Ενωμένοι Δημοσιογράφοι: Να ξαναδώσουμε αξιοπρέπεια στην ελληνική δημοσιογραφία


 
Από τη συνδικαλιστική παράταξη των Ενωμένων Δημοσιογράφων εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:
 
Εγκρίθηκε από το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ η νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τους δημοσιογράφους που εργάζονται στο Δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Πρόκειται για την πρώτη συλλογική σύμβαση μετά το 2008, με την οποία ενοποιούνται ΟΛΕΣ οι ρυθμίσεις και κατοχυρώνονται σοβαρά θεσμικά θέματα.
Μία συμφωνία, η οποία διασφαλίζει τα δικαιώματα των δημοσιογράφων στα δημόσια μέσα ενημέρωσης, είναι πολλαπλά ωφέλιμη για το δημοσιογραφικό επάγγελμα, αφού αποτελεί τη βάση της διαπραγμάτευσης με τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών ΜΜΕ, όπου πολλές φορές αντιμετωπίζουμε συνθήκες καθημερινής απαξίωσης, με επιπτώσεις στην ποιότητα της ενημέρωσης και τελικά της ίδιας της Δημοκρατίας.
Οι ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ πρωτοστατήσαμε σε αυτήν την προσπάθεια και πετύχαμε τους περισσότερους από τους στόχους που είχαμε θέσει.
Με τη σύμβαση αυτή πετύχαμε:

  • Την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των δημοσιογράφων  που εργάζονται σε δημόσια ΜΜΕ. Στο εξής, το 80% των δημοσιογράφων στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα πρέπει να είναι μέλη των Ενώσεων Συντακτών.
  • Η ρύθμιση αυτή υποχρεώνει τις διοικήσεις των δημόσιων μέσων ενημέρωσης να προσλαμβάνουν επαγγελματίες δημοσιογράφους και περιορίζει δραστικά φαινόμενα που όλοι έχουμε ζήσει κατά το παρελθόν.
  • Οι δημοσιογράφοι μπορούν να αρνηθούν ρεπορτάζ σε εμπόλεμες περιοχές, για φυσικές καταστροφές κλπ, ενώ θεσπίζονται ειδικές αποζημιώσεις για το ενδεχόμενο ατυχήματος.
  • Γίνεται αναφορά στην κατοχύρωση των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών – δημοσιογράφων. Αυτό δίνει τη δυνατότητα να ξεκινήσουμε από καλύτερες θέσεις την διαπραγμάτευση για την τελική νομοθέτηση, που θα γίνει μετά την ψήφιση της σχετικής οδηγίας από το ευρωκοινοβούλιο.
  • Διακηρύσσεται η ελευθερία του δημοσιογράφου.
  • Επανακατοχυρώνεται, για πρώτη φορά, το δημοσιογραφικό απόρρητο και το δικαίωμα του δημοσιογράφου να μην αποκαλύπτει τις πηγές του. Περιλαμβάνονται, παρά την αρχική αντίθεση της Κυβέρνησης, οι αρχές δεοντολογίας του δημοσιογραφικού επαγγέλματος, όπως τις πρότεινε η ΕΣΗΕΑ.
  • Θεσπίζεται η συνδικαλιστική προστασία του εκπροσώπου των εργαζομένων στο Μικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ και για ένα χρόνο μετά τη λήξη της θητείας του.
  • Δεν θεσπίζεται κάρτα ωραρίου για τους δημοσιογράφους ενώ οποιαδήποτε κάρτα εισόδου-εξόδου τύχουν χορηγηθεί, θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο για λόγους ασφαλείας. Συμφωνείται ωράριο επτάωρης καθημερινής εργασίας για τους εσωτερικούς συντάκτες για τριανταπεντάωρη πενθήμερη εργασία.
  • Η ΕΣΗΕΑ κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια για να συμφωνηθεί το εξάωρο το οποίο αναφερόταν σε παλαιότερη σύμβαση της ΕΡΤ (2008), η οποία ωστόσο είχε πάψει να ισχύει. Η εξέλιξη αυτή είναι θετική για τους συναδέλφους πολλών δημόσιων ΜΜΕ όπου με μονομερείς αποφάσεις της Διοίκησης επιβληθεί ωράριο επτάμισι και οκτώ ορών, αλλά αρνητική για τους συναδέλφους του ΑΠΕ και δημοτικών μέσων, όπου είχε διατηρηθεί το εξάωρο.
  • Η ετήσια κανονική άδεια που χορηγείται διαμορφώνεται για όλους έως 31 μέρες. Κατοχυρώνονται για όλους άδειες όπως η  αναρρωτική και η αιμοδοτική, μητρότητας, υιοθεσίας, παρένθετης μητέρας, ανατροφής τέκνου, γάμου, γέννησης παιδιού, πένθους, παράστασης, παρακολούθησης σχολικής επίδοσης, ασθένειες τέκνου, νοσηλείας τέκνου, αναπηρίας, σοβαρού νοσήματος, υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, εξετάσεων. Κάποιες από τις οποίες, λόγω των διαφορετικών συμβάσεων  δεν υπήρχαν εξαρχής ή είχαν καταργηθεί.

