Ελένη Κωστοπούλου: Να προσπαθούμε καθημερινά να γίνουμε καλύτεροι

Της Ελένης Κωστοπούλου

 

Η εγκληματικότητα είναι ένα φαινόμενο διαχρονικό και παγκόσμιο. Εκατοντάδες εγκλήματα λαμβάνουν χώρα καθημερινά απ’ άκρου εις άκρον στον πλανήτη μας, από τα οποία άλλα είναι αντιληπτά και άλλα όχι. Δυστυχώς, είναι στη φύση των ανθρώπων αυτών, η διάπραξη εγκλημάτων με οικονομικά, πολιτικά, κοινωνικά και προσωπικά κριτήρια.
Η ετυμολογία της λέξης μάς παραπέμπει στην πράξη εκείνη, που είναι κοινωνικά κατακριτέα, αφού οι συνέπειές της είναι βλαβερές, ως προς την κοινωνία γενικά και κάθε άτομο ειδικά.
Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις εγκλημάτων που δεν οδηγούνται στη δικαιοσύνη, αφού τα κατασταλτικά όργανα αδυνατούν να τα εντοπίσουν. Μία κατηγορία απ’ αυτά είναι τα εγκλήματα, όπου υπάρχει αποσιώπηση των πραγματικών περιστατικών από αυτόπτες μάρτυρες. Η ρήση: “Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα”, αποτυπώνει με το πιο γλαφυρό τρόπο τα εγκλήματα που αποσιωπούνται. Ο μάρτυρας που γνωρίζει το έγκλημα έχει δύο φοβίες ή να αποσιωπήσει και να γίνει ηθικός αυτουργός σε αυτό είτε να μιλήσει, έχοντας μπροστά του ένα δρόμο δικαστικών διαδικασιών, όπου κινδυνεύει να χαρακτηριστεί και ως συκοφάντης.
Ποιός όμως από τους δύο δρόμους, πρέπει να επιλεχθεί προς χάριν της κοινωνικής δικαιοσύνης και την στήριξη των Κοινωνικών Νορμών; Η απάντηση σε αυτό είναι πρόδηλη. Κανένα έγκλημα δεν θα πρέπει να αποκρύπτεται, να απωσιωπάται και να μην εξερευνηθεί, διότι θα επαναληφθεί πολλάκις.
Απλά ο ιερός θεσμός της δικαιοσύνης πρέπει να βρει μηχανισμούς, όπου και οι μάρτυρες θα προστατεύονται παντοιοτρόπως, αλλά και οι εναγόμενοι να τιμωρούνται, εφόσον διέπραξαν το έγκλημα. Δυστυχώς, σήμερα δεν υπάρχει ένα ενιαίο σύστημα, το οποίο θα διασφαλίσει απόλυτα τα παραπάνω κι ας μη κρυβόμαστε, ίσως, να μην υπάρχει και η σχετική βούληση. Κάτι ανάλογο πρέπει να συμβαίνει και σε άλλες χώρες, που είναι πιο αναπτυγμένες από τη δική μας. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να βρεθούν οι ασφαλέστεροι τρόποι προδικασίας υπέρ των ανθρώπων που είναι μάρτυρες.
Το έγκλημα το καταδικάζουμε όλοι. Μήπως με το να προσπαθούμε καθημερινά  να γινουμε καλύτεροι άνθρωποι είναι ένας τρόπος για να το περιορίσουμε; Ο κόσμος μας, ενδεχομένως, να ήταν καλύτερος αν η φράση του Χριστού “Αγαπάτε Αλλήλους” αποκτούσε πραγματικό και ουσιαστικό περιεχόμενο.

Best Of

Τσίπρας: Αυτά που κάνει ο κ. Μητσοτάκης δεν γίνονται ούτε στην Κολομβία

Συνέντευξη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, στη...

Γιαννακοπούλου: Η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών μειώνεται

Στην Ολομέλεια της Βουλής επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου...

Ηλιόπουλος: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί ότι είναι υπεράνω του νόμου

Συνέντευξη του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία,...

Κατρίνης: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη οδηγεί σε απόγνωση τους πολίτες

Βασικά σημεία συνέντευξης του Επικεφαλής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Δύο φαβορί και δύο ντέρμπι στους προημιτελικούς του Παγκοσμίου Κυπέλλου

Το Pamesτoixima.gr προσφέρει αμέτρητες στοιχηματικές επιλογές, την αγορά «Τελικό...

Η “παράσταση” βαίνει προς το τέλος της…

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου   Τώρα που το περιοδικό "Time" έδωσε, όπως...

Απόπειρα πραξικοπήματος στη Γερμανία; Σοβαρευτείτε…

Του Κυριάκου Βελισσάριου   Είναι δύσκολο να μην γελάσει κανείς με...

Το (κεκτημένο) δικαίωμα ενός πρώην πρωθυπουργού, να έχει την αυτονομία του

Του Νίκου Φυλάγγελου   Έτσι ήταν πάντα ο Αντώνης Σαμαράς. Θυελλώδης....

Η (ελληνική) κοινωνία (και πάλι) σε σημείο βρασμού…

Του Νίκου Φυλάγγελου   Οι σκληρές εικόνες που κυριαρχούν εσχάτως και...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Δύο φαβορί και δύο ντέρμπι στους προημιτελικούς του Παγκοσμίου Κυπέλλου

Το Pamesτoixima.gr προσφέρει αμέτρητες στοιχηματικές επιλογές, την αγορά «Τελικό Αποτέλεσμα-Ενισχυμένες Αποδόσεις» και το «Money Back»*   Οι 8 ομάδες που συνεχίζουν στο Παγκόσμιο Κύπελλο είναι έτοιμες...

Η “παράσταση” βαίνει προς το τέλος της…

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου   Τώρα που το περιοδικό "Time" έδωσε, όπως αναμενόταν, το βραβείο του προσώπου της χρονιάς στον Βολοντίμιρ Ζελένκι, η ελπίδα όλων είναι ότι...

Απόπειρα πραξικοπήματος στη Γερμανία; Σοβαρευτείτε…

Του Κυριάκου Βελισσάριου   Είναι δύσκολο να μην γελάσει κανείς με το θέμα, και όμως, ακόμη και "μεγάλα" ΜΜΕ και συστημικές ανταποκρίσεις προσπαθούν τις τελευταίες ημέρες...