Ζέφη Δημαδάμα: Να μην θυσιαστεί κανείς

Γράφει η Ζέφη Δημαδάμα

Αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής

Πηγή: skai.gr

 

Διάβασα κάπου ότι είμαστε όλοι και όλες κομπάρσοι σε μια ταινία επιστημονικής φαντασίας. Πολύ φοβάμαι ότι δεν είμαστε κομπάρσοι αλλά πρωταγωνιστές, οι κακοί και οι καλοί, αυτοί που καλούνται να σώσουν την ανθρωπότητα και αυτοί που δεν θα τα καταφέρουν…

Σε αυτή την ταινία, που όμως δεν είναι ταινία, καλούμαστε όλοι μαζί να σώσουμε τον κόσμο και τους γύρω μας από μια πραγματική καταστροφή. Όπλο μας είναι η απομόνωση και η καθαριότητα και όχι κάποιο υπερόπλο του στρατού.

Ζούμε μια πανδημία και οι συνέπειες μιας πανδημίας είναι βραχυπρόθεσμες αλλά και μέσο-μακροπρόσθεσμες και προκαλούν πρωτίστως επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών αλλά και στην κοινωνική συνοχή και στην οικονομία.

Το Κίνημα Αλλαγής από την πρώτη στιγμή όπως και στα θέματα εξωτερικής πολιτικής υπογράμμισε την ανάγκη εθνικής στρατηγικής με συναίνεση, για τη στήριξη της χώρας με την κατάθεση προτάσεων και όχι αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση.

Σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα καταθέσαμε άμεσα προτάσεις για τη στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας και του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, αλλά και για τη στήριξη των εργαζομένων, οι οποίοι θα βρεθούν σε αναγκαστική άδεια, χωρίς εισόδημα ενδεχομένως, από την εργασία τους. Οι Μικρομεσαίες επιχειρήσεις επίσης θα χρειαστούν υποστήριξη, για αυτό και καταθέτουμε προτάσεις προς την κυβέρνηση, αλλά και προς τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, ώστε να υπάρξει παρέμβαση για χρηματοδότηση των κρατών μελών της Ένωσης.

Προτείνουμε μια τολμηρή δέσμη μέτρων στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη συνολικότερη αντιμετώπιση της οικονομικής κατάστασης, με την αξιοποίηση και του δημοσιονομικού χώρου που επέτρεψε ήδη το τελευταίο Eurogroup :

α) τόνωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, για την στήριξη των κοινωνικών υποδομών, αλλά και για την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας και της εργασίας, καθώς υπάρχει  ορατός ο κίνδυνος για νέα άνοδο της ανεργίας, β) στήριξη  επιχειρήσεων που διακόπτουν την λειτουργία τους, με αναστολή των υποχρεώσεων τους σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, γ) κάλυψη του εισοδήματος των εργαζομένων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα στις επιχειρήσεις που πλήττονται, δ) άδειες για γονείς με μικρά παιδιά που είναι αναγκασμένοι να μένουν σπίτι  και για εργαζόμενους που δεν έχουν σταθερή σχέση εργασίας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να σταθεί δίπλα στους πολίτες με έμπρακτη και χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια στήριξη των απωλειών  που προκύπτουν και θα προκύψουν. Υπογραμμίζεται μια φορά ακόμη η άμεση ανάγκη χρηματοδότησης της ψηφιακής οικονομίας για την εργασία εξ αποστάσεως, την εκπαίδευση εξ αποστάσεως, την ψηφιακή αναβάθμιση του δημοσίου τομέα.

Ιδιαίτερη σημασία έχει τώρα η δυνατότητα ιατρικής στήριξης εξ αποστάσεως σε περιπτώσεις που δεν σχετίζονται με τον κορονοιο και είναι καθημερινότητα για τους πολίτες. Οι άνθρωποι συνεχίζουν να αρρωσταίνουν, άλλοι εχουν χρόνια νοσήματα (ευπαθείς ομάδες) άρα χρειάζονται συνεχή παρακολούθηση και τους απαγορεύεται να επισκεφθούν ιδιωτικούς γιατρούς ή νοσοκομεία. Αυτά θα μπορούσαν να γίνονται μέσω τηλεϊατρικής σε όλη την Ελλάδα.

Δυστυχώς όλα αυτά πρέπει να πραγματοποιηθούν σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες αλλά είναι απαραίτητα. Είναι αναγκαιότητα η Ευρωπαϊκή Ένωση να διαθέσει χρήματα προς αυτή την κατεύθυνση αλλά και να εκπαιδεύσει προσωπικό (διαδικτυακά), ώστε να μπορεί να τα υλοποιήσει και να τα διαχειριστεί.

Σήμερα καλούμαστε εν μέσω πανδημίας να επενδύσουμε και να χρησιμοποιήσουμε τα παραπάνω. Μπορούμε και πρέπει όλοι και όλες να βγούμε νικητές,  δεν θυσιάζουμε κανέναν, δεν περισσεύει κανένας.

Best Of

Το ενδιαφέρον του Μαξίμου για τα «μικρά» κανάλια

Γράφει το «Βαθύ Λαρύγγι» Πηγή: OneVoice   Στο Μέγαρο Μαξίμου διαπίστωσαν και...

Οι (αυτοδιοικητικές) επιλογές για τις οποίες μετάνιωσε ο Βορίδης

Γράφει το «Βαθύ Λαρύγγι» Πηγή: OneVoice   Σε αντίθεση με άλλα στελέχη...

Ο «ισόβιος δελφίνος» που… καίγεται στο ζέσταμα

Προσωπογραφίες Γράφει ο… Kingmaker Πηγή: OneVoice Η ομοιότητά του με τον Ίαν...

Ο Κασσελάκης… ζηλεύει τον Τσίπρα. Ακόμη και για τα Ινστιτούτα

Ο φθόνος του Στέφανου Κασσελάκη για τον Αλέξη Τσίπρα...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Σπύρος Δημητρέλης: Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι κλινικά νεκρή

Γράφει ο Σπύρος Δημητρέλης Πηγή: capital.gr Η εικόνα του Πρωθυπουργού στην...

Η «μεταμόρφωση» του Μητροπολίτη Μεσογαίας Νικόλαου

Γράφει Il Preferito (*ο επικρατέστερος διάδοχος του παπικού θρόνου,...

Το ενδιαφέρον του Μαξίμου για τα «μικρά» κανάλια

Γράφει το «Βαθύ Λαρύγγι» Πηγή: OneVoice   Στο Μέγαρο Μαξίμου διαπίστωσαν και...

Οι (αυτοδιοικητικές) επιλογές για τις οποίες μετάνιωσε ο Βορίδης

Γράφει το «Βαθύ Λαρύγγι» Πηγή: OneVoice   Σε αντίθεση με άλλα στελέχη...

Τα χειρότερα είναι μπροστά μας (μετά τις ευρωεκλογές)

Του Μάνου Οικονομίδη Twitter@EmOikonomidis Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα OneVoice, την...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Σπύρος Δημητρέλης: Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι κλινικά νεκρή

Γράφει ο Σπύρος Δημητρέλης Πηγή: capital.gr Η εικόνα του Πρωθυπουργού στην πρώτη -και πολύ εσπευσμένη- συνέντευξη μετά τις εκλογές της Κυριακής δεν ήταν καλή. Για πρώτη φορά...

Η «μεταμόρφωση» του Μητροπολίτη Μεσογαίας Νικόλαου

Γράφει Il Preferito (*ο επικρατέστερος διάδοχος του παπικού θρόνου, όταν… αδειάζει) Πηγή: OneVoice   Στα εκκλησιαστικά παρασκήνια, εκεί όπου το… φτυάρι είναι μεγαλύτερο και από τα πολιτικά,...

Το ενδιαφέρον του Μαξίμου για τα «μικρά» κανάλια

Γράφει το «Βαθύ Λαρύγγι» Πηγή: OneVoice   Στο Μέγαρο Μαξίμου διαπίστωσαν και σε αυτή την προεκλογική περίοδο, ότι τα λεγόμενα «μικρά» κανάλια έχουν αλλάξει… πίστα. Και με...