Η Αμερική δεν ήταν (ακόμη) έτοιμη για τον “καλύτερο Πρόεδρο που θα μπορούσε να έχει”

Του Μάνου Οικονομίδη

[email protected]

 

Είναι μόλις 38 ετών. Δηλαδή, σχεδόν… μετά βίας ξεπέρασε το συνταγματικό όριο των 35 ετών, που επιτρέπει σε κάποιον να θέσει υποψηφιότητα για την Προεδρία των ΗΠΑ. Θα μπορούσε να είναι ο “επόμενος Ομπάμα”. Και να γίνει η αλλαγή που θέλει να δει η Ιστορία, με τη σκυτάλη να περνάει από τον πρώτο Αφρο-Αμερικανό στον πρώτο ομοφυλόφιλο πλανητάρχη.

Θα μπορούσε… Δεν μπόρεσε. Τουλάχιστον όχι αυτή τη φορά. Η Αμερική δεν ήταν έτοιμη για τον “καλύτερο Πρόεδρο που θα μπορούσε να έχει”, όπως τον περιέγραψαν όσοι είδαν στην ευγενική φυσιογνωμία του, τη χαρισματική ρητορική του και τη διαρκή αναζήτηση καινούριων ιδεών που θα παραμέριζαν τον κοινωνικό διχασμό, “μια ευκαιρία”. Δεν ήταν έτοιμη… ακόμη.

Ο “Δήμαρχος Πιτ”, όπως συνήθισαν να τον αποκαλούν όσοι δεν κατάφεραν ποτέ να προφέρουν σωστά το επώνυμό του, παρόλο που ο ίδιος το… συλλάβιζε στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter, ανέβηκε στο βήμα, ενώπιον υποστηρικτών του, το βράδυ της Κυριακής, για να ανακοινώσει την απόφασή του να αποσυρθεί από τη διεκδίκηση του προεδρικού χρίσματος του Δημοκρατικού Κόμματος.

Κέρδισε στην Αϊόβα, ήταν δεύτερος στο Νιού Χαμσάιρ, στη Νότια Καρολίνα ωστόσο έπεσε στον τοίχο που όλοι φοβόντουσαν. Την παγερή αδιαφορία των Αφρο-Αμερικανών να αγκαλιάσουν το πολιτικό μήνυμα της “δικής του” αλλαγής, σε αντίθεση με ό, τι έκαναν με τον “δικό τους” Μπαράκ Ομπάμα, πριν από 12 χρόνια. Ένας προβληματικός κοινωνικός αυτοματισμός, που δείχνει πόσο… δύσκολη και απαιτητική είναι η Δημοκρατία. Χρειάζεται φροντίδα και προσπάθεια, για να φτάσει ένα μήνυμα στις ρίζες του κοινωνικού ακροατηρίου στο οποίο απευθύνεται. Και να πείσει. Να συναρπάσει. Να εμπνεύσει.

Η λογική λέει ότι ο Πιτ Μπούτετζετζ ανέστειλε την καμπάνια του μερικές ώρες πριν τη Σούπερ Τρίτη, για να βοηθήσει τον Τζο Μπάιντεν να κερδίσει περισσότερες Πολιτείες, και έτσι να δυσκολέψει περαιτέρω το μονοπάτι του Μπέρνι Σάντερς προς το χρίσμα, και στη συνέχεια προς τον Λευκό Οίκο.

Ίσως μάλιστα να υπάρχει και η σχετική πολιτική συμφωνία, αν κρίνει κανείς από τα άμεσα αντανακλαστικά του Τζο Μπάιντεν, με ένα θερμό μήνυμα στο  Twitter, και την πρόβλεψη ότι το μέλλον ανήκει στον Πιτ Μπούτετζετζ. Μαζί με την Καμάλα Χάρις άλλωστε, φαντάζουν ήδη ως οι πιθανότεροι υποψήφιοι Αντιπρόεδροι στο πλευρό του Τζο Μπάιντεν, ώστε το ψηφοδέλτιο των Δημοκρατικών να προσδοκά ρεαλιστικά σε… έξωση του Ντόναλντ Τραμπ από τον Λευκό Οίκο.

Από το Σάουθ Μπεντ της Ιντιάνα, σε ένα μέλλον που θα συνεχίσει να τον παρακολουθεί με ενδιαφέρον. Το ταξίδι μόλις ξεκίνησε… Και οι ιαχές “2024”, για μια νέα υποψηφιότητά του, ηχούν ήδη ως υπόσχεση.

Written by Μάνος Οικονομίδης

Ο Μάνος Οικονομίδης είναι δημοσιογράφος. Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας