Δ. Ριζούλης: Τα λάθη των ελληνικών κυβερνήσεων στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων


 
Γράφει ο Δημήτρης Ριζούλης
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Δημοκρατία”
 
Το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων για τις θηριωδίες των ναζί είχε έως τώρα πολλά επεισόδια και σημαδεύτηκε από σειρά λαθών (ενδεχομένως και σκόπιμων) της ελληνικής πλευράς. Κατ’ επανάληψη οι Γερμανοί ξεκαθάρισαν ότι η υπόθεση από τη δική τους πλευρά έχει λήξει, αφήνοντας υπαινιγμούς για συμφωνίες με τις ελληνικές κυβερνήσεις.
Μία από αυτές τις περιπτώσεις που ακόμα δεν έχουν ξεκαθαρίσει είναι αν ο Κώστας Σημίτης υπέγραψε, όταν ήταν πρωθυπουργός, την παραίτηση από κάθε διεκδίκηση. Αυτό έχει υποστηρίξει σε βιβλίο του ο ιστορικός Καρλ Χάιντς Ροτ (κυκλοφόρησε και στην Ελλάδα σε μετάφραση) αναφέροντας ότι το 2001 ο Σημίτης αποδέχτηκε εισήγηση επιτροπής που τον συμβούλευε να διεκδικήσει (αν και εφόσον) ένα μικροποσό 500.000.000 μάρκων και να παραιτηθεί από τη συνολική διεκδίκηση.
Οι αναφορές αυτές ουδέποτε διαψεύστηκαν. Ομως οι συνολικές οφειλές των Γερμανών είναι πολλαλάσιες και αγγίζουν περίπου τα 300 δισ. όσον αφορά τις αποζημιώσεις και τα 11 δισ. για το κατοχικό δάνειο. Μια σειρά ντοκουμέντων δικαιώνουν απόλυτα αυτές τις αξιώσεις, αλλά δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχουν αξιοποιηθεί σωστά. Για παράδειγμα:
• Σε ένα ξεχασμένο βιβλίο, του κατοχικού υπουργού Σωτήρη Γκοτζαμάνη, κρύβεται ένας «θησαυρός» στοιχείων. Τιτλοφορείται «Κατοχικόν Δάνειον και Δαπάναι Κατοχής» και εκδόθηκε το 1954. Ο Γκοτζαμάνης αναλύει πώς φτάσαμε να δώσουμε χρήματα στους κατακτητές, μέσω αναγκαστικού δανεισμού με μηδενικό επιτόκιο, και παραθέτει όλα τα έγγραφα!
• Ο διάσημος ιστορικος Χάγκεν Φλάισερ σε συνέντευξή του είχε αποκαλύψει ότι στα μέσα της δεκαετίας του ‘70 είχε ανακαλύψει στα υπόγεια των γερμανικών αρχείων ένα εκτενέστατο υπόμνημα της τράπεζας του Ράιχ, που υπολόγιζε τα ποσά του κατοχικού δανείου σε 568.000.000 μάρκα, από τα οποία οι Γερμανοί είχαν επιστρέψει 92.000.000 μάρκα – την τελευταία δόση, μάλιστα, στις 6 Οκτωβρίου 1944, έξι μέρες προτού αποχωρήσουν από την Αθήνα.
• Στην επετειακή έκδοση για τα 50 χρόνια της Τραπέζης της Ελλάδος, που εκδόθηκε το 1978 και έχει εξαντληθεί, για το θέμα των επανορθώσεων αναφέρεται ότι «…η διάσκεψη για τις επανορθώσεις που έγινε μεταπολεμικά στο Παρίσι δέχθηκε ότι η αξία των υλικών ζημιών της Ελλάδος από τον πόλεμο έφτασε στα 3.813.407.000 δολάρια. Υπολόγισε επίσης το συνολικό ύψος των υλικών ζημιών, των εξόδων κατοχής και των κυβερνητικών δαπανών κατά το διάστημα του πολέμου και της Κατοχής στο ποσό των 8.451.833.000 δολαρίων».
Μόνο τα τελευταία χρόνια έγινε συστηματική δουλειά γύρω από το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων. Τον Ιανουάριο του 2015 (επί κυβερνήσεως Ν.Δ., δηλαδή) κατατέθηκε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αναλυτικό πόρισμα 160 σελίδων, που τεκμηριώνει τις οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα έπειτα από επεξεργασία 761 τόμων αρχειακού υλικού.
Για το κατοχικό δάνειο η διεκδίκηση καθορίστηκε στα 11 δισ. και για τις αποζημιώσεις έφτασε τα 300 δισ. Αυτή είναι η μόνη και αδιαμφισβήτητη επίσημη καταγραφή που έχουμε στα χέρια μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας λίγες ημέρες μετά την κατάθεση του πορίσματος ελάχιστα έκανε για την αξιοποίησή του και έμεινε μόνο στα παχιά λόγια.
Η επιτροπή της Βουλής που συστάθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα στην έκθεσή της είχε προτείνει ακόμα και δικαστική διεκδίκηση αν οι Γερμανοί αρνηθούν να πληρώσουν.
Ομως ο κ. Τσίπρας δεν τόλμησε… Ο μόνος που ακόμα θέτει με θάρρος τις δίκαιες ελληνικές διεκδικήσεις και μάλιστα κατάμουτρα στους Γερμανούς είναι ο Προκόπης Παυλόπουλος. Η Ιστορία θα του το αναγνωρίσει. Τουλάχιστον αυτός δεν ξέχασε, όπως οι άλλοι που έλεγαν για ψηφοθηρικούς λόγους «go back, κυρία Μέρκελ…».

