Ενωμένοι Δημοσιογράφοι: Να ξαναδώσουμε αξιοπρέπεια στην ελληνική δημοσιογραφία


 
Από τη συνδικαλιστική παράταξη των Ενωμένων Δημοσιογράφων εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:
 
Εγκρίθηκε από το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ η νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τους δημοσιογράφους που εργάζονται στο Δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Πρόκειται για την πρώτη συλλογική σύμβαση μετά το 2008, με την οποία ενοποιούνται ΟΛΕΣ οι ρυθμίσεις και κατοχυρώνονται σοβαρά θεσμικά θέματα.
Μία συμφωνία, η οποία διασφαλίζει τα δικαιώματα των δημοσιογράφων στα δημόσια μέσα ενημέρωσης, είναι πολλαπλά ωφέλιμη για το δημοσιογραφικό επάγγελμα, αφού αποτελεί τη βάση της διαπραγμάτευσης με τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών ΜΜΕ, όπου πολλές φορές αντιμετωπίζουμε συνθήκες καθημερινής απαξίωσης, με επιπτώσεις στην ποιότητα της ενημέρωσης και τελικά της ίδιας της Δημοκρατίας.
Οι ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ πρωτοστατήσαμε σε αυτήν την προσπάθεια και πετύχαμε τους περισσότερους από τους στόχους που είχαμε θέσει.
Με τη σύμβαση αυτή πετύχαμε:

  • Την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των δημοσιογράφων  που εργάζονται σε δημόσια ΜΜΕ. Στο εξής, το 80% των δημοσιογράφων στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα πρέπει να είναι μέλη των Ενώσεων Συντακτών.
  • Η ρύθμιση αυτή υποχρεώνει τις διοικήσεις των δημόσιων μέσων ενημέρωσης να προσλαμβάνουν επαγγελματίες δημοσιογράφους και περιορίζει δραστικά φαινόμενα που όλοι έχουμε ζήσει κατά το παρελθόν.
  • Οι δημοσιογράφοι μπορούν να αρνηθούν ρεπορτάζ σε εμπόλεμες περιοχές, για φυσικές καταστροφές κλπ, ενώ θεσπίζονται ειδικές αποζημιώσεις για το ενδεχόμενο ατυχήματος.
  • Γίνεται αναφορά στην κατοχύρωση των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών – δημοσιογράφων. Αυτό δίνει τη δυνατότητα να ξεκινήσουμε από καλύτερες θέσεις την διαπραγμάτευση για την τελική νομοθέτηση, που θα γίνει μετά την ψήφιση της σχετικής οδηγίας από το ευρωκοινοβούλιο.
  • Διακηρύσσεται η ελευθερία του δημοσιογράφου.
  • Επανακατοχυρώνεται, για πρώτη φορά, το δημοσιογραφικό απόρρητο και το δικαίωμα του δημοσιογράφου να μην αποκαλύπτει τις πηγές του. Περιλαμβάνονται, παρά την αρχική αντίθεση της Κυβέρνησης, οι αρχές δεοντολογίας του δημοσιογραφικού επαγγέλματος, όπως τις πρότεινε η ΕΣΗΕΑ.
  • Θεσπίζεται η συνδικαλιστική προστασία του εκπροσώπου των εργαζομένων στο Μικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ και για ένα χρόνο μετά τη λήξη της θητείας του.
  • Δεν θεσπίζεται κάρτα ωραρίου για τους δημοσιογράφους ενώ οποιαδήποτε κάρτα εισόδου-εξόδου τύχουν χορηγηθεί, θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο για λόγους ασφαλείας. Συμφωνείται ωράριο επτάωρης καθημερινής εργασίας για τους εσωτερικούς συντάκτες για τριανταπεντάωρη πενθήμερη εργασία.
  • Η ΕΣΗΕΑ κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια για να συμφωνηθεί το εξάωρο το οποίο αναφερόταν σε παλαιότερη σύμβαση της ΕΡΤ (2008), η οποία ωστόσο είχε πάψει να ισχύει. Η εξέλιξη αυτή είναι θετική για τους συναδέλφους πολλών δημόσιων ΜΜΕ όπου με μονομερείς αποφάσεις της Διοίκησης επιβληθεί ωράριο επτάμισι και οκτώ ορών, αλλά αρνητική για τους συναδέλφους του ΑΠΕ και δημοτικών μέσων, όπου είχε διατηρηθεί το εξάωρο.
  • Η ετήσια κανονική άδεια που χορηγείται διαμορφώνεται για όλους έως 31 μέρες. Κατοχυρώνονται για όλους άδειες όπως η  αναρρωτική και η αιμοδοτική, μητρότητας, υιοθεσίας, παρένθετης μητέρας, ανατροφής τέκνου, γάμου, γέννησης παιδιού, πένθους, παράστασης, παρακολούθησης σχολικής επίδοσης, ασθένειες τέκνου, νοσηλείας τέκνου, αναπηρίας, σοβαρού νοσήματος, υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, εξετάσεων. Κάποιες από τις οποίες, λόγω των διαφορετικών συμβάσεων  δεν υπήρχαν εξαρχής ή είχαν καταργηθεί.

Στη ΣΣΕ δεν περιλαμβάνονται μισθολογικά θέματα. Η Κυβέρνηση επικαλέστηκε την ρύθμιση του δευτέρου μνημονίου σύμφωνα με την οποία τα θέματα αυτά ρυθμίζονται με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ).
Η ΕΣΗΕΑ, πρέπει να συνεχίσει την διαπραγμάτευση και να φτάσει στο όσο δυνατόν καλύτερο αποτέλεσμα.
Οι ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ, διεκδικούμε την απόδοση των κλιμακίων που έχουν παγώσει από τα τέλη του 2015, την κατάργηση των κατώτερων κλιμακίων, ώστε η είσοδος στην εργασία να γίνεται από καλύτερη θέση, καθώς και η καταβολή επιδόματος ανταποκριτή στο εξωτερικό.
Οδηγούμαστε έτσι σε μια ενιαία συμφωνία με όλους τους εργοδότες του κλάδου, για να ξαναδώσουμε στην ελληνική δημοσιογραφία την αξιοπρέπεια που είναι προϋπόθεση για την ανεξαρτησία και την αξιοπιστία της δημοσιογραφίας.
Θα συνιστούσαμε αυτοσυγκράτηση σε θεσμικούς συνδικαλιστικούς φορείς του κλάδου μας, που αισθάνονται ότι μπορούν να ενισχύσουν τον ρόλο τους σε βάρος των συμφερόντων των δημοσιογράφων.
Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στους μικροεγωισμούς να απειλήσουν ή και να ματαιώσουν τον στρατηγικό μας στόχο που είναι η αναβίωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συλλογικών συμβάσεων.
ΕΝΩΜΕΝΟΙ μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα, και θα πετύχουμε.

Best Of

Νατάσα Παζαϊτη: Η μεγάλη, διπλή, γιορτή του Έθνους μας, εκπέμπει μηνύματα πίστης, ελπίδας και εθνικής ανάταξης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με σχετική ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς της...

Μητσοτάκης: Θα σαρώσουμε όλα τα εμπόδια

Συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μετά την ολοκλήρωση των...

Ανδρουλάκης: Ο κ. Μητσοτάκης βλέπει καθημερινά στον καθρέφτη του το βαθύ κράτος της Ελλάδας

Στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Επίλογος» με τον δημοσιογράφο...

Τσίπρας: Η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση θα ακυρώσει τα σχέδια ιδιωτικοποίησης του νερού

Συνάντηση με την Πρωτοβουλία για το δημόσιο νερό που...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Νατάσα Παζαϊτη: Η μεγάλη, διπλή, γιορτή του Έθνους μας, εκπέμπει μηνύματα πίστης, ελπίδας και εθνικής ανάταξης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με σχετική ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς της...

202 χρόνια να αναρωτιέσαι αν… άξιζε τον κόπο

Της Μαρίκας Λυσιάνθη   202 χρόνια μιας διαδρομής... χαριτωμένης. Με τη...

Ο… λάθος Ανδρέας του μετά-ΠΑΣΟΚ

Της Μαρίκας Λυσιάνθη   Ας επιχειρήσουμε να προσεγγίσουμε τα δεδομένα με...

Γιώργος Λακόπουλος: Το σχέδιο διάλυσης του ΠΑΣΟΚ, αλά Ποτάμι

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος Πηγή: ieidiseis.gr Σε πολιτισμένα πολιτικά συστήματα, όταν...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Νατάσα Παζαϊτη: Η μεγάλη, διπλή, γιορτή του Έθνους μας, εκπέμπει μηνύματα πίστης, ελπίδας και εθνικής ανάταξης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με σχετική ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς της στα social media, η Νατάσα Παζαϊτη έστειλε το δικό της μήνυμα για τη διπλή γιορτή...

202 χρόνια να αναρωτιέσαι αν… άξιζε τον κόπο

Της Μαρίκας Λυσιάνθη   202 χρόνια μιας διαδρομής... χαριτωμένης. Με τη σοβαρότητα και τον σχεδιασμό να απουσιάζουν κατά τρόπο σκανδαλιστικό από το εθνικό εκκρεμές. 202 χρόνια ανάδειξης...

Ο… λάθος Ανδρέας του μετά-ΠΑΣΟΚ

Της Μαρίκας Λυσιάνθη   Ας επιχειρήσουμε να προσεγγίσουμε τα δεδομένα με περίσσευμα ψυχραιμίας και νηφαλιότητας. Στο μέτωπο ΠΑΣΟΚ-Λοβέρδου υπάρχει διπλό, συστημικό λάθος. Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι το...