φως” στην κυβέρνηση Τσίπρα, για να μην περικοπούν περαιτέρω οι συντάξεις, εφόσον εκπληρωθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος, και εφόσον δεν… ξηλωθεί το πουλόβερ άλλων “μεταρρυθμίσεων”.
Και τα δυο “εφόσον”, η κυβέρνηση τα έχει ήδη διαχειριστεί, με το διπλό σενάριο του προϋπολογισμού, κάτι που επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι, Βερολίνο και Αθήνα βρίσκονται όλο αυτό το διάστημα σε προσυνεννόηση, ώστε, και να διευκολυνθεί ο Αλέξης Τσίπρας με τη μη περικοπή των συντάξεων, και να μην… ανησυχήσουν οι αγορές.
Για τον λόγο αυτό ακολουθήθηκε η συγκεκριμένη “διπλωματική” τακτική, με το διπλό σενάρο προϋπολογισμού, τις μετριοπαθείς δηλώσεις Τσίπρα-Τσακαλώτου και τις θετικές εκτιμήσεις του Μάριο Σεντένο και του Πιέρ Μοσκοβισί.
Στην… υγειά της καλύτερης φίλης των Ελλήνων συνταξιούχων, λοιπόν.
 

Written by Νίκος Φυλάγγελος

Ο Νίκος Φυλάγγελος είναι πολιτικός αναλυτής