Best Of

Τα προβλήματα των Ελλήνων μπορούν να περιμένουν. Ο Κασσελάκης… λύνει το Μεσανατολικό

Για τις περισσότερες και μεγαλύτερες από τις ζώσες γενεές...

Ο Χαρδαλιάς φτιάχνει «ομάδα»… για το μέλλον

Πηγή: OneVoice Γράφει το «Βαθύ Λαρύγγι»   Το νήμα με τον προ…...

Οι διαδοχικές γκάφες και τα διαδοχικά… mea culpa του Κασσελάκη

Όσο περισσότερο εκτίθεται στον δημόσιο βίο, τόσο περισσότερο θολώνει...

Ο αμετροεπής Λοβέρδος νομίζει ότι μπορεί να διαγράψει από την Ιστορία τον (κανονικό) Ανδρέα

Για την προνομιακή και ανεξήγητη προβολή από τα συστημικά...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Τα προβλήματα των Ελλήνων μπορούν να περιμένουν. Ο Κασσελάκης… λύνει το Μεσανατολικό

Για τις περισσότερες και μεγαλύτερες από τις ζώσες γενεές...

Ο Χαρδαλιάς φτιάχνει «ομάδα»… για το μέλλον

Πηγή: OneVoice Γράφει το «Βαθύ Λαρύγγι»   Το νήμα με τον προ…...

Ο (απελπισμένος) Μενέντεζ εκβιάζει με ανεξάρτητη υποψηφιότητα, για να αποφύγει την καταδίκη

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, θεωρητικά... δεν συμβαίνουν αυτά. Ίσως μονάχα...

Η Κεντροαριστερά σε ασκήσεις… αυτοσυντήρησης. Και επιβίωσης

Του Μάνου Οικονομίδη Twitter@EmOikonomidis Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Αξία", το...

Η (εικονική) πραγματικότητα την οποία έπλασε για τον εαυτό του ο Κασσελάκης

Η επιστήμη που αρκετοί μελετήσαμε εις βάθος στα ακαδημαϊκά...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Τα προβλήματα των Ελλήνων μπορούν να περιμένουν. Ο Κασσελάκης… λύνει το Μεσανατολικό

Για τις περισσότερες και μεγαλύτερες από τις ζώσες γενεές της ανθρωπότητας, η έννοια "Μεσανατολικό" έχει συνδεθεί και ταυτιστεί με χρονίζοντα, δυσεπίλυτα προβλήματα... Ο Στέφανος...

Ο Χαρδαλιάς φτιάχνει «ομάδα»… για το μέλλον

Πηγή: OneVoice Γράφει το «Βαθύ Λαρύγγι»   Το νήμα με τον προ… δεκαπενταετίας εαυτό του ξαναπιάνει ο Νίκος Χαρδαλιάς. Και ως πανίσχυρος Περιφερειάρχης Αττικής πλέον, έστω και.....

Ο (απελπισμένος) Μενέντεζ εκβιάζει με ανεξάρτητη υποψηφιότητα, για να αποφύγει την καταδίκη

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, θεωρητικά... δεν συμβαίνουν αυτά. Ίσως μονάχα σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Με τη δεύτερη δίκη του για διαφθορά μέσα σε λιγότερο από μια...