Δ. Παπαδημούλης: Οι Σοσιαλιστές να εγκαταλείψουν οριστικά τη συνεργασία με νεοφιλελεύθερες δυνάμεις


 
Άρθρο του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, φιλοξενεί η «Αυγή της Κυριακής» ενόψει της συνάντησης των προοδευτικών δυνάμεων στο Μπιλμπάο της Ισπανίας, μεταξύ 9-11 Νοεμβρίου.
Ο Δημήτρης Παπαδημούλης τόνισε ότι οι αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις «πρέπει να πάρουμε το μέλλον στα χέρια μας» και να στείλουμε «ένα μήνυμα σαφές και ξεκάθαρο, απέναντι στην επικίνδυνη άνοδο της ακροδεξιάς, απέναντι στην επίθεση των νεοφιλελεύθερων πολιτικών στις δημοκρατικές ελευθερίες και αξίες της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών».
Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σημείωσε ότι «η ανάπτυξη και προώθηση της κοινωνικής ατζέντας αποτελεί τον κεντρικό πυλώνα δράσης και το διακύβευμα για τις μεγάλες πολιτικές μάχες που έχουμε μπροστά μας», συμπληρώνοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχει, και θα συνεχίσει να συμμετέχει ενεργά, σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια για τη δημιουργία ενός μεγάλου, προοδευτικού και αντιφασιστικού μετώπου, και στην Ελλάδα και στην ΕΕ».
Για τις ζυμώσεις στο Ευρωκοινοβούλιο, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι «έχουμε θέσει τις βάσεις για διάλογο μεταξύ των δυνάμεων της Αριστεράς, των Σοσιαλιστών και των Πράσινων, μέσα από την ‘Προοδευτική Συμμαχία’, αλλά και μέσα από τις πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη ενός δημοκρατικού μετώπου απέναντι στην ακροδεξιά», προσθέτοντας πως «διαμορφώνουμε τις συνθήκες, ώστε στην επόμενη σύνθεση της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι προοδευτικές δυνάμεις να έχουν ισχυρή παρουσία και στέρεες προγραμματικές συγκλίσεις».
Ο Δημήτρης Παπαδημούλης τόνισε επίσης ότι «θα πρέπει να αναγνωρίσουμε και να μην επαναλάβουμε λάθη του παρελθόντος», σημειώνοντας ότι «η Ευρωπαϊκή Αριστερά πρέπει να υπερβεί τις εσωτερικές συγκρούσεις που αποδυναμώνουν τη θέση της στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, οι Σοσιαλιστές να εγκαταλείψουν οριστικά την συνεργασία με νεοφιλελεύθερες δυνάμεις και να επανεξετάσουν αυτοκριτικά τις επιλογές που τους απομάκρυναν από τις ιδρυτικές τους επιλογές, και οι Πράσινοι να διατηρήσουν τη δυναμική τους, με γόνιμες και ρεαλιστικές προοδευτικές προτάσεις και συμμαχίες, τόσο σε εθνικό όσο και ευρωπαϊκό επίπεδο».
Ακολουθεί το άρθρο:
Η σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων στο Φόρουμ του Μπιλμπάο
«Να πάρουμε το μέλλον στα χέρια μας». Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουν οι αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις στην ΕΕ, ενόψει της συνάντησης στο Μπιλμπάο, με ορίζοντα τις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου 2019. Ένα μήνυμα σαφές και ξεκάθαρο, απέναντι στην επικίνδυνη άνοδο της ακροδεξιάς, απέναντι στην επίθεση των νεοφιλελεύθερων πολιτικών στις δημοκρατικές ελευθερίες και αξίες της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών.
Μέσα σε αυτό πλαίσιο, η ανάπτυξη και προώθηση της κοινωνικής ατζέντας αποτελεί τον κεντρικό πυλώνα δράσης και το διακύβευμα για τις μεγάλες πολιτικές μάχες που έχουμε μπροστά μας. Η ενδυνάμωση των πολιτικών συνοχής, η μείωση των εισοδηματικών και περιφερειακών ανισοτήτων και της κοινωνικής ανισότητας, η ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών, της διαφάνειας και της λογοδοσίας, βρίσκονται στον πυρήνα της πρότασής μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχει, και θα συνεχίσει να συμμετέχει ενεργά σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια για τη δημιουργία ενός μεγάλου, προοδευτικού και αντιφασιστικού μετώπου, και στην Ελλάδα και στην ΕΕ, μέσα από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, αλλά και μέσα από κοινές πρωτοβουλίες σε κινηματικό επίπεδο.
Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έχουμε θέσει τις βάσεις για διάλογο μεταξύ των δυνάμεων της Αριστεράς, των Σοσιαλιστών και των Πράσινων, μέσα από την «Προοδευτική Συμμαχία», αλλά και μέσα από τις πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη ενός δημοκρατικού μετώπου απέναντι στην ακροδεξιά, αλλά και στις υπερσυντηρητικές, νεοφιλελεύθερες δυνάμεις που έχουν ανοίξει δίαυλους επικοινωνίας με ακροδεξιούς πολιτικούς. Η «ορμπανοποίηση» του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, η ανοχή στον ακροδεξιό λαϊκισμό, η ρητορική του μίσους από τον Σαλβίνι και τη Λεπέν, συνιστούν ευθεία απειλή προς τις ευρωπαϊκές αξίες και τη δημοκρατία μας, συνιστούν απειλή για τα κοινωνικά δικαιώματα και τη συλλογική μας ασφάλεια. Απέναντι σε αυτά τα διαλυτικά φαινόμενα διαμορφώνουμε τις συνθήκες, ώστε στην επόμενη σύνθεση της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι προοδευτικές δυνάμεις να έχουν ισχυρή παρουσία και στέρεες προγραμματικές συγκλίσεις, ώστε για να προωθήσουμε τη δική μας ατζέντα, με επίκεντρο τους πολλούς, όχι τους λίγους.
Την ίδια στιγμή, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε και να μην επαναλάβουμε λάθη του παρελθόντος. Η Ευρωπαϊκή Αριστερά να υπερβεί τις εσωτερικές συγκρούσεις που αποδυναμώνουν τη θέση της στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, και να αναπτύξει ένα σαφές ευρωπαϊκό σχέδιο για προοδευτικές αλλαγές και μια ξεκάθαρη στρατηγική προγραμματικών συγκλίσεων, μακριά από σεχταρισμούς και μαξιμαλιστικές αναφορές. Οι Σοσιαλιστές να εγκαταλείψουν οριστικά την συνεργασία με νεοφιλελεύθερες δυνάμεις και να επανεξετάσουν αυτοκριτικά τις επιλογές που τους απομάκρυναν από τις ιδρυτικές τους επιλογές και τις προγραμματικές τους αξίες, και οι οποίες τους έχουν προκαλέσει βαριές εκλογικές και κοινωνικές απώλειες. Οι Πράσινοι να διατηρήσουν τη δυναμική τους, με γόνιμες και ρεαλιστικές προοδευτικές προτάσεις, και να προσανατολιστούν σε προγραμματικές συγκλίσεις και συμμαχίες με προοδευτικό πρόσημο τόσο σε εθνικό όσο και ευρωπαϊκό επίπεδο, διότι η λογική των απολίτικων και τεχνοκρατικών πράσινων λύσεων και τα σενάρια συνεργασίας με τη δεξιά σε κυβερνητικό επίπεδο, θα τους προκαλέσουν οδυνηρά προβλήματα, όπως αυτά που βιώνει μεγάλο τμήμα της σοσιαλδημοκρατίας.
Βασική, κεντρική πρόκληση, είναι να απαντήσουμε με αποτελεσματικότητα στις μεγάλες ανησυχίες και στην απογοήτευση των Ευρωπαίων πολιτών από τις ασκούμενες πολιτικές. Ιδιαίτερα σημαντικό για να πετύχουμε τους στόχους μας είναι το Ευρωπαϊκό Φόρουμ του Μπιλμπάο, μεταξύ 9-11 Νοεμβρίου, όπου ευρωβουλευτές που συμμετέχουν στην «Προοδευτική Συμμαχία» θα έχουν ενεργή συμβολή και παρουσία. Το Φόρουμ του Μπιλμπάο μπορεί να αποτελέσει ένα ακόμη σημαντικό βήμα για τις προοδευτικές δυνάμεις και το εναλλακτικό, βιώσιμο πολιτικό και αναπτυξιακό μοντέλο που προωθούν.

