Η Ελλάδα επιταχύνει για την ψηφιακή σύγκλιση


 
 
 
Αύξηση κατά 2.05% μπορεί να δώσει η ανάπτυξη του 5G στην ελληνική οικονομία εφόσον τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα ανάπτυξή τους, όπως προβλέπει και η αντίστοιχη ευρωπαϊκή στρατηγική. Έως το 2021 αναμένεται να προστεθούν €3.06 δισ. στο ΑΕΠ και  € 1.62 δις στα δημόσια έσοδα,τονίστηκε στο Συνέδριο ΙTU που έγινε στην Αθήνα.
O Yπουργός Ψηφιακής Πολιτικής κ. Νίκος Παπάς, μιλώντας στο Συνέδριο ανέλυσε όλο το πλαίσιο των πρωτοβουλιών της Κυβέρνησης για την επιτάχυνση της ψηφιακής πορείας της χώρας. «Είναι θέμα βασικής προτεραιότητας. Έχουμε τα εν εξελίξει 3 project που προωθεί το υπουργείο. Η δράση Superfast Broadband. Το  Voucher για τα 100mbps που γίνεται upgradeable για τα 1gbps. Επίσης 3 MOU με πόλεις της χώρας.
Κι έχουμε επίσης κι ένα project, διασυνοριακό για την αυτόνομη οδήγηση. Εδώ θα δοθεί έμφαση στο driveless πιλοτικά μέσω 5G στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα! Προωθείται τι νομοθετικό πλαίσιο του υπουργείου με έμφαση στην καινοτομία» τόνισε ο Υπουργός.
Ο κ. Β. Μαγκλάρας ΓΓ. Του Υπουργείου σημείωσε ότι η χώρα είναι σε καλό δρόμο. Σε ένα μήνα θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες του Νόμου για να απλουστευτεί η διαδικασία αδειοδότησης των κεραιών κινητής.  Υπάρχει η παράκαμψη πολεοδομίας κι άλλων γραφειοκρατικών διαδικασιών.
Επίσης πρόσθεσε ότι είμαστε σε συνεργασία με τα κράτη μέλη ακολουθώντας μια συνολική πολιτική που ενισχύει την καινοτομία! «Προωθούμε όλες τις νομοθετικές ρυθμίσεις» είπε ο κ. Μαγκλάρας.
Όπως τόνισε ο Γιώργος Στεφανόπουλος Γεν. Δντης ΕΕΚΤ «το 5G διαμορφώνει μια win – win ατζέντα για τις κυβερνήσεις, τις επιχειρήσεις τους πολίτες, βοηθά όλους να κερδίσουν. Παρέχει την ευκαιρία  οι χώρες να ανακαλύψουν εκ νέου τον εαυτό τους, να αυτοπροσδιοριστούν στη διεθνή σκηνή.. Πχ η Ιαπωνία το βλέπει έτσι με τους Ολυμπιακούς, για να επιστρέψει δυναμικά. Αλλάζει το τοπίο στις επιχειρήσεις. Τα νέα δίκτυα είναι μια επανάσταση» τόνισε π κ. Στεφανοπουλος και συμπλήρωσε: «Υπάρχει ένα μεγάλο στοίχημα, πώς διαμορφώνεται η όλη διαδικασία. Πρέπει να στηρίξουμε τη ζήτηση για τα νέα δίκτυα. Δεν θα δοθεί αυτο από το broadband effect αλλά από τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων. Κινούμαστε γρήγορα αλλά όχι ακόμα τόσο για ξεφύγουμε από τις τελευταίες θέσεις».
Προϋπόθεση, βέβαια, είναι να γίνει πράξη η σύγκλιση με το μέσο όρο της ΕΕ καθώς η χώρας σε αντίστοιχους δείκτες είναι χαμηλά. Αξίζει να σημειωθεί ότι, ήδη, έχει υπολογισθεί από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ένα σενάριο βάσης με αύξηση διείσδυσης δεδομένων 42% ετησίως, φτάνοντας 2.3 GB ανά κάτοικο το 2021, κάτι που όμως δε διασφαλίζει τη σύγκλιση με μ.ο. της ΕΕ. Εφόσον, όμως, η Ελλάδα συγκλίνει στοχεύσει στη σύγκλισημε Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία το 2020 θα πρέπει να έχει διείσδυση  δεδομένων  6.8 GB ανά κάτοικο/μήνα.
Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν χτες στο Φόρουμ της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (ITU)_Towards 5G Enabled Gigabit Society τα νέα δίκτυα κινητής αποτελούν μια μεγάλη ευκαιρία και για τη χώρα.

Best Of

Νέες «γαλάζιες» συμμαχίες στον Βόρειο Τομέα της Β’ Αθηνών

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη Μπορεί ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να έχει...

Η Σιμητροπούλου δικαίωσε την εμπιστοσύνη Ανδρουλάκη

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Η Αναστασία Σιμητροπούλου είναι από τα νέα...

Μητσοτάκης: Η ΝΔ επιδεικνύει μια πρωτοφανή πολιτική αντοχή

Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Manfred...

Οι άκαρπες κρούσεις στον Σακελλαρίδη για τη «μετά Τσίπρα εποχή»

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης είναι από τα πρόσωπα...
spot_img

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

OPAP ARENA stories: Κάτι παραπάνω από ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο

  Ο ΟΠΑΠ θυμάται την ιστορική πρόκριση της ΑΕΚ στα...

Χασαπόπουλος και Βούλγαρη… κουράζονται να μετρούν πρωτιές

Του Μανώλη Κομνηνού   Ο Ιορδάνης Χασαπόπουλος και η Ανθή Βούλγαρη......

Πού είσαι Βασίλη Λυριτζή (να δεις το κατάντημά τους)…

Του Νίκου Φυλάγγελου   Δεν συνηθίζεται με τους δημοσιογράφους που βρίσκονται...

Η Μαρία Κονταξή δίνει προστιθέμενη αξία στο ΕΡΤnews, με την εκπομπή της για τα διεθνή

Του Μανώλη Κομνηνού   Η "επιστροφή" της Μαρίας Κονταξή και στο...

Νέες «γαλάζιες» συμμαχίες στον Βόρειο Τομέα της Β’ Αθηνών

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη Μπορεί ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να έχει...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

OPAP ARENA stories: Κάτι παραπάνω από ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο

  Ο ΟΠΑΠ θυμάται την ιστορική πρόκριση της ΑΕΚ στα ημιτελικά του UEFA   «Το γήπεδο είχε 35 χιλιάδες κόσμο, η φασαρία ήταν απίστευτη, κι όμως εγώ...

Χασαπόπουλος και Βούλγαρη… κουράζονται να μετρούν πρωτιές

Του Μανώλη Κομνηνού   Ο Ιορδάνης Χασαπόπουλος και η Ανθή Βούλγαρη... κουράζονται να μετρούν πρωτιές πλέον, καθώς η εκπομπή "Κοινωνία Ώρα Mega" έχει... αγκυροβολήσει στην κορυφή...

Πού είσαι Βασίλη Λυριτζή (να δεις το κατάντημά τους)…

Του Νίκου Φυλάγγελου   Δεν συνηθίζεται με τους δημοσιογράφους που βρίσκονται διαρκώς στην πρώτη γραμμή της δημοσιότητας να αντιστέκονται στη φθορά. Να μην υποκύπτουν στον πειρασμό...