Στη ΣΣΕ δεν περιλαμβάνονται μισθολογικά θέματα. Η Κυβέρνηση επικαλέστηκε την ρύθμιση του δευτέρου μνημονίου σύμφωνα με την οποία τα θέματα αυτά ρυθμίζονται με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ).
Η ΕΣΗΕΑ, πρέπει να συνεχίσει την διαπραγμάτευση και να φτάσει στο όσο δυνατόν καλύτερο αποτέλεσμα.
Οι ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ, διεκδικούμε την απόδοση των κλιμακίων που έχουν παγώσει από τα τέλη του 2015, την κατάργηση των κατώτερων κλιμακίων, ώστε η είσοδος στην εργασία να γίνεται από καλύτερη θέση, καθώς και η καταβολή επιδόματος ανταποκριτή στο εξωτερικό.
Οδηγούμαστε έτσι σε μια ενιαία συμφωνία με όλους τους εργοδότες του κλάδου, για να ξαναδώσουμε στην ελληνική δημοσιογραφία την αξιοπρέπεια που είναι προϋπόθεση για την ανεξαρτησία και την αξιοπιστία της δημοσιογραφίας.
Θα συνιστούσαμε αυτοσυγκράτηση σε θεσμικούς συνδικαλιστικούς φορείς του κλάδου μας, που αισθάνονται ότι μπορούν να ενισχύσουν τον ρόλο τους σε βάρος των συμφερόντων των δημοσιογράφων.
Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στους μικροεγωισμούς να απειλήσουν ή και να ματαιώσουν τον στρατηγικό μας στόχο που είναι η αναβίωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συλλογικών συμβάσεων.
ΕΝΩΜΕΝΟΙ μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα, και θα πετύχουμε.

Best Of

Χατζηδάκης: Με συνέπεια στο πλευρό των απόρων

Η πολύ μεγάλη σημασία του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς...

Φ. Κρανιδιώτης: Χρειάζεται ένα διαρκές σαφάρι νομιμότητας

Γράφει ο Φαήλος Κρανιδιώτης Πηγή: newsbreak.gr   Η λεηλασία μετάλλων της χώρας...

Τα νέα στελέχη που προωθεί ο Μητσοτάκης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Ο μηχανισμός του Μεγάρου Μαξίμου δούλεψε σαν...

Τα μέλη της νέας Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ

Τα μέλη της νέας Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Μετά...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Σπήλιος Κρικέτος: Οι αστυνομικοί δεν φοβούνται. Επεμβαίνουν…

Του Μανώλη Κομνηνού   Για την έξαρση της εγκληματικότητας και της...

Λάμπρος Τζούμης: Οι ΗΠΑ μας έχουν συνηθίσει στην τακτική των ίσων αποστάσεων στα ελληνοτουρκικά

Του Μανώλη Κομνηνού   Για την τουρκική προκλητικότητα, τα καινούρια δεδομένα...

Ο “μικρός Σόιμπλε” ετοιμάζει (νέα) Μνημόνια (και) για την Ελλάδα

Του Κυριάκου Βελισσάριου   Να ετοιμαζόμαστε σιγά-σιγά. Σε κάθε περίπτωση, να...

Καπραβέλος και Τζανάκης στη Φαίη Μαυραγάνη για την ευλογιά των πιθήκων

Του Μανώλη Κομνηνού   Για την ανησυχία που αρχίζει να επικρατεί...

Μ. Κοττάκης: Ο σωστός χρόνος για εκλογές

Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης Πηγή: newsbreak.gr   Στην πολιτική είσαι μόνος σου. Και...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Σπήλιος Κρικέτος: Οι αστυνομικοί δεν φοβούνται. Επεμβαίνουν…

Του Μανώλη Κομνηνού   Για την έξαρση της εγκληματικότητας και της παραβατικότητας, με επίκεντρο και τα πρόσφατα δραματικά περιστατικά στα σχολεία, μίλησε ο Σπήλιος Κρικέτος, στο...

Λάμπρος Τζούμης: Οι ΗΠΑ μας έχουν συνηθίσει στην τακτική των ίσων αποστάσεων στα ελληνοτουρκικά

Του Μανώλη Κομνηνού   Για την τουρκική προκλητικότητα, τα καινούρια δεδομένα που διαμορφώνονται στις σχέσεις με τη γειτονική χώρα, στη σκιά του πρόσφατου ταξιδιού του Κυριάκου...

Ο “μικρός Σόιμπλε” ετοιμάζει (νέα) Μνημόνια (και) για την Ελλάδα

Του Κυριάκου Βελισσάριου   Να ετοιμαζόμαστε σιγά-σιγά. Σε κάθε περίπτωση, να είμαστε ψυχολογικά προετοιμασμένοι, για όσα ενδεχομένως ακολουθήσουν, ώστε να μην βρεθούμε και πάλι απροετοίμαστοι, όπως...