Ε, όχι και… κομμουνιστής (που θα μετατρέψει την Αμερική σε Σοβιέτ)

Του Γιώργου Παπακώστα

Δημοσιογράφος

Θα θεωρηθεί μεγάλη έκπληξη αν τελικά ο Μπέρνι Σάντερς λάβει το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών για να κοντράρει τον προβοκάτορα Ντόναλντ Τραμπ στον μεγάλο τελικό τον προσεχή Νοέμβριο. Όχι μόνο γιατί ακόμα και η δίκη του παράταξη προμοτάρει φανερά τον Μπάιντεν αλλά και γιατί το κατεστημένο και τα μεγάλα συμφέροντα της Αμερικής (Ρεπουμπλικάνοι και δημοκρατικοί ταυτόχρονα) δεν φαίνεται να πιστεύουν πως θα τους κάνει όλα τα χατήρια όπως ο Τραμπ.

Όχι φυσικά επειδή είναι κομμουνιστής και θα μετατρέψει την Αμερική σε Σοβιέτ, αλλά κυρίως γιατί έχει πολύ θερμή σχέση με την εργατική τάξη και με βάση αυτή θα επιχειρήσει κάποιες τομές στην αμερικανική κοινωνία. Δεν μιλάμε για κάτι εξωφρενικά ριζοσπαστικό αλλά αποδεδειγμένα οι μεγαλοκαρχαρίες δεν θέλουν να γίνεται τίποτα που να απειλεί τα συμφέροντα τους έστω και στο ελάχιστο. Ειδικά οι φαρμακευτικές και η βιομηχανία όπλων που έστω και θεωρητικά φαίνεται πως είναι πρώτες στη λίστα του.

Από την άλλη, βέβαια, αν οι Δημοκρατικοί χαντακώσουν τον Σάντερς για δεύτερη φορά, θα πρέπει να δώσουν σκληρό αγώνα για να κρατήσουν το κόμμα ενωμένο γιατί στις προσεχείς εκλογές του Νοεμβρίου, πολύ πιθανό οι δυσαρεστημένοι οπαδοί του Σάντερς να κάτσουν σπιτάκι τους και να βλέπουν netflix αντί να πάνε να ψηφίσουν. Όπως έκαναν και την προηγούμενη φορά με την Χίλαρι…