• 1 Δεκεμβρίου, 2020

Δυο κόσμοι, μια επιλογή. Το θέμα ωστόσο παραμένει… ο Τραμπ

 Δυο κόσμοι, μια επιλογή. Το θέμα ωστόσο παραμένει… ο Τραμπ

Της Μαρίκας Λυσιάνθη

 

Οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι ο Τζο Μπάιντεν αναδείχτηκε νικητής και από το δεύτερο debate με αντίπαλο τον Ντόναλντ Τραμπ. Η πραγματικότητα ωστόσο, πιθανότατα είναι διαφορετική…

Στην τελική ευθεία για τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Τζο Μπάιντεν διασταύρωσαν για δεύτερη φορά τα ξίφη τους ενώπιον της αμερικανικής κοινωνίας. Αυτή τη φορά ωστόσο, το κλίμα του δεύτερου debate δεν είχε καμία σχέση με το πρώτο.

Η αμερικανική κοινωνία αντίκρισε δυο διαφορετικούς κόσμους. Όχι, αυτή τη φορά, σε επίπεδο αισθητικής, συμπεριφοράς και κουλτούρας. Αλλά σε επίπεδο πολιτικής ουσίας και οράματος για το μέλλον.

Η επιλογή στις κάλπες θα είναι φυσικά μια. Από το debate ωστόσο επιβεβαιώθηκε ότι… το θέμα των εκλογών είναι ο Ντόναλντ Τραμπ. Γύρω του περιστρέφονται όλα. Ψήφος επιδοκιμασίας ή… αναθέματος. Ο Τζο Μπάιντεν απλώς… παρίσταται ως το αντίπαλο δέος.

Σε σχέση με το πρώτο debate, οι δυο μονομάχοι ανέπτυξαν με ηρεμία τα επιχειρήματά τους. Με τις μικρότερες δυνατές διακοπές. Και ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε την αναμενόμενη “στροφή”: Σε περισσότερο αισιόδοξα μηνύματα, σε περισσότερο “πολιτική” παρουσία.

Γι’ αυτό άλλωστε και θύμισε την οκταετή παρουσία του Τζο Μπάιντεν στο πλευρό του Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο. Για να ξαναθυμίσει σε μια κρίσιμη μάζα Αμερικανών ψηφοφόρων, τι τους έκανε να καταδικάσουν το ψηφοδέλτιο των Δημοκρατικών το 2016. Με την ελπίδα να το επαναλάβουν το 2020.

Μαρίκα Λυσιάνθη

Μαρίκα Λυσιάνθη

Η Μαρίκα Λυσιάνθη είναι ψυχολόγος

Διαβάστε Ακόμα...