Η Ελλάδα επιταχύνει για την ψηφιακή σύγκλιση


 
 
 
Αύξηση κατά 2.05% μπορεί να δώσει η ανάπτυξη του 5G στην ελληνική οικονομία εφόσον τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα ανάπτυξή τους, όπως προβλέπει και η αντίστοιχη ευρωπαϊκή στρατηγική. Έως το 2021 αναμένεται να προστεθούν €3.06 δισ. στο ΑΕΠ και  € 1.62 δις στα δημόσια έσοδα,τονίστηκε στο Συνέδριο ΙTU που έγινε στην Αθήνα.
O Yπουργός Ψηφιακής Πολιτικής κ. Νίκος Παπάς, μιλώντας στο Συνέδριο ανέλυσε όλο το πλαίσιο των πρωτοβουλιών της Κυβέρνησης για την επιτάχυνση της ψηφιακής πορείας της χώρας. «Είναι θέμα βασικής προτεραιότητας. Έχουμε τα εν εξελίξει 3 project που προωθεί το υπουργείο. Η δράση Superfast Broadband. Το  Voucher για τα 100mbps που γίνεται upgradeable για τα 1gbps. Επίσης 3 MOU με πόλεις της χώρας.
Κι έχουμε επίσης κι ένα project, διασυνοριακό για την αυτόνομη οδήγηση. Εδώ θα δοθεί έμφαση στο driveless πιλοτικά μέσω 5G στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα! Προωθείται τι νομοθετικό πλαίσιο του υπουργείου με έμφαση στην καινοτομία» τόνισε ο Υπουργός.
Ο κ. Β. Μαγκλάρας ΓΓ. Του Υπουργείου σημείωσε ότι η χώρα είναι σε καλό δρόμο. Σε ένα μήνα θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες του Νόμου για να απλουστευτεί η διαδικασία αδειοδότησης των κεραιών κινητής.  Υπάρχει η παράκαμψη πολεοδομίας κι άλλων γραφειοκρατικών διαδικασιών.
Επίσης πρόσθεσε ότι είμαστε σε συνεργασία με τα κράτη μέλη ακολουθώντας μια συνολική πολιτική που ενισχύει την καινοτομία! «Προωθούμε όλες τις νομοθετικές ρυθμίσεις» είπε ο κ. Μαγκλάρας.
Όπως τόνισε ο Γιώργος Στεφανόπουλος Γεν. Δντης ΕΕΚΤ «το 5G διαμορφώνει μια win – win ατζέντα για τις κυβερνήσεις, τις επιχειρήσεις τους πολίτες, βοηθά όλους να κερδίσουν. Παρέχει την ευκαιρία  οι χώρες να ανακαλύψουν εκ νέου τον εαυτό τους, να αυτοπροσδιοριστούν στη διεθνή σκηνή.. Πχ η Ιαπωνία το βλέπει έτσι με τους Ολυμπιακούς, για να επιστρέψει δυναμικά. Αλλάζει το τοπίο στις επιχειρήσεις. Τα νέα δίκτυα είναι μια επανάσταση» τόνισε π κ. Στεφανοπουλος και συμπλήρωσε: «Υπάρχει ένα μεγάλο στοίχημα, πώς διαμορφώνεται η όλη διαδικασία. Πρέπει να στηρίξουμε τη ζήτηση για τα νέα δίκτυα. Δεν θα δοθεί αυτο από το broadband effect αλλά από τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων. Κινούμαστε γρήγορα αλλά όχι ακόμα τόσο για ξεφύγουμε από τις τελευταίες θέσεις».
Προϋπόθεση, βέβαια, είναι να γίνει πράξη η σύγκλιση με το μέσο όρο της ΕΕ καθώς η χώρας σε αντίστοιχους δείκτες είναι χαμηλά. Αξίζει να σημειωθεί ότι, ήδη, έχει υπολογισθεί από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ένα σενάριο βάσης με αύξηση διείσδυσης δεδομένων 42% ετησίως, φτάνοντας 2.3 GB ανά κάτοικο το 2021, κάτι που όμως δε διασφαλίζει τη σύγκλιση με μ.ο. της ΕΕ. Εφόσον, όμως, η Ελλάδα συγκλίνει στοχεύσει στη σύγκλισημε Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία το 2020 θα πρέπει να έχει διείσδυση  δεδομένων  6.8 GB ανά κάτοικο/μήνα.
Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν χτες στο Φόρουμ της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (ITU)_Towards 5G Enabled Gigabit Society τα νέα δίκτυα κινητής αποτελούν μια μεγάλη ευκαιρία και για τη χώρα.

Best Of

Οι διαδοχικές γκάφες και τα διαδοχικά… mea culpa του Κασσελάκη

Όσο περισσότερο εκτίθεται στον δημόσιο βίο, τόσο περισσότερο θολώνει...

Ο αμετροεπής Λοβέρδος νομίζει ότι μπορεί να διαγράψει από την Ιστορία τον (κανονικό) Ανδρέα

Για την προνομιακή και ανεξήγητη προβολή από τα συστημικά...

Μητσοτάκης: Έχουμε τη δύναμη να διαπραγματευτούμε το καλύτερο για τους Έλληνες

Ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης...

ΕΛΙΑΜΕΠ και Παπαστράτος συνεχίζουν τη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης

Τις κρίσιμες πτυχές της κλιματικής αλλαγής, της «πράσινης μετάβασης»...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Η (εικονική) πραγματικότητα την οποία έπλασε για τον εαυτό του ο Κασσελάκης

Η επιστήμη που αρκετοί μελετήσαμε εις βάθος στα ακαδημαϊκά...

Μαρία Δεναξά: Ο εκφυλισμός και η υποβάθμιση της γυναικείας φύσης και υπόστασης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό της στο...

Γιάννης Πρετεντέρης: Το απλοϊκό τροπάριο Κασσελάκη

Γράφει ο Γιάννης Πρετεντέρης Πηγή: εφημερίδα "Το Βήμα"   Δυο εβδομάδες έμειναν...

Λευτέρης Κουσούλης: Η ανάκτηση της πολιτικής ως προϋπόθεση ανασύνταξης της χώρας

Γράφει ο Λευτέρης Κουσούλης Πηγή: εφημερίδα "Το Βήμα"   Δεν απαιτείται και...

Ο (influencer) Κασσελάκης ως ακατάλληλο μέσο-μήνυμα για να καρπωθεί την κοινωνική δυσαρέσκεια

Η φλυαρία των αναλύσεων. Εκεί όπου χάνεται πολλές φορές...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Η (εικονική) πραγματικότητα την οποία έπλασε για τον εαυτό του ο Κασσελάκης

Η επιστήμη που αρκετοί μελετήσαμε εις βάθος στα ακαδημαϊκά έδρανα, προσφέρει με παθιασμένη συνέπεια απαντήσεις και εξηγήσεις, κάθε φορά που οι γκρίζες γωνίες στο...

Μαρία Δεναξά: Ο εκφυλισμός και η υποβάθμιση της γυναικείας φύσης και υπόστασης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό της στο Twitter, η Μαρία Δεναξά σημείωσε τα εξής: Σήμερα είναι η γιορτή της μητέρας στη Γαλλία. Ομως...

Γιάννης Πρετεντέρης: Το απλοϊκό τροπάριο Κασσελάκη

Γράφει ο Γιάννης Πρετεντέρης Πηγή: εφημερίδα "Το Βήμα"   Δυο εβδομάδες έμειναν για τις ευρωεκλογές και το μόνο συναρπαστικό που συνέβη στη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα είναι ότι στούκαρε το...