Best Of

Οι άκαρπες κρούσεις στον Σακελλαρίδη για τη «μετά Τσίπρα εποχή»

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης είναι από τα πρόσωπα...

Ο Μητσοτάκης σε «διαρκή καμπάνια» μέχρι τις εκλογές

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Η πρόσφατη παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη σε...

Ανδρουλάκης: Τα στελέχη της ΝΔ πρέπει να ντρέπονται

Στον τηλεοπτικό σταθμό Open και τους δημοσιογράφους Δημήτρη Καμπουράκη...

Ράνια Σβίγκου: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιδοτεί την αισχροκέρδεια

Στην παρέμβασή της στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού...
spot_img

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

“Χαμηλές πτήσεις” για το πρωινό του ΣΚΑΪ, στο 11% (στο δυναμικό κοινό)

Του Μανώλη Κομνηνού   Τις "χαμηλές πτήσεις" που καταγράφει από το...

Η πρωτιά έχει… υπογραφή Χασαπόπουλου-Βούλγαρη

Του Μανώλη Κομνηνού Την υπογραφή του Ιορδάνη Χασαπόπουλου και της...

OPAP ARENA: Κάτι παραπάνω από ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο

  Ο ΟΠΑΠ θυμάται στιγμές της ένδοξης ιστορίας της ΑΕΚ...

Αυλαία στο Nations League με τις καλύτερες αποδόσεις από το ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ στα καταστήματα ΟΠΑΠ

Πολλές στοιχηματικές επιλογές για το ντέρμπι της Πορτογαλίας με...

Με τη δολοφονία Καποδίστρια… προειδοποιήσαμε ότι δεν θα γίνουμε (σοβαρό) κράτος

  Του Μάνου Οικονομίδη [email protected]   Πρέπει πάντως να ομολογήσουμε ότι, ιστορικά, ως...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

“Χαμηλές πτήσεις” για το πρωινό του ΣΚΑΪ, στο 11% (στο δυναμικό κοινό)

Του Μανώλη Κομνηνού   Τις "χαμηλές πτήσεις" που καταγράφει από το ξεκίνημα της φετινής τηλεοπτικής περιόδου, συνεχίζει το πρωινό του ΣΚΑΪ, επιβεβαιώνοντας τις μεγάλες απώλειες που...

Η πρωτιά έχει… υπογραφή Χασαπόπουλου-Βούλγαρη

Του Μανώλη Κομνηνού Την υπογραφή του Ιορδάνη Χασαπόπουλου και της Ανθής Βούλγαρη συνεχίζει να έχει η πρωτιά στην ενημερωτική ζώνη της τηλεόρασης τις καθημερινές. Το πετυχημένο...

OPAP ARENA: Κάτι παραπάνω από ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο

  Ο ΟΠΑΠ θυμάται στιγμές της ένδοξης ιστορίας της ΑΕΚ συνδέοντας το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον   Η θύρα 21 της OPAP ARENA